Imamo dva pravila u diskusiji u automobilima.
1) Norveka i Kina se ne uzima kao reper jer bla bla bla bla bla.
2) Toyota pravi najbolja auta, a ako neko ne valja to onda nije Toyota već samo nosi znak Toyota.
Onda moe da daje komentare.
Living on the EDGE side
............ \_(ツ )_/............
Pa kaze..
As a Norwegian i can see so many incorrect takes in this comment section, i don't even know where to start.
I think the most important one is the fact that high taxes on ICE cars when buying them new has been a thing since the 60s here. Then around the millennium it was decided that EVs would not have these taxes applied to them to incentivise people buying cars that don't pollute locally.
But it was never intended to incentivise the purchase of huge flash EVs, because those were not a thing when the law was written. And since this is a democracy where law takes time to catch up, we have the current situation. Over the last couple of years the government has signalled that taxes will be added to EVs as well, but little by little so as to not disrupt the market. The government needs to recover some of the lost tax income.
https://www.reddit.com/r/cars/commen...mment/nwcy13k/
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Rtcg elektricna auta ne idu do zabljaka i nazad kad je minus... nije norveska...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
A direktor mi se hvali kako su uboli premiju![]()
Prema tome, ta da ti kaem?
Ne znaci da ne mogu. Ima punjaca u Niksicu i na Zabljaku.
Ma Crna Gora je smijena povrina za bilo koji EV.
Polako se stvari i preference mijenjaju, ni ne trebaju bre
Living on the EDGE side
Na terenu sve redovno…
https://www.instagram.com/reel/DQcVA...Zob3IyZmNrdQ==
Pa ne mozes ih ni uzimati kao primjer, jednostavno je nemoguce a i jasno je shvatiti zasto. Poredimo babe i zhabe, Crna Gora/Balkan VS zemlje sa najrazvijenijom EV infrastrukturom i debelim "penalima" za kupovinu ICE vozila. Oko Toyote, znamo svi valjda vise zahvljujuci Takumiju da je to jedino sto valja?![]()
Norveska:
1. Vecinu ICE novih auta nije uopste moguce kupiti, jednostavno se ne nude u Norveskoj vec duze vrijeme, osim ako neces da vozis teretno vozilo
2. Imaju odlicnu infrastrukturu za EVs
3. Rijetko ko putuje na duze relacije, pretezno su to putovanja do vikendica u brdima koje su rijetko udaljene vise od 100-150km
4. Nenormalne subvencije drzave za EVs jer su u mogucnosti za to
5. Nenormalni porezi na ICE vozila
1 + 2 + 3 + 4 + 5= EV je jedini moguci izbor osim ako nisi milioner a da bih to objasnio plasticno evo i konkretnog primjera od meni relativno bliskog prijatelja. Htio je da uveze Skodu Octaviu VRS iz Njemacke, novu novcatu naravno. To isto auto bi ga u Njemackoj kostalo ~44 000 €, dok u Norveskoj nakon sto plati sve poreze (a ima ih milion, CO2, NOX, tezina, snaga...) skoro nesto manje nego duplo vise, odnosno ~ 78 000 €. Imas na netu podobar kalkulator upravo za ovo direktno na sajtu poreske Norveske pa izracunaj sam ako ne vjerujes. Onda zamisli kako bi ovo izgledalo za neki jos gabaritniji auto.
Kina:
- EVs su drasticno jeftiniji od ICE automobila jer Kina u tom segmentu ne moze da parira 100+ godina dugoj industriji (za sad)
- Takodje nenormalno dobro razvijena infrastruktura
Prvo procitaj moj odgovor Bugiju a onda jedan challenge za tebe. Pokusaj mi naci neki od najprodavanijih ICE automobila u EU da kupis novog u Norveskoj pa se vrati na topic da objasnis zasto su EVs najprodavaniji u toj magicnoj zemlji. Il' da se ne bi mucio, neces ih naci jer se NE PRODAJU.
---
Nisam EV hater, u pitanju je buducnost, tu nema price... Ali je za vecinu zemalja to daleka buducnost, a medju tim zemljama su i mnoge EU zemlje.
Definitivno ce doci vrijeme kada cemo svakako htjeli ili ne, biti primorani da switchujemo al' dok god EU auto industrija kaska po par svjetlosnih godina za ostatkom svijeta u slucaju EVs i hibrida, to se nece desiti.
Last edited by beatnological; 02-01-26 at 11:50.
Tako je, ali objasnjavati to Bugiju je kao da ides u Teheran da objasnjavas kuvarima da bi pasulj bio ukusniji sa suvom svinjetinom.
Samo da se ispravim, ovdje sam slucajno roknuo 7 umjesto 6, u Norway bi ga taj auto ispao 68 000.
A evo sada par primjera "normalnijih" automobila, cisto da ljudima bude malo jasnije zasto Norveska prednjaci po EVs. Sve u poredbi da se uvozi novo auto iz DE, jer niti jedno od ovih auta se ne moze kupiti novo u Norveskoj. Slobodno oduzmite/dodajte +- 5-6% jer kalkulacije nisu 100% tacne. Da se uzmu oficijalne cijene sa kofiguratora razlika bi bila i debelo, debelo veca al' necemo o tome.
------------
Kamiq 1.5l selection 150 HP DSG, Njemacki paket opreme
U Njemackoj ~31 000
U Norveskoj ~48 000 > naravno da se uveze jer isti ne mozes kupiti u Norveskoj
Recimo da je Elroq EV ekvivalent (nije, bolji je za one kojima domet nije problem). Verzija sa 52kw baterijom u DE ispadne ~36 000 . Taj isti auto je po oficijalnom NO cjenovniku ~26 000. Cak i da naplate full PDV (nece niti se placa za EVs u ovom cjenovnom rangu, a do kraja 2027. ce se vjerovanto ukinuti u potpunosti i na skuplja EV vozila...) ispadne manje nego u DE.
------------
Opel Mokka GS 1.2 PureShit, ovaj, PureTech, Njemacki paket opreme
U Njemackoj ~29 000
U Norveskoj (opet uvoz jer isti se ne moze kupti u NO) ~38 000
Uporedimo sad EV verzije Opel Mokka-e sa 54kw baterijom, 156hp. Njemacka ~34 000, Norveska 29 000.
------------
Last edited by beatnological; 02-01-26 at 13:19.
Ili za one koji definitivno nece procitati sve jer zive u nekom cudnom svijetu gdje ce se gurati svoja agenda do samog kraja bez pravih i tacnih informacija.
"Normalna" ICE auta su u Norverskoj nedostupna za kupovinu, ako hoces da ih kupis moras da IH uvezes te ispadnu u prosjeku oko 60% skuplje nego u EU. O luksuznijim i skupljim automobilima, te jacim (volumne i snaga) ne moramo ni pricati, tu su razlike u cijenama nenormalne te auto koji je u EU mozda nekih 50k zna da u NO ispadne i 100k+.
U medjuvremenu su "EVs za siroke narodne mase" jeftiniji za nekih 20-30% nego u vecini EU.
------------
A sta bi bilo tek da otvorimo pricu da ljudi koji voze EVs u NO imaju mali milion benefita kao i besplatno parkiranje (dobar dio u Oslu), jeftinije registracije. Eh da, i jeftinija putarina, primjera radi za regularni non EV auto je Oslo Bergen ~60 evrica, za EV je ~42€.
I onda se gura prica kako Norveska prednjaci u "EV adoption"? Pa ono, zar je ista drugo i moguce?![]()
Ista prica i sa UK, Svedskom…
Last edited by TAKUMI; 02-01-26 at 13:28.
Svakako da je jedan od razloga i cijena vozila. Ali njihov standard je takav da mogu priustiti i skuplja vozila ali prije svega drzavna politika da se predje na EV i svijest gradjana.
I kad se zarati oni ce sa EV tenkovima put Rusije... jer su jeftiniji od standardnih na benzin...
Pa nije "jedan od" vec glavni uz cinjenicu da nova "regular" ICE vozila NE MOZES uopste ni kupiti u NO. Vidim da nisi poslusao, niti procitao sta napisah, niti odradio challenge. Ajd mi nadji koji od poznatijih brendova u NO prodaje nova ICE vozila (Skoda ne, VW ne, Renault ne, Opel ne, Peugeot ne).
+ Grijesis ako mislis da im je standard takav da neko ko kupuje auto u rangu do 35-40k moze lagano da priusti ekvivalent koji kosta i 60% vise. Ne poznajes dosta ljudi iz NO vidim a niti Norvesku rekao bih.
Jedino ti je ovo tacno u cijelom postu, i to 100%.
Ti si se pronaao u ovom dijelu pretpostavljam?
Moda grijeim ali ali nekako sam povezao logiku objanjavanja muslimanima da je neto bolje sa svinjetinom sa objanjavanje kako neko vozilo ima znak Toyota ali to nije Toyota.
Living on the EDGE side
Last edited by Bugi; 02-01-26 at 14:44.
Sad sam iz Tirane, tamo su Kinezi preplavili trziste. Najvise BYD
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Nzm jeli počeo ali BYD u CG dovodi BenKov, to dila fiat jeep iveco...
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Onnn???? A kako, pisi propalo
To je najgori dealer na svijet
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Uopste nije bila poenta price dal' je focus na EVs pravi potez za Norvesku kao drzavu ili ne a i svjestan si toga, vec da se pokaze koliko je bez ikakvog smisla pominjati kako se u Norveskoj sve vise i vise kupuju EVs bez davanja dodatnih informacija kako bi se shvatilo i zasto je tako.
Ipak, kupovali bi se ipak drasticno manje da je uopste moguce kupiti novo ICE vozilo po normalnim cijenama, al' nije.
Za Norvesku definitivno ima smisla, pricamo ipak o zemlji koja dobija 98% elektricne energije iz hidro/vjetra.
Isto kao sto ima smisla i za Albaniju jer im je skoro sva el. energija iz obnovljivih izvora, no su daleko od razvijene infrastrukture (Tirana i Drach = nikakvih problema, ostatak Albanija je nula sto se tice punjaca). Da ne pricamo o tome da imaju istu stvar kao i u Norveskoj, cak i bolje, 0% poreza na EVs te da imaju papreno skup benzin (40% skuplji nego u CG npr).
Ajd da su samo Kinezi. Konkretno sto se tice Tirane EVs svih kalibara su preplavili trziste. Ja sam ostao frapiran i iznenadjen prije par godina vidjevsi da je skoro pa svaki drugi auto u Tirani EV a taksisti prakticno svi, to me je i navelo na malo detaljnije istrazivanje (pisao sam o tome ovdje).
BYD inace drzi skoro 50% prodaje automobila u Albaniji za 2025.
Last edited by beatnological; 02-01-26 at 19:08.
Da nema ekstremnih subvencija i drugih olaksica, mozda 5% prodatih auta bi bilo EV.
Evo npr u SAD, ukinuli su subvencije 31. septembra, u oktobru je pala prodaja 56% u odnosu na septembar.
U Spaniji prodato je u 2025 godini 100k EV auta, na benzin 500k ,dizel 200k i hibrida Hev+Phev oko 500k
U USA je prosječna kubikaa vozila oko 3000cm3
Nije ba za poređenje USA u mnogim segmentima sa Evropom. Nevjerovatna je sama ideja poređenja.
Living on the EDGE side
Last edited by Bugi; 02-01-26 at 19:23.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks