TAM 110 i 150 i dan danas dostina koriste da izvlace drva iz sume...a svaki bar 40 godina star...i radi bez greske...a da vidimo koliko ce ovi modrni izdrzati...u to vrijeme blokada diferencijala, pojedinacno svakog tocka, kompresor za pumpanje guma, po specifikaciji, kompresor je mogao da drzi naduvanu gumu sa osam rupa od metka 7,62 od automatske puske....za njih nije morao ni put da postiji kuda su ta vozila mogla da prodju...
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Kad je aukcija uprave za imovnu..e da vidis kako se grabe za 110 i 150 ako ih ima...to se veze fataju da se dobiju insajderske informacije..ne pita se je li u voznom stanju ili nije...naprave ga i pravo u sumu da se drva ceraju...
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Te Tamove je trebalo u rezervu i na konzervaciju. Ali ko, ali dje. Stvari koje kad ne trebaju idu za sitne pare, kad zatrebaju nemaju cijenu.
Tamic od 5000 do 15000 a godiste 78,84... cudo trzisna cijena ... iznenadi me cijena
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Vazdušno hlađen motor, nema hladnjaka, pumpe, antifriza, ... umnogome olakšano održavanje i upotreba, jedino na 150-iki moraš malo više čistiti rebra između cilindara (to im je mana).
Dobre terenske karakteristike se podrazumijevaju. (Veliki) Problem su dijelovi, od sadašnjeg TAM-a nikakve koristi (nikakve veze nemaju sa negdašnjim TAM-om, otkupili su pravo na ime i logo, a proizvode električne autobuse), KHD je davno prestao da proizvodi te vazdušne motore (kao i dijelove za iste), no, kažu, da se može naći po raznim magacinima u Njemačkoj. Pretraga je olakšana jer je TAM za motore koristio iste oznake kao i originalni proizvođač KHD.
Sent from my Motorola 8400
Kada sam opisivao opremu nije mi htjelo da učita fotografije. Da sada ne bih zatrpavali temu fotografijama izdvojio sam nekoliko njih koje su možda interesantne.
pučinski remorker PR-41 poslije remonta
patrolni brod P-105 Durmitor poslije remonta
KNDS Dingo 2 Ambulance
Otokar Kobra
Oshkosh L-ATV sa ugrađenim izraelskim sistemom RCWS
samohodno kopneni vozilo Taurob Tracker
laka bespilotna letjelica C-Astral Areospace Bramor C4EYE - Belin
izvor za sve priložene fotografije je ministarstvo odbrane
Sent from my Motorola 8400
Last edited by wulfy; 21-10-25 at 08:00.
Jutros interesantan članak na Vijestima....
Nisam znao da se budzet odbrambeni ovako dijeli, posebno na MO i VCG....uglavnom ukupno to bi iznosilo oko 130 miliona eur... sto je daleko ispod cak i 2% BDP-a, a koji su neki dogovor za izdvajanje za odbranu.Budžet Ministarstva odbrane za narednu godinu povećan je za preko 160 hiljada eura u odnosu na ovogodišnji, i iznosiće 78.914.443 eura, proizilazi iz predloga.
Budžetom za 2026, za VCG će biti opredijeljeno oko 49,4 miliona eura, što je 4,3 miliona manje u odnosu na ovogodišnji budžet (53,7 miliona).
Evo link na citav tekst:
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...ernizaciju-vcg
Ono sto je najzanimljivije od svega:
-ulazi se u nabavku 4 nova visenamjenska helikoptera (vjerovatno opet Bell)
-ulazi se u nabavku novog sistema PVO.... zivo me zanima sta se ovdje razmatra iako nije navedeno u tekstu.
Све зависи шта је коме у надлежности.Нисам баш сигуран, али мислим да је сва инфраструктура у власништву директно Министарства, и ту та улагања у рецимо у одржавање и изградњу, опремање, касарни иду директно из МО.
Поред трошкова за МО и Војску у 2% улазе и трошкови за пензије војних пензионера.То овдје није приказано.
По мени боље да купе два хеликоптера а за остале паре да направе противпожарну авијацију са Фајр Босовима.То ћемо у августу опет дискутовати, нажалост.
Што се ПВО тиче, пише јако кратко и кратко (по мени Мистрал 3) и средње (по мени vl mica ng).75 милки можда за прву фазу.Мистрали би требало да иду и на бродове.
Спајк је већ раније договорен.Полицији хитно требају назначена возила.
Црногорце је одржало црногорско срце.
TAM 110 ima rođak na planini. Bavi se sječom i izvlačenjem šume.
Do sada me dva puta zimi spuštao u grad, kad snijeg napada. Kad se stave lanci na sva 4 točka, ide uzastranu kroz metar snijega, gdje malo auto ljeti mora prvom.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
A i moze da izgleda brutalno
Može može...
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...TRVwSzrEI&s=10
Његоши добро напредују.На прамцу се види позиција за сонар.
Надам се да ће убрзо договорити и Мистрале и за њих и за КоВ.
To su mogli i partneri naši sa Italijanske strane.
Mislio sam da se taj novčani resurs iskoristi za neke druge rodove, a ne mornaricu.
Living on the EDGE side
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Морнарици до сад није дато скоро ништа ништа.Само донације (радарски систем, брзи чамци), и конверзија једне топовњаче која се показала као јако неадекватно и привремено ријешење.
А вријеме истиче и топовњачи.
Могли би Италијани покривати овај наш дио Јадрана који је најшири и најдубљи али једино да овдје трајно стационирају патролне бродове.
Мислим да је сасвим довољно од њих што нам бесплатно чувају небо, и да би било јако безобразно и понижавајуће тражити и ту да се шлепамо.
Zbilja, kako to izgleda u praksi? U slučaju eventualne povrede vazdušnog prostora Crne Gore - ko tu povredu detektuje i odakle (đe je radar); i kako bi se odgovorilo na tu povredu - administrativnim metodama, ili pak skremblovanjem dva Typhoon-a sa Gioia del Colle? Kad bi Crna Gora saznala za cio događaj - da li bismo na nekom nivou bili uključeni u LIVE prenos, ili bi nas Italija naknadno obavještavala šta nam se događalo na nebu prekjuče?
Pa u praksi ako se otkrije , onda se salje mail centrali a call centar taj isti mail se forwarduje dalje i dalje i dalje ....
У Торехону у Шпанији је централна команда ваздушних операција НАТО-а која има дата линк са свим локалним ваздушним командама укључујићи наш модерни центар у касарни на аеродрому Голубовци, и има цијелу слику.
Они координишу, а обавезе из домена аир полисинга извршавају ваздухопловтва земаља чланица изнад своје територије.Како ми ту способност немамо, мјесто нас то раде Италија и Грчка.
Ојрофајтери, Рафали, и нешто најбоље што постоји Ф35.
Што се радара тиче, процијењено је да наши сусједи са својим радарима не покривају довољно територију ЦГ, и зато нам је дониран стационарни радар да се и то покрије.
Због наших институционалних слабости још није монтиран, али не надам да хоће.
Meni se nešto čini da je možda i bolje što se nije predaleko otišlo sa ulaganjem u vojsku po klasičnim prioritetima - iskustvo Ukrajine je besplatna škola.
Npr dva-tri miliona Eura su smiješan iznos i za ove naše nabavke "tradicionalne" vojne opreme; ali taj novac utrošen čak i na "gerilsku" strategiju, kupovinom hiljadu DJI Mavic 3, opremanjem za različite namjene - dovoljno da se bilo kakvom neprijateljskom akteru zada ozbiljna količina glavobolje, koju ne bismo postigli s pola milijarde usutih u tradicionalne glomazne sisteme.
Ove promjene paradigme ratovanja koje je donijelo ukrajinsko bojno polje - laički bih rek'o da su nam pale kao budali šamar.
Tačno će se neko sjetit da mi pojasni zašto DJI Mavic 3 nije dobar izbor... nijesam predlagao da se raspiše tender za taj model, ali sam se nagledao klipova iz Ukrajine, iz kojih zaključujem da sistem "eksplozivna naprava dostavljena quadcopter-om" Kalaš 21 vijeka...![]()
Министартво одбране ће у сарадњи са САД отворити линију за производњу дронова у ЦГ.
https://wapi.gov.me/download-preview...69?version=1.0
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks