Zvuk vode..bilo koje..more..rijeke..uh.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Duša se ne može potisnuti
31. jul 2025.
Trenutno se više od 150 nastavnika i osoblja iz obrazovnog sistema ,,Obrazovanje za život” (Education for Life - EFL) okupilo u Indiji. Došli su iz više od dvadeset zemalja i desetina škola širom sveta. EFL je posvećen uzdizanju dece koju služi i nalazi se na pragu velike ekspanzije - posebno u Indiji.
Ako ostavimo po strani mnoge detalje vezane za nastavne planove, programe i aktivnosti u učionici, suština EFL-a je sledeća: svaka duša je jedinstvena, a svrha obrazovanja je da pomogne svakom pojedincu da procveta u najviši mogući izraz sebe. Ovakvo obrazovanje je prava nada za bolju budućnost. Kada su pojedinačne duše osnažene tada i društvo može da povrati svoju ravnotežu.
Možemo zamisliti dušu kao kuglu svetlosti - koja nosi i našu prošlost, oblikovanu uticajima i sklonostima iz bezbroj prethodnih inkarnacija, i našu budućnost, koja sija ogromnim potencijalom kosmičke svesti.
U ovom životu se inkarniramo, ne samo sa uticajima naše lične karme, već i sa ograničavajućim načinom razmišljanja vremena u kojem živimo, porodice u kojoj se rađamo, zemlje i kulture kojoj pripadamo. Ako tragamo za slobodom, potrebni su nam mudri vodiči koji će nam pomoći da se snađemo u lavirintu deluzije.
Većina nas, rođenih u društvima koja više vrednuju ego nego dušu, suočava se sa teškim izazovom. Borimo se da se uzdignemo iznad mešovitih uticaja porodice, prijatelja, kolega i političara. Ali druge duše se rađaju u svetu koji ih aktivno pokušava potisnuti.
Jedan od najinspirativnijih aspekata EFL-a je onlajn srednja škola koja obrazuje sedamdeset mladih žena iz Avganistana. Ove hrabre učenice suočene su sa aktivnom represijom i pretnjama talibana. Pa ipak - čak i u tim okolnostima - duša se ne može potisnuti.
Prošle nedelje sam primio pesmu koju je napisala jedna od tih mladih žena. Duboko me je nadahnula, ne samo lepotom njenih reči, već još više snagom i jasnoćom duha iza njih. Siguran sam da će i vas dotaći kao i mene:
Prelazak
autorka: Samrin Mahfi
Kad sam stajala na ivici nepreglednog okeana,
Ljudi su šaptali:
„Znaš li da ima ajkula?“
„Struja koje glođu kosti?“
„Talasa koji su progutali snove pre nego što su spoznati?“
„Da li je vredno toga? Šta bi uopšte moglo da bude tamo?“
Osmehnula sam se očima nalik prigušenim fenjerima,
Ljudi imaju oštrije zube od ajkula.
Zato sam zakoračila —
Okean je uzvratio besom drevnih kraljeva,
Udarao težinom svake sumnje s kojom sam se ikada susrela.
Neke su se dizale iznad mene kao staklene planine,
Neke su me vukle za članke kao ljubomorni duhovi.
Stvorenja sa mnogo očiju i otrovnim pipcima
Posmatrala su odozdo —
Zatim su doprla iz senki koje su vijugale preko mog puta
Uvijena šaputanja da oslabe moju volju.
Ali sam ja,
Gledala napred,
Odbijala da posrnem.
Sada plutam,
Moja kičma je jarbol,
Moj dah je vetar,
Moja volja je ušivena za zvezde.
Ima još okeana preda mnom,
Ali sam sigurna,
Nešto me čeka,
Nešto dobro,
Nešto moje.
Mislim da ćete se složiti da se njeni završni stihovi odnose na svakog od nas:
Nešto me čeka. Nešto dobro. Nešto moje.
Sa nadom u budućnost,
Najasvami Đotiš
Svaki dan je dobar za upiranje.
Kanader
γνῶθι σαὐτόν
FAKTOR - POMOZI MI, ŽELIM NAUČITI ILI POMOZI MI, NE ŽELIM NAUČITI
Pomoć čoveku koji želi naučiti o sebi kako bi zaštitio svoje zdravlje, svoju slobodu i živeo kreativan i ispunjen život ljudskog bića JE POŽELJNA. Pomoć čoveku koji ne želi učiti je GUBLJENJE VREMENA. On će bez obzira na vašu pomoć nastradati. Vaša pomoć je u tom slučaju samo infuzija vaše krvi i vašeg vremena koja ga privremeno održava u životu i ništa više.
Razlika se jasno uočava kroz pitanja: Koliko vremena posvećuješ sebi i svom razvoju? Čime se baviš i šta te zanima? Da li želiš da učiš o sebi i kako funcionišeš?
U današnjem trenutku, kada je individualni život i zdravlje svakog od nas ugroženo, poželjno je u svom životu razlikovati ova dva tipa ljudi.
Preporuka je opredeliti se za pomoć onima koji žele da uče i otići što dalje od onih koji to ne žele. Tako ćete podržati svoj život, život drugih ljudi i život na planeti.
"Nama ne trebaju vladari, nego domaćini."
"Za sreću treba dara. Srećan čovek sreću stvara."
Duško Radović
Uninstall your past, update your future![]()
FAKTOR ZALJUBLJEN U ŽIVOT
Onome ko je zaljubljen u život, prisutan u svojim osećajima u svakom sadašnjem trenutku svog života, otvaraju se vrata učenja i saznanja o svetu u kome živi. Tada je stvorena mogućnost kreacije sopstvenog života po sopstvenoj zamisli i u skladu sa prirodnim zakonima koji utiču na nas. Tako se stvara život i održava život. U SKLADU SA PRIRODNIM ZAKONIMA. Čovek kao deo celine u kojoj živi.
Kada se čovek boji života, prestane ga istraživati i osećati, pokušavajući da se uklopi u masu, po nečijoj volji, TADA NASTAJE SOPSTVENA PATNJA IZ NERAZUMEVANJA SEBE I OKOLINE U KOJOJ ŽIVI. Tada je čovek izolovano biće koje umire u svojoj duševnoj, emotivnoj, fizičkoj patnji.
Svako od nas ima izbor: Da spozna sebe ili pobegne od sebe.
Ja sam izabrao da spoznajem sebe tokom svog života i da svoje saznanje podelim sa drugim ljudima u sopstvenoj okolini. Neka je srećno svima nama.
A vi, šta ste izabrali?
Probudio sam se
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Od riječi do riječi.
![]()
Približavanje Jeseni.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Life is simple, we make it complicated by pleasing other people.
People who want to see you win, will help you win.
Allow yourself to shine without the desire to be seen.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks