Sve to što gledaš ti vrlo jasno govori da si već u Evropi, i da te oko toga više neće ni pitat, kako god te smatrali. Samo je ta kognitivna disonanca u ove naše krajeve jedna teško izlječiva kolektivna pojava
Ne našom zaslugom, no što im je dogorelo do nokata, i više vremena da se rgaju sa našim komplekcijama nemaju.
Kad pogledaš sve, od izjava Kaje Kalas i Marte Kos, do ovog konkretnog govora, ali i kad pogledaš masu ključnih
konkretnih poteza koje na terenu već imaš, zapravo ćeš samo dvije stvari, ali vrlo realne, viđet:
Da je Evropa u ratu, i da je
osnovni i kritični preduslov Evropske bezbjednosti
proširenje, konkretno na Moldaviju, Crnu Goru i Albaniju, SMK u planu. Odnosno, vojno-bezbjedonosna stabilizacija od Crnomorskog basena do Grčke je sada već
eksplicitno deklarisan cilj i
uslov bezbjednosti Evrope.
Ako misliš da je ovo uobičajena vrsta rječnika, i uobičajeno praznjikavo politisanje, varaš se. Ako misliš da Crnu Goru niko nije pomenuo, pa ti odatle to mišljenje da nas Evropom ne smatraju, tek se varaš.
U Evropi se riječ ''rat'' ne koristi. Od nekoga ko je iz Njemačke tek nikada i nikako.
U onoj Evropi o kojoj ovako kognitivno-disonatni i dalje govorimo, se o proširenju politički pregovara i ključna riječ su ''standardi''. U Evropi koju gledaš danas ti je funkcionalni pristup fiksiran za do kraja 2026, i to ti je neki dan eksplicitno saopšteno, samo ga ili nisi čuo, ili ga nisi razumio. A ja sam recimo nebulotik, pa mislim da će nužbeno bit i malo ranije.
I ta Evropa koju danas gledaš u svojim konkretnim planovima, ciljevima i politikama, samo Srbiju, Mađarsku i Slovačku trenutno drži u svojevrsne izolacije. A sa ostalima je postala strašno konkretna.
Tj., kad ti Preshjednik EK u State of the Union obraćanju EP, koje je po difoltu jedan opšte-politički govor, pominje rat, otvoreno adresira ''hostile'' super sile, govori o
konkretnim vojno-bezbjedonosnim planovima,
prikupljanju i alokaciji sredstava za iste,
konkretnim koracima i planu proširenja na konkretne zemlje kao strateško-bezbjedonosnom uslovu opstanka EU, to vjeruj mi nije skupština u Šavnik.
Bookmarks