Page 8 of 22 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast
Results 176 to 200 of 528

Thread: Smjernice za kupovinu auta

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by NoLimit View Post
    Sta si uzeo ?
    Kamiq 1.5 DSG u poprilicno dobrom paketu opreme i sa veoma, veoma finim popustom. Ima vec nekih 8-9 mjeseci...

Generalno sam na kraju bio sveo izbor na cetiri opcije, CX-30 Skyactive-x, Toyota CHR 2.0, Kamiq / Scala 1.5 DSG.
    Odustao od CHR-a veoma rano jer za tu cijenu sam ocekivao dosta, dosta vise od ciste plastike i auta koje nema ni fucking klimu na zadnjim sjedistima. U Mazdi u medjuvremenu digli cijenu nenormalno a za Skyactive-x se cekalo (navodno) i po 6+ mjeseci. Na kraju se sve poklopilo da igrom slucaja dodje Kamiq u salon skoro pa bas u paketu opreme (kao i boji) koju sam trazio, te da dobijem nesto manje od 10% popusta.

Za sad poslije nekih 8.5k km zadovoljan sa svime osim sto nema teoretske sanse da se naviknem na "gradski crossover SUV" budalastine, tako da nema sanse da cu ikada vise uzeti crossover/SUV al' dobro, to su vec ukusi.

2. The Following 4 Users Say Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    473
    Thanks Thanks Received 
    1,912
    Thanked in
    805 Posts

Neka ti je srecan i da te slusa i sluzi onoliko koliko ti zelis.
    Gledao sam CX30 ali opet bih uzeo nesto drugo za iste pare, nije mi to to nekako.
    Nisam gledao niti se vozio u te Skode osim u jednu stariju superb i bio odusevljen svime.

4. The Following User Says Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by NoLimit View Post
    Neka ti je srecan i da te slusa i sluzi onoliko koliko ti zelis.
    Gledao sam CX30 ali opet bih uzeo nesto drugo za iste pare, nije mi to to nekako.
    Nisam gledao niti se vozio u te Skode osim u jednu stariju superb i bio odusevljen svime.
    Neka slusa dok je u garanciji i dobro je, duze od toga svakako ne planiram da ga vozim.

Mene je CX-30 Skyactive-x 186hp odusevio, srecom pa sam ga imao gdje testirati (Dubrovnik) jer u Podgorici moze da se zaboravi na testiranje ovog agregata, jednostavno nemaju taj testni model. Unutrasnjost odlicna (NAGISA), barem onako na prvu, mjenjac fenomenalan (za Mazdu ne bih isao na automatic al' to je vec neka druga prica), sve tip-top. Al' dok sam se ja premisljao i trazio naokolo, cijena CX-30 u paketu opreme koji sam htio je skocila za ~4k € a ~34 000 - 35 000€ nema sanse da bih dao za to auto *bg. Mazda 3 mi je isto tip-top bila al' premalo mjesta na zadnjim sjedistima ima.

Thanks Thanks Given 
    924
    Thanks Thanks Received 
    1,297
    Thanked in
    614 Posts

Default Smjernice za kupovinu auta

Tak Fordov motor 1.5 ima problem sto je i njemu jedan kais koji povezuje radilicu i uljnu pumpu u ulju … pa i on ima one probleme sa kaisom koji se rasoada vremenom od ulja .

U susti i ni jedan od tih auta nema problema kad se postuje full servisni interval i kad se mijenja sve sto treba da se mijenja a ne kao nas narod aj samo cu ovo a to ne mora. I miskim da su smrt ovi fabricki intervali malog servisa na 30.000km

Naravno servis je skuplji zbog tog kaisa i bas je *ebada zamijenit ga jer ima da se rastavi dosta toga. A inace taj motor ide super , ne trosi mnogo i dobar je za Fokusa (ja sam ga vozio u fokusu) ali kuga je prevelika za njega i mislim da kugu nema sto gledati ispod 2.0tdci jer ide solid o sa tim motorom a potrosnja je 7-8l grada 5-5.5l otvoreno

Onaj 1.0 ecoboost je bas trop , ima ih koliko hoces koji nisu docekali bez nesto malo preko 100.000km.

Po mome misljenju tu je nejveci problem mali motor u veliko auto. Onaj stariji 1.6tdci npr u Fiestu je mogao koliko hoces km a u Fokusa vec oko 300.000km mu je kriticno , znaju da kuvaju na veliki uspon optereceni (vozio ga i u Fokusa i u Berlinga) na oba uz autoput ako je opterecen i ako se umrtvi krene da dize temperaturu . Dok Fiesta sa tim motorom leti i ide prelijepo , lako vlada sasijom …

No nije bila ovo tema al ne moze skoditi. Zadnjih 15god vozim samo Fordove oa iz nekog licnog iskustva mada mislim da treba da promijenjm brend i ka tome sam

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Stivi; 05-01-26 at 19:15.
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

7. The Following User Says Thank You to Stivi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    598
    Thanks Thanks Received 
    1,197
    Thanked in
    876 Posts

Kad kupus novo auto u CG 300k km su daleko osim ako nisi taxista

9. The Following User Says Thank You to zubizaretta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,180
    Thanks Thanks Received 
    3,219
    Thanked in
    1,558 Posts

Quote Originally Posted by nikolaf7 View Post
    Ima li kakve povoljnosti kod registracije hibrida ili isto ko sa obicnim motorom?

Sent from my phone
    nema poreza na luksuz, kupiš Pagani Codalungu za 7 miliona i plaćaš 3 puta manju registraciju nego neko sa Kiom Sorento 3.5 od 3000e
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    598
    Thanks Thanks Received 
    1,197
    Thanked in
    876 Posts

A takva kola kod nas voze ljudi sa naucnim radovima pa su oslobodjeni od takvih nameta kao reciprocitet za dobra djela.

12. The Following User Says Thank You to zubizaretta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,944
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    nema poreza na luksuz, kupiš Pagani Codalungu za 7 miliona i plaćaš 3 puta manju registraciju nego neko sa Kiom Sorento 3.5 od 3000e
    Cekaj, na autodiler njihov kalkulator mi izbacuje oko 480-490e za 2.5 hibrid

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    6,944
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Nasao sam zakon iz 2021, isto pise kao i u onom iz 2009, porez se ne placa za:
    8) motorna vozila na elektro pogon;

I to je to, nema hibrida posebno, ko to gleda koji hibrid placa a koji ne placa?

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    3,616
    Thanks Thanks Received 
    6,721
    Thanked in
    4,027 Posts

Za sva ta hibridna auta rega je tu negdje oko 250 eura, bez obzira je li mali auto, full hibrid, mild hibrid, 3.0d...
    Prema tome, šta da ti kažem?

16. The Following User Says Thank You to TAKUMI For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    57
    Thanks Thanks Received 
    202
    Thanked in
    88 Posts

Quote Originally Posted by Stivi View Post
    Tak Fordov motor 1.5 ima problem sto je i njemu jedan kais koji povezuje radilicu i uljnu pumpu u ulju … pa i on ima one probleme sa kaisom koji se rasoada vremenom od ulja .

U susti i ni jedan od tih auta nema problema kad se postuje full servisni interval i kad se mijenja sve sto treba da se mijenja a ne kao nas narod aj samo cu ovo a to ne mora. I miskim da su smrt ovi fabricki intervali malog servisa na 30.000km

Naravno servis je skuplji zbog tog kaisa i bas je *ebada zamijenit ga jer ima da se rastavi dosta toga. A inace taj motor ide super , ne trosi mnogo i dobar je za Fokusa (ja sam ga vozio u fokusu) ali kuga je prevelika za njega i mislim da kugu nema sto gledati ispod 2.0tdci jer ide solid o sa tim motorom a potrosnja je 7-8l grada 5-5.5l otvoreno

Onaj 1.0 ecoboost je bas trop , ima ih koliko hoces koji nisu docekali bez nesto malo preko 100.000km.

Po mome misljenju tu je nejveci problem mali motor u veliko auto. Onaj stariji 1.6tdci npr u Fiestu je mogao koliko hoces km a u Fokusa vec oko 300.000km mu je kriticno , znaju da kuvaju na veliki uspon optereceni (vozio ga i u Fokusa i u Berlinga) na oba uz autoput ako je opterecen i ako se umrtvi krene da dize temperaturu . Dok Fiesta sa tim motorom leti i ide prelijepo , lako vlada sasijom …

No nije bila ovo tema al ne moze skoditi. Zadnjih 15god vozim samo Fordove oa iz nekog licnog iskustva mada mislim da treba da promijenjm brend i ka tome sam

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Taj problem su imali 1.5 ecoboost modeli do 2020. i neke, ovaj od 3 cilindra nema remen vec lanac. I navodno su rijesili jos neke sitne boljke

Ja cak razmisljam da se vratim Fordu... jer je to auto koje nas je ubjedljivo najbolje sluzilo - za 6 godina bukvalno nijedan kvar, mada se redovno servisirao i bio je atmosferski benzinac.
    U to vrijeme brat mi je vozio Golfa kojem se zapalio motor u toku voznje

Posto nikakvog korisnog savjeta na temi, evo da probam dati neki doprinos iako mi je znanje oglavnom sa neta a ne iz licnog iskustva
    1.6 hdi i 2.0 hdi motori su navodno dosta dobri i pouzdani, kao i automatski mjenjaci u novim modelima Pezoa. Eto, mozda da se odabere neki 3008 sa tim motorim, djeluje kao fin autic. Na 1.5 hdi mora da se mijenja kais/lanac, a benzinski motori su im navodno blagi uzas.

1.5 dci kod Renoa je vrhunski motor (ovo je vec iz licnog iskustva). Samo sto im automatski mjenjaci valjda nijesu tako dobri, kao ni benzinski motori

1.6 tdi i 2.0 tdi su dobro poznati, 1.5 tsi je manje zastupljen ali mislim da je ok

Kia i Hjundai, ovi 1.6 turbo benzinci su losi, drug mi vozi jedan i u servisu su mu rekli da bi valjalo da ga zamijeni, jer im na 150+ hiljada pocinju zajebancije

Sto se bas novijih auta tice vidim da su sve manje vise hibridi koji tek treba da se pokazu. Osim Toyote, ona je valjda neunistiva

Thanks Thanks Given 
    151
    Thanks Thanks Received 
    1,634
    Thanked in
    1,019 Posts

1.6 i 2.0 hdi mogu preko 300 a da im se ne dira motor, naravno, redovno servisiranje na 10tak hiljada i dobro ulje. Dosta taksista ih vozi, ne zato sto se kvare, sigurno. Natezac lanca bregastih je posle 300 diskutabilan, na jednom je meni otisao, izbacilo.upozorenje,ugasio auto, skinute dizne(trebalo malo posla) otvoren motor, zamijenjeno i sve super. Kod mene je bio do 320 000. Al to je starji model, bez adblue. I ovaj sad sto vozim, ima aditiv, al je i to starija verzija(2012).

19. The Following User Says Thank You to Dutch For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    598
    Thanks Thanks Received 
    1,197
    Thanked in
    876 Posts

Treba razmisljat kako se auto ponasa nakon 770.000 km pri kupovini novog sa sve redovnim mijenjanjem ulja na 6000 km. A zenu iz kafane po mogucnosti sto veci turbo folk da je ista uzet u roku od odma prije konkurencije

Vozite te 1.5 dci ili 1.9 tdi i ne zajebajte mnogo

21. The Following User Says Thank You to zubizaretta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Prosječan vozač pređe kod nas gošinje između 10.000 i 15.000km.
    Prosječsn vozač zamijeni vozilo nakon 7 godina.

Dakle kakve 300.000km, kakvih pola miliona...

Living on the EDGE side
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    151
    Thanks Thanks Received 
    1,634
    Thanked in
    1,019 Posts

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

koliko li ima u cg auta sa predjenih 300hiljada i više? Nekih 60% minimum

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by 357 View Post
    1.5 dci kod Renoa je vrhunski motor (ovo je vec iz licnog iskustva). Samo sto im automatski mjenjaci valjda nijesu tako dobri, kao ni benzinski motori
    Potpisujem, barem za one bez AdBlue. Licno iskustvo i iskustvo par ljudi oko mene.

Evo mislim da smo na Cliu nagurali negdje oko nekih ~110k kilometara u 6-7 godina, sad je na 220k a ubijedjen sam da mu je vracena kilometraza jer nema sanse da je bio presao samo ~115k kilometara tada kada smo ga uzeli (6 god star, bio dostavno vozilo). Odradjen veliki servis kada je kupljen, mali servisi na 10k km ili jednom godisnje i to je to.
    E sad, to sto je Renault iz toga doba cuven po redovnim boljkama oko elektronike (podizaci stakala, zadnji gepek itd), to je neka druga prica, al' mislim da tu nije otislo preko 100-150€ za sve ove godine.

Opet bih uzeo isto auto (ovaj put striktno za suprugu ), samo novije, da nema ovih AdBlue sranja.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by Dall’Igna View Post
    koliko li ima u cg auta sa predjenih 300hiljada i više? Nekih 60% minimum

Stvarnih 300k ili na odometru 300k+?

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Svejedno je novo ili polovno.
    Ako je polovno računaj još 20% u startu za servise..

Dakle ako je vozilo 15.000e računaj da će svi servisi koštaju još 3.000e i imaš top auto koje ti se sviđa.

Nemaš za servise 3000e? Kupi lošiji model od 12.000e i računaj 3.000e na servise.

Život je previše kratak da ne bi vozio ono što ti je merak.

Uvjek računaj 20% za servise, kao što računaj +30% kada nešto renoviraš ili gradiš.

Living on the EDGE side
    Last edited by Bugi; 06-01-26 at 09:40.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

28. The Following 6 Users Say Thank You to Bugi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post

Dakle ako je vozilo 15.000e računaj da će svi servisi koštaju još 3.000e i imaš top auto koje ti se sviđa.

Nemaš za servise 3000e? Kupi lošiji model od 12.000e i računaj 3.000e na servise.

Uvjek računaj 20% za servise, kao što računaj +30% kada nešto renoviraš ili gradiš.

Living on the EDGE side
    Može to sve i za 1.500€ da se završi što treba kod naše braće sa foruma..

Thanks Thanks Given 
    3,616
    Thanks Thanks Received 
    6,721
    Thanked in
    4,027 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post

Living on the EDGE side

Zavisi, ako kupis F10 520d iz 2011. godine ocekuj oko 3000 ulaganja u startu. Ako je neki japanac onda neces ni 500.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Ajd Takumi Japan masteru preporuci nekog Japanca do 9-10k a da nije previse trom. Benzinac ofc.

Thanks Thanks Given 
    3,616
    Thanks Thanks Received 
    6,721
    Thanked in
    4,027 Posts

Koja klasa auta te zanima?

Thanks Thanks Given 
    3,180
    Thanks Thanks Received 
    3,219
    Thanked in
    1,558 Posts

ako si navikao da se voziš na 2000 rpm sve ispod V8 će ti biti tromo ili da ideš na turbo benzinca
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Gradski autic, al' da nije bas premali kao one starije Yaris verzije.

---

Za suprugu je, neka se navikava na 3k+ RPM, ko je shisha.

Page 8 of 22 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)