kupio sam sve dihtunge ima 3 mjeseca, nego nikako da se nakanim da odradim ovo.
mijenjam i O ring gumice u crijeva usisa od turba i interkulera
ne znam je li ovo originalna, djeluje mi kao da jes...dokle god moze da se ocisti neka ide, sa zamjenskim djelovima imam upitna iskustva
a vjeruj mi da je 90% motora sto vozimo ovakvo, pogotovo ko je presao preko 200k...bratu je 1.6tdi jos gori, nego je komplikacija skinut
a kad sam vec uzeo novi turbo, veliki interkuler, glupo je bilo da i ovo ne odradim...I do sad je isao super, a sad ce tek da prodise ja mislim
naravno ide mapa s egrom ugasenim, catch can je vec ugradjen, tako da se nadam da se ovolika garez nece ponovit, barem dok je kod mene
inace zanimljivo da na 297k fabricki egr i dalje funkcionise, jedino sto sam ga razmrdao prije par mjeseci
Last edited by Laz; 23-08-25 at 22:26.
Jos ga nisam zavrsio, nadam se da cu ga sjutra sastavit...Znaci 3 dana treba za ovu operaciju.
Za usisnu granu sam potrosio jednu bocu Arf Grill-a ( da znate mislim da ima kausticne sode u sebi, tako da jede aluminijmske djelove) i sigurno 300ml nerazblazenog dimera.
Ispirao 300 puta, trljao sa onom cetkom (kao za boce ona cetka dugacka), i prenocila je u kantu tople vode i mjesavinu svih ovih hemija...
Onda sam prao aparatom pod pritisak i onom diznom sto vrti u krug.
Na kraju sam uspio sve da maknem, kao nova je dosla.
Sto se tice glave i usisnih portova, situacija je sledeca
Potrebna je jaka usmjerena lampa, na sarafe remenice radilice gedora i polako okretanje motora i gledanje kako se ventili otvaraju i zatvaraju.
Kad sam nasao polozaj da su ventili potpuno zatvoreni, unutra sam naprskao carb cleaner, a na busilicu sam stavio 5-6 plasticnih vezica, kojima sam zavrnuo krajeve da "strce"...I polako kroz kanal gas, gore dolje (ka da sam honovao).
Na crijevo usisivaca sam nabudzio tanko crijevce da to isisa(ka' kod zubara ono) i na kraj izduvao kompresorom.
Iskreno se nadam da nije nista upalo u cilindre, tako da cu sjutra kad montiram usisnu granu ostavit otvorenu kutiju filtera vazduha, a raskacicu tipa senzor pritiska nafte da ne moze da upali...Da ga izvrtim 2-3 puta na alanser, da ne bude kakav backfire kroz usis od ove hemije.
btw usina grana je nekih 500 grama laksa sad
ostalo je jaloviste
![]()
Nema vele ulaganja u dizela.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Pa nema ako nisi Laz i jos 1% drugih.
Prema tome, šta da ti kažem?
Sto se vele onda zapale na auto put. Kako nece. Ovaj Lazov posle ovoga tretmana + 30ks.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Prodisao kukavac
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
Ja bi na keca platio ovakav tretman.
E doktore!
Sent from my RMX2202 using Tapatalk
But if you never try, you'll never know..
Svaka čast stvarno...
Mom kad bude vrijeme za zamjenu, dizel me neće gledat više, pi...
Sent from my OP13 using Tapatalk
Stay salty.
Ako ima ciko koji bi posao odradio kao koleza ostavljajte kontakt,plaćam koliko kaze i castim bocu domace
Da li je bmw auto za preporuku?
definitivno jeste ako pored njega imate jos jedan auto
vracanje na stanje iz fabrike Vol 2.
kaze bajo moj opada nivo ulja, turbo nema nikakvog lufta, nema fizickih ostecenja, ne zvizdi, ide dobro, samo po nekad zadimi( a zadimi kad povuce ulje koje se skuplja ispod u intercooler, opasna rabota)
aaa gde je pecat?
Uzrok? kilometraza, godine, ciklusi grijanja i hladjenja a ponajvise to sto je prethodnom vlasniku zacepio dpf, vjerovatno nije mogao da dise i vratio pritisak kroz semeringe unutar samog kucista turba (da, turbo nema klasicne semeringe, nego vise lici na karike ali kapirate na sta mislim)
Ispjeskareno kuciste, novo ojacano billet jezgro, nova geometrija.(stara je radila, ali je imala lufta 1-2 stepena sto znaci da nije bas potpuno optimalno usmjeravala vazduh).
Ostala je originalna elektronika aktuatora.(radi normalno, a ne treba cackat mecku u pic*u jer zamjenske crkavaju bas brzo)
cena? sitnica
I jos je po dolini, trenutno se pakuje veliki intercooler...
Last edited by Laz; 05-09-25 at 17:34.
Skini 2-3 stote na ovu plocu.
Laki frende napravi nam jesenju akciju za carbonkatranizaciju![]()
Sad je sve lepsi i cistiji posao![]()
eto ideje za manji biznis, bez nekog ogromnog ulaganjaa posla ne moze da fali na motore sa direktnim ubrizgavanjem, pa bio to dizel ili benzin
usluzna dekarbonizacija
(moze i po pozivu, dolazak po garazama, mehanicarima itd)
sve sto je potrebno je kompresor, usisivac i ljuske od oraha...bilo ko moze napraviti na 3d stampac adaptere za oblik usisnih portova ovih najpopularnijih motora sto se voze kod nas...
i za manje od 500e ulaganja se moze krenut u takav biznis
Vozim isti motor samo u peticu, 528i, troši on na otvoreno 7.5-8 u zavisnosti od vožnje (može i manje čak) ali kroz PG stani kreni, ispod 15 se ne može spustiti, barem ne mogu ja.
Mada, kad vidim ove današnje 1.0T motore u male autiće kako troše po 10-11 kroz grad, ne žalim se.
Što se mana tiče ja sam na 140k, redovno održavanje i to je to. Lanac mu ide zamjena na nekih 170-180k
Sent from my S25 Ultra using Tapatalk
3 serija je 200-250kg laksa od 5 serije
za ovoga fabrika kaze 8.2l u lokalu 5.2l na otvorenom.
za seriju 5 kaze 8.6-8.9l u lokalu i 5.3-5.5l na otvorenom.
ova potrosnja se odnosi na veoma njezno pritiskanje papucice i saltanje koje se desi na minimalnim obrtajima, jesi li probao tako da vozis? znam da je tesko ali je ogromna razlika sa fabrickim podacima.
Uzimaj to. Prodace se brzo.
ma jok, crven. ali vjerovatno bih uvezao f30 u drugoj boji.
Intimno sam upoznat sa F30 serijom i ovako drugarski i forumaski bih savjetovao da preskocis
I pored izbora motora, imaju prilicno dug spisak falinki koje znaju bit dosta skupe...A kako vrijeme prolazi, i kako je svaka stara oko desetak godina, sve iskace na vidjelo.
benzinjare su presle sigurno makar 200+km a dizeli 300+km
Od nekih sitnica poput pretvaranja gumiranih djelova(unutrasnja strana rucki ili gumbovi na klimu/muziku) u ljgavce do problema sa letvom volana, sacekace te ili amrotizeri ili solje amortizera, kocnice, diskovi vjesanje je dosta komplikovano, pozadi je recimo u 5 tacaka po strani, bilo koje od tih ramena ti je 60-150e po komadu.Naprijed su ti integisane gumice balans stangle na balans stanglu i ne mijenjasu se posebno, u ove godine i kilometre moguce da se potrosi...Zamjena je ili citava balans stangla ili neki powerflex poliuretan, sto znaci da kompletan trap/podvozje mora dolje.
Gremlini i problemi sa idrivom, modulima, alternatorom itd...
Ocekuj dihtunge razno razne, racve, crijeva, o ringe curkanje ulja, rashladne tecnosti itd.
Kod manuelaca mozda zamajac, kvacilo itd.
Ja vozim N47N, drug vozi N57 a imamo i jednog N13...
A dje su ti lanci lancanici, turbine, lezajevi radilice, karike itd..Svaki ima po neku manu motornu, veliku...pa i taj 328i
Taj auto da drzis kako treba, u prosjeku treba makar 300e mjesecno.
Kad kazem 300e mjesecno, mislim kad saberes na godisnjem nivou pa podijelis na 12...Jer zna da uzme 1000e za mjesec, pa je ok dva mjeseca, pa onda 100e neka sitnica, pa onda 50e pa 200e i sve tako.
To je naravno ako ces da ga drzis da je stalno 1/1.
Da zamijenis kocnice na to auto ti je 400-500e(za diskove, plocice, i gurtne sve komplet pozadi i naprijed), da zamijenis amortizere sa soljama ti je 450-500e.
Eto hiljadu eura na dvije stavke, koje nisu kvarovi nego jednostavno potroseni djelovi na auto star 10 godina
Ne pricam iz hejta, nego ti pricam realno stanje za koje dosta ljudi cuti, kao da ih placaju iz fabrike![]()
Last edited by Laz; 20-09-25 at 20:52.
Zaboravio si stope od motora, vodene pumpe, kuciste termostata, hladnjaci, kompresori od klime, lezajevi, moduli od klime...ali sve je to OK, **** ga vozi se BMW.
Zamisli taj seks, umjesto da stave gumice od balanstage kao svi ostali proizvodjaci, oni to integrisu i onda ja za zamjenu istih oderem vlasnika da ne zna gdje se nalazi.
Ako nisi znao, vadis balanstangu, kidas sve, zavaris 2 sajbe i metnes nove gumice, a to se placaaaaa.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks