Ako se dobro sjećam objašnjenja knjigovođe, ta formulacija u zakonu je iz 2021. godine. Mislim da je te godine i podignut limit za paušal sa 18 na 30 hiljada, mada nisam siguran, možda godinu kasnije.
Već sam gore pisao, Poreska uprava je pretrpana poslom oko ovih velikih obveznika i perača para, rijetko oni kontrolišu paušalce i mikro biznise, mene su tada kontrolisali sticajem srećnih okolnosti, zato možda i nema mnogo takvih slučajeva.
Last edited by Djed_Djuro; 16-11-25 at 19:30.
Promijenjeno je tipa prije dvije godine na 30.000, moguće i ranije, a od ove godine su promijenili i za preduzetnike, bilo je 18k, sad je 25 ili tako nešto
A recite mi zivota vi, koji tacno benefit imate da niste u PDV sistemu?
A realno moze i da se bira. Za neke djelatnost je bolje da odmah budu u PDV. Jer rade sa klijentima koji su u PDV… a sa druge strane neki koji rade usluge za ino to im ne treba.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Paušalac je konkurentniji cijenom za kupce koji nemaju odbitak ulaznog PDV-a (fizička lica, NVO, javna uprava, strane organizacije, ino kupci u nekim slučajevima). Jednostavnija je administracija, niži troškovi knjigovodstva. Bolja cash-flow kontrola, ne moraš da misliš svakog 15og o plaćanju obaveze. Mana je što nemaš pravo na odbitak ulaznog PDV-a, pa nije dobra opcija za firme koje imaju značajne troškove sa ulaznim PDV-om.
Evo po cijenu toga da se izblamiram, jer imam firmu vec 2 godine i blage veze nemam oko ovoga, ali...
Usluge - firme preferiraju taj ulazni PDV jer sa njim peglaju izlazni PDV.
Proizvodi - nijedna firma nece da kupuje od vas ako niste u PDV sistemu jer opet to im je ulazni PDV sa kojim peglaju izlazni. Isto tako, vas dobavljac je 101% u PDV sistemu i on mora da obracuna PDV na izlazni PDV, samim tim ti ces platiti taj PDV a neces ga uracunati, gubis pare.
Po toj logici je definitivno bolje odma se prijaviti u PDV sistem jer se ne gubi nista
Sve zavisi od djelatnosti . Neko ko samo pruza usluge a nema neku nabavku njemu je lakse da nije u pdv sistemu jer ne mora da brine o pdv prijavi , sto neko pomenu takodje ne mora da plati drzavi pdv za fakturu koju nije naplatio . Neko ko ima i ulaz i izlaz robe njemu je bolje da je u pdv sistemu, sta vise ima i koristi od pdv jer za stvari koje kupuje za firmu u startu racuna -21% cijene. A i dosta firmi gleda na to da si u pdv sistemu , mada opet dolazimo na ono zavisi sta ta firma od tebe dobija . Ako ti fakturises neki rad/uslugu tome nekome njemu je sve jedno oces li im fakturisati 100e ili ako si u pdv 100+pdv , ali ako toj firmi prodajes neku stvar onda im je bitno da si u pdv.
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
PDV je svakako novac koji nije tvoj i koji se vraca drzavi, prednost je poslovanje sa firmama koje su i same u PDV sistemu a mana nekonkurentnost prema malom kupcu fizickom licu koji ipak mozda vidi razliku u cijeni u tih aktuelnih 21%, kako je vec gore napisano.
Poenta je da PDV nijesu tvoje pare i vracas ih umanjene za eventualni ulazni PDV.
Oslobođeni je oporezovan a oporezovani je oslobođen
Sva poenta PDV-a![]()
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
Kakvo je to pitanjeako nudis neku uslugu za 2499 bez pdv-a ili smanji cijenu i dodaj pdv da bude 2499 ili ostavi cijenu 2499 i dodaj pdv na to, ne kapiram, ti mene pitas sta je tebi bolje kao davaocu usluga?
Ako ti neko nudi uslugu, a ti si u PDV sistemu i radi se o ovoj situaciji u vecini slucajeva je bolje da platis PDV nego da ne platis, kao sto se pisalo gore
Zhuangzi,niko ne smanjuje cijenu,svi je povećaju za iznos PDV,i to ti je to.
Meni je,recimo,bitno sto manje papirologije i zapetljancija.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Svoja zarada+pdv+15% za drzavu
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
A sad ga preceraste. Ako tako racunaju i stvarno onda nije ni cudo zasto divljaju cijene.
Porez na dobit DOO se racuna:
Prihodi - troskovi = dobit
Porez do 100k je 9%. Preko je 15% i ide progresivno.
Porez za podizanje dobiti je 15% i prirez zavisno od opstine.
Primjer:
Prihodi 80k - troskovi 35k = 45k dobit
45k bruto dobit - 9% poreza na dobit doo (4050) = 40950 neto dobit.
Ako taj novac hoce da podigne direktor/vlasnik:
40950 - 15% poreza na podizanje dobiti (6140) = 34807
~15% prirez opstini (921)
34807 - 921 = 33.886 za prenos na racun
Last edited by Sale; 17-11-25 at 21:09.
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Brate ili citaj sta pisem ili nemoj odgovarati i guraj svoju pricu. Ako ti je cijena usluge 2499e ti je onda nastavi naplacivati 2499 i dodaj na to PDV, taj PDV placa onaj kome nudis uslugu. Prije ce se firme u CG buniti i odbijati saradnju sa tobom jer nisi u PDV sistemu nego sto ce gledati da "sacuvaju" te pare.
Je l mene ovaj brat trola![]()
mozda samo ne zna kako funkcionise pdv sistemi da kad ti neka firma kaze cijenu uvijek misli na cijenu bez pdv-a
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
stvar je u tome sto je nekome ko je u pdv sistemu ta razlika ulazni pdv i on ce ili biti u pdv predplati ili ce to prebiti sa svojim izlaznim pdv-om . tako da njemu i dalje osnovica ostaje 2499
meni je u pocetku bilo cudno kad ti neko kaze cijenu a ne kaze ti punu cijenu nego bez pdv , ali jednostavno sam skapirao vremenom da se to podrazumijeva tako pa i ja kad kazem nekome cijenu sad mu je uvijek kazem bez pdv-a
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks