Ispod 40
Od 40 do 55
Od 55 do 70
Od 70 do 85
Od 85 do 100
Od 100 do 115
Preko 115
Мање риже мање овога мање онога. Нико живи алкохол да спомене. Еееее![]()
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Nije riža loša pogledajte japance i kineze imamo mi dosta od njih da učimo.Ima i onoga najbolje uvesti neke stvari koje su ovdje autohtone tipa trnjina/drenjina i slično što mi podcjenjujemo.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
To samo znači da si ostario
Inače, ne znam odakle ideja da se izbacuje riža budući da sama po sebi uopšte nije nezdrava. A i ne goji pirinač već unošenje više kcal nego što se potroši.
Krenite sa bar šetnjama prvih par nedelja ako vam se ne da da vježbate. Bez hrane iza 19h i za početak je to dovoljno.
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
Ajde ti mlada.Doći ćeš i ti u naše godine. Pa kad krenu đeca (vrtići, škola, treninzi, spremanja itd) dodaš na to posao, pa onda. I malo vremena za sebe, viđećemo koliko će biti vremena za trening. A metabolizam. Pa kad budeš kao loptica
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kalorijski deficit svaki dan, makar 500 kalorija.
Max 2000kalorija dnevno.
1.5-2g proteina po kilu zeljene tezine. Zdrave masti max 30% dnevnih kalorija. Ostalo zdrave carbs.
Teretana 3-4-5 puta nedeljno po uru, za ocuvanje misicne mase. Push-Pull-Legs sistem odlican za trening.
Svaki dan 10-12K koraka dnevno.
Alkohol na minimum, ili potpuna obustava.
Spavanje 7-8 sati dnevno.
Ovo su basics i rezultati ne mogu izostati
Sent from my SM-A566B using Tapatalk
Vremenom sam skontao da imamo kulturološki problem. Ne znam za ostale, ali mene su dok sam bio dijete ćerali da pojedem sve iz tanjira, jer se hrana ne ostavlja/baca, što vremenom pređe u naviku, pa sad jedem više nego što mi realno treba.
Za početak smanjiti/ograničiti porcije, ili ako je veća porcija kreneš od najukusnijeg dijela (ja imam trip da prvo jedem najmanje ukusne djelove, a najukusnije ostavljam za kraj, pa bude teže da se prestane kad se zasitiš).
Sljedeći korak da izbaciš hljeb i kreneš neku fizičku aktivnost (šetnja je više nego dovoljna/učinkovita).
Mršanje je vrlo jednostavno, samo treba da potrošiš više kalorija nego što uneseš, ali motivaciju nije lako pronaći/održati.
#fakenews
To su izgovori. Postoje ljudi koji su stariji od tebe, sa možda i više obaveza, pa nađu vrijeme, ne samo jer žele nego jer su navikli. A tijelo sve pamti. Zbog toga treba graditi naviku.
A na konto ove priče, zamisli samo koliko ti je lakše danas da počneš malim korakom, nego za 10 godina kad budeš još stariji. Samo je do toga da ti sam odlučiš.
Ja govorim iz svog pozitivnog iskustva, a ne nekog imaginarnog
Promjena naravno jeste, i treba da bude. Ne moze se ostvariti rezultat, i odrzati se, ako se rade iste stvari koje su dovele do problema
90+% ljudi vrati tezinu koju izgubi, zato sto se vrati starim navikama.
Treba kreirati novu rutinu koja je odrziva. Ja sam to uspio zadnjih pola godine, ne zahtijeva preveliki napor. Nove navike su neophodne, inace nema rezultata.
Ko nece 180 stepeni zaokret... onda nece ostvariti nesto sto ce se odrzati.
Niko nam nije kriv sto imamo navike kakve imamo, ukljucujuci i mene.
Ovo vi je sto bi stari crnogorci rekli komon miskonsepsn. Riza je Azijatima zamjena za hleb, nutritivno nema nikakve znacajne karakteristike a pritom je visokokaloricna hrana. Razlog zasto su azijati generalno znatno mrsaviji od ovog zapadnog svijeta jeste sto prosjecan kinez pjesaci 50 puta vise nego prosjecan crnogorac, prosto ta prosjecna fizicka aktivnost mu omogucava da doda rizu u ishranu i da mu to ne utice posebno na kilazu.
Tvoj brat extravaganca je smrsao zbog ostalih namirnica - jaja, piletine i salata. Jaja su najzdravija moguca namirnica, a piletina je niskokaloricno a pritom visokoproteinsko meso. Tako da je on umjesto te rize tu dodao jos malo nekog mesa, smrsao bi jos brze i jos vise, primjera bilo koje junece meso da je dodao i/ili ribu.
Apsolutno se slazem svakako da je nacin zivota i nacin pripreme hrane broj jedan. Ja prije dok sam zivio kod mojih pa kazem majki moze li mi isprzit 4-5 jaja, ona uspe litar suncokretovog ulja u onaj tiganj da bi to isprzilaa kad predjoh da zivim sam, uzeh onaj kao sprej za ulje, jednom sam radio racunicu i moj sprej je meni dodao tacno 80 kalorija u obrok (maslinovo ulje) dok je njeno odokativno sipanje suncokretovog ulja dodalo oko 600, jer jaja upiju dobar % ulja iz tiganja, pogotovo omlet.
I eto, samo ta promjena me spasava dosta, da ne idem dalje.
Danima sam odlagala trčanje jer je hladno, i Extra me sad motivisao da se ne prenemažem, pa ću da se spremim i da trčim na skoro 0° da znam da sam obavila to![]()
Možda za 10 godina ne budem imala taj luksuz da samo iskočim kao sad.
Ja sa "svađam" skoro svaki obrok sa ženom i ćerkom jer ostavljaju hranu u tanjiru. A posle mene ne treba da se pere.
Ima tu do nasleđa naravno. Kako tog u navikama tako i do genetike. postovao je neđe caesar knjigu/istraživanje gdje se kaže da je gojaznost 70 posto genetika.
Što naravno ne znači da se neko kome je genetika naklonjena neće ugojiti ako se svakodnevno prežderava ili obrnuto. Ali ima uticaja.
Ja nisam pominjao da su to moji izgovori. Ja sam odlilčno svjestan koji je moj problem i odlično znam šta treba raditi kako bi se situacija promijenila ali...
Rekao sam da ćemo vidjeti tebe kad te ovo sve stigne. I koliko god se čini da to mene neće, ja ću drugačije nije se baš lagano ni organizovati ni dobiti volju itd.
Da je jeo to što kažeš onda ne bi jeo hidrate.Da li možda ima bolje zamjene od riže, moguće, ali to da će kod mršavljenja smetati određena (izračunata) količina riže, neće. Rekoh već, znam i iz svog iskustva.
Ako malo dublje zađeš imaš i rotaciju ugljenih hidrata....
Samo volja i sve se moze
Mene zena kolac stavlja usta, reko ne, to je proslo vrijeme
Ja sad, nakon 6 mjeseci mrsavljenja, imam suprotan zadatak. Da dobijem 4-5kg misicne mase. Tako da preokrecem, da umjesto 2000kalorija, jedem 3000 dnevno. Vidjecu je li to ok.
Naravno opet da jedem kvalitetnih 3000, a ne bilo sto da bih dostigao taj unos.
Sistem oko nas je napravljen tako da zdrava ishrana zahtijeva nevjerovatno veliki fokus i odricanje.
Ja bi ti umjesto palamuđenja što ćeš i kako mudar si momak možeš se i sam edukovati jer vidim da je kod tebe druga kočnica epizodu kad Dik Solomon u Treći Kamen od Sunca jede nemilice i očajava kao popunjavam emotivne rupe.Ne moraju biti emotivne rupe može biti i zadovoljstvo koje stvara endorfin.
Gurman si što š a ima istine ono što zboriš o genetici.
Sjećam se te epizode
Ja sam tražio knjigu i gle, jedino si ti dala pravi odgovor. Za divno čudoŠalim se. Stvarno mi teorija pa ni praksa nisu strane, ali ova volja o kojoj priča Mojsije je znala biti problem. I kao što rekoh ranije, nije isto i ne treba ista volja ili ti dugoročni motiv, ako treba da skineš 10-15kg ili 50. Na kraju vrijeme je to koje pravi razliku u toj volji.
Pa dobro prehrambena tehnologija mi je struka tako da prepoznajem raznorazne prevare.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
aahahahah pusis li ne, pijes li, ne.. e jeba si mi sunce danas
Oli da pokusamo jedan virtuelni "rat"? Da pokusamo sa jednim "virtuelnim" nadmetanjem?
Odemo na jedno mjesto u Zagoric, tu se odvalimo i od hrane i od tog trenutka krece nadmetanje u mrsavljenju?
Eto, nagrade i kazne mozemo mi smislit na vr nekih oidredjenih vremenskih intervala, a mogu nam i kolege forumasi pomoci sa mislima tu
Tvoja prednost mislim da je visina, vise celija za sagorijevanje kalorija. Moja, sto sam i dalje pusac
Isti problem. Nekad sam trosio barem jos jedno ako ne i 2 parceta hleba vise da bih izdzogerisa pjat
ahahahaa limewire je i dalje ziiiiiv![]()
Last edited by St.Dzonny; 26-11-25 at 17:45.
Postoji problem sa ovim
U "nasim" godinama, prosti kalorijski deficit, bez aktivnosti poput treninga snage, rezultirace gubitkom misicnog tkiva, uz masti.
Misicno tkivo nikako ne zelimo da topimo, jer je to motor organizma.
Kazu da moze da bude i do 20-25% misicnog tkiva sagoreno tokom procesa mrsavljenja, ako taj proces ne ukljucuje povecan unos proteina i trening snage.
Slozicemo se da 2kg misica istopljeno od 10kg minusa na vagi je katastrofa. Da ne pricamo za vise, ako neko oce da izgubi 20, 30kg...
Sto smo stariji, treba se posvetiti izgradnji misicne mase, jer se ona zgodinama polako gubi, pa valja preokrenuti taj proces.
Da se razumijemo, ne kontriram ti ja u potpunosti samo ima boljih namirnica koje imaju istu svrhu kao riza - npr krompir. I ono sto ljudi zanemaruju dosta je da je svima potrebna kompletna ishrana, znaci osim makronutrijenata (proteini, masti, ugljeni hidrati) tu je potrebno i puno vise mikronutrijenata poput raznih antioksidanata, vitamina, metala itd. Po tom kriterijumu riza je losa jer nema potpunu nutritivnu vrijednost, tj osim toga sto ima dosta ugljenih hidrata nema vise nista.
Bolje da ne pričam o krompriru kvalitetu na tržište istog.No lako je nama svima palamudit ako se realno sagleda nije najsjajnije.Jedino skroz na skroz sigurno grickalice i slatkiši najveće su smeće vještačko.To stvarno ko može nek izbjegava.I gazirani sokovi žuti i crni.I ono aka step praškova od kesice 3 litra.
Poslano sa mog SM-A566B koristeći Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks