Evo Francuzi jedu puževe jel to sirotinjski?Moji na selu nisu bili sirotinja bili su vladari svog imanja i svega i bili su veća gospoda no ovi u skupštinu što iju po skupštinskoj tarifi što već iju.
I ko je tu sirotinja?Po kojem ekvivalentu se mjeri sirotinja?Koja je tačnije definicija,sirotinje?
Last edited by Bluemoon; 13-11-25 at 22:37.
No problem.
https://youtube.com/shorts/gqiwgNRDS...8fUO82E27EORnF
Ovo ti nisu seljaci i seljačka jela.
Moram je branitinije ona niđe pomenula ta jela osim da ih ne jede. I to jesu bila sirotinjska jela, isto kao što su danas ta koja pominješ. A za ova nekadašnja ima i još jedan dokaz da su bila sirotinjska. A to je da ovi što su ga tada jeli (nisu imali drugo) kad su se dočepali malo para ili vlasti su jeli pečenja itd. Isto ni danas to ne jedu, nego se qurče po restirana sa biftecima, oradama qurcima palcima
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Cek, vi ocekujete da tamo nedje na selu postoje ljudi koji bi trebalo da budu duhovni, povezani sa prirodom i bogom, da proizvode zdravu hranu za male pare...koju bi ovi iz grada trosili, bili bludni i nemoralni - zbog balansa u univerzumu?![]()
Ta jela koja sam navela su poznata kao sirotinjska, što lako možete i sami provjerit a ne da se sa mnom raspravljate oko opštepoznatog.
Ja za sebe znam šta biram da jedem i nikome isto ne namećem. Hoće li neko jest cicvaru, kavijar ili nešto treće, stvarno me ne zanima.
Kako za to, tako i za termin sirotinja, svako ima svoje mjerilo, a ja znam da ljude ne mjerim po hrani, garderobi, niti bilo čemu materijalnom.
Evo meni je odlika sirotinje i to gledanje po tuđim tanjirima, koja se kasnije ogleda i kroz ono da se gleda šta neko ima ili nema glede svega ostalog.
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
@Bluemoon da li ćemo u ovu našu kafanu sirotinjsku ili buržoasku hranu?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Po čijim načelima sirotinjska pošto Evropa jede generalno smeće jer je nagruvala pojačivače ukusa i mirisa u jela ne bi li nagruvala svoju prehrambenu industriju da potrošača prevede u idiota?Od sokova,preko vode,preko gaziranih pića da ne rečem Colepreko industrijski gajenih goveda u palete i to,ajde lijepo reci ko je tu sirotinja što se tiče kvaliteta?Mani se manira.Ako ćeš u kvalitet seljačka ta kako veliš sirotinjska hrana sa naših sela je daleko kvalitetnija od raznoraznih lanaca.
Last edited by Bluemoon; 13-11-25 at 22:59.
Napisano je to gdje ?
Povezanost s prirodom znači poštovanje onog što priroda jeste. Kakav je dar, pogotovo u današnja vremena imat čist vazduh, nebo gdje nema smoga pa su sve zvjezdice noću vidljive, izvor pijaće vode, zemlju na kojoj se svoje može uzgajat, svoje životinje.. svi uslovi za zdrav život.
I pored sve te ljepote, prosječna osoba sa sela će u tome vidjet mučenje i kukanje, jadikovanje nad svojom sudbinom i samo će jedva čekat da komšiji crkne krava.
I onda mi neko prosipa priču o čistoti seljaka.. a nemojte da vas zamolim![]()
I nije seljak nužno neko sa sela, to je prosto karakterna osobina, pa sve i da ta osoba danas jede puževe.
Taj mentalitet 'da komšiji crkne krava' nema veze sa korporacijama.
Okolnosti su dosta diktirale sirotinjska jela. Prije nije ribe bilo koja je mogla da zamijeni govedo. Zivot na moru je muka bio, danas obratno. Uostalom, jede se da bi se zivjelo a ne zivi da bi se jelo ako cemo pravo. Sirotinja si ako nemas mnogo izbora a ne sto ti je izbor
Jel stiga onaj KaemSe u Kolašin živ i zdrav to se naravnoski niko od vas ne pita.
Tačno sa selom veze nemate jer vi za druge puca ona stvar.
Ja bolje da ništa ne komentarišem na ovom forumu, tako vas je lako zapalit
Ja se ne bih bavio stocarstvom i naravno da ne mogu kritikovati nekog ko takodje nece to.
Prema tome zasto vec jednom fajzer ne proizvede tabletu za dorucak, tabletu za rucak i tabletu za veceru.
Nije to seljačka radoznalost u smislu trača no kad veli neko iskreno kako li je stigao i da li je stigao.
I kako li je sad.Ono,kad je nekome do nekoga stalo.
Što bi Hrvati rekli,kužiš?
Tačno pamtim kad je KaemSe postavio neki zalazak sunca sam je bio u Grčku i svu paletu emocija sam mu prošla kakva je duša.I kako ja sad da ne brinem ono seljački jel stiga živ i zdrav u Kolašin a tu neki manijaci prave udese po puteva.
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks