Quote Originally Posted by biljaneta View Post
Mislim da je sedmogodisnji iracko - iranski rat ipak trajao 8 godina. Svadja oko medje ali uz pun kufer ostalih problema. Bio je gotov posle prve dvije godine ali je Homeiniju posluzilo ratno stanje da ucvrsti vlast, a zelio je i da prosiri uticaj preko Sat el Araba. Tako je trajao jos dodatnih 6 godina dok ga vojni vrh nije urazumio.
Iran dok je bio najveci moguci americki saveznik uz prihode od nafte razvijao je direktnu vojnu moc. Bio je najjaci tada u Zalivu, odnosno mogao je da projektuje vojnu moc preko svojih granica i busao se u svom okruzenju uz maltretiranje Sadamovog Iraka. Kad se `stvar` okrenula za 180 stepeni regularna vojska je izgubila svoj status iz mnogih razloga, a umjesto nje formirana je partijsko - klerikalna paravojska sa ideologijom i infiltriranjem kao glavnim oruzjem. Otuda dronovi i raznorazne druge igracke jer im je sve ostalo bilo prekomplikovano, a i preskupo. Bili su neka avangarda u svome vremenu, Homeini je audio kasetama zaobisao cenzuru, svasta je otkriveno po proboju u tamosnju americku ambasadu. Privukli su mnoge, cini mi se i da je Alija Izetbegovic sa svojom `ekipom` posjetio Iran 1982 cisto da se upozna sa `dometima Revolucije`. Nekih deset godina posle Iran mu je sa sve rahmetli Maherom Sulejmanijem uzvratio posjetu i uspostavio tamosnju ispostavu svoje revolucionarne Garde. Po potpisivanju Dejtonskog sporazuma i okoncanju bosanske drame americki kontigent gotovo odmah po dolasku krenuo je na njihov kamp, a zvanicno Sarajevo na celu sa rahmetli Alijom je Irance pustilo niz vodu. Neke `glave` su zbog toga pale u Sarajevu.
Inace Iran nije bas razvio najsavremenije dronove, kupovali su raznorazne civilne komponente na Zapadu pa su to sklapali u neku vojnu skalameriju. Za vrijeme Pahlavija kupili su dosta industrije i licenci od Amerikanaca i zapadnih Evropljana. Ne dovodim u pitanje njihov talenat i radisnost ali nije bas da su otkrili neke previse bitne stvari. Rusi te dronove sami prave, oni samo dizajnom podsjecaju na iranske, a i navode se na daleko sofisticiraniji nacin.
Sto se tice saradnje sa Sjevernom Korejom, ona im je uz dozvolu SSSR bila gotovo jedini prozor u svijet. Koreanci su im dosta toga prodali ali i kod nekih stvari prevarili. Odnosno uzeli pare ali isporucili stvari koje nece ljutiti Moskvu.
Iz ove perspektive previse davno je bio Pahlavijev Iran i saradnja sa zapadom. Tokom moje posjete toj zemlji sam se uvjerio da su potpuno samostalno pravili svoje rakete, i da imaju jake naucnike za raketnu tematiku. I evo po zadnjim americkim reakcijaam vidim da su ameriakanci sada zabrinuti , ne za nuklearni, vec za iranski raketni program balistickih raketa.
I to se posebno brinu za ove kratkog dometa. Apsolutno znam i zašto ih toliko brinu ove kratkog dometa .

Što se tiče saradnje sa Bosnom, tacno da je bilo, ali je sve to palo u vodu čim su se Bosanci okrenuli Saudijcima, a šiti i suniti se baš ne vole....
Iran pouzdano ima velike količine obogacenog uranijuma, ali to ne znaci da ce ga koristiti za rakete. Moguce je ako ih puste na miru da potpisu neke sporazume
i razvijaju civilnu nuklearnu energiju i centrale.

Nije mi sasvim jasno kako su dosli do hipersonicnih raketa, to je moguce donacija ili neki vid saradnje sa Rusijom.
Sto se tice tehnologije dronova, Iran je to razvijao odavno , i interesantno da iako je Iran pretezno brdovita i planinska zemlja , njihovi najbolji
dronovi su predvidjeni za operacije u pustinjama, ravnim povrsinama i slicno