I Jezero se kandiduje za svjetsku baštinu, ali prvenstveno zbog tog naroda tamo, a onda svih nas koji smo idući u lancu trovanja, tri stvari se apsolutno moraju odradit:
sanirat i riješit otpad, izradit centralni kanalizacioni sistem za komplet Zetu, dio Crmnice i Ceklina koji gravitiraju vodi, i izradit kolektor za širi reon Podgorice, sa Zetom.
Druga i treća stvar su direktno povezane.
Za to treba 5-10 godina, adekvatne finansije koje imamo okle dobit, adekvatan plan koji ima ko napravit, i adekvatne glave na ljude. Koje iz nekog razloga očigledno nemamo.

Što se tiče toga okle bolest i pošast, to ni sva nauka još nije odgovorila.
Pamtim razgovor 1997. sa starim načelnikom onkološke u Pasterovoj, koji mi priča da su, u prethodnoj deceniji, broj pacijenata koje ima sa primorja Crne Gore i incidencija slučajeva karcinoma, oko 25x veći od generalnog prosjeka.
Pamtim i starog internistu DZ Budva, kako 1988. starom priča da broj slučajeva karcinoma u taj grad nakon zemljotresa raste bukvalno geometrijskom progresijom, svake godine.
Ako pažljivije pogledate, viđećete da je ta cifra i danas nešto veća na primorje, nego recimo u PG sa sve Zetom.
Inače, oni su obojica to pripisivali velikim količinama radona koji se oslobađa iz zemlje prilikom potresa, i ima decenijski uticaj i posledice.
No je to zbilja nemoguće zasigurno znat.

Ali, ono što znam zasigurno danas, jeste da su one tri stvari koje treba odradit jedina moguća solucija, i da bukvalno druge nema.

Zato i znam da, svako ko to ne vidi na taj jedini mogući način, ima neki drugi motiv, a ne zdravlje naroda. I ovđe se zapravo o tome radi, a ne o tome što konkretno treba uradit da se stvar riješi.