Proslo je jutros u 0802
Sto je najgore ovima tad nije leglo kad sam ja dobio poruku o odlivu vec kasnije
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Proslo je jutros u 0802
Sto je najgore ovima tad nije leglo kad sam ja dobio poruku o odlivu vec kasnije
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
cekalo je prvi kliring jer je druga banka, u okviru iste bi leglo odma
nothing comes from violence and nothing ever could
Koja banka mi je najpraktičnija za otvaranje računa na kojem će samo da “legne” plata i da se trajnim nalogom prebacuje na drugi račun?
Sent from my iPhone using Tapatalk
A da primis platu na taj racun? Zasto bi placao proviziju koja nije mala
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Zivis na ivici decko
Ocigledno da nije stiglo za taj ciklus. Ili neka banka nije produzila rad sistema
Na 600€ uplate iz Švedske
15€ provizija.
Na 90€ iz HR 18€
Čekam još jednu uplatu iz Švedske pa da vidimo koliko će mi uzet naši.
Pa kad neces preko paysend uz kod 28f27c da ti bude besplatno.
Inace informacija bez imena banke u koju je primio novac, i swift detalja ciji su troskovi vrijedi tih 15 eura.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Je li ovo Visa kopira ili reklamira paysend?
https://www.visasoutheasteurope.com/...36203367780343
To su dvije razlicite situacije inace. Mozda umjesto punjenja tog elektricnog auta, da 'pripunis' sebi 'baterije'
Kako to da poznanicima iz US i DE, niko ne trazi nikakve verifikacije za vece kupovine preko Interneta. A da, oni imaju posla sa ozbiljnim bankama, ne sa ovom CG boranijom.
Dobar anti-fraud sistem kosta, a ovako im je lakse, prebace odgovornost na korisnika i laganoVise bonusa za direktorcice
![]()
Last edited by techlinkit; 20-09-25 at 10:12.
Imaju Visa Direct i MC Send servisi fast fund i money send… samo to banke ne reklamiraju previse
Ne znam dal' odgovorih bas tebi par postova ranije... Dzaba cekas, treba ti full SWIFT slip od banke ako hoces da znas sta se desava, mada je sve vec potpuno jasno (ako posiljalac vec salje SHA), dere te posrednicka banka, ne uzima ti domaca banka nista vise nego sto smije.
Koje ti je rjesenje dobrog anti-fraud sistema kada ti je prazan telefon? Da ti posalju goluba pismonosu da te verifikuje?
Kao po obicaju, hejt radi hejta.
Ignorises konkretne odgovore zasto je nesto tako kako je i randomas sa totalno novim setom pitanja. I jos jedno, ne ubacuj USA u isti kosh, USA ima ama totalno druga pravila naspram EU.
A to sto nekim od tvojih DE poznanika nema nikakvih verifikacija zahvali tome sto DE, kao po obicaju, ne mora bas da ispostuje dobar dio EU regulativa iako je glavna koja ih gura. Ipak, veliki broj DE banaka ipak zahtjeva takve verifikacije (za debitne kartice SVE ako se ne varam) al' eto cisto informativno volio bih znati koje su te koje ne zahtjevaju i dal' se radi o debitnim ili kreditnim karticama, sibni info na PM slobodno da proslijedim kolegama u Berlinu.
No kad si toliko tvrdoglav i ne zelis da shvatis nesto sto je jasno kao dan, priupitaj te poznanike kako im se svidja sto i dalje u 21. vijeku u dobrom dijelu DE ne mogu na podosta mijesta da plate karticama. Ne sumnjam da ili neces odgovoriti ili ces reci kako tako treba.![]()
Odlican je taj anti-fraud sistem gdje ga nema uopste kao kod tvojih poznanika. Moramo se svi sloziti.
Last edited by beatnological; 20-09-25 at 12:29.
Baba me pita što njoj dobro dođe sepa - ako će da je koristi mora imati devizni i elektronski slati pare. A koliko mi takvih baba imamo...
Necemo dok ne udjemo u EU ali od njih me nista ne bi iznenadilo (Ckb). Ali cemo morati da idemo da ga "ozivimo" ako ga ne koristimo jednom godisnje jer ga oni "uspavaju". Smislio neki pametni direktor.
Nadam se da nema forumaša koji nisu bankama dostavili na uvid nova dokumenta. Moze i pasos nije eksplicitno licna karta.
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...ruzenja-banaka
Manje od deset dana ostalo do isteka važenja starih ličnih karata,
Prema Zakonu o kreditnim institucijama, banke su dužne da sprovode mjere identifikacije i verifikacije klijenata u skladu sa propisima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. To uključuje obavezu da klijent ima važeći identifikacioni dokument;
Iz Centralne banke kažu da banke mogu raditi samo sa klijentima koji imaju važeće lične karte, pa bez njih slijedi blokada računa;
Građani koji do 30. septembra ne zamijene stare lične karte, kao i oni koji su ih već zamijenili, ali novu kartu nijesu prijavili banci, suočiće se sa tim da im računi budu blokirani i da neće moći da podižu novac, niti da koriste bankarske kartice.
Ovakav zaključak proizlazi iz odgovora koje su “Vijestima” dostavili Centralna banka (CBCG) i Udruženje banaka (UBCG), u kojima se jasno navodi da banke, u skladu sa zakonima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, mogu da posluju isključivo sa klijentima koji imaju važeće identifikacione dokumente. Kako nakon 30. septembra stara lična karta više neće biti validna, građani koji na vrijeme ne zamijene dokumenta ili novu ličnu kartu ne prijave banci neće moći da koriste račune i kartice, niti da obavljaju bilo kakve transakcije.
Redakciji “Vijesti” se proteklih dana obratilo više građana sa starim ličnim kartama koji iz objektivnih razloga boravka u inostranstvu nijesu u mogućnosti da ih zamijene do isteka zakonskog roka 30. septembra, što je bio povod da list kontaktira UBCG i CBCG.
Izdavanje nove lične karte predviđeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti iz 2019. godine. Na osnovu zakona, trebalo je da MUP sa izdavanjem tog dokumenta počne 30. marta 2020, ali je to odloženo do početka ljeta iste godine, zbog mjera u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.
Zakon je, takođe, propisivao rok od pet godina za zamjenu starih ličnih karata, pa je to značilo da su svi građani bili u obavezi da zahtjev za novu ličnu podnesu do kraja marta ove godine. Međutim, i taj je rok prolongiran za pola godine, odnosno do kraja septembra.
Kako su nedavno rekli iz resora unutrašnjih poslova početkom septembra, za pet godina, više od 465.000 crnogorskih državljana zamijenilo je stara i preuzelo nova lična dokumenta. Tu obavezu ima još 102.038 građana.
“Svjesni smo ovog problema, a ukazivali smo nadležnim institucijama i početkom ove godine. Postoji velika mogućnost da značajan broj građana ne uspije blagovremeno da pribavi nove lične karte kod nadležnih područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova zbog administrativnih ili drugih opravdanih razloga (npr. kašnjenje u izdavanju dokumenata, tehnički problemi, prebivalište u inostranstvu, itd.), kazao je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.
Prema Zakonu o kreditnim institucijama, pojasnio je Pejaković, banke su dužne da sprovode mjere identifikacije i verifikacije klijenata u skladu sa propisima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. To uključuje obavezu da klijent ima važeći identifikacioni dokument.
“Vijesti” su pitale ako banke ne budu blokirale račune, hoće li im CBCG u kontrolama pisati neke kazne i kakva je kaznena politika u tim slučajevima predviđena.
“Regulator je svjestan postojeće situacije, što ne znači da se nećemo opet obratiti zvaničnim organima ukazivanjem na ovu problematiku, uključujući MUP u cilju razmatranja mogućnosti dodatnog produženja roka ili uvođenje prelaznog režima za određene kategorije stanovništva. Međutim, apelovao bih na sve građane da ispune svoju obavezu i da ne računaju na prolongiranje roka postojećeg. Između ostalog, MUP je vrlo efikasno organizovao zamjenu ličnih karata, gdje možete naći i sugestije, inpute na koji način regulisati po ovom pitanju dokument za starije osobe, slabo pokretne osobe, a oni koji su u inostranstvu znači da imaju važeće pasoše koji mogu poslužiti u komunikaciji sa bankom”, rekao je Pejaković.
Na pitanje da li je Udruženje banaka imalo sastanak sa Centralnom bankom i postoji li zajednički stav o tome kako će se postupati u slučajevima kada klijenti imaju stare lične karte, iz ovog udruženja nijesu dali direktan odgovor. Umjesto toga, naveli su da su prinuđeni postojećim propisima i neažurnosti klijenata banke izložene operativnim i reputacionim rizicima, bez svoje krivice jer će nakon 1. oktobra veliki broj klijenata banaka potencijalno raspolagati nevažećim dokumentima, a time nažalost neće biti u prilici da završe posao u banci, gdje naglašavam banke u skladu sa postojećim propisima imaju.
Direktorica Direkcije za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i zaštitu potrošača Gordana Kalezić je kazala da CBCG nije u prilici da daje tumačenja zakona koji nisu u njenoj nadležnosti i da po istom osnovu daje preporuke.
“CBCG u okviru svojih nadležnosti, prati postupanje banaka u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojim je propisano da se identitet klijenata utvrđuje isključivo na osnovu važećeg identifikacionog dokumenta. CBCG nije nadležna za primjenu Zakona o ličnoj karti, ali je zakonodavac tim zakonom kao krajnji rok važenja starih ličnih karata definisao 30. septembar 2025, nakon čega se stara lična karta više ne može koristiti kao validan identifikacioni dokument”, rekla je Kalezić.
Ona je dodala da u praksi to znači da klijenti banaka koji nijesu ažurirali lična dokumenta mogu naići na određena ograničenja dok ne dostave važeći dokument, kako bi se obezbijedila pravna sigurnost za obje ugovorne strane i spriječili rizici poslovanja zasnovanog na nevažećim dokumentima.
Last edited by hercules; 23-09-25 at 22:44.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Nove LK imaju NFC. SDK je mozda dostupan na sajtu mupa ili je nesto standardno.
Evo ima app koja je ocita https://apps.apple.com/me/app/readid-me/id1463949991
Moglo je lako da se napravi da se kroz mBank slika prednja, zadnja i ocita LK… u svijetu, da ne idemo dalje od Srbije tako otvaraju racune.
Mozda mora zakon da se prilagodi
Ckb jos uvijek ne nudi Visa direct uslugu.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks