Punis ga i imas za 60-70 km, i onda se vozi kao hibrid. Tezi je oko 200 kila.
Punis ga i imas za 60-70 km, i onda se vozi kao hibrid. Tezi je oko 200 kila.
Prema tome, šta da ti kažem?
To je ko troje da vozis u kolima, nije malo a radi samo 60-70km. Ne znam vise mi se svidja obican hibrid varijanta.
A mild hibridi neko rece, ima elektromotor umjesto alansera i on kao nesto pomaze. I onda ti to crkne i par hiljada ode
Sta u fabrikama kazu, koje im je prodajna prica zasto uopste prave mild hibride?
I zna li ko je li manja registracija i na njih?
Sent from my phone
Mild hibridi su komplikovani bez ikakvog benefita (fensi start stop) osim sto im je rega masu jeftinija.
Razlog zasto postoje je da se fabrike hvale da imaju hibrida i da brinu o CO2. Svi imaju elektromotor izmedju motora i mjenjaca a vecina imaju i alaser koji startuje motor ako je 48V baterija prazna (i to se desava).
Kod njih mi se svidja sto se motor pali brzo i nema dileja (ako startuje pomocu el. motora). Prilikom ubrzavanja el. motor daje neki boost par sekundi.
Kod plug in-a ima opcija da se benzinski motor pali kad vozis ravnicom, tada je potrosnja goriva najmanja, na struju da se vozi iskljucivo kroz grad, nizbrdo da se puni i kad usporavas. Tada je potrosnja 2-3 l/100 km a ima 300+ konja.
Da se razumijemo, kad pricam o hibridim/PHEV uvijek mislim na Toyotine proizvode. Ostalo ne gledam i ne zanima me, jer su smece.
Last edited by TAKUMI; 19-01-26 at 07:05.
Prijatelj hoće da uzme DS7 2022, plug-in hibrid 300ks (1.6 benzinac od 180ks mislim a 120ks su elektromotori)
E sad, to nije kao klasični hibrid đe se baterija sama puni kroz vožnju nego ako bi da koristi elektromotore, svaki dan bi morao na utičnicu da puni? Ukoliko se ne puni, vozi se kao klasičan benzinac uz tek pomalo boosta koje ostaju u bateriji prilikom rekuperacije ?
Treba mi potvrda za ovo ?
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Baterija se puni kad vozis nizbrdo, kad kocis (regenerativno kocenje, tada el. motor postaje generator i puni). Takodje se puni kad radi benzinski motor ali nema efekta ako se ne puni kuci.
Pa to me buni jer tako funkcioniše klasičan hibrid? Sudeći po gpt-u i komentarima na netu ovi plugin nemaju efekta ako se ne puni svaki dan na utičnicu ? Tj baš slabo efekta bude, gotovo da nema vožnje na struju sem ponekad bustuje tokom ubrzanja pa se osjeti struja
Koliko sam shvatio mnogo je veca baterija nego na obican hibrid, pa nema sanse da je napunis samo kroz voznju.
Sent from my phone
Veca je, zavisno od auta, moze i do 10 puta veca.
Moze da se napuni i u toku voznje, npr. imas force charge kada ti ICE radi i puni preko MG1. Dalje, ako ides KL-PG fuliraces je. Isto ako ides CT PG, NK PG, CT BD, Vilusi-HN...
Znači ako se dosta nizbrdo napuniće se dosta, po ravnom (čitaj grad) će se vozit na benzin bez ako ne napuni na utičnicu ?
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Vozice se na struju i benzin kroz grad.
,,problem" kod tih hibrida koji se mogu dopunjavati je taj što ne postoji matematika po kojoj se može izračunati potrošnja (ili ja nemam kapaciteta da to uradim).
Za razliku od hibrida imaju veću bateriju i u teoriji je puno bolje rješenje, ali treba napuniti tu bateriju. Ako se vozi kao klasični hibrid onda je vožnja skuplja (regerativno kočenje nije dovoljno da napuni veću bateriju za razliku od običnog hibrida) jer treba duži rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a u slučaju prazne baterije (npr. na putu) motor sa unutrašnjim sagorevanjem treba da povuče i dodatnu težinu hibridnog sistema. Ako se dopunjava na brzim punjačima (govorim o onima u inostranstvu jer to je najbolje rješenje kada se ide na put) onda cijena tog kWh nije baš jeftina (može vožnja ispasti čak i skuplja nego da je vozilo samo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem). Ako se dopunjava noću na kućnu utičnicu (baterija je manja nego na čisto električnim vozilima) onda će se išta do jutra napuniti i tada je vožnja ovim automobilom isplativija nego bilo koja druga kombinacija pogona. Dakle, ukoliko ne postoji mogućnost dopune na tzv. kućnu instalaciju noću onda ovi automobili nemaju puno smisla (naspram klasičnih hibrida).
Ovo važi za full električne automobile, ne i ove plugin hibride, to je ono što me najviše interesovalo. 1000km da voziš nizbrdo hipotetički, kod plugin hibrida ćeš bateriju dopuniti samo malo, tačno se zna koliko se može dopuniti rekuperacijom tj. kinetičkom energijom, vrlo malo, a ostalo MORA na utičnicu.
Od avgusta 2021 do sada u mog 5008 je usuto 4.677.72l dizela ili placeno 6.729.63€ na predjenih 73.429km
Vodim statistiku preko Fuelio aplikacije
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Ja ne smijem ni razmisljat koliko je usuto na 11l prosjeka benzina
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Crno Zuti neđe zapisuje...
prelijepo izgleda, motor OK ali 150ks... moze to bolje, 200ks recimo - ostalo, mane bez
pa leksus je 90k
kupis 2 t-roca i ostane ti 10.000 eura![]()
Slazem se zato i kazem da bi prije cupru 2.0 204ks cistog benzina
Uzeo bi dvije Cupre i ostalo bi mi 8 tisuca za servise narednih par godina ahaha
jedna crne jedna bijele boje![]()
40000 za tu spodobu? Kriminal.
Mislis na ?
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks