Kina donirala Kubi 80 miliona dolara i 60 000 tona riže! Jel Kina novi Tajvan tj Iran
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Last edited by starwalker; 25-03-26 at 22:15.
The more things change, the more they stay the same.
Sent from my SM-F956B using Tapatalk
Po nekom mom misljenju kod Amerikanaca/Britanaca novac je sredstvo, a ne cilj. Cilj je moc. Materijalna naknada dodje kasnije svakako ali im nije najbitnija. Novac je prvenstveno sredstvo za osvajanje moci. To ih cini drugacijim (boljim) od drugih. A drugima je moc samo sredstvo da dodju do novca. Tako da Amerikanci/Britanci uvijek imaju nosace aviona/avione/kamione, a neke druge drzave nemaju ni cisternu vode za Pipere.
Da bi bio americki saveznik moras da ides uz dlaku sa njihovom politikom. Neki slucajevi su pokazali da pare to ne mogu da kupe. Samo vjerno pracenje americkih interesa pa kako god da se u njih upasujes.
Sto se tice jevrejske zajednice/Izraela kad su kupovali naoruzanje i politicku podrsku od Staljina preko Tita bili su prva socijalisticka drzava na Bliskom istoku. Mislim da ih je SSSR prvi priznao.
Kad su Francuzi i Britanci napali Naserov Egipat zbog Sueckog kanala Izraelci nisu propustili priliku da im se pridruze i izvuku korist iz toga.
Amerikanci su dosli zadnji tek krajem sezdesetih kad su se Izraelci ponudili kao kontrateg prosovjetskih rezima arapskih drzava jer Evropljani su sami sebe otpisali.
Izraelci su mnogo vise znali da procijene interese velikih sila i da se u njih uklope nego da ih kupe. Oruzje su kupovali jer politicki ustupak dolazi tek posle vojne pobjede. Politika Milosa Obrenovica gdje jedna stvar gura drugu da bi se doslo do trece odnosno konacne.
Nije ni to bez svojih ogranicenja. Ko garantuje Arapima da kojim slucajem Izrael nije bio americki saveznik odnosno uslovljen americkom politikom ne bi granicu postavio na Sueckom kanalu, na primjer. Jer tamo mu je bila vojska i ne samo tamo nego i pred Kairom. U jednom trenutku bas je ta USA natjerala Izrael da se `samo - sabije` u ove granice u kojima je danas.
Poenta je da Izrael nije pronasao podrsku u USA pronasao bi je u nekom drugom. Poenta je da je izgradio mozda jedinu funkcionalnu drzavu na Bliskom Istoku u kojoj su ljudi htjeli da zive i za koju su ljudi bili spremni da se bore (sa stopama pogibija koje nisu banalne). Pare su bitne ali kljuc je u efikasnosti izraelske drzave odnosno ljudi koji su je napravili.
Uzmi u obzir da jevrejska zajednica kao valjda i sve druge `zajednice` u USA moraju i zbog sebe samih da `lobiraju` kod americkih politicara. Ne kazem ja da americki Jevrejin ne pomaze Izrael ali valjda prvo pomogne sebi samome odnosno jevrejska zajednica u USA radi to sto radi sa ili bez faktora zvanog Izrael. To kao da se izmijesta iz fokusa.
Last edited by biljaneta; 26-03-26 at 00:10.
Polinezija gospodo.
Da dodam, trazenje alibija za americku imperijalnu politiku u rangu je davanja alibija pijanim vozacima ili prstima u med ili korupciji. USA odavno ima nerasciscenje racune sa Iranom, Britanci i Rusi jedno stotinjak godina. Sukobi se tu podrazumijevaju, Izrael tu nije nikakav faktor. Kako se ne sjetiste da iza americke agresije na Venecuelu ne stoji Izrael? Ili vam Maduro nije po volji pa vam je ta agresija OK.
Polinezija gospodo.
Iranci koji prkose bombama
Na putu ka manastiru Sumela, sedišta u mini busu popunilo je šestoro mladih ljudi. Na prvi pogled, ni po čemu ih ne bih izdvojio iz mase turista, a po izgledu — naročito devojaka — nikada ne bih pogodio odakle dolaze. Tek u povratku, kroz usputni razgovor, saznao sam da su iz Irana, iz grada Urmije. Grad koji sam i sam nekada posetio sada je bio most između nas.
„Pa zar vi možete da putujete?” — nisam izdržao da ne pitam, znajući kakve vesti stižu sa tog podneblja.
„Možemo,” odgovorili su jednostavno. „Kopnene granice su otvorene.”
Razgovor je prirodno skrenuo na ono najteže. Pitao sam ih da li kod njih, u Urmiji, zaista padaju bombe.
„Svaki dan nas bombarduju,” rekli su mi glasom koji ne traži sažaljenje. „Ali narod normalno živi. Samo nam je internet često u blokadi...”
Gledao sam ih kako se smeju, kako uživaju u slobodi ovog izleta, dok im se kući dešava pakao. Pokušao sam da im objasnim da razumem tu nepravdu, tu tišinu pre nego što padne prvi projektil.
„I Srbiju je Amerika bombardovala 1999. godine,” rekoh im tiho.
Gledali su me u potpunom čudu. Taj podatak im je bio potpuno nepoznat, kao da pričam o nekoj dalekoj, nestvarnoj istoriji.
„Nismo znali... Mi smo se tada tek rodili,” izustio je neko od njih.
Dok oni danas žive ono što smo mi preživeli pre četvrt veka, shvatio sam koliko je svet mali, a sudbine običnih ljudi svuda iste.
Tako sam upoznao Puju, Farhana i Amina, i devojke Astru, Nevinu i Seforani. Nagovorili su vozača da skrene sa puta i stane ispred jednog restorana. Svratili smo na baklave i čaj. Dok smo sedeli za stolom, nisam štedeo reči hvale. Za mene su Iranci, uz Iračane, najbolji narod na svetu. To su ljudi koji te ne puštaju da prođeš, a da te ne nahrane ili ne ponude utočište.
Razmenili smo kontakte, a poziv je stigao istog trenutka: „Dođi kod nas u Iran, bićeš naš gost!”
Nasmejao sam se, ali u sebi sam već osetio onaj poznati nemir u nogama.
„Nemojte me izazivati, molim vas. Meni malo treba da ponovo okrenem točkove u tom pravcu...”
Oni se za tri dana vraćaju u svoju stvarnost, pod nebo koje ne miruje, a meni ostaje ukus baklave i podsetnik da su najlepše uspomene na putovanjima upravo ljudi koje slučajno sretnemo.
Izgleda da će Amerika da napadne Iran kopnenim snagama, što bi rekli "boots on the ground".
Izrael ne poznaje izgradnju odnosa s drugim nacijama osim kroz model "ja sam tebi tata, a ti si moj pas". Ako nisi moj pas, onda si moj neprijatelj i moram da te eliminišem.
Zbog toga, dok god je Iran (ili bilo koja okolna zemlja) vojno jak, Izrael ne može biti siguran. Jer ako bilo kakva prijetnja uopšte postoji, ona mora biti eliminisana, jer u suprotnom postoji paranoja koja ih nagriza.
Marionetske države oko Izraela će vjerovatno, u skladu s planom, biti vremenom djelimično ili u potpunosti pripojene "velikom Izraelu", ali ide se korak po korak.
Meni je ovdje najveći problem to što će Izrael iskoristiti svoje "pse" (Ameriku). Ako te neko tretira kao psa, taj ti ne može biti prijatelj, osim ako nemaš fetiš da budeš tako tretiran.
I on će krvlju svojih pasa prolivati krv svojih neprijatelja.
Ovo je, naravno, gledano iz prizme da Izrael i njihove službe drže Trampa na povodcu i da je "Amerika u talačkoj krizi". Drugim riječima, pretpostavljamo da američka vojno-bezbjednosna i strateška politika generalno nemaju nikakvog udjela u svemu tome, već samo prate naređenja "pogrešnog predsjednika".
Vjerovatnoća da je ovo tačno je mala, ali eto, to se medijski forsira, pa sad treba u to da vjerujemo, jbg.
Tako da, ono, biće gusto, ja mislim. Jer po mom skromnom sudu, u direktnom okršaju vojnik protiv vojnika Amerika gubi protiv Irana, ovi se brane na svom terenu i spremni su. Ali ja mislim da će oni sve napade pratiti ogromnom avijacijskom, raketnom i satelitskom i drugom podrškom. A to je skupo, što znači da je Amerika spremna da žrtvuje ogromne milijarde samo da uspije, pa im zbog toga može sve i poći za rukom.
Zbog toga očekujem veliku podršku Rusije i Kine prema Iranu, u istoj mjeri u kojoj je Ukrajina dobila zapadnu podršku kad ih je napala Rusija.
Bombe padaju oko kuće, ili u kuću, moju, prijateljevu, poznanikovu, možda niko od njih nijesu ni živi više, ali ja mirno putujem, šprkam se okolo, ...
Vrlo interesantno.
- Ladan ko taština duša -
https://www.presstv.ir/Detail/2026/0...-Jake-Sullivan
Sent from my SM-S921B using Tapatalk
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Izrael i medjunarodni odnosi. Ne zaboravi da su ga pravili Jevreji sto iz Otomanskog carstva, sto iz Evrope. Sto li oni znaju i misle o nama!? Sta su sve oni dozivjeli dok su pokusali mirno da zive sa drugima. Na kraju krajeva i sa samim Palestincima. Jer odnekle su izvukli prilicno zestok motiv za borbu u svim onim ratovima od 1948 do danas.
Inace tih nekih godina posle WWII pa do 1949 jugoslovenski odnosno Titov rezim je palestinskim Jevrejima prodavao oruzje. Za dogovoreno zlato. A mi njima u tovarima poprilicnu kolicinu starog gvozdja umjesto oruzja. I sto ce onda oni da misle o nama? Psi ili ljudi?
Svojevremeno su Izraelci bas ajatolahovom rezimu u Iranu tokom osamdesetih prodavali naoruzanje. Ko je tu kriv? Onaj sto prodaje ili onaj sto gotovo 10 godina vodi besmisleni rat!?
Ruski kriminalci su imali izreku (o sebi) da nisu oni takvi no je zivot takav. Tu se nedje uklapa i Izrael. Drzava koja zivi od manjkavosti drugih.
Sto se tice Trampa nema sanse da posjeduje presudne poluge odlucivanja, nema sanse da bi FBI i CIA dozvolili da bude ucijenjen od bilo koga narocito inostranog faktora.
USA, UK, Rusija, Iran su ratovi, prevrati i sve ostalo u zadnjih barem 100 godina. Tokom WWII Iran je od strane UK i SSSR bio podijeljen i okupiran odnosno podijeljen okupacijom. Izraela tada nije bilo ni na vidiku. Isto vazi za cio Bliski Istok. Izrael najvise moze biti saucesnik tih procesa, nikako inicijator ili glavni igrac.
Rusi, Kinezi, podrska, koliki je faktor ulozenog - dobijenog to samo oni znaju. Ko zna kakvo iskustvo u trgovini naftom imaju Iranci sa Kinezima. Tvrdi su to trgovci.
Polinezija gospodo.
Znamo dobro taj miran suzivot koji oce jevreji. Dok su pljačkali drevni Egipat, a tamo napisali pricu da su bili robovi pa ih je mojsije spasavao i nalazio im obecanu zemlju da trose to egipatskog zlato koji su zapregama iznosili. Ne zaustavi se se tu nego ka' krpuse odnose u drevnu Persiju pa i tu napravise prevrat u krvi i poklase vladajuću kastu(ne poštedjevši ni dijete u kolijevku). I naravno kad nju pojedose odoše sjeverno put evro azije. Tu osnovane prljavi hazarski kaganat u kojem prodavaše slovenske žene u roblje sirom svijeta ali ne potrajalo im to dugo. Dodje veliki knez Svjatoslav i sravni sa zemljom taj pogani kaganat. Jevrejske zveri ne prestadose da prave haos nego u francuskoj i rusiji napravise revolucije i bratoubilacki rat. Prvi i drugi svetski rat da se operu napravise i sopstvenu zrtvu na konto cije ce i dalje sisati krv njemackoj. Kao sto vidimo ne mogu mirno zivjet nego moraju da prave zlo. I da ne zaboravi nacin na koji su dolazili do svakog trona regrutovali su sexualne nevjeste da zavedu princa buduceg kralja zemlje, a posto se po jevrejskim zakonima svako dijete cija majka je jevrejka automatski deklarise kao jevrej. Sve je jasno. Tako su zavladali i engleskom. U ameriku kad su dosli napravili su citav sistem da samo njima sluzi kao sto je bankarski i ostalo. Zna se da holivud oni kontrolišu.
Last edited by Giile; 29-03-26 at 09:11.
Izać iz podruma na Sunce je najljekovitije što čeljade može učinjet za sebe.
Kao neko ko ne podržava Izrael, ko izraelsku vladu na čelu sa Netanjahuom smatra za zločinačku a njihovu politiku prema Palestini očigledno genocidnom, imam par pitanja.
Recimo da se na forumu nađe neko sa pričom da Ante Pavelić u Jasenovcu nije dovršio posao kako je trebalo.
Treba li takve postove ostaviti da stoje, i zašto misliš da si ti išta manji degenerik od neke takve osobe?
Je li vama bolesnicima vidljiva ironija u tome da nekoga napadate za zločinačke politike i zločinačke ideologije a onda kao "rješenje" nudite genocid?
Prije nego što bilo koga nazoveš degenerikom i bolesnikom ,...zamoli bih te da pročitaš kratku njigu pod nazivom
" Protokoli mudraca sionskih " . Ako posle toga ti i dalje budemo tako izgledali,...slobodno ću ti ostaviti lični kontakt da se uvjeriš i sam koliki sam "degenerik "
Potpuno si pomiješao babe i žabe.
Navodio sam neke istorijske činjenice . Te istorijske činjenice nemaju toliko veze sa sadašnjim trenutkom i danasnje rjesavanje pitanja
koje je moglo biti mudro. Pokret nesvrstanih i vođe mirovnih pregovora je nudilo kao jedino trajno rješenje podjelu teritorije izmedju Izraela i Palestine.
Da se to desilo i da su formirane dvije posebne države, ništa od ovoga na bilskom istoku ne bi bilo . Mrzjeli bi se ,ali bi živjeli razdvojeno.
Ko to nije dao,..pa uvijek u svakim pregovorima Izrael nije dao a potpomognut svojom franšizom preko bare. I tako je cijela planeta u 2026 godini sjebana
I ti i ja koji plaćamo ovo preskupo gorivo i gdje će nam uskoro cijena hrane i svih usluga poskupiti a standard pasti.
Drugi svjetski rat je bilo drugačije istorijsko razdoblje... Pavelić je u Jasenovcu pokusao da ocisti Hrvatsku od svih ne hrvata--htio je sto posto cistu državu..
a osim srba,..tamo je stradalo i puno roma, jevreja, bunjevaca ,ali i muslimana - nego o tome se tolikio nikad nije pisalo i dokumenti su za vrijeme Jugoslavije bili nepotpuni i skriveni.
Sa druge strane ,a nije za poredjenje je istorijski fakat istrebljenje jevreja od strane nacista. Jevreji tada nisu imali svoju državu i zar nije baš čudno što su nacisti izuabrali njih,a ne recimo čehe, slovake, poljake ili neku drugu naciju uopšte .
Malo ljudi zna uopšte da je takav jedan sličan pogrom se desio i u 15 i 16 vijeku u Španiji kada su isto prognali jevreje ili ih pobili, a neka vrsta Kristalne noći se desila upravo u Barseloni krajem 15 tog vijeka.
Postoje istorijski zapisi da im se to dešavalo kroz istoriju i u egiptu, i u mesopotamiji, tj današnjem Iraku i Iranu, a da u otomanskom carstvu tj najvećim dijelom današnjoj turskoj uopšte i nema jevreja.
Nešto je tu previše podudarnosti kroz razne istorijske periode.
Ne nudi se nikakavgenocid i ne predlaze kao rjesenje ,ali istorija uči da jevreji trebaju i moraju da žive u posebnoj državi,kolika god prostorno bila i izolovanoj od svih .
Opet te vraćem na početak i prije što nekog nazoveš bilo kako pročitaj navedenu knjigu. Biće ti od koristi !!!
Last edited by Dimitris; 29-03-26 at 13:42.
Ok, pošto ispada da tebe neko nije dobro razumio, da ja tebe vratim na početak, koji to posao "austrijski slikar" nije dovršio?
I da baČim kartu koju na sve to.
Gorih turista u CG viđela nisam od njih.Znači Rusi su mila majka naspram njih kad su se parkirali tamo kod Nijagare.Mislim se okle li su ovi došli.
To..to na svijet nema što su oni.Bahato. samo bahato.Još me jedan pita du ju lav izrael..ono nisam frku htjela da pravim reko lijepa vi je arhitektura.
Konobara su urnisali ali urnisali samo da se oće mać kako iz Crne Nam Gore bogdanaspogleda ali bojim se da neće.
No reče mi jedan što radi u turističke agencije da im je država zabranila izlazak iz iste dok su u ratu.Tenks Gad.
Nek se oni u svoju glavu srede nije im ga lako.Fašisti.
Fašizam je teška bolest.Dako se izliječe.Od te bolesti.
Trenutno su najveći kancer Čovječanstva.
https://youtube.com/shorts/sLAbZJnoP...xtJrg-ax6BJVgi
Last edited by Bluemoon; 29-03-26 at 14:19.
...i sva sreća da još ima ljudi da izgovore ovo ispod ovog video-a.
We are all Palestinians. The whole world.
Ima dosta dobrih jevreja i u izraelu i americi,koji ne podržavaju ovaj genocid nad palestincima i sve sto rade sirom bliskog istoka.
I da je sreće na ovoj planeti kao takvi bi zivjeli zajedno sa ostalim narodima bez problema.
Za ove druge koji podržavaju ove zlocince na celu sa satanjahuom,pa do onih koji svakodnevno ceraju palestince iz svojih kuca i maltretiraju,da se ja pitam samo Aušvic i gasne komore. I to da im bude najblaza kazna.
Protokoli sionskih mudracamajko mila …
Mozda nije to tamo bas druzeljubiv narod... imamo i mi na balkan raznih dileja a ne kod.tih divljih plemena tek
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks