Page 8 of 24 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast
Results 176 to 200 of 579

Thread: Iran - nova Jugoslavija?

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by forum View Post
    Bez namjere da omaložavam patnje i stradanja, sve se svodi na onesposobljavanje iranskog režima da napravi atomsku bombu. Poruke i namjera za uništenje Izraela su proizvele ovaj sukob, kao i slične poruke i namjere prema SAD-u. Očigledna je namjera SAD-a i Izraela da ne odustanu sve dok ne unište/onesposobe Iranski režim u namjeri da proizvedu a bombu.

Sad ostaje da se vidi da li će to uzrokovati još veća stradanja, promjenu režima ili možda dogovor (odustajanje od pravljenja a bombe i namjera za uništenje Izraela) i deeskalaciju ako je to moguće?
    Posalji CV na CNN. Ili onaj FOX. Mozda te prime.

Thanks Thanks Given 
    1,670
    Thanks Thanks Received 
    1,237
    Thanked in
    820 Posts

Quote Originally Posted by biljaneta View Post
    Iran je jedini koji je gadjao i sad gadja Izrael. No kad je muka podrzat ga onda da ga malo popljujemo. Taki smo mi neki.
    Umisljas. Mislim da nema covjeka koji ne podrzava da Izrael bude sravnjen sa zemljom zbog onoga sto su ucinili Palestincima.
    Isto tako narod Irana zasluzuje slobodu, dosta je bilo onoga krvnika.

Sent from my SM-A556E using Tapatalk
    Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    80
    Thanked in
    42 Posts

Posalji CV na CNN. Ili onaj FOX. Mozda te prime.

A šta ti misliš, šta je uzrok ovog sukoba?

Thanks Thanks Given 
    6,945
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Quote Originally Posted by Tripleta View Post
    Iranski generali govore kako imaju najsavremenije oruzje koje niko nema i da ce svijet tek da vidi cime raspolazu, pa sto ih ne preusmjere na Izrael nego one petarde sto padaju same od sebe?

Najbolje da ce neko povjerovat u tu pricu...
    Kakve petarde? Imaju dovoljno raketa i dronova da olese svakoga u okolini, ali Izrael ih obara vecinu, ne znam koliko, 90%, 95%? Plus ga dodatno stite USA i UK. Na kraju znaci od 100 prodje 1-2.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    111
    Thanked in
    63 Posts

Nije minić mjera napretka, sloboda izbora jeste.

Iz srdžbe zbog svjetske pohlepe koju predvodi Čemerika žaluje se za klerikalnim huljama koji jašu napaćeni Iranski puk. Kakva bljutava ironija.

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    138
    Thanked in
    104 Posts

Quote Originally Posted by Tripleta View Post
    Iranska dijaspora i vecina Iranaca podrzava ubistvo Hamneia i zele promjenu rezima. To je zemlja dje su zene do 79-e nosile minice, bili napredna nacija, sad su vraceni u 15-i vijek cim im zemljom upravlja vjerski vodja. Vjerujem da je vecina gradjana Irana odahnula i da zele demokratiju. A kakav je zvanicni Iran pokazuje cinjenica da raketiraju komsije, a izbjegavaju Izrael jer nema se herca za to

Bolje da nisi pisao ništa jer slobodno možeš potražit na internet sve te pogubljene u Iran zbog protesta . Gotovo svi izgledaju kao prikaze koje se trude da pojavom skrenu pažnju i pozovu na oprez da je degenerik u blizini. A samo danas su na dva mjesta prekopali Izrael nego se ne piše o tome a svakako da su prioritet baze u okolne države i biće tu svega . Arapsko proljeće
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Ispratio sam istoriju ranijih godina, ali nisam ovo trenutno sto se desava, i ako se stvarno koplja lome oko toga oce li iranci napravit bombu.

Za stanovnostvo su opcije neka puppet vlada zapada, ili klerikalna radikalna? Mozda puppet zapadna bolje zvuci i bolja je po narod, nego ovi islamski radikali.

Sent from my SM-A566B using Tapatalk
    Probalo se sa papetima u Avganistanu. Mi ucestvovali odusevljeni dnevnicama. Zavrsilo se velikim bjekstvom. Papeti se hvatali za tockove aviona.
    Iran je zemlja sa devedesetak miliona stanovnika. Strukturirani narod sa mitovima, legendama, istorijom, drustvenim normama. Ne znam kako bi podnijeli papete, nekog Mila ili Vucica. Koji bi to bio nivo mentalnog sloma pa da se tako nesto prihvati. Sto se tice radikalizma, nije nemoguce da smo mi njima radikalno odvratni.
    Kad su svojevremeno Amerikanci u Vijetnamu palili i buldozerisali sela jer seljaci ne vole ni papete ni okupatore u logorima su Vijetnamcima davali mesne narezke i slicnu hranu. Bilo je slucajeva narocito medju starijim Vijetnamcima da su umirali od gladi. Njima je mesni narezak i slicno licilo na smece.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by forum View Post
    A šta ti misliš, šta je uzrok ovog sukoba?
    Venecuela, Kanada, Grenland, Iran, Arapi. Zelja da JA prodajem tudju naftu, u mojoj valuti pod mojim uslovima i u kolicini koju ti ja odredim. Naravno uz politicke ustupke. Tvoje, ne moje. Jer ja imam nosac aviona, a ne ti. Business as usual. Iran kroz ovo prolazi evo vec stotinjak godina. Otkad je nafta potekla.
    Kakvu je to atomsku bombu imao Mosadek pa su ga svrgnuli i ubili. Jedna od prvih akcija CIA. Iznutra sto bi rekao kolega Bar. A bio je obrazovaniji i gospodstveniji od svih njih sa Zapada. To ga je valjda i ubilo.

9. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    80
    Thanked in
    42 Posts

Venecuela, Kanada, Grenland, Iran, Arapi. Zelja da JA prodajem tudju naftu, u mojoj valuti pod mojim uslovima i u kolicini koju ti ja odredim. Naravno uz politicke ustupke. Tvoje, ne moje. Jer ja imam nosac aviona, a ne ti. Business as usual. Iran kroz ovo prolazi evo vec stotinjak godina. Otkad je nafta potekla.
    Kakvu je to atomsku bombu imao Mosadek pa su ga svrgnuli i ubili. Jedna od prvih akcija CIA. Iznutra sto bi rekao kolega Bar. A bio je obrazovaniji i gospodstveniji od svih njih sa Zapada. To ga je valjda i ubilo.
    Sve si u pravu i tu je mnogo interesantnih informacija, jedino što nema veze sa ovim sukobom.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Posto stalno pominjem SAD kao ovlascenog koncesionara tudje nafte, nepravedno sam zaboravila Izrael. Izraelu vec Egipat placa reket za gas iz istocnog Mediterana. Takodje racuna i da bude 'provajder' katarskog gasa. Ne bombarduju Iran samo zbog Irana nego i da drugima pokazu ko je gazda.
    Svaki rat je zbog zarade, plijena.

12. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,204
    Thanked in
    2,889 Posts

Iran je od 28. februara do 1. marta 2026 god. ispalio minimum 1.484 projektila (893 drona i 591 raketu) za koje se ima neka potvrda. Evo gdje su upućeni ti projektili:
    - Ujedinjeni Arapski Emirati - 541 dron (506 ih je presretnuto), 152 balističke rakete i 15 raketa
    - Izrael - 200 raketa i 12 dronova
    - Kuvajt - 97 raketa i 283 drona
    - Katar - 66 raketa
    - Bahrein - 45 raketa i 9 dronova
    - Jordan - 13 raketa i 36 dronova
    - Kipar - 2 rakete
    - Oman - 3 drona
    - Sirija - 1 raketa
    - Irak - ? nepoznat broj, zna se da je 7 raketa i 9 dronova presretnuto
    Ovi brojevi su na osnovo saopštenja ministarstava odbrane pomenutih država.

Thanks Thanks Given 
    25,815
    Thanks Thanks Received 
    8,309
    Thanked in
    4,075 Posts

Smiješne su tvrdnje ljudi odavde kako narod u Iranu želi demokratiju. 100 miliona ljudi u Iranu želi da živi neki Amsterdam jel? O čemu pričate. Da ne pričamo o tome kako mislite da im se ta demokratija desi? Ko su ti koji će to da urade? Ma mi ne znamo šta nam se u državi od 600 hiljada dešava, a ne u Iranu od 100 miliona ljudi i veličine pola Evrope.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Sto se tice atomskog programa, zar ne bi Iran mogao da izmrvi radioaktivni materijal i da ga uspe u konvencionalnu bojevu glavu. Koju bi detonirao iznad onog centralnog naseljenog dijela Izraela. Efekat ne mnogo slabiji od prave atomske bombe.
    Pri tome, ovdje kao da se zaboravlja da i Izrael ima atomske bombe + rakete za njih. Sve i da Iran ima atomsko oruzje bilo kakav napad na Izrael vodio bi i unistenju Irana.
    Inace Izrael je atomske bombe razvio najkasnije do pocetka osamdesetih, a vjerovatno i ranije. Jer u eventualnom slucaju poraza izraelske vojske, Izrael bi presao na atomske bombe. Tako se brani drzava dobri moji.
    I ne samo da je za sebe razvio atomsko oruzje nego je onim aparthejd Juznoafrikacima razvoj, uran i probe platio sa 6 komada atomskih bombi.
    I posle velite Iran je zao i lud. E pa jes.

Thanks Thanks Given 
    334
    Thanks Thanks Received 
    1,598
    Thanked in
    1,222 Posts

Evo vele da je Iran proglasio džihad protiv SAD-a.
    "Osveta je vjerska obaveza za sve muslimane."

Thanks Thanks Given 
    25,815
    Thanks Thanks Received 
    8,309
    Thanked in
    4,075 Posts

"Pri tome, ovdje kao da se zaboravlja da i Izrael ima atomske bombe + rakete za njih. Sve i da Iran ima atomsko oruzje bilo kakav napad na Izrael vodio bi i unistenju Irana."

Zato ranije i pitah koliko to Iran može da napravi bojevih glava. Sve i da može. Jer u slučaju da ispale I jednu oni više ne postoje. Bukvalno ne postoje.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Racunaj tu slobodno i Bagdad + Basru. Ne znam ni kako bi okolina Izraela opstala poput Jordana i Libana odnosno iranska atomska bomba potkacila bi i okolne Arape.
    Inace Izrael ima i onaj nuklearni reaktor. Ne bi valjalo da ga gadjaju jer to je isto kao da si potegnuo nuklearno oruzje. U politickom smislu. A moglo bi slucajno za jad tamo nesto od raketa da zaluta. To bi Izraelce opasno trigerovalo.

Thanks Thanks Given 
    6,945
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Sto se tice atomskog programa, zar ne bi Iran mogao da izmrvi radioaktivni materijal i da ga uspe u konvencionalnu bojevu glavu. Koju bi detonirao iznad onog centralnog naseljenog dijela Izraela. Efekat ne mnogo slabiji od prave atomske bombe.
    Pri tome, ovdje kao da se zaboravlja da i Izrael ima atomske bombe + rakete za njih. Sve i da Iran ima atomsko oruzje bilo kakav napad na Izrael vodio bi i unistenju Irana.
    Inace Izrael je atomske bombe razvio najkasnije do pocetka osamdesetih, a vjerovatno i ranije. Jer u eventualnom slucaju poraza izraelske vojske, Izrael bi presao na atomske bombe. Tako se brani drzava dobri moji.
    I ne samo da je za sebe razvio atomsko oruzje nego je onim aparthejd Juznoafrikacima razvoj, uran i probe platio sa 6 komada atomskih bombi.
    I posle velite Iran je zao i lud. E pa jes.
    Prljava bomba, efekat daleko, daleko slabiji od prave bombe. Treba je i nekako detonirati iznad tog dijela, a to ide malo teze.
    Ne zaboravlja se nista, samo Izrael ne zeli da i Iran ima tu mogucnost da se brani atomskom dok ih pune na svaki nacin.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    25,815
    Thanks Thanks Received 
    8,309
    Thanked in
    4,075 Posts

Ne znam, ali u kojem god slučaju bomba od strane Irana bi značila i njegov nestanak

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,204
    Thanked in
    2,889 Posts

Masud Pezeškijan i Vladimir Putin su (ako se iko toga sjeća) 17. januara 2025 god. potpisali stateško partnerstvo koja podrazumjeva vojnu i ekonomsku saradnju u narednih 20 godina. Sporazum ima 47 stavki. Od 16. do 18. februara u Teheranu je održan 19. sastanak Stalne rusko-iranske komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju,
    te je otvoren ruski kulturni centar, a 26. februara Marija Zaharova izjavljuje: ,,Uprkos neprestanim pretnjama Teheranu, zveckanju oružjem, zaplašivanju i neodgovornom pojačavanju regionalne tenzije od strane Vašingtona, Rusija i Iran nastavljaju da sistemski jačaju uzajamno korisnu saradnju u interesu naroda obeju zemalja''.

Dakle, reklo bi se Moskva i Teheran su strateški saveznici... Zvanični Teheran je zatražio pomoć zvanične moskve kada su počeli izraelsko američki udari, prije svega da aktiviraju svoje sisteme S-400, radare i sisteme za elektronsko ratovanje (RB-341V i Krasuha) koji su smješteni u Siriji (u dvije baze) kako bi zasljepili/omeli/onemugučili izraelsku aviaciju da djeluje. Zvanična Moskva je odgovorila da nije u stanju da reaguje jer ,,Izrael i SAD ne vrše invaziju na več je zvaničan cilj teroristička infrastruktura''. Prevedeno, Moskvi je Teheran dobar dok im je trebao (dronovi prije svega), ali kada treba uslugu uzvratiti onda se ne poštuje ni potpisano. Zvanični Peking ne saopštava ništa, ali se po nekim reakcijama vidi da ne računaju da im zvanična Moskva može biti ozbiljan partner. Samo ovaj detalj je već veliki uspjeh zvaničnog Vašingtona...

Elem, ostaje da vidimo sjutra (ponedeljak) kada se berze otvore kuda će cijene nafte (par brodova pogođeno).

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Taj Bliski i Srednji Istok su odavno imali poriv/nagon za atomskim oruzjem. Ako nista onda barem da ga imaju netestiranog. Atomski klub je valjda ekskluziva. Poput Crnogoraca sa levorima.
    Sa druge strane jedna Ukrajina i Bjelorusija su se odrekle atomike. A svijet su izmislile za ove pustinjske strucnjake. Sloveni su u opadanju.
    Staljin je u rekordnom roku razvio atomsko oruzje u onom ratom razvaljenom SSSR. Kako je ono rekao Beriji povodom uspjesne atomske probe - da ste jos malo zakasnili probali bi ga na sebi.

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,204
    Thanked in
    2,889 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Smiješne su tvrdnje ljudi odavde kako narod u Iranu želi demokratiju. 100 miliona ljudi u Iranu želi da živi neki Amsterdam jel? O čemu pričate. Da ne pričamo o tome kako mislite da im se ta demokratija desi? Ko su ti koji će to da urade? Ma mi ne znamo šta nam se u državi od 600 hiljada dešava, a ne u Iranu od 100 miliona ljudi i veličine pola Evrope.

Šta žele? Kako ćeš znati ako ih ne pitaš? Nikako. No, niko (ostavljam mogućnost da grešim, ali ovdje mislim da sam 100% u pravu) od zvaničnika ne želi da ih pita. Otprilike, koja sada (prema tome mislim na maksimalno 30 dana jer se ovo neće odugovlačiti kao ,,specijalna vojna operacija'') opcija bude imala najviše uticaja u smislu da može da upravlja Iranom samoproglasiće se za ,,bogomdane'' ili ,,od naroda voljene'', kako god. Pravda je, valjada smo to naučili, utopija.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Masud Pezeškijan i Vladimir Putin su (ako se iko toga sjeća) 17. januara 2025 god. potpisali stateško partnerstvo koja podrazumjeva vojnu i ekonomsku saradnju u narednih 20 godina. Sporazum ima 47 stavki. Od 16. do 18. februara u Teheranu je održan 19. sastanak Stalne rusko-iranske komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju,
    te je otvoren ruski kulturni centar, a 26. februara Marija Zaharova izjavljuje: ,,Uprkos neprestanim pretnjama Teheranu, zveckanju oružjem, zaplašivanju i neodgovornom pojačavanju regionalne tenzije od strane Vašingtona, Rusija i Iran nastavljaju da sistemski jačaju uzajamno korisnu saradnju u interesu naroda obeju zemalja''.

Dakle, reklo bi se Moskva i Teheran su strateški saveznici... Zvanični Teheran je zatražio pomoć zvanične moskve kada su počeli izraelsko američki udari, prije svega da aktiviraju svoje sisteme S-400, radare i sisteme za elektronsko ratovanje (RB-341V i Krasuha) koji su smješteni u Siriji (u dvije baze) kako bi zasljepili/omeli/onemugučili izraelsku aviaciju da djeluje. Zvanična Moskva je odgovorila da nije u stanju da reaguje jer ,,Izrael i SAD ne vrše invaziju na več je zvaničan cilj teroristička infrastruktura''. Prevedeno, Moskvi je Teheran dobar dok im je trebao (dronovi prije svega), ali kada treba uslugu uzvratiti onda se ne poštuje ni potpisano. Zvanični Peking ne saopštava ništa, ali se po nekim reakcijama vidi da ne računaju da im zvanična Moskva može biti ozbiljan partner. Samo ovaj detalj je već veliki uspjeh zvaničnog Vašingtona...

Elem, ostaje da vidimo sjutra (ponedeljak) kada se berze otvore kuda će cijene nafte (par brodova pogođeno).
    A pravo da ti recem Teheran mnogo trazi ako trazi da Rusi zapucaju po Izraelu. Sto se tice dronova Rusi su im dronove platili i ta prica je davno zavrsena. Kao sto je i Iran prodavao municiju Ukrajini.
    Rusi su im dosta toga isporucili, a i pomogli tokom skorasnje iranske AB revolucije.
    Da udju u sukob sa Izraelom je malo previse bate.
    Teheran, Peking ipak moraju sami da biju svoje bitke.

Thanks Thanks Given 
    454
    Thanks Thanks Received 
    604
    Thanked in
    233 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Што се тиче Гуш Дан урбане агломерације (Тел Авив са околином), која представља срце Израела и гдје живи скоро половина становништва, довољна је само једна тактичка бојева глава од око 100 килотона коју би испоручила обична крстарећа ракета носивости бојеве главе око 500кг, какве редовно употребљавају обије стране у сукобу.
    Јес,као што је Ирак имао хемијско Сирија биолошко и слично...Толико напредне технологије имају да би то одмах нашли.
    Није класична демонстрација силе,економски интереси су у питању и задржавање позиције доминантне глобалне силе.
    Онај ирански генерал који је рекао да у старту користе оружје којем је рок при крају је превидио да то и УСА ради с разликом да га има "мало" више од њих.

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    138
    Thanked in
    104 Posts

Intresantno da Turska kao država kojoj ovaj sukob donosi istorijsku priliku da skinu veliku mrlju sa svog imena ipak bira da se po ko zna koji put stavi u službi Izraela jer su im obećali širenje na balkan. Jeste da smo članstvom u NATO u nezavidnoj poziciji ali dok god Rusija pobjedjuje u ratu postoji nada da se u nekom trenutku oslobodimo ove *****rije što su nam uvalili .
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    138
    Thanked in
    104 Posts

Kako su spakovali pilota u gepek
    deuscroix

Page 8 of 24 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)