Malo i ovi novi da se ugrade
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Divno!
James Tiberius Kirk
Malo i ovi novi da se ugrade
Nije mi jasno sto ne traze od EU da se nadje EU firma koja bi to odradila. Zar nije i EU u interesu kad ce vec to da finansira da te pare ostanu u EU a ne da idu za Kinu?
Kako onda ugrađivanje
Mozes li mi pojasniti kako ide ugradjivanje za ovaj tender? Sto se desava i ko se ugrađuje?
Sent from my Pixel 9 Pro using Tapatalk
Ovaj tender ti je prikaz EU regulative I prakse. Kako daju veći dio novca kroz grant i kredit sve se odvija po njihovim pravilima open tendera. Ironija je što po tim pravilima nijedna evropska kompanija ne aplicira jer zna da nema šansu da dobije posao od kineza. Skoro da se isključivo vrjednuje finansijski dio, to jeste cijena izgradnje, a tu kinezi dominiraju posto su njihove cijene uz ogromne državne podsticaje najniže. Paradoksalno EU kompanije se guše sopstvenom regulativom.
Sa druge strane ovo sto ti kažeš se radi g2g ugovorima, a EU to ne podržava jer nije otvoreno nadmetanje na tržištu, što znači da se neko prioretizuje. Dakle da sad raspišemo tender za sve dionice auto-puta ne bi se nijedna firma iz EU prijavila. Po EU regulativi nemoguće je kineze eliminisati jer ispunjavaju sve pravne uslove od uradjenih projekata, sjedista u EU, pravima radnika i svim trivijalnostima, a finansijski su bez premca.
Sad recimo ako mađari po g2g uzmu dionicu ili Francuzi, kreće ti kampanja kako se radi protiv eu pravila, a alternativa je da sve rade kinezi i da sve pare odu izvan eu. Regulativa ubija EU i jedistveno tržište. Radilo je decenijama, sad moraš početi da čuvaš sebe, ako nije prekasno odavno već![]()
Po cijenu da ispadnem smijesan. Moze li domaca kompanija(znamo koja) da napravi put?
James Tiberius Kirk
Ček, ti se čudiš kako tenderi mogu da se namještaju? Još za poslove od pola milijarde?
Bas tako, kako se konkretno tender ovaj namješta nekom? Skroz me zanima kako to u praksi ide? Čak ne bih bio lijen odnijeti to do sdt kao prijavu, ako mi logicno bude.
https://www.portalanalitika.me/clana...vremena-i-para
dovoljan ti je naslov
neke tendere je bitno dobiti
bukvalno cesljaju dokumentaciju unaprijed da se vidi dje su sive zone i dje ce se dodavati troskova... od losih specifikacija, preko losih imovinskih odnosa, losih katastara instalacija itd... prosjecna geometarska firma ima sve alate za otkrivanje pozicija cijevi i kablova - nakon 10 kidanja na potezu budva-tivat uvelike su mogli, jednokratno, da traze da se snimi terent i markiraju tacne pozicije i bio bi mnogo manji trosak nego da krljaju i kidaju/buse - ali tu nema para
davno davno, kad je radjen bulevar ka aerodromu je u naknadne radove upala izgradnja trotoara (nije nikome palo na um da treba)... 1m duzni trotoara je kostao 1000eura (slovima: hiljadu eura)
gotovo da nema iole veceg projekta u cg koji na naknadne radove nije pofino uzeo... u nekim situacijama i preko 1/4 originalne ponude - no mi tuzilastva nemamo
Nije isto pare daju i evropljani, konkretno sam pitao ovaj tender, kako se namješta? Za ove lokalne imam ideju kako bi moglo funkcionisati. Kod ovoga nece se moci do besvijesti odugovlaciti, a prekoračenje ce biti određeno procentom. Ukoliko bi tokom izvodjenja se dozvolila prevelika odstupanja rokom I novcem tada bi potencijalno moglo doći do zloupotreba i korupcije, ali u izboru, ne mogu da provalim kako.
Opet jedan lokalni primjer (zamaskiracemo):
Tender, rekonstrukcija 10-12km puta - 4 ponudjaca
Firma Anex
Firma Brenex
Firma Cetinje Put
Firma Danilovgrad
Rangiranje ponuda - Anex, Cetinje Put, Brenex dok je firma Danilovgrad diskvalifikovana jer nije ponudila nista od trazenoga
Firma Danilovgrad ulaze zalbu i tender se ponistava (iako nijesu bili kvalifikovani za posao)... Na ponovljenom tenderu Firma Brenex je prvoplasirana, 50-100k ispod firme Cetinje Put... firma Anex je odustala od nadmetanja. Nakon zavrsenoga posla dobrih 30% je fakturisano na dodatne i nepredvidjene radove.
Kad projekat dodje do 70-80% zavrsenosti onda mogu da fakturisu sta hoce samo da ga zavrse... i u CG i EU i svudje... legalna iznuda - ako ne platis sve ce stati i cao... kostace te 10x vise da nadjes drugog ko ce da nastavi
Sve jasno za naše tendere, manji su tu da se vide ponudenego ovdje se zna i prije početka da kinezi dobijaju po eu regulativi. Kao sto rade svuda.
Ti sad da raspišes tender za deset hotela nedje na primorju, oni ce imati najbolju ponudu, to je garant kao i činjenica da ćemo svi umrijeti.
Oni su državni projekti, sa subvencijama zbog kojih mogu da priušte cijene koje su izuzetno niske - za zadovoljavajuć kvalitet.
Promjenilo se vlada od ovog gornjeg posta (naposan 20.7.2022 god.), a mi i dalje nemamo informaciju koliko nas je koštala ova dionica autoputa, odnosno koliko još kamta dugujemo na 1,301 milijardu eur koliko iznosi kada se sve sabere (bez kamata). Po ovoj cijeni prosječan kilometar (bez kamata) je 31,73 miliona eura, realno i (puno) više zbog zakona o autoputu (akcize na gorivo, porezi, koncesije,...).
Prije par sati
Od strane kolasina idem na ENP, usporio rampa nista naglo zakocih i stadoh dosla je do sofersajbne bila, tek tad se podize
Tablice ciste, kisa pada.
Pazite se da ne stadoh ojde
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Kroz HR mora skoro da se stane, pa navikavajte se
Da li neko korieti ENP bez taga u CG? Da li brzo odradi citanje tablice
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Pa eto ja koristim i do danas sve bilo super, danas ti napisah sta bi sa strane matwseva u pg bijase ok
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Ja koristim samo na tablice ako to pitas Sale, radi ok, moras da prikocis skroz kao sto rece kaemSe nezavisno od vremena al makar ne cekas red nikad
Mozda je brze sa tagom. A uz njega mozete i do Srbije.
Vidim da je akcija do 31.12. Ne pise godina, pa racunam do kraja ove
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Na Sozinu samo skorz desna rampa gledajući iz tunela mota da se stane.
Ostale rampe očitava odlično. Dešavalo mi se da na 40-45 km/h ih očita.
Jednom se zalečeh tako na desnu, kad su ostale bile zauzete i zamalo prođoh kroz zatvorenu rampu.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks