Page 1 of 22 1234511 ... LastLast
Results 1 to 25 of 528

Thread: Smjernice za kupovinu auta

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Default Smjernice za kupovinu auta

Skroz sam izasao iz prica oko kupovine auta pa niti sto pratim niti sto znam. Osim toga da su cijene polovnih vozila skocile nenormalno.

Plot: Ja sam svoj Audi A3 2.0 (2005. god) kupio 2013. godine i platio 5600 ili 5800 (ne sjecam se tacno) a sad bi za takvo auto (mislim staro 8 godina) platio vjerovatno duplo vise.

Danas sam imao "lijepu" situaciju dje sam stao na sred puta jer me izgleda mijenjac izbacao iz brzine i morao sam slepom nazad do majstora. Kakve su prilike, bice mijenjac da se mijenja ili ozbiljno servisira a to za DSG znaci vjerovatno neka cifra od najmanje 500-600e, moguce i blize 1000e.

S' obzirom da cijelo auto ne vrijedi nesto mnogo vise od toga (moja pretpostavka, pojma nemam) najvjerovatnije se ne bi ni bacao u taj trosak nego bi ga prodao nekom otpadu i gledao kupovinu drugog.

U kojem smjeru da gleda co'ek danas? Meni je taj A3 bio idealan i najprije bi isto njega uzeo, samo znatno novijeg. Ali ne bi bjezao ni od nekih slicnih auta iako ne znam u kojem pravcu bi gledao.

Za budzet ne znam jer ne pratim ali vjerujem da danas ispod 10-15k nema sto ni da se gleda u tom 'rangu'. Novija od toga (mladje od pomenutih 8 god) su vjerovatno blize 20k i preko, starije od toga me ne interesuje.

Najbitnija stavka je da je automatik, ne mogu da se pracakam sa manuelnim mjenjacem i vise sam zaboravio na njega. Ima tu jos nekih 'preferenci' poput 4-oro vrata, da nije karavan, da bude makar iste ili jace snage od pomenutog A3, da nije koza unutra itd. ali da sam ne idem u pretjerane detalje.. vise me zanima u kom pravcu co'ek da gleda.

Po svemu sudeci ni kupovina novog auta danas nije toliki bauk jer se definitivno smanjio "gap" izmedju novih i polovnih vozila a znajuci kakvi se sve krsevi kod nas prodaju kako po razno-raznim placevima tako po "respectable" mjestima (poput Kramara recimo) co'ek ne zna vise ni sto kupuje.

Svakako ne razmisljam o novom trenutno, vise na glas razmisljam jer su stvari definitivno drugacije od onih kad sam ja zadnji put kupovao i uopste gledao cijene auta.

Eto... prihvatam sve smjernice i preporuke jer sam trenutno bez kola a trebaju mi a nemam dobar osjecaj da ce mi se ova moja vratit'.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,548
    Thanks Thanks Received 
    5,833
    Thanked in
    2,797 Posts

Ako ne prelazis velike kilometraze, a ne prelazis jer cesto nisi na kopnu, onda ganjas nekog benzinca. A i ako prelazis do 10k km godisnje sto je prosjek za CG onda ti je benzinac + hybrid bolja trgovina od dizela svakako.

Dizela valja kupiti ali da nije puno presao. Naci ces na placevima auta stara dvije tri godine a da su presli po 120-130k km. I to im jeste prava kilometraza. Sa tako manji brojem km mozes biti prilicno spokojan sto se tice nekih vecih problema: dpf i egr. Svakako nije pravilo, ali eto malo je izvjesnije da neces imat problema. I ti polovnjaci kostaju.

Najgora finansijska odluka koju mozete da donesete u zivotu je da kupite auto na lizing.

Druga na rang listi, je odluka da kupite novo auto na kredit.

U oba slucaja kada izadje iz salona istog trena gubi 20% svoje vrijednosti.

Do 15.000 na autodiler ima nekih Toyota i Mazdi benzinaca solidno mladih. Audi na zalost mladjih od 2020 nema za tu cijenu. VW se nadje po neki.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

3. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

https://www.instagram.com/p/DO_Q82gj...swdms2cXBhbQ==

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4,236
    Thanks Thanks Received 
    8,154
    Thanked in
    3,116 Posts

Ja sam debatovao ove godine da kupim novo auto za 25-26k, i kad vidim sto dobijam za te nemale pare, i da ce mi dosadit za 7-8 godina i izgubit pola vrijednosti, odustao sam.

Placam(gubim) cistih 10K da bih vozio novo auto 7-8 godina i na to svi ostali troskovi.

Uzeo sam polovno 10 godina staro za nepune 6000, i nista mu ne fali. Ali jbg, sad kad su krediti ovako dostupni lako se coek da namamit... i onda dje nam idu pare...

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

Ja ne znam dje vi to vidite da cijena za 5 godina pada duplo, nikad nije sporije padala cijena polovnih auta i nikad nije bila veća cijena no sad

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
    Last edited by Dall’Igna; 18-12-25 at 19:16.

7. The Following 2 Users Say Thank You to Dall’Igna For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Ako ne prelazis velike kilometraze, a ne prelazis jer cesto nisi na kopnu, onda ganjas nekog benzinca. A i ako prelazis do 10k km godisnje sto je prosjek za CG onda ti je benzinac + hybrid bolja trgovina od dizela svakako.

Dizela valja kupiti ali da nije puno presao. Naci ces na placevima auta stara dvije tri godine a da su presli po 120-130k km. I to im jeste prava kilometraza. Sa tako manji brojem km mozes biti prilicno spokojan sto se tice nekih vecih problema: dpf i egr. Svakako nije pravilo, ali eto malo je izvjesnije da neces imat problema. I ti polovnjaci kostaju.

Najgora finansijska odluka koju mozete da donesete u zivotu je da kupite auto na lizing.

Druga na rang listi, je odluka da kupite novo auto na kredit.

U oba slucaja kada izadje iz salona istog trena gubi 20% svoje vrijednosti.

Do 15.000 na autodiler ima nekih Toyota i Mazdi benzinaca solidno mladih. Audi na zalost mladjih od 2020 nema za tu cijenu. VW se nadje po neki.
    Ti znas iako nisam napisao ali da napisem zbog drugih... Jako malu kilometrazu prelazim. Informativno... mislim da sam auto uzeo sa nekih 180-185k (mogu provjerit tacno ali manje bitno) a sad na "satu" ima 256k. Za nekih 12 godina voznje.. sto dodje u prosjeku nesto ispod 6k km godisnje (ili ti nekih 500km mjesecno).

Inace mi ne trebaju dzipovi i slicna vozila kojih danas izgleda najvise ima. Uglavnom vozim sam ali zbog onih par situacija (na prstim ruku ih mogu nabrojat) bih ipak presao sa dvoje vrata (ne pomenuh ni to za mog A3) na 4-oro vrata.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    25,789
    Thanks Thanks Received 
    8,304
    Thanked in
    4,071 Posts

Yaria 1.33

I ozbiljan sam

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

10. The Following 3 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    203
    Thanks Thanks Received 
    568
    Thanked in
    391 Posts

Preporučujem kupovinu u inostranstvu,u ovlašćenom servisu,ili kod pouzdanog prodavca.
    Nemam ništa protiv naših placeva,ali rijetko se dobar auto može uzeti.
    Treba izbjegavati placeve koje drže turci,balkanci,arapi.
    Pripremi buđelar

James Tiberius Kirk

Thanks Thanks Given 
    801
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    326 Posts

Kupovao sam auta na nasim placevima, imao sam dobrih kola, i losih, ne radi placa nego mehanickih resenja.

Uvozio sam auta iz Eu, najvise iz te Njemacke, doveo sam dobrih kola i krseva, ne radi placeva nego mehanickih resenja.

Uzimao sam nova kola u salon. Imao sam sitnih problema, ne radi salona, nego fabrickih propusta, ali i sigurnost u novo, dugotrajnost potrosnih djelova iz prve ugradnje je neuporediva.

Uzimao sam kola za kes, i na lizing, ne vidim problem ako si prvo uzeo digitron pa onda okrenuo broj lizinga. Znas koliko ce biti na kraju, 2, 3, 5 godine.

13. The Following 3 Users Say Thank You to Tom For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    473
    Thanks Thanks Received 
    1,912
    Thanked in
    805 Posts

Ne znam sto svako od vas i nas gleda gubitak kad se pomisli na kupovinu novog auta, tih prica je zaista preko glave tipa "izadjes ispred salona, vratis ga i izgubio si ...... hiljada eura"

Ako je covjek vozio jedno auto 13 godina pa zar se ne isplati i u danasnje vrijeme zar nije najbolja opcija uzet novo auto pa dal u keshu, lizing, kredit ? Ima onih koji bi da zamjene auto poslije samo godinu ili dvije e tu je ludost uzimat novo bas zbog tog gubitka ali ako neko planira da ga zadrzi dosta godina onda je najbolje novo uzeti i ne razmisljati o gubitku nego da se nadje dobro/pouzdano/kvalitetno auto.

Svako ko samo gleda gubitak onda je najbolji izbor uvoz pa ga prodati za godinu/dvije po nasim previsokim cijenama i tu budes na neku 0 ili cak zaradis koju stotinu.

15. The Following User Says Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,570
    Thanked in
    779 Posts

Nov iz salona...

Thanks Thanks Given 
    813
    Thanks Thanks Received 
    716
    Thanked in
    538 Posts

El Fidele javi mi na private cijenu auta ili snimku i fotku neku, mogu ga otkupim pa da sebi remontujem dsg,a uz neke prepravke imam i manual sa 6+r skupa djelovima za prepravku i motornu elektroniku...
    Last edited by injection; 18-12-25 at 22:10.

Thanks Thanks Given 
    1,876
    Thanks Thanks Received 
    1,390
    Thanked in
    507 Posts

Quote Originally Posted by pauki View Post

Nov iz salona...
    Izuzev točkova, sve drugo su izgleda jednim jedinim lenjirom projektovali.

Thanks Thanks Given 
    1,289
    Thanks Thanks Received 
    2,625
    Thanked in
    1,255 Posts

Quote Originally Posted by Tica View Post
    Izuzev točkova, sve drugo su izgleda jednim jedinim lenjirom projektovali.
    Ne zajebaj
    Da je sad 2012 godina, mozda bi mogao da prodje...nekako me podsjeca na nesto izmedju frizidera i lade

https://oscars.me/vozilo.php?id=1405

Thanks Thanks Given 
    694
    Thanks Thanks Received 
    246
    Thanked in
    161 Posts

Samo da znas da je doslo vrijeme da taj tvoj Audi sad vrijedi isto kao i te 2013 godine kad si ga uzeo...
    But if you never try, you'll never know..

Thanks Thanks Given 
    694
    Thanks Thanks Received 
    246
    Thanked in
    161 Posts

Iz nekog razloga ne mogu da editujem post gore a ovo mi sad iskoci...

But if you never try, you'll never know..

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,203
    Thanked in
    2,889 Posts

Evo lično iskustvo iz prošle i ove godine. Treba mi neko veće auto (prodao predhodno, a imam Fiat Pandu kupljenu novu u salonu 2007 god., moj pokojni otac bio prvi vlasnik) te sam tražio neki polovni automobil, budžet oko 10.000 €. Poslije nekog vremena sam shvatio da ispod 11-12 hiljada (u zavisnosti od modela, a gledao sam automobile B i C segmenta, isključivo benzince sa manuelnim mjenjačem) nema automobila da valja + bi na svaki, radi svoje sigurnosti, morao da uradim veliki servis + prenos i registracija (dakle još najmanje 1.000 u zavisnosti od automobila). Bitna napomena, automobil ne namjeravam da preprodam, već da ga vozim godinama poslije kupovine, tako da nisam gledao opterećen modnim trendovima. Pred kraj prošle godine klikne nešto u glavi i krenem da gledam u salone nove automobile (Dacia, Renault, Kia, Toyota, Citroen, Fiat, Geely,...), probne vožnje, uslovi kupovine (uglavnom ovaj budžet za kupovinu polovnog + rešto na kredit), izbor opreme,... Kada se suzio krug u februaru ove godine zvao par rent-a-car agencija koje imaju te modele automobila koji su mi se svidjeli te sam ih rentirao na dan dva (uglavnom vožnja Budva - Bar - Virpazar - Cetinje), taman da vidim kako izgleda takav automobil poslije gomile korisnika koji ne štede automobil. Elem, u martu ove godine sam uzeo nov automobil (Kia Stonic, 18.400 €), a kako je bila akcija u cijenu je bila uključena registracija, osiguranje, metalik boja i popust. Garancija sedam godina, automobil izvezen iz salona bez dodatnih ulaganja, do sada prešao 7.500 km (možda do marta sledeće godine uradim CG prosjek od 10.000 km). Inače, najisplativije je bilo uzeti Tojotu (Corolla za nekih 19.000 €, jedini automobil iz C segmenta za taj novac, svaki drugi je preko 25 hiljada, ali moja supruga nikako nije htjela tako niski automobil jer ima problema sa kičmom). Ovo je moje lično iskustvo, tako da možda nije primenljivo u tvom slučaju, ali da sumiram zašto sam se na kraju odlučio za novo naspram polovnog. Dosadila mi potraga za dobrim polovnjakom (na kakav krš naleteh u jednom momentu, a prodavac kaže da bi ispod 15 hiljada bio poklon) u koji bi opet morao da uložim četvoricifreni iznos. Znam šta sam uzeo i mirniji sam. Sigurno ću ovaj automobil voziti dugi niz godina tako da me pad vrednosti ne interesuje.

Sent from my Motorola 8400
    Last edited by wulfy; 19-12-25 at 06:29.

23. The Following 5 Users Say Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    39
    Thanked in
    35 Posts

Bolje ti je i mjenjač cio mijenjat u tvoje auto, znaš ga, nego da kupiš auto od 15k kome će isto sve to počet da odlazi za godinu dana.

Polovno auto od nekog koga znaš super i koje je staro par godina... Po oglasima nema šanse da nađeš auto staro 3 godine da je prešao ispod 200k, a kod nas se prodaju auta stara 10-15 godina sa tim kilometražama.

Sad se baš smanjila razlika između novog i polovnog, i ja sad isto razmišljam kad bude zamjena da idem na novo, i onda vozit dok je u garanciji. Plati se više na početku, ali može da se putuje 5-7-10 godina i ne razmišlja o većim kvarovima, zavisno koliko ko prelazi.

A pošto ti malo prelaziš, možda sredit to auto i uživat u njemu i dalje, ako su ostale stvari u redu.

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

Sa ovim danas prenapucanim cijenama polovnjaka, ako se ikako može najbolje je kupit novo auto, a pogotovo ko ne prelazi mnogo može nekog benzinca da kupi za 20 hiljada i da je miran 10 godina.. a ovako kupi bajo neko dizlo staro 10 godina sa 200 hiljada km (i to da je originalnih) za nekih 15 hiljada € i kroz 2,3 godine ima par hiljada € da uložiš u njega minimum.. prvo novo auto je malo cimanje da se isplati ali posle 5 godina samo mijenjaš staro za novo i doplaćuješ po malo i vazda novo auto voziš bez glavobolje i druženja sa majstorima (mada neko i to voli, ima nas raznih)..

26. The Following User Says Thank You to Dall’Igna For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    473
    Thanks Thanks Received 
    1,912
    Thanked in
    805 Posts

Napokon da se procita par dobrih komentara/misljenja.
    Platit golf 7gtd 2014god sa 210k 17 000€ plus 4 zimske gume + registracija/prevod + mali servis=brat bratu oko 18 000€ da vozis tako staro auto.
    Stanje polovnih je katastrofalno, novo je bolja trgovina u svakom smislu za duzi niz godina, samo sto ss meni "svidja" novo auto tek od 35 000€

Thanks Thanks Given 
    2,000
    Thanks Thanks Received 
    6,203
    Thanked in
    2,889 Posts

Quote Originally Posted by pauki View Post

Nov iz salona...
    Ovo je prepakovani Jinbei 750 (isto je matična kuća Brilliance), a ljubiteljima motocikla je SWM poznat po terenskim motociklima, no, taj čuveni italijanski brend je 2014 kupio kineski vlasnik, a od 2016 god. se bave proizvodnjom automobila. Zato što su motocikli nekada izlazili iz Milana (Italija) u reklamama se može čuti da su ovaj automobil (i svi ostali SWM) ima italijanski dizajn. Konkretno, više automobila za manje novca nećete dobiti, terenski motocikli SWM su vrhunski u svojoj klasi, ipak, automobil je nešto sasvim drugačije (pa makar isto bio terenski), SWM počiva na starijoj platformi (zbog toga je najpre ta cijena) koja je bila zastarela i u trenutku izlaska. Nisam ga vozio, nisam ni sedio u njemu da bi mogao dati sud o kvalitetu materijala, a recenzijama na ovim ex-yu prostorima ne vjerujem (pretpostavljam da je isto kao sa kineskim motociklima, moraš da kažeš neke stavke koje ti proizvođač napiše ili nemaš pravo da objaviš video) jer sam imao prilike da vidim kako ide sa kineskim motociklima.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    813
    Thanks Thanks Received 
    716
    Thanked in
    538 Posts

Quote Originally Posted by NoLimit View Post
    Napokon da se procita par dobrih komentara/misljenja.
    Platit golf 7gtd 2014god sa 210k 17 000€ plus 4 zimske gume + registracija/prevod + mali servis=brat bratu oko 18 000€ da vozis tako staro auto.
    Stanje polovnih je katastrofalno, novo je bolja trgovina u svakom smislu za duzi niz godina, samo sto ss meni "svidja" novo auto tek od 35 000€
    Ta pomenuti gtd jel uz to sve racunat novi motor kao zalog jer trose ulje svi i antifriz vecina...

Thanks Thanks Given 
    203
    Thanks Thanks Received 
    568
    Thanked in
    391 Posts

Kupujte kineze gospodo kad cam se ne sviđaju polovna.

James Tiberius Kirk

Thanks Thanks Given 
    193
    Thanks Thanks Received 
    162
    Thanked in
    79 Posts

Quote Originally Posted by zrnojed2 View Post
    Kupujte kineze gospodo kad cam se ne sviđaju polovna.

Danas je i mercedes polukinez

Thanks Thanks Given 
    813
    Thanks Thanks Received 
    716
    Thanked in
    538 Posts

Krajzler je postao mercedes a mercedes je postao kinez....
    Moze lock

Page 1 of 22 1234511 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)