Učitelj iz Niša kažnjen jer je prekrečio grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati“
(...)Dvadeset pet eura, to je kazna koju je opozicioni aktivista i učitelj platio jer je „bez dozvole“ prekrečio grafit „Kad se vojska na Kosovo vrati“ u dvorištu osnovne škole na jugoistoku Srbije u kojoj je zaposlen.
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osudila je ovaj čin i označila aktiviste Zeleno-lijevog fronta (ZLF) iz Niša, koji su učestvovali u uklanjanju grafita, kao „autošoviniste“.
Nacionalistički slogan „Kad se vojska na Kosovo vrati“ ispisan je širom Srbije, a civilni aktivisti su ga i prethodnih godina uklanjali, uz poruku da širi netoleranciju i poziva na sukobe.
Srpska vojska i policija povukle su se sa Kosova u ljeto 1999. godine, nakon NATO intervencije pokrenute zbog ratnih zločina koje su srpske snage počinile nad albanskim civilima tokom rata.
https://www.cdm.me/svijet/region/uci...-kosovo-vrati/
Svega ima.
I kad ce pocet da snimaju igrane serije sa osvrtom na drustvenu zbilju. Ovako se ide ravno na cirilicu ali Erdoganovu. I rat bendova za crnogorske talente. Onoliki studio imaju, miksere sa 500 kanala, a emituju arhivske snimke i ja tebi serdare ti meni vojvodo show.
Polinezija gospodo.
Rekla bih da ljude u Srbiji mnogo vise radikalizuje objasnjavanje `NATO intervencije` nego skrabanje po fasadi. Narocito posle svegam chesa sto se izdesavalo u pravednome svijetu nakon te `intervencije`. Jos kad krenu da im objasnjavaju kako Krim nije isto sto i Kosovo pomislim da to namjerno rade. Agenti provokatori na nivou Sandre Afrike.
Pri tome nije ni to prva i jedina `intervencija` velikih sila nad Srbijom/Jugoslavijom. Svaka je imala neki `zgodni` povod, miteleuropski narativ i brutalnu silu kao izvodjaca radova.
Last edited by biljaneta; 10-02-26 at 23:44.
Polinezija gospodo.
Pojačane aktivnosti Službe zaštite NP Skadarsko jezero večeras su rezultirale procesuiranjem većeg broja lica zbog nezakonitog izlova ribe.
Tokom akcija spriječavanja krivolova u prethodna 72 časa oduzeta su 3 plovila, 3 vanbrodska motora, 2 sonde, osti, 3 akumulatora, pretvarač, kablovi, 60 kilograma ribe.
Služba zaštite i Služba za kontrolu i monitoring JPNPCG prethodnih nekoliko dana realizovale su zajednički više akcija sa ciljem zaštite prostora parka i spriječavanja nelegalnih radnji. Takođe, i aktivnosti na uklanjanju nelegalno postavljenih plutajućih objekata su nastavljene.
Pozivamo savjesne građane da sve nepravilnosti koje primijete u parkovima prijave na broj telefona 067000825.
I ova plovila ,motori... sve se na kraj vraca vlasnicima sem ribe.. scepo je u pravu.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ne kaznjava policajac nego Sudija... nije ponat na policiju nego na Sud...
Posle gostovanja moj direktore moj ministre potpisan je sporazum izmedju ministra i direktora u vezi primjene i kontrole nadzora ....Podsjećamo da u dosadašnjoj praksi kršenje mjera nadzora nije imalo sankciju, a naročito se nije moglo sankcionisati za one slučajeve gdje je isteklo maksimalno vrijeme trajanja pritvora od tri godine.
Zbog toga se, pored ostalog, pristupilo normativnom prepoznavanju ove materije kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore i uvođenje novog krivičnog djela – kršenje mjera nadzora. Predloženi tekst izmjene poslat je na mišljenje Evropskoj komisiji u junu 2025.godine....
Vjerovao ili ne ali tuzilastvo i sud kao da im nije u interes da osude krivce nego je bas sudijama marama na oci na kriminal... barem tako su djelovali ili djeluju...
https://www.google.com/amp/s/www.gov...tarstva-pravde
Jednostavno sitna slova... na ta sitna slova Begovic i Piperovic svake pola godine kupe stan od pola miliona eura... i da ne bjese moj ministre moj sudija ne bi se pocela sitna slova ispravljati...
Pravo i pravda su dvije suprotne stvari zapamti ovo!
Pravdu ne dijeli sud. Konstrukt da ne postoji krivicno djelo krsenje mjera te da zbog toga policija ne moze da zadrzi lice kojem je odlukom suda ograniceno kretanje, iz cega proizilazi da je u konkretnom Medenica mogao da se pojavi na aerodromu i poleti a da ga niko ne zadrzi, takav konstrukt jednostavno nije smislen. To je pitanje a ne postoji li krivicno djelo.
Milose, napustili ste stan, krsite sudski mjeru, naredjujem da se vratite u njega. Necu. Nepostupanje po naredbi policajca je odmah prekrsaj, lisenje slobode i kod sudije, jos ga kazne i ponovo ga vrate u stan.
Ali posto je to komplikovano reci cemo da ne postoji sankcija za to i to ce neki procenat stanovnistva da uzme kao sasvim razumno.
Ali mozda su i u pravu, sistemski je problem a ne pitanje individualne odgovornosti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ovi botovi DPS-a više vjeruju svojim očima nego Šćepu, sram ih bilo.
Šćepo nije kadar ljaljaša. Postavljen je jer je stručan, pošten i bez političkih motiva.
Ni Veljović nije bio kadar DPS-a...
Zemlja je ravna ploča.
Last edited by Gagarin; 11-02-26 at 06:45.
Tko leti, vrijedi...
Jeste i policajac ce to napraviti kad ga vidi uhapsit privest sudiji da mu sudija odredi vracanje u pritvor ili kaznu ali Milos takodje moze da odleti za Rim jer Sud nije izdao mjere zabrane napustanja drzave npr
Milos je jedna beznacajna licnost veci je problem jedan umobolnik u Blok zbog kojeg stanari pisu peticije od straha jer je vec izbo dvije zene ali njega tj Sistem stiti.
Milos je politicki problem a umobolnik sistemski ...
Neka onda policija njega zadrzi i ucini sto im je i posao oduvijek i privedu sudu pa neka onda sud kad mu ga dogedu odluci pa da znamo ko ga je pustio. Ovako policajac kaze da moze da sjedi na klupi i nista ne ucini pa nije ni dosao do suda. Ali je komplikovano puno to uciniti, zato je to sistemski problem. I onda nema puno manevarskog prostora, sta cemo, je.. ga, tako je kako je.
Jbg...stanari u Blok gdje živi umnobolnik nisu imali sreću da im se usele predjsjednik i prva dama, ili neki drugi glavar.
Bio bi umnobolnik odavno u ludnicu...
Sistemski problem postoji tamo gdje ne ugrožava nikoga iz vrha sistema. Tamo gdje su ugrožene glavarske guzice, makar i mirisom pržanije iz fast fooda ekspresno se rješava.
Tu ni multinacionalka nema šanse. A vi jadnici, PIŠITE peticije, dok se po vama PIŠAJU. Vidite kako su ovo slične riječi, pisati i pišati.
City Kvart svaki ulaz vs. ulaz Jadova i restoran sa piletinom.
Tko leti, vrijedi...
@Shaneman :
"Milose, napustili ste stan, krsite sudski mjeru, naredjujem da se vratite u njega. Necu. Nepostupanje po naredbi policajca je odmah prekrsaj, lisenje slobode i kod sudije, jos ga kazne i ponovo ga vrate u stan."
E, ovo je već najbliže objašnjenju koje je dao Predsjednik Višeg suda.Pretpostavljam da si i ti pravnik.
Recimo situacija je sljedeća : aerodrom,park, podrum, jezeri, ispred zgrade....
Policajac: "Miloše, napustili ste stan,kršite sudsku mjeru.Naređujem vam da se vratite u njega!"
Miloš: "Hoću/Razumem" i krene put kuće...i tako dan za daaanom,tatatatira
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 11-02-26 at 07:32.
Tacno, tako ispada po tumacenju direktora UP.
Gospodine Joni, napravili ste prekrsaj iz JRM ili saobracaja, naredjujem vam da ucinite to i to, a ti samo kazes Hocu, i krenes put kuce.
Znas kako kaze Judge Judy "Ako nema smisla onda obicno nije istina."
Ali krši li on neki zakon iz JRM ako postupi po naređenju policajca? Tvoj je primjer naredbe Milošu baš konkretan bio:"Naređujem vam da se vratite u stan"
Kod mog primjera si malo uopšten, ako mi policajac posle prekršaja u saobraćaju ili jrm kaže uradite 'to i to' (npr parkirajte vaše vozilo, zaključajte ga, dajte mi ključeve, sjedite na zadnji sic našeg vozila...i) onda ja moram da uradim to i to a ne da kažem hoću i odem kući,
Last edited by joni; 11-02-26 at 07:45.
Ne razumijem pitanje ali ni ne znam kako bi ti to objasnio. Nepostupanje po bilo kojoj naredbi je prekrsaj. Ako ti policajac nesto naredi onda ti to treba da ucinis, logicno jel? Ako je ucinis ovlascen je da preduzima mjere i radnje iz svoje nadleznosti. E sad, sto cemo mi u konkretnom slucaju prihvatiti da je zaustavljanje lica koje krsi sudsku mjeru i nastavak njegovog ogranicenja kretanja od strane zakonom nadlezog organa u domenu filosofskog traganja za istinom, to je problem obrazovanja za lica koja nisu to ucila a za one koje jesu to je pitanje logike i dedukcije.
Nemoj me shvatiti pogresno ali svaka dalja diskusija na ovu temu jednostavno gubi smisao. Samo zakljuci sta je po tebi logicnije.
Nemoj me pitati što je po meni logično. Nisam ti za to dobar sagovornik. Otićemo do kulina bana. Logika mi je zaostala u vremenu, nekom davnašnjem. Tada je ta logika bila ispravna a sad su došla nova vremena. I to kakva da, bez uvrede, ja, ti i još mnogi diskutujemo ođe. Po meni to nema logike, ali je vidimo ipak logično.
Kad već dedukciju spominješ sve se završava sa onim što izgovori neko ko je, moraš priznati, više učio od mene a mislim i od tebe:
"Vratite ga u stan"
Da me je razumijes pogresno, onaj ko to nije ucio moze da logicira i pretpostavlja, onaj kome je to struka za pretpostaviti je da bi to trebalo da zna, ukoliko je ucio a ne zna onda je nesto drugo u pitanju ocigledno. Slazem se sa tobom za drugi pasus i pozdravljam
Postavih pitanje ChatGPT-ju: "Zašto je matematika ljepša od prava?"
To je sjajno pitanjeI naravno – odgovor zavisi koga pitaš. Ali evo zašto mnogi kažu da je matematika ljepša od prava:
1. Čista logika i elegancija
U matematici, ako je nešto dokazano – tačno je. Nema interpretacije, nema “zavisi od ugla gledanja”. Dokaz može biti kratak, elegantan i savršen poput poezije.
U pravu, presuda često zavisi od tumačenja, konteksta, retorike i čak ljudskog faktora.
2. Univerzalnost
Matematika je ista u Tokiju, Sarajevu i na Marsu.
Zakon se mijenja od države do države, od vremena do vremena.
2 + 2 je uvijek 4.
Ali “šta je pravda” – to je već složenije.
3. Estetika strukture
Matematika ima simetriju, obrasce, harmoniju.
Teorija brojeva, geometrija, fraktali – to je gotovo umjetnost.
Pravo je više sistem pravila nego sistem ljepote.
4. Nezavisnost od politike
Matematika ne zavisi od ideologije.
Pravo često zavisi od vlasti, društva i moći.
E ovo što se dešava kod nas, sve se svodi na ovo potonje
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Nedavno je intelektualno par “Šaro i Šćepo” spektakularno uhapsio jednog ubicu.
Naravno, javnost je dobila i klipić spektakularnog hapšenja.
E sad, jedan mali detalj…
Uhapšeni, izgleda, nije ubica.
https://www.dan.co.me/vijesti/hronik...stolja-5336920
Tko leti, vrijedi...
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...-crnoj-gori-15
Izgleda moj ministre i moj sudija ne umiju da zastite zrtve zelenasa... dok moj direktor pokusava sa sluzbenicima da pomogne narodu moj sude sto te svi kude...
Filmski centar Crne Gore na Evropskom filmskom marketu u Berlinu(...)Filmski centar Crne Gore učestvovaće na Evropskom filmskom marketu (European Film Market), koji se održava od 12. do 18. februara 2026. godine u sklopu 76. Berlinskog filmskog festivala, predstavljajući crnogorsku kinematografiju i osnažujući međunarodnu saradnju kroz niz različitih aktivnosti.
Predstavnici Filmskog centra Crne Gore kažu da će u prostoru Martin-Gropius-Bau imati svoj štand gdje će evropskim filmskim profesionalcima, producentima i distributerima predstaviti najnovija dostignuća crnogorske kinematografije. Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa aktuelnim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, kao i sa izuzetnim mogućnostima koje Crna Gora nudi kao filmska destinacija.
https://rtnk.me/kultura/filmski-cent...etu-u-berlinu/
There are currently 11 users browsing this thread. (4 members and 7 guests)
Bookmarks