Sramota je sta rade sa ovim komandama. Sve je u meniju.
Prema tome, šta da ti kažem?
jesi li mijenjao lambde na 528i
Ko? Dje? Mislis na onaj 528i sto sam nekada vozio?
mislim da pita za bitrate-ov f10
da, sta bi?
Juce su mi trajali sastanci duze od planiranog pa cemo mozda u ponedeljak.
Nego, Bitrate, reci ti meni ovako: mijenjas li filter vazduha svakih 10000 km? Da li sipas 95 ili 98? Da li ti stoji kazaljka od temperature na pola, tj. 100?
Last edited by TAKUMI; 21-11-25 at 21:57.
Nisam mijenjao lambdu, niko mi nikad skrenuo pažnju na to nije. Što se filtera vazduha tiče, mijenjam ga na 10k, sipam 98 isključivo i temperatura stoji na 100
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Last edited by BiTrAtE; 22-11-25 at 08:34.
kad si mu mijenjao svjecice? sta mislis i bobine...
Svjećice sam mijenjao na 95k, bobine nisam mijenjao do sada
Najbolje da mijenja sve redom i motor dok se ne ustanovi kvar. Nema mehaničara koji znaju, a ovi koji znaju neće da se cimaju oko toga i to ti je to.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
to je sve potrosni materijal sa servisnim intervalom. svjecice su presle 41k sto znaci da bi ih ja na moje auto zamijenio. usput i bobine jer su prosle 136k i 10+ godina.
takodje i lambda sonde imaju servisni interval zavisno od auta 60k, 90k, 120k...nista nije vjecno a ako covjek hoce da vozi auto bez problema treba da servisira.
40000 za svecice je nista, osim ako su Super Bosna.
Bobine ili rade ili ne rade. Ne rade ako auto trokira, rade ako ne trokira.
Auto radi normalno, ide kako treba i sto je interesantno na otvoreno ne trosi nista, mogu na 7 da ga spustim komotno. Moze li bit da u ler trosi nenormalno, tu primjecujem da dize potrosnju bas
Da, mislim moguće da je to normalno nego sad primjećujem sve te stvari na koje nisam prije obraćao pažnju iz razloga što je auto trošilo između 13.5l i 15 max kroz grad, što mi je bilo skroz ok.
bobine su bas suprotno od toga, 'podmukli' dio koji moze polovicno raditi tj. ne isporucivati zeljeni napon u odredjenom trenutku
drugo, svjecice mogu biti pogresni kataloski broj sa pogresnim gapom i 41k znaci dobru istrosenost osim ako nisu kvalitetne long life a auto vozeno na 2000 rpm
Ako bi bobina polovicno radila, to znaci da ne bi radila, i auto bi upalio P030* gdje je * broj cilindra.
to znaci da bi nekad radila a nekad pravila probleme.
Ako bi nekad radila a nekad pravila probleme znaci da je neispravna.
jeste, ali niko ne zna automatski da je problem do bobine nego se tipuje na carbon buildup, istegnut lanac, poluispravna pumpa goriva, lose gorivo, filter, razne senzore...
E, tu sam te cekao.
Naravno da postoji, uradis dijagnostiku, live data, pratis paljenje za svaki cilindar, ako stoji 0 ond je OK, ako broji onda je problem sa tim cilindrom. Moze biti carbon, moze biti svecica, moze biti bobina, moze biti dizna. Za pocetak, tu bobinu prebacis na drugu svjecicu i onda opet pratis paljenje. Ako su sad misfajrovi na taj drugi cilindar gdje si prebacio bobinu onda je sigurno bobina neispravna. Ovo ti je najlaksi i najjednostavniji nacin da otkrijes problem sa bobinama.
Naravno da ima jos nekoliko nacina.
jeste ako je samo 1 od 4 neispravna pa joj pomjeras mjesta ili svjecice ali opet na kraju neces mijenjati samo 1 nego sve 4
ako su 2 ili 3 od 4 nije jednostavno otkriti. pritom zavisno od spoljne temperature, temperature motora, load-a, ne radi uvijek u istim uslovima pa ce nekad raditi kako treba a nekad zezati (mali gas na 2000rpm ali uzbrdica, ili veci gas ili ravan put bez opterecenja)
Imate li grasak ili pasulj tetovac i javice se greska i frejmovi live data i trobleshooting i service plan i samo na print i druckenzi alle...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks