Quote Originally Posted by joni View Post
Pa i na zapuštenu/nevalorizovanu đedovinu isto porez, koji ja mislim i postoji.
Postoji i mizeran je. Tazbina mi placa neku sicu a u pitanju su hektari i hektari zemlje (ne gradjevinske tho ali je i za tu sica).

Mislim da sam davno spominjao slučaj našeg čovjeka iz Švedske, tamo živi već decenijama, državljanin, oženjen Švedicom, đeca rođena tamo, otplaćivao kuću na kredit, kuća tokom kredita nije bila njegovo 1/1 vlasništvo. Kad se primakao istek kredita i kad su mu najavili koje papire da pripremi da bi istekom kredita upisao sebe kao vlasnika u punom obimu, on preostali dio kredita produžio na još, ne znam tačno koliko, godina i time odložio početak plaćanja drakonskog(po našim a i po njegovom mišljenju) poreza na nekretninu.
Ne znam kako je u Svedskoj ali u vecem dijelu EU je situacija malo kontraproduktivna jer imas slicne stvari kao to sto si pomenuo. Jedan od razloga sto su nekretnine skuplje i skuplje je upravo i to sto su pametni uzimali sve vise i vise kredita (ko moze), te tako uzimali drugu, trecu, cetvrtu nekretninu itd. Dok si pod kreditom mnogi porezi su ti manji :P, generalno si u plusu debelom kada sve te nekretnine izdas.

Nista nije tako crno-bijelo kao sto zamisljamo a niti je Crna Gora jedina sa problemom previsokih cijena nekretnina. Da sve bude jos gore, do prije koju godinu je lakse bilo nekome relativno mladjem doci do nekretnine u CG nego u dobrom dijelu EU.

Kod nas je, znamo, svijest:imaš tri sina, to podrazumijeva da se urniše čovjek koliko je u mogućnosti, ne bi li stekao još dva tri stana ili digao kuću na tri sprata i time "pomogao" đeci da stanu na put. Do tada, takav je vlasnik ili tri-četiri stana ili kuće od 400m² a domaćinstvo mu je 5-člano.
Znaci ti si stava da klincima ne treba ostaviti ama bas nista te ih pogurati koliko je moguce (a da ne napravis idiote od djece)? Jel' o tome pricamo?

Pa i tu modalitet kao i ovo što neko spomenu za HR/ZG: država da ponudi pare i koristi/upotrebljava to zemljište za zemljoradnju ili nađe zakupca zemljišta kad već vlasnik/nasljednik ne može da plaća pprez. Ako niko nije zainteresovan onda to i govori dosta o vrijednosti te đedovine, pa u tom slučaju porez da bude odgovarajući.
Ahahaha drzava da nadje zakupca ili koristi zemljsite za zemljoradnju. Na kojoj planeti ti zivis molim te...