Kredit je tesko dobiti. Nije lako
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ljudi dižu kredit da kupe pametni usisivač a ne stan.
Kupuju bez kredita oni što su prodali neku zemlju, mada to se više radilo ranije, sad se da zemlja investitoru u zamjenu za stanove/poslovni.
Cijene nikad paprenije a svi nešto kupuju. U skladu s tim ide pitanje: Postoji li javno dostupan podatak koliko je praznih stanova u CG, dakle onih u kojima niko ne živi?
Naletih slučajno u medijima da konkretno u HR prema podacima njihovog Državnog zavoda za statistiku u 2021. je tamo bilo preko 595k stanova u kojima nema žive duše. To je otprilike 30% stambenog fonda. S druge strane cijene kvadrata i najma idu u nebesa i sve je više naroda koji ne može priuštiti ni jedno ni drugo.
Prema podacima HEP-a samo je u Zagrebu bilo preko 81k neuseljenih stanova (nulta potrošnja struje) a prema DSZ broj se penje na 84k(popis stanovništva).
U vezi s tim Vlada RH trenutno nudi program priuštivog stanovanja gdje nudi vlasnicima nekretnina koje zjape nekorišćene zadnje dvije godine ugovor na 5 godina i iznos najma u cjelosti ili dvije isplate (za stan recimo od 60m2 u ZG država nudi 60k eura u dva puta u periodu od tih 5 godina). Zauzvrat vlasnik stana prepušta državi pravo da isti izdaje kome hoće.
Taj program priuštivog stanovanju ima za cilj da najamnina ne prelazi 30% primanja domaćinstva.
Šta mislite, je l ovako nešto budućnost CG?
Last edited by starwalker; 26-02-26 at 14:02.
The more things change, the more they stay the same.
Ne jer bi profesionalni stanari uzimali grdne pare.
Porez na stanove na investitora , napravi zgradu godisnji porez na 40 stanova koliko ima u zgradi , ako ne plati porez blokada racuna i gradilista. Kupac koji kupi stan od investitora odmah te godine dobija porez. Kratko i jasno . Sve bi se brzo dovelo u red
Pričamo o sitauciji s vremenskim odmakom od 10-15 godina gdje je CG potencijalno punopravna članica EU, gdje su cijene nekretnina i najma neuporedivo više nego danas a plate i kupovna moć nisu pratile taj trend (između ostalog upliv jeftine radne snage s istoka) te domicilno stanovništvo koje je sve starije a ono mlado što je ostalo za života nema ni teoretske šanse da ima svoju nekretninu ( realnost većina EU zemalja).
U tim postavkama gdje većina s ovog topika imate po 2-3-4 stana koja ste kupili dok je kvadrat bio ispod 2k a došli ste u situaciju gdje godinama stoji prazan i generiše trošak (jer zub vremena, komunalije i sl.) a onda dođe država i veli prepusti ga nama uz godišnju naknadu pa da uvalimo unutra sirotinju (Gen Z koja vrednuje finansijsku slobodu i ne robuje krefitima) za iznos koji ne prelazi 30% mjesečnih primanja. Misliš da nije realno?
The more things change, the more they stay the same.
Izvini ali mnogo glupo pitanje/konstatacija.
Gdje je tu pitanje "A koliko bi osoba potrosila na rentu za tih 30 godina?" ? Mora se valjda i to uracunati, al' eto, zamislimo situaciju da ni ne uracunas (a u najgorem slucaju, "po racunicu", ce mu renta biti barem 40% mjesecne rate kredita), imas samo jedan validan odgovor na tvoje pitanje.
INFLACIJA
---
Ko moze da uzme kredit te ga placa a nije stambeno obezbijedjen pravo vrijeme za uzimanje kredita mu je skoro pa uvijek bilo isto, ODMAH.
Last edited by beatnological; 26-02-26 at 15:07.
Po meni najveći problem našeg tržišta je što služi kao siguran vid deponovanja viška i na taj način "čuvanja" vrijednosti novca. Kod nas ne postoji berza, privreda nit bili koji drugi vid ulaganja da čovjek može da deponuje višak novca. Taj način "štednje" generiše tražnju stanova malih kvadratura, dominantno jednosobnih, te se na taj način i podižu troškovi za izgradnju zakonom propisanih parking mjesta. Ako bi se gradile zgrade sa velikim stanovima, dvosobnim i trosobnim, moralo bi se poći od pretpostavke da će u tim stanovima da žive porodice i bio bi potreban manji broj parking mjesta. Ali kod nas je sve uništeno pa i institucija porodice a i natalitet nam ne ide na ruku te je samim tim i tražnja za ovakvim stanovima mala. Ovo unosi dodatnu anomaliju na tržištu te je cijena kvadrata stana jednaka za sve kvadrature. Isto vam je kupovali garsonjeru ili trosoban stan, cijena je ista.
Gledao sam plan zetagradnje u central pointu, na jednom spratu su jedan trosoban, četiri dvosobna i trinaest jednosobnih stanova, put sedam spratova. I to se vodi kao luksuzna lokacija. Studentski dom da je ne znam da li bi imao ovoliko stambenih jedinica.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
Ne zavaravajmo se. Hrvatska je clanica EU vec dugi niz godina, i gora je situacija po ovom pitanju nego kod nas u vecem dijelu drzave.![]()
Da se ti pitas nametnuo bi da investitor plati porez na neprodati stan? Nakon koliko vremena od upisa u katastar? Jer nesto ne vidim da zetagradnja ima neprodatih stanova, al da ima, znas li na koga bi se ta razlika cijene reflektovala? Ko bi je platio? Pa isti ti kao kupac. Da li je to ono sto bi uradio da se pitas?
Sent from my 24115RA8EG using Tapatalk
Ja mislim suprotno. Ako bi se uveo porez mislim da bi u novembru ili decembru svake godine bilo popusta na neprodate stanove(ukoliko ih ima i ukoliko se porez obračunava od 01.01).
S druge strane, ako si ipak u pravu, da razmislim da na već formiranu cijenu jednog stana koji mi je sek.nekretnina dodam i sumu poreza koji je do sad plaćen na taj stan
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Trenutno nema neprodatih, no je pomama ka da se nikad.vise kvadrat ozidat nece. One favele iza Titexa,pa su rasprodate godinu prije.
Vjerujem ti. Samo što, ili bolje rečeno ko, onda sprečava da se uvede taj porez što Network spomenu? Investitori sigurno ne. Otprilike kao što su sad poslodavci ti koji čupaju za neradnu nedelju
Drzava jedino ako oce da oporezuje prazne stanove, da se kapital ne zarobljava tako, al to je vec druga prica.
Pa država već oporezuje prazne stanove.
Evo, npr meni je porez na 36m² sekundarne nekretnine stare 45godina, 220€, jedan od razloga prodaje.
Kad smo već kod toga, zna li ko npr, ako se nekretnina proda u januaru/februaru tekuće godine, da li porez tada dolazi starom vlasniku (koji je bio vlasnik u januaru), ili novom (koji je vlasnik od februara) za tu godinu? Ako je onako kako mislim, u novembru će mi cijena biti samo ista ili niža no sad.
Veca cijena kvadrata veci opstinski porez i veci porez na dobit kratko i jasno i jednostavno. Pa kad bude investitor godisnje placao tj gubio po stan godisnje zbog poreza doci ce mu iz dupeta u glavu
Inace nista nije kupljeno u izgradnji vec je rezervisano. Odlican model zarade za mlade momke koji imaju viska para
E da i zabrana oslobadjanja poreza na dobit iako ga investitor drzi na sebe 10 godina
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks