Page 129 of 135 FirstFirst ... 2979119125126127128129130131132133 ... LastLast
Results 3,201 to 3,225 of 3351

Thread: O motociklu...

Thanks Thanks Given 
    593
    Thanks Thanks Received 
    1,188
    Thanked in
    870 Posts

Quote Originally Posted by dub_c View Post
    Bice ne pratis trendove. Vstrom 800 je ozbiljan motor, sa tehnologijom koju nemaju Tenere i Transalp, kao sto kaze prethodni post.
    Tehnologija i moderan nije isti pojam. Ako smatras da je zbog onog nekog novog traction sistema koji su reklamirali moderan, ne bih to tako nazvao sad zbog toga.

Ako mislis da je moderan zbog dobre povoznosti i sto je pametno i iskusno ukompovan negdje po "sredini sweet spota' pa je udoban i po asfaltu i po autoputu i po krivinama a moze i neki offroad, ja to ne zovem moderno, zovem dobro. Mnogi mu tepaju v smor. Ne slazem se sa njima

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    4 Posts

Zdravo,
    Mozda ovo nije pravo mjesto da postavim sledeće pitanje, ali boljeg nema. Odnedavno sam postao vlasnik motora i interesuje me da li neko od vas ima kontakt ili preporuku nekog dobrog instruktora. Imam A kategoriju i znam da votim tj tačnije, znam da se prevezem od tacke A do tacke B. Ali to nije umijece vožnje. Prosto zelim da prodjem ono sto nisam sa instruktorom. Bio bih veoma zahvalan na preporuci.

3. The Following User Says Thank You to skyfall For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,262
    Thanks Thanks Received 
    624
    Thanked in
    326 Posts

Quote Originally Posted by skyfall View Post
    Zdravo,
    Mozda ovo nije pravo mjesto da postavim sledeće pitanje, ali boljeg nema. Odnedavno sam postao vlasnik motora i interesuje me da li neko od vas ima kontakt ili preporuku nekog dobrog instruktora. Imam A kategoriju i znam da votim tj tačnije, znam da se prevezem od tacke A do tacke B. Ali to nije umijece vožnje. Prosto zelim da prodjem ono sto nisam sa instruktorom. Bio bih veoma zahvalan na preporuci.
    https://smartmototrening.com/ i obavezno trening bezbjedne voznje koji se organizuje svake godine u Podgorici (https://motoklub.me/).
    SMRT FAŠIZMU!

5. The Following User Says Thank You to Illuminated For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    1,041
    Thanked in
    417 Posts

Quote Originally Posted by skyfall View Post
    Zdravo,
    Trening bezbjedne vožnje će biti organizovan u maju ili junu.

Ja da sam u Podgorici rado bih se ponudio da pomognem-pokažem par osnovnih stvari koje su bitne za svakodnevnu vožnju.
    Ima tu par stvari i malo treninga oko istih i to pravi veeeeliku razliku u kontroli motora i samopouzdanju.

1. podešavanje motora - kad sjedneš na motor, svako od nas je različitih dimenzija tako da je položaj drugačiji. Treba podesiti ručke-volan, poluge kočnice i kvačila. Da ti prsti-šake-dlanovi padaju dje treba i da se kvačilo aktivira dje treba. Lakše se upravlja kad se namjestiš. Noge moraju ići uz motor, na nogarima držiš vrh stopala, odmah iza prstiju i samo pomjeraš noge naprijed za kočenje i šaltanje i vraćaš nazad. Laktovi treba da su blago savijeni, ruke moraju da su opuštene i da rade (i ručke da ne udaraju u rezervoar i vizir)
    2. uvijek drži 2 prsta na kvačilu i 2 prsta na prednjoj kočnici (da bi mogao reagovati najbrže moguće, kad se navikneš da stoje tako onda nije opterećenje na šaku)
    (jedna od dobrih vježbi je da guraš motor pored sebe u leru, da tražiš balans, i da po malo pritiskaš kočnicu da osjetiš dje se aktivira 2% a dje je 5% dje preko toga tu bi već na guranje trebao motor da se zaustavi, nemoj da te prevrne na drugu stranu)
    kočnica se mazi, postepeno pritiska i taj pritisak povećava. Ovo treba razumjeti. Motor najbolje funkcionise kad je ravan - tada je geometrija nabolja i vješanje/gume najbolje rade. Kad kočis težište se prebacuje naprijed, viljuške se sabijaju, guma se širi i ostvaruje veći/bolji kontakt sa podlogom. Treba dozvoliti motociklu djelić sekunde da krene u kočenje i onda pojačavati pritisak do zaustavljanja.
    3. slično je i sa gasom, ako je gas ravan, motocikl je ravan, ako odvrneš gas težište se prenosi nazad i prednji točak ima vrlo malo trakcije, sabija se zadnji amortizer...treba postepeno dodavati gas da bi pravio što manje tranzicije mase naprijed-nazad
    4. trakciju treba razumjeti (što se više naginješ, to manje gume imaš na asfaltu, to manje trakcije imaš, ako si u vertikali bez nagiba imaš maksimalnu trakciju i možeš da kočiš/daješ gas najviše) 100 points of grip ideja
    5. kvačilo je veliki prijatelj (koristi ga na malim brzinama, a održavaj iste obrtaje, i kvačilom kontrolišeš snagu na zadnjem točku)
    6. zadnja kočnica je jako korisna za manevre na malim brzinama, stabilizuje motor i pomaže u balansu, treba je aktivirati djelić sekunde prije prednje kočnice (bitno je znati ima li motor ABS jer ako nema ona pozadi lako zaključa, teško se osjeti koja je sila potrebna za blago kočenje a koja dovodi do proklizavanja)
    7. nadji parking i probaj, zabodi zadnju do kraja sa 30kmh pa vidi kako ti se čini, pa probaj i sa većom brzinom.
    8. POGLED - ne znam zašto je na ovom broju, ali to je nabitnija stavka. Dje gledaš, tamo motor ide. Nauči da gledaš dje hoćes da prodješ a ne dje je opasnost (šahta, kamen, branik od auta, ivičnjak) pogled mora da je tamo kuda želis da prodju točkovi motora, i što brže ideš to dalje gledaš, ako ideš 100kmh, ovo što je na 15m od tebe je skroz nebitno jer nećeš stići da reaguješ na to, ovo što je na 30m je nešto što se možda može zaobići. Takodje, ako ideš polako kroz grad, nemoj ni da gledaš u predjni točak, nego ipak malo poodmakni.
    9. moraš biti svjestan dešavanja oko sebe, mnogo više nego kad si u autu. pješak, el.skuter, auto, rupa, klizavi pješački, malo šodera, mokri trag, treći auto ispred tebe koji koči da se nekom javi, auto iza tebe čiji vozač gleda u telefon...motorista mora stalno da je prisutan, po gradu imaš najviše izazova, sve se dešava u 20-30metara tako da brzina...kooji god motor da voziš, u gradu ne smije preko 50kmh da prebaci. Na otvoreno može malo da se diše i zabušava ALIII!
    10. oprema - kod nas se ne pridaje mnogo značaja tome, ali bez opreme ni do prodavnice! e sad, ja prvi prekršim to kad je 40 stepeni. disciplina...niko ne planira da padne, pa da se za taj dan obuče nego...desi se u djeliću sekunde. CE A-AA-AAA su nivoi zaštite od klizanja, ja nosim farmerke koje su AAA.
    11. kontra upravljanje - tehnika dje guraš motor u stranu a tijelo ostaje u sredini iliii kod ekstremnijeg oblika ideš tijelom skroz u suprotnu stranu AKO SI MOTOR NAGNUO DO PATOSA. Naginjanje sa motorom ja ne preporučujem sem ako ne vozis neki sportski motor i ideš ogromnom brzinom. Tehniku kontra upravljanja gledaj po youtubu pa vjezbaj na parkingu dok ne dodje na red trening bezbjedne vožnje kad se to bukvalno cio dan trenira. (kao i ove ostale stvari koje pominjah)
    12. na parkingu vježbaj sve ovo - kvačilo, gas, kočnica - tranzicija da bude bez trzaja, FRICTION ZONE komandi ne znam kako da prevedem to, to je upoznavanje sa svojim motorom. Onda postavi neke markere za kočenje, pa vidi đe si. Puštaj gas kad kočiš i ako planiraš da staneš, stiskaš kvačilo iako si recimo u 4toj.
    13. vožnje van grada su možda praktičnije u početku malo da se ne stresiraš sa gužvom, ali ako se voziš sat vremena jednom brzinom, ništa specijalno naučio nisi, ja smatram da je parking tj. poligon maaajka!

Post sam pisao cio dan danas, u pauzama na poslu i kako mi koja ideja padne na pamet. Biće malo zbrda zdola ali ti vidi prilagodi sebi. Nisam ni planirao ovoliko da pametujem. Ako sam što pogriještio, kolege nek me isprave.
    Ja sam ljetos učio sestrića i sestričnu od 14-15 godina da voze veliki ADV motor i za 2 dana smo savladali osnovne stvari, sa po uru vremena dnevno.

Ja sam ovo napisao jer već 10 godina ne živim u PG ali dolazim svakog ljeta i nemam direktan dobar kontakt sem instruktora iz mog kluba koji živi u BG i dolazi kad se dogovorimo za trening. I svakog ljeta dodjem i sve više motorista, a niko osnovnu obuku prošao nije i ne kapira kako funkcioniše motor.
    Ima nas talentovanih, ima nas što savladamo ovo sa 12 godina, ima nas što treba 4-5 padova da se nešto nauči, ima nas što se prepadnu prve sezone i odustanu, a bogami ima nas i što vozimo cio vijek a da pooooooooojma nemamo.
    As far back as I can remember I always wanted to be a gangster.

7. The Following 9 Users Say Thank You to dub_c For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    1,041
    Thanked in
    417 Posts

Zaboravio sam,
    1. gume da su ti uvijek dobro naduvane (provjeravaj pritisak redovno)
    2. lanac da ti je čist i pravilno zategnut, pa je li podmazan...valjalo bi (nemoj da prskaš po gumi i kočnicama kad podmazuješ)

Ostalo je već na duže staze.
    3. ulje 5.000km mene ako pitaš
    4. glicerin jednom godišnje
    5. antifriz na 2 godine

9. The Following 3 Users Say Thank You to dub_c For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,262
    Thanks Thanks Received 
    624
    Thanked in
    326 Posts

11. kontra upravljanje - tehnika dje guraš motor u stranu a tijelo ostaje u sredini iliii kod ekstremnijeg oblika ideš tijelom skroz u suprotnu stranu AKO SI MOTOR NAGNUO DO PATOSA. Naginjanje sa motorom ja ne preporučujem sem ako ne vozis neki sportski motor i ideš ogromnom brzinom. Tehniku kontra upravljanja gledaj po youtubu pa vjezbaj na parkingu dok ne dodje na red trening bezbjedne vožnje kad se to bukvalno cio dan trenira. (kao i ove ostale stvari koje pominjah)
    Mala ispravka - kolega je mislio na kontra balans a ne kontra upravljanje (countersteering). Najoptimalnija tehnika voznje van staze.

Evo jedan fin video na temu kontra balansa:
    SMRT FAŠIZMU!

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Evo jedan bolji

12. The Following User Says Thank You to Tica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    279
    Thanks Thanks Received 
    568
    Thanked in
    286 Posts

Preporuka za ceradu, izdrzala je ove najvece kise i vjetrove. Suh motor ostao

https://share.temu.com/pvM2cw89NzB

slikam slike povoljno

14. The Following User Says Thank You to stevann For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,179
    Thanks Thanks Received 
    3,215
    Thanked in
    1,556 Posts

i Dunlopova je dobra u okov ona je oko 20e, meni evo stoji duže vrijeme ne mrda
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    6,932
    Thanks Thanks Received 
    678
    Thanked in
    396 Posts

Kontra balans sam davno otkrio iz dosade, super stvar za brzo i usko skretanje, medjutim malo me frka kad je klizavije(mokro, sljunak itd), jer za iste sirine skretanja kako da kazem, motor je nagnutiji nego kad si u neutralnoj poziciji. I samim tim je veca opasnost da legne ako zadnji tocak klizne malo. Prednji ako klizne odma si na patos(desilo mi se 2 puta pri 5-10kmh), ako nisi skoro skroz uspravan.
    Meni licno je za lagane brzine 50-80 ipak nekako lakse da budem malo neutralniji u sjedistu, i ako u sred krivine vidim da mi treba jos naginjanja nekad je dovoljno i samo unutrasnje koljeno nagnuti ka asfaltu.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

To je i poenta priče u ovom drugom videu, ne možeš imat jedan isti alat za sve poslove nego se prilagođavaš situaciji. Kontam da su FortNine izbacili ovu kontroverznu priču koliko da bi izazvali reakcije i dovukli još subscriber-a na svoj kanal.

Thanks Thanks Given 
    279
    Thanks Thanks Received 
    568
    Thanked in
    286 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    i Dunlopova je dobra u okov ona je oko 20e, meni evo stoji duže vrijeme ne mrda
    Ništa to, meni mokar sav motor bio posle velike kiše

slikam slike povoljno

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    1,041
    Thanked in
    417 Posts

Quote Originally Posted by nikolaf7 View Post
    Kontra balans sam davno otkrio iz dosade, super stvar za brzo i usko skretanje, medjutim malo me frka kad je klizavije(mokro, sljunak itd), jer za iste sirine skretanja kako da kazem, motor je nagnutiji nego kad si u neutralnoj poziciji. I samim tim je veca opasnost da legne ako zadnji tocak klizne malo. Prednji ako klizne odma si na patos(desilo mi se 2 puta pri 5-10kmh), ako nisi skoro skroz uspravan.
    Meni licno je za lagane brzine 50-80 ipak nekako lakse da budem malo neutralniji u sjedistu, i ako u sred krivine vidim da mi treba jos naginjanja nekad je dovoljno i samo unutrasnje koljeno nagnuti ka asfaltu.

Sent from my phone
    E pazi sad ovo, kad se vozi offroad, konstantno se koristi kontra balans, a konstantno si na podlozi koja proklizava ispod tocka.

Kao sto kaze Tica, treba prepoznati situaciju i prilagoditi se. I da, vjezbati pa vidjeti sta kome odgovara i dje se stice vece samopouzdanje.
    Na kojem si motoru Nikola? Koljeno je...krajnje nepotrebno iz mog iskustva. Mozda sam u krivu
    Koljeno se koristi kod ovih koji naginju motor do patosa, ali samo da osjete dokle se spustaju. Naravno sa pomjeranjem kukova unutra, mora se i koljeno izbaciti da bi se dobilo mjesta.
    E sad ja vozim samo ADV motore i strah me sportskih tako da ne znam za taj osjecaj.

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Čini ti se voziš kao Rossi i onda vidiš sebe na snimku: https://www.facebook.com/watch/?v=1002148343901485

21. The Following 2 Users Say Thank You to Tica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,932
    Thanks Thanks Received 
    678
    Thanked in
    396 Posts

E pazi sad ovo, kad se vozi offroad, konstantno se koristi kontra balans, a konstantno si na podlozi koja proklizava ispod tocka.

Kao sto kaze Tica, treba prepoznati situaciju i prilagoditi se. I da, vjezbati pa vidjeti sta kome odgovara i dje se stice vece samopouzdanje.
    Na kojem si motoru Nikola? Koljeno je...krajnje nepotrebno iz mog iskustva. Mozda sam u krivu
    Koljeno se koristi kod ovih koji naginju motor do patosa, ali samo da osjete dokle se spustaju. Naravno sa pomjeranjem kukova unutra, mora se i koljeno izbaciti da bi se dobilo mjesta.
    E sad ja vozim samo ADV motore i strah me sportskih tako da ne znam za taj osjecaj.
    Na skuteru trenutno, ne zna se do kada

Naravno da je nepotrebno kad se lijepo namjestis, nego kao savjet pocetniku, ponekad ne udju kako treba pa kad u pola krivine shvate da je ne hvataju krece frka...desavalo se i meni.
    Pa u takvoj situaciji umjesto da u strahu cima cijelo tijelo, naglo koci itd, nekad je dovoljno samo malo koljeno izbaciti, to sam mislio.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    1,386
    Thanks Thanks Received 
    724
    Thanked in
    364 Posts

Zanima me, koje ulje sipate u vase motocikle?

U moj je sipano do sad MOTUL 7100, ali sam cuo dosta negativnih komentara o MOTULU kod nas.

Prica mi covjek da je isti taj motul u Trebinje oko 18 eura, ovaj ga pitao, kako kod vas 18 a kod nas u CG 13,50 eura, ovaj iz Trebinja mu rekao to se i ja cudim, jer nabavna je oko 15 eura, meni je to sumnjivo.
    1L MOTUL 7100 u Srbiju je 20 eura.

Ja sam ovog puta uzeo ono Njemacko Fuchs Silkolene na stari u Mec Auto, na forumima sam citao pozitivne komentare za ovo ulje.

Thanks Thanks Given 
    593
    Thanks Thanks Received 
    1,188
    Thanked in
    870 Posts

Ako redovno mijenjas a vjerujem da mijenjas nema potrebe da se opterecujes previse.

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,202
    Thanked in
    2,888 Posts

Quote Originally Posted by HaRRyy View Post
    Zanima me, koje ulje sipate u vase motocikle?

U moj je sipano do sad MOTUL 7100, ali sam cuo dosta negativnih komentara o MOTULU kod nas.

Prica mi covjek da je isti taj motul u Trebinje oko 18 eura, ovaj ga pitao, kako kod vas 18 a kod nas u CG 13,50 eura, ovaj iz Trebinja mu rekao to se i ja cudim, jer nabavna je oko 15 eura, meni je to sumnjivo.
    1L MOTUL 7100 u Srbiju je 20 eura.

Ja sam ovog puta uzeo ono Njemacko Fuchs Silkolene na stari u Mec Auto, na forumima sam citao pozitivne komentare za ovo ulje.
    Sve zavisi ko je ,,pokrio" Crnu Goru (isuviše smo malo tržište te se vrlo rijetko dešava da neko nezavisno pokriva naše tržište). Većina opreme podpada pod nekim distributerom iz Srbije (zato su i najsličnije cijene liše neke razlike u carinama i PDV-u), ali ima izuzetaka kao što je IXS moto oprema (Slovenija) ili pak Motul (baci pogled na Hrvatsku i njihove cijene i biće jasnije). Dakle, Motul 7100 je, kao prvo, nezanimljivo ulje da bi se išta petljao sa istim (isuviše male količine se prodaju), a kao drugo uopšte nije loše ulje.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    775
    Thanks Thanks Received 
    642
    Thanked in
    299 Posts

Veliki sam fan Motula za sve svoje prethodne motore pa i sadašnji.
    Počevši nekad davno od 5100 polusintetike, pa zatim evo dosta godina 7100.
    Subjektivni osjećaj sto se tiče saltanja, na svakom motoru mi je “najmekši” mjenjac bio sa Motulom 7100.
    Probao sam i Shell i Motorex, i BMW ulje, Motul mi je i dalje favorit.
    I sto kaže kolega, ulje sam uvijek mijenjao u rasponu 7-10.000km, bez obzira je li servisni interval na 15K.

Inace uvoznik za Motul je Efel koliko mi se čini.
    Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)

27. The Following User Says Thank You to Incognito For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,386
    Thanks Thanks Received 
    724
    Thanked in
    364 Posts

Prva voznja u 2026 tu, 4 stepena (nisam mogao vise da izdrzim) osjecaj ko da sam prvi put sjeo na motor u zivotu

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

29. The Following 11 Users Say Thank You to HaRRyy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    581
    Thanks Thanks Received 
    490
    Thanked in
    182 Posts

Zimske voznje imaju posebnu draz. Nema puno opustanja, hladan asfalt i vjetar su nemilosrdni, ali je neka posebna energija. I drugaciji zvuk agregata spustih se i ja u Bjelopavlice skoro, posle dva mjeseca apstinencije bacih lagan djir, nije bilo previse hladno…

P.S. Stavih prije zime Continental Conti Attack 4, i posle nepuno dvije hiljade km mogu reci da je predobra guma, savrsena za sport tourera cini mi se. Drzi odlicno i u ovim hladnijim uslovima i mokrom asfaltu. Nije da je bilo neke agresivne voznje ali je osjetno bolja od Pirelli scorpion trail dvojke.
    "Zivot je Avganistan, vjeciti rat niskog inteziteta"

No Rich Parents

31. The Following 7 Users Say Thank You to diVerso For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    279
    Thanks Thanks Received 
    568
    Thanked in
    286 Posts

Jučerašnja s terena, nije prva u '26

slikam slike povoljno

33. The Following 6 Users Say Thank You to stevann For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,255
    Thanks Thanks Received 
    5,623
    Thanked in
    2,374 Posts

Koja razlika izmedju CF-a 800 MT Touring i Explore ? Zna li neko?
    Gledam nesto da trgujem da mi valja i po gradu i izmedju gradova da mogu sa zenom lagano do mora opicit.
    Htio sam da se zakoljem za nekog GS-a ali ne mogu sa onim tenkom ljetos po gradu da se vucaram.
    Logika mi kaze da je to X-ADV ali ne zelim toliko para da dam za onaj motor. Prije bih u tom slucaju uzeo Afriku.
    E sad vidjeo sam na oglase https://autodiler.link/QQWKb1erskHVHQBr8.
    Godiste mu je kriticno ali kilometraza mala i full je sa dodatnom opremom. Mislim da bi ovo moglo da ide i ispod 8k kesa.
    E onda dolazim u dilemu dal' uzeti ovako nesto ili neki CF od gore navedenih ili Voge 900 ili tako nesto u toj klasi.
    Svaki savjet dobrodosao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    185
    Thanks Thanks Received 
    642
    Thanked in
    348 Posts

Cf 800x je bas u full opremi, ima cak i senzor priblizabanja, senzor mrtvog ugla, grijace siceva, rucki itd, evo ga i ja mjerkam

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Thanks Thanks Given 
    2,255
    Thanks Thanks Received 
    5,623
    Thanked in
    2,374 Posts

Da imam volje brzinski bih ja to odradio. Nego me frka jos od udesa ljetos. 4 udesa sam imao sa motorom. Izgubio sam ono ' jedva cekam da kupim novi'.
    Ali mi je vise potreba pogotovo ljeti na onu Boziju munju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 129 of 135 FirstFirst ... 2979119125126127128129130131132133 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks