@montenegrina
Potpuno podržavam. Savjesnost i poštenje svi drugačije definišu, i oni što izdaju i oni što rentaju.
Ko je dobar domaćin, bilo da dolazi da provjeri svoje koje je izdao ili boravi negdje kod drugoga, lako se vidi ali ne na prvu nego tek nakon provedenih nedelju dana (moje neko iskustvo golim okom i jer komuniciram s ljudima, ne vidim u tome nikakvu kutaru).
Ko me tu "kupi" vazda je dobrodošao jer neću glavoboljati a ni provjeravati ubuduće, u suprotnom - najurim i vratim pare.
I stvarno nisam imala loših iskustava u 8 godina, bez 2x sa omladinom koja je bila ispod age limita koji sam stavila na booking, a ispalo da su 3 od 4 maloljetni, pa su nakon 2 dana testa i neprihvatljivog ponašanja pozvani roditelji koji su došli po iste, novac vraćen.
Druga stvar, nadam se da i zakupodavci vode računa na godišnjem nivou o svom objektu.
Godišnje čišćenje klima, krečenje, provjera tehnike, stolarije... stan se upotrebljava i nerealno je očekivati da o tome brigu vode zakupci osim u dijelu da se savjesno ponašaju. Ima dosta zakupaca koji izdaju i ne brinu brigu bez da im "kaplje".
Treba pitati da li sve šteka, ima li problema, nešto za popravku - komunicirati. Odnosno biti prisutan i pokazati da ti je stalo.
Ljetos puče cijev, nema vode u Stari. Nisam kriva, nisu ni oni, blam me i onoliko koliko je do mene ljudski pođem i svakom donesem po 2 bidona vode, praštajte ali nije u mojoj moći. U toku dana ih pitam treba li još, kažu ne, snašli su se. Sjutradan ih je isto voda čekala ispred vrata.
Isto, osiguranje je majka za kuršluse nepredviđene u prinudnim zajednicama tj zgradama, a bogami i kuće.
Meni je jedan momak pobjegao za Njemacku i nije platio racun za struju, vodu... A ja budala sto nisam uzeo depozit no naivno vjerovao na rijec. Mlad pa sam se tek upoznavao sa prevarama.
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Dosta toga je do nas, u svim sferama... ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji... porazmisli.
ja bih presao nedje sa pogledom na otvoreno more.
postoji li mirni dio Budve? ili Petrovac, eventualno Bar...
Možeš kod Carevića ionako je na državno, raširi šator pa nek te tuži![]()
Neće među masline one, bilo bi mu žao![]()
super ideje ali ne hvala, jednosoban stan![]()
Volio bi da ovdje rentijeri podijele iskustva kako se rješavaju stvari i da li se ugovara.
Npr… crkne televizor, veš mašina, frižider što god.
Ko popravlja&mijenja, i o čijem trošku?
Imam druga izdavao za u to doba velike pare kuću strancima, cimali ga svake malo da nešto rešava.
Ako nije ugovoreno što se radi? Da li je crklo od pogrešne upotrebe ili nekvaliteta?
Ukoliko se rentijer bavi popravkama, koje je vrijeme odziva za popravku? Ovo vas sleduje u ugovir kad izdate kuću za velike pare diplomatama.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Gagarin; 13-01-26 at 09:00.
Tko leti, vrijedi...
Jeste razmišljali o ideji da vam uplaćuju kiriju a žive neđe drugo?
Kad čo'ek čita komentare reka' bi greote nemate leba da jedete vi što izdajete stanove. A ne prdite časti vi, imate po ko zna koliko nekretnina stečene na ovaj ili onaj način. O cijenama neću da pričam, nego sram da vas bude KO IZDAJE garsonjeru 400 eura. Sve vam slomit treba a ne tv ili ogledalo. Pa ćete to tamo đe ste naučili. Vaš je posa' baš zajeban. Što 'e ovo bez majke kakve priče.
I to je razlicito, uglavnom u ugovoru ide da je zakupodavac odgovoran za sve kvarove koji nastanu recimo u prvi mjesec ali i to je individualno.
Nasim zakupcima mi uglavnom zavrsavamo sve te sitnice, ponekad bude smor ali stan je blizu i muz uvijek ode, zovne majsotra jer bolje tako da se zavrsi kvalitetno nego da oni krpeljaju.
Ako se uredjaj pokvari, mi kupimo novi, osim ako je nesto polomljeno i greska zakupca.
Odje jedino tebe treba da bude sram. Svoje frustracije izbaci na temu za to, normalne teme zaobidji.
Komentar ti je smijesan. Klasika BALKAN zavist i nista drugo.
Da se odmah ogradim... Ovo ti pise neko ko ne izdaje nekretninu, te je zahvaljujuci ratu devedesetih vise od polovine svog zivota proveo kao podstanar.
---
Ne sumnjam da ima ljudi koji su stekli kapital na razno-razne pomalo sive nacine al' to ne znaci da nema i onih koji su sve stekli potpuno legalno. To sto se ti pravis pametan i moralan, te si ubijedjen da bi izdavao stan/garsonjeru debelo ispod cijene da je imas, okaci macku o rep, izmijenilo bi se istog momenta kada bi dosao u priliku da je izdas za cijenu koju trziste diktira (a da mozes naci adekvatne stanare).
Uostalom, za sve lazne moraliste poput tebe imam jedan prijedlog, svaki mjesec odvojite 100-200€ od plate i donirajte u dobrotvorne svrhe ili pak dajte nekome za koga znate da placa paprenu stanarinu.
To da pojedini izdaju stanove a ocekuju da se nista ne pokvari, te da bi mozda previse zavirali u privatnost stanara se slazem, al' na kraju krajeva sve te stvari se uredno regulisu ugovorom te niko ne tjera niti onoga ko izdaje da izda, niti stanare da prihvate takve uslove.
Last edited by beatnological; 13-01-26 at 11:02.
Ne znam šta je problem sa cijenama, neka izdaju garsonjeru za 1000 e ako ima ko će to da plati. Druga je stvar što je kupovina nekretnije na pošten način nemoguća misija za veliku većinu građana.
A da je dobar biznis, jeste. Lagana para.
Par godina za života sam bio podstanar. Nikakve grke za stanodavce, čak sam te ljude kasnije kroz priču uvijek pozitivno komentarisao. E sad, jednom prilikom sam slučajno saznao da su i oni mene(nas) ne cijenili, no opisivali kao neke jednoroge(naravno u poz.smislu). A suština svega je da sam te njihove nekretnine upotrebljavao kao da su moje. Posebno se odnosi na plaćanje režija.
To je davnk bilo i tada niko nije ni pominjao ugovore.
Sad me interesuje, onako neobavezno (nit što izdajem niti mislim izdavat) kad već pominjete te ugovore koji definišu prava i obaveze dvije strane (ili čak i tri, ako se ide preko posrednika/agencija) đe je tu treća (ili četvrta) strana a koju svi zovemo država?
Ko je od potpisnika,sastavljača,notara,advokata...obavezan da primjerak tog ugovora odnese nekoj za to predviđenoj instituciji, koja će da razreže porez na taj promet(namjerno nisam rekao zaradu ili profit) od 12x400=4.800€ na godišnjem nivou za 25m² viška prostora?
Samo pitam, ne prozivam nikog ođe ko izdaje i ko održa lekciju kolegi,koji je kako kažete isfrustriran i ne tražim da se izjasnite dajete li caru carevo(ne mislim na Bata Krimovicu) samo malo opuštenije i na druge teme đe vam zna zasmetat ako neko otkuca nefiskalni račun za toplu čokoladu ili vam kačamak naplati 30€.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 13-01-26 at 11:33.
Znace ovi sto izdavaju stanove al kod mene u hodniku zgrade stoji da svaki stanodavac mora da prijavi upravniku zgrade stanove za izdavanje i valjda to ide preko njega tj uprave? (porez)
EDIT: Ja posto placam stan preko firme imam i neki dodatni prirez (ili porez veze ti nemam) na cijenu stana sto je tipa 40e![]()
A ne zezaj ovo za upravnika zgrade. I to sam bio 3-4g. Možda sam zaboravio da je tako nešto pisalo u Zakonu o etažnoj svojini, t.j. obavezama i pravima predsjednika SEV i upravnika, ali da mi je neko od podstanara ili stanodavaca iz mog ulaza donio primjerak ugovora o zakupnini(sa sve navedenom cijenom) između njih ja bih mu (im) rekao da se sele ili u Švedsku i Lihtenštajn jer to možda mogu tamo ili đe su naučili.
Mislim, ne bi meni bio problem da to ponesem u Poresku umjesto njih, ali bogomi, tražio bih da me oslovljavaju sa "kume", jer i kum na vjenčanje u stvari je svjedok potpisivanja ugovora između dvoje,jel?
Last edited by joni; 13-01-26 at 11:42.
Registruješ objekat kao fizičko lice i imaš godišnji porez na dobit od rente koji je 15% (Bd) koje plaćaš svakako, imao, nemao kasu, ako si registrovan imaju te u sistemu, ako ne platiš skinuće ti oni s računa ako ga đe kroz dokumenta imaju ili si im đe u registru.
Ako si fiskalizovan imaš kasu ili aplikaciju za kucanje i prijavljivanje naroda koji su stranci. Ovo kad si sam svoj advokat i posrednik i umiješ pozavršavat sebi stvari kroz administraciju, poć do notara i rastumačiti koje slovo zakona.
Pošteno bi bilo reći da dosta naroda ima više nekretnina a koje se ne oporezuju kao luksuz jer ljudi ne žive tamo, pa se izmišljaju pravni marifetluci ne bi li im porez bio "normalan". A vjerujte da porez na luksuz i po zonama grada nije normalan posebno u Bd.
Last edited by tigrovo_oko; 13-01-26 at 11:51.
Placamp porez na dobit od 15% i to od prosle godine, do tada je bio 9%.
E ovo je već jasnije. A da li taj ugovor koji potpišeš sa zakupcem, nosiš (kao treći primjerak) neđe da bi ti razrezali tih 15% na osnovu njega ili ono..."pola Zeću, pola preduzeću".
Nije pitanje lično tebi upućeno, mada vazda možeš dat odgovor.
Mada, kolko čuh, brzo će se (a sigurno će se kad budemo u EU) Booking i airbnb uvezati sa poreskom. Biće da se podstanari i zakupci dan na dan kriju ka oni engleski piloti u Alo alo
Znači,npr, ovaj što izdaje garsonjeru 400€ mjesečno, prijavi(neđe upiše u neki formular) da mu je dobit 4800 i plati državi 720€ godišnje ili ponese primjerak ugovora sa Markom Markovićem da mu je 400€ i na osnovu toga plati 720€ ili... u onaj formular što sam upisuje cifru mu se nekako potkrade zarez pa bude 40,0€
E to ti je individualno iliti što bi exravaganca rekao - svi plivaju u sivoj zoni koliko mogu i dovijaju se da nađu rupe u zakonu, i ovi pošteni i ovi malo manje pošteni. Uvodi naša država svašta, ali ne sprovodi. Zašto ne sprovodi je tek posebna tema, koja može da ide u minimum 20 pravaca. Kasa se puni tako što se ćapava harač, povećavaju porezi, uvode nove regule iz EU ali nema ko da ih sprovodi jer oni što sjede u državnoj upravi prvi sami sebe znaju dobro, da se sve uveže - presušili bi im mnogi izvori.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks