Bolje da ti je mjenjač crkao nego da ti je sipao benzin umjesto dizela i da si krenuo da voziš tako![]()
A bogami tesko... ja sam gledao oglase za slicnim mojim (i u boljem 'kozmetickom' stanju ili makar bolje 'nasminkan') za tipa 2ipo 'iljade.
Ako bude neki ozbiljniji kvar ili kompletna zamjena mjenjaca kontam da to nece bit' daleko od 4 cifre ulaganja a onda to nece imat' nikakvog smisla.
Sjecam se kad sam ga zadnji put servisirao da me zaboljelo... samo ulje je bilo masu para, nisam mogao da zamislim da toliko ulja moze stat' u njega.
Ja sam se "nadao" da mi je momak sipao benzin umjesto dizela (iako nisam znao niti znam sta bi se tacno desilo) ali izgleda nije to nego mjenjac koji izbacuje iz brzine i kao da u leru vozim. Nego da ne mijesam teme oko problema sa autom i stvarnom temom oko kupovine drugog.
Slazemo se (makar vecina) da je kupovina novog danas mnogo opravdanija i uslovno bolja od kupovine polovnog ali za mene koji tako malo prelazim je to ipak malo teze opravdat'. Kupit' novo auto od 25-30k da lezi na parkingu mi nema nekog smisla iskreno. Sa druge strane ne bih da kupujem kantu sa kojom cu imat' probleme i dodatne troskove od samog starta. Gdje je "zlatna sredina", koliko ona kosta i kako je nac' je vec dublja problematika.
--------------------------
Do Not Disturb.
Bolje da ti je mjenjač crkao nego da ti je sipao benzin umjesto dizela i da si krenuo da voziš tako![]()
Last edited by Dall’Igna; 19-12-25 at 11:51.
A vjerovatno iako ne znam sto je veca muka. Ali necu o tome ovdje...
Vec sam izlozio problem na temi: https://forum.cdm.me/showthread.php?...39#post6235639
Last edited by Fidel Castro; 20-12-25 at 12:24.
Do Not Disturb.
Evo cisto okvirno da uporedim stanje sad sa stanjem te 2013. kad sam kupio ovaj moj A3.
Tada je auto bilo staro 8 godina i preslo nekih 185 'iljada.
Platio sam ga 5600-5800e, bez ikakvih dodatnih ulaganja (osim prevoda i ostalih sitnica).
Ako dobro pamtim i tada je to bilo malo ispod neke prosjecne cijene tog auta ali eto, ja toliko platih a prosjek nije bio mnogo skuplji od toga.
Fast-forward na danas, 2025. godina. "Isto" auto, staro 8 godina je 2017. godiste.
Brzom pretragom na recimo Auto Dilera, daje samo 3 automobila koji su isti ili skoro isti u pogledu godista, snage, kilometara, automatskog mjenjaca i sl.
Jedan je 16k, drugi 19.3k a treci 22.5k. To je u prosjeku 3x skuplje od onoga sto je nekad bilo.
Ako se pretraga prosiri na 2016-2018 stvari se ne mijenjaju mnogo, osim jednog koji je 14.4k (2016), presao 250k (najmanje).
Nije ovo nikakva filozofija, svjedoci smo da je sve skocilo kod nas ali nisam siguran da je bas sve skocilo ovoliko koliko polovna vozila kod nas. Da ne ulazim u to sta se sve uvozi i koliko to realno vrijedi ili koliko je placeno u zemlji u kojoj se kupilo.
Tako da s' obzirom na ovakvo stanje, kupovina "istog" auta za 20k eura mislim da ne dolazi u obzir nego su dva alternativna i logicnija pravca razmisljanja novo auto (za mene tesko opravdan korak) ili neka "niza" kategorija poput Francuza (bas ih ne volim), KoreJanca poput Kia i, eventualno Skoda i sl.
Bas ne znam... znao sam da su cijene skocile ali nisam znao da su ovako paprene.
Last edited by Fidel Castro; 20-12-25 at 12:41.
Do Not Disturb.
Auta postaju sve skuplja i skuplja, nesto zbog inflacije a nesto zbog opreme/tehnologije.
Prema tome, šta da ti kažem?
Ja sam insigniu staru 2 godine kupio prije 5-6 godina za 12.500e + prevod i registracija.
Vjerujem da je danas mogu prodati za istu cijenu.
Za više od dvije godine je prešla 150.000. Uzela je bila neka banka na lizing.
Sada kod mene za 5 godina je prešla 30.000km.
Dakle cijene su skočile.
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Kada daš dosta para onda strpljenje dođe samo po sebi
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Kad pogledaš, nekoliko korporacija drže manje-više sve iole poznate marke i što će bez da budu isti tj. "dijele platformu". Evo npr. sa wikipedije, korporacija Stelantis, ko je sve kod njih: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks, and Vauxhall.
I sad svi "dijele istu platformu" tj. sjutra će Alfa Giulietta i Opel Astra bit isto auto, samo sa različitim marketingom.
Koliko otprilike kosta doplata kad se mijenja 4 godine staro auto (pod garancijom) za noviji model. Pitam jer ne znam da li praktikuju ovo distributeri i ako neki praktikuji koji. Ovo pod pretpostavkom da je novo auto kupljeno kod njih naravno.
Pricam o autima cjenovno tu 25-30k nova u salonu.
Sent from my SM-A346B using Tapatalk
Pitaj na Twitter
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
A ono je užas
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kakvi su ovi mild hibridi sa 1.33 i četiri cilindra. Austral konkretno.
Ja ne znam koliko su se motori promijenili i kakvo je stanje danas ali recimo kad sam sad gledao neka slicna auta i vidio 999 kubika "odusevio sam se".
Ocigledno vise ne postoji ili je skoro nemoguce nac' one 1.9 i 2.0 koji su prije cinili 90% vozila kod nas.
Do Not Disturb.
Novi menjac na 40 000 km na pezo pikap ... duboko razocaran...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
I ja, neocekivano.
Prema tome, šta da ti kažem?
Mali off, ali za Pezoove automatike procitah sve najbolje.
Cijela tema samo kukanje, ima li neki predlog sto uopste uzet za 10-15 hiljada
Citajuci forum ama bas nista ne valja a evo voze sva ta losa auta...
Mislim da bi valjalo, ako vec nema, otvoriti temu "iskustva sa kineskim automobilima"
Elem, juce prodjoh skoro sve salone (nisam stigao do Prokoma i Kovcara, a zbog budzeta sam zaobisao Volimotors i Ljetopis) i stvarno sam sokiran.
Citroen 3 godine garancije, Skoda isto, Volvo isto, Geely isto, za onaj Go1f daju 5 godina u Osmanagic ali nesto nisam dojmljen.
Gledao sam Toyotu Corolu S Cross...dobra, skupa 34k, 10god garancije, ali nema mjesta na zadnju klupu djao popio, dakle mali.
Hyundai 7 godina garancije. Khm...prosao onaj Tucson automatic sa vision paketom od 27.5k ima samo od 30k kao sa jos boljim paketom koji zovu premium, ali mi je nejasno sta je tu premium (nema panoramskog, grijanja i ventilacije sjedista itd.) kad sam pitao za to to je jos 2-3k gore. Nisam bio nesto wow sa Tucsonom, ono ok je i to je to.
Sportage novi 7 godina, nema ispod 31.5k, automatik je ali sto znam.
Mazda CX5 5 godina garancije, novi model 30k za basic sa bijelom bojom, ceka se isporuka do septembra. Austral taj neki od cini se 32k unutra dosta siromasan i mali pozadi.
Forthinga u Efel probah, dobar, napucan, malo skuplji za Kineza (27k) ali nesto mi je bio malo trom.
E sad dolazim do sustine. Chery sa 7 godina garancije izuva i sa opremom i sa cijenom. Nisam planirao sedana ali Arrizo 8 majko moja sta je to. Kad sjedoh u njega kao da sam sjeo u nekog BMWa od 100k, eto taj nivo premium osjecaja. Auto dugo 4.75metara napucano na maks(noble paket), nema sta nema (panoramski, ventiliranje sjedista, grijanje sjedista, pamcenje polozaja sjedista, 12 Sony zvucnika, 360°, airbagovi i za koljena...) za nekih cini mi se 23.k.
Danas bi vjerovatno pisao da sam ga uzeo da nisam naisao na salon A-Drive koji drzi Aliance (blizu onamo kruznog toga u D Goricu preko puta Ashley namjestaja). Imaju nekakve Dongfeng Mage SUVove, komad bolji (sa opremom) i veci od ovih gore standardnih koje pobrojah, nepuno 25k. Alijans daje garabciju na njih 5 godina.
Otici cu vjv naredna dva dana da probam testnog i da prelomim. Ovi kinezi (Dongfeng i Chery su nekakvi turbo benzinci 1.5 i 1.6, a ovaj SUV ima 205ks).
E da zaboravih ima MG (Jadran auto) nekakve full hibride kako ih zovu (nisu plugin) nisam ni znao da sam upalio auto, jer startuje na struju. I oni su tu 23-24k, isto 7 godina garancije, ali nesto mi to nije bilo ni eksterijerom ni enterijerom, narocito poslije ovog Cheryja.
Ovi u Alijans mi rekose da u slucaju kvara u garanciji daju zamjensko i to mi je stvarno super i ozbiljna prednost, dok je u Jadran auto duza garancija za 2 godine ali ne daju zamjensko. Efel isto daje zamjensko i na Forthinga daju gratis kasko i časte registraciju.
Toliko iz studija za danas, nadam se da je report bio opsiran.
@Fidel Castro Mazda i Toyota imaju te motore do 2.5l ako ti je to bas presudno.
Last edited by kimmi; 28-12-25 at 11:17.
Ja bijah do Rokspeda da vidim za Cupru, samo jedna dostupna i to klasika bijela boja sa osrednjom opremom 34k 5god garancije ili 150k km
Motor 1.5 150ks cisti benzin
Jaci motor 2.0 204ks automatik, solidna oprema....nista ispod 41k € sto je za mene malo mnogo, da je takav auto 35k vjerovatno bih vise razmisljao....
https://autodiler.me/automobili/fort...-ad362335605me
Dongfeng Forthing izgleda odlično, cayenne made in china. Dosta jaka fabrička snaga za 1.5 motor
Koliko je godina garancija u efel?
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Last edited by Dall’Igna; 28-12-25 at 14:57.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks