Page 14 of 18 FirstFirst ... 4101112131415161718 LastLast
Results 326 to 350 of 433

Thread: Ratovi devedesetih

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Quote Originally Posted by simm View Post
    Sticajem okolnosti radio sam sa ljudima iz Komande flote ratne mornarice SRJ tokom ranih 2000-tih, dakle u vrijeme kad je sve to bilo na izdisaju. Osim - mentalitet.
    Najveći broj tih ljudi je tada bio u službi već bar 15-20 godina, dakle 5-10-20 u JRM i onda jedno 10 u RM.
    Jedan mali broj njih je u vrijeme JRM službovao u Crnoj Gori, a najveći broj u Puli, na Brionima, na Visu, Splitu, itd.
    Tada sam ih dobro upoznao sve, od podofocira, do admirala.
    Par njih čak na spiskovima iz Haga.

U to vrijeme (kad se dešava ova priča) njihova ozlojeđenost je najviše bila usmjerena na gubitak beneficija, povlašćenih stanova, kredita, stipendija, ljetovališta, itd.
    Raspad one države ih nije mnogo tištio. Brinuli su ih Kupari, Duilovo, Baške Vode, Jelsa, Tara, Omorika.
    Dakle, komandni kadar, po nekoj logici krem po inteliganciji i sposobnostima.
    I - brinuli su ih sudski pozivi.

Tada je Sedmi bataljon VP bio aktivan i dalje.
    Šef personalnog RM (kbb) me je za njih npr rekao "ma pusti, to su bedaci pokupljeni po ulicama Budve, Berana, Prizrena, ...".
    Dakle, ovi jači štihovi su znali šta je VJ bila tada, i nijesu krili. Jer su znali šta je sve činila tokom 98' i 99'.
    Ili, ektrapolacijom, šta je sve činila tokom 91'-95'.
    U vrijeme poplave paravojnih, združenih, i inih.
    Jer, tačno su znali imena onih koji su počinili sve te zločine.

Priđe mi tada jednom bezbednjak, podoficir iz Kačandola, dakle dečko u usponu, problematična imitacija Ajhmana, i kroz zube kaže "kaćemo bre dase ocepimo?" reko što prije se ocepite to bolje, da počinemo, a on na to znao bi ja kako sa vama.

E ti, koji su tada znali kako sa nama, ili sa njima, ili sa svima, su bili oni isti, koji su na televiziji, đe ih gleda cijela nacija, prvo rekli znamo mi u kojim se oni rupama kriju, i mi ćemo ih odatle isterati.
    A onda 3 dana kasnije, naredili povlačenje na liniju nedaleko od crte Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica.
    Slučajnost ?

No, nije dovoljno slušat što se kaže, nego treba shvatit i ko kaže.

Jedna jeziva sudbina - taj isti general, iz Pridvorice, kao dijete od 10 godina, gubi 39 članova svoje porodice u zločinu koji su počinili komšije s druge strane potoka.
    Nemoguće je, ali nemoguće, da se to ne nosi u sebi neđe u najdubljim i najskrivenijim odajama svijesti.
    I zaludu je sve, i obrazovanje, i načitavanje, i na kraju eto šta je.

Scena druga.
    Penzionisani načelnik saveznog vojnog Socijalnog, prvoborac, general, 1989 - dakle prije ! ili u vrijeme - sjedi s kraja i tiho kaže, stidim se da idem kad me zovu na okupljanja, kad vidim ko me zove, pa više i ne odlazim.

Scena treća.
    Popovo polje, Mrkonjić, 1991, kiša, prsli šatori, poljski kreveti u vodi do koljena - vojni policajac poručnik, dakle akademac, koji po propisu duži TT, iz mraka dolazi u šator sa krvavim bodežom od M48 za opasačem, ima po metra u njemu, i kaže spokojno - umorili smo se, ali je na kraju sve dobro ispalo.
    Ovo treba u udžbenike istorije da stoji od riječi do riječi.

I ova predstava,na istoimenoj knjizi.

Meni se duša raspala u 100 komada nakon te predstave onda sam krenula dosta sebi pitanja da postavljam na ovu temu.Vezanu za samog Čovjeka.
    Last edited by Bluemoon; 24-08-25 at 12:20.

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    ...................
    JNA nije bila agresor,
    Nije,nije za to bila ni stvorena.

Mogu da lažu i mažu koliko ih volja mene ne mogu sva ta ***** da lažu.
    Mogu one đe može njihovo zlo da se primi meni ne može.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,510
    Thanked in
    2,652 Posts

...................

da ih zadrže da im kopnene snage ne padaju na pamet (jedina takva međunarodna vojna intervencija zapadnih vojnih sila, u svakoj drugoj su ulazili i kopnom) .
    Samo da ovo dopunimo i kažemo da NATO ipak u Evropi nije želio borbe "prsa u prsa".
    Ma koliko pleme izgledao Balkan ipak bi kopnena invazija bila jedan užas na tlu Evrope i veoma brzo bi izgubili zamah koji su dobili u javnosti bombardovanjem.

Poslato sa pisaće mašine Fold 7
    ........... Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    292
    Thanked in
    202 Posts

Da pohvalim postove kolege Buva + Gace o 1991. Decidno i jasno.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

6. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    292
    Thanked in
    202 Posts

U dva posta, neka prašta kome smeta

I

Jig, mnogo mi je drago što kontam da kontaš da, ako te ponekad i napikiram, to nije iz zloćudi i zlosti, no simpatije i respekta za ono što kod tebe vidim.

I ne daj bože da se vazda slažemo, to bi samo bio suprotan ekstrem onoga što kod čoeka generalno najgore cijenim- odsustva samostalnog promišljanja. I inače, zbog prirode onoga čime sam se u bavio, većinu života sam proveo okružen ljudima kojima je, na određen način, ''posao'' da se slože sa mnom. I tu sam, od početka do kraja, one koji to rade po difoltu, po difoltu odatle i sklanjao.
    Ovo čisto uvod razumijevanja radi, ljudi se počesto teško kontaju na forume. Taman ko i u reali.

Oko ovoga đe se ne slažeš. Evo ti teze za promišljanje

*Griješiš, jako. Ali opravdano, konkretna uloga R.Srbije, tj. Slobodana Miloševića, u raspadu SFRJ, ubjedljivo je ''najskrivanija'' stvar u svemu. I tada i danas, a naročito danas. Jer je ideja, koja je činila osnov strategije Srbije tada, i danas jednako živa i vrlo funkcionalna. Samo je promijenila garderobu. Upravo iz tog razloga, KONKRETNA ULOGA tada SR Srbije, u KONKRETNOM RASPADU SFRJ, je od svega tu ubjedljivo najviše, u početku prikrivana, poslije-sve do današnjeg dana, izuzetno prepeglana. Toliko, da je danas usvojeno i standardizovano opšte gledište na to, zapravo u velikoj mjeri suprotno od istine.

*Hrvatska: JNA je bila instrument velikosrpske hegemonije, i ratni agresor na nezavisnu Hrvatsku. Srbija: JNA je bila ustavno ovlašteni instrument koji se, uz SR Srbiju i SR Crnu Goru, zalagao za opstanak SFRJ.
    Ovo su danas standardizovana, i opšte usvojena gledišta, i na jednu i na drugu stranu.
    I oba su potpuno netačna.

* Teze, ovako uprošteno, ali principijelno ispravno:
    JNA nije bila instrument velikosrpske hegemonije. Inače bi bila od SR Srbiije 101% podržana, a bilo je suprotno- SR Srbija je konkretnim potezima srušila. I to ne u Hrvatskoj, nego u Sloveniji.
    JNA nije bila agresor u Hrvatskoj, inače bi taj rat mnogo drugačije izgledao. JNA je imala više nego dovoljno sile, da bi Hrvati danas zaista imali o čemu kukat, da je ta sila čak i ograničeno dejstvovala u odnosu na ono koliko je mogla.
    SR Srbija nije podržavala opstanak SFRJ, već je odigrala kritičnu ulogu u njenom disolviranju. I ovo ti je ključno. Zato navodim i dio simm-ovog, inače izuzetnog posta. SR Srbija je, vrlo konkretno i vrlo precizno, vukla konkretne poteze koji su očitavali njenu strategiju, i namjeru. I plan: Teritorijalnu integraciju krajeva sa dominantnim srpskim življem u jedan teritorijalno-državni subjekt.

*Evo ti fakti da promišljaš, bzvz nabačani na gomilu, ali su FAKTI, pa sudi:

- Nakon konkretne političke prethodnice, koja se dešavala približno prethodnih (nešto manje od) godinu dana, SFRJ je konkretno prestala da postoji u Sloveniji, desetodnevnim ''ratom''.

- Konkretan datum, kada je faktički- ''na terenu'' prestala da postoji SFRJ, je 01.07.1991.

- Nekoliko dana ranije, I čin: MUP i TO SR.Slovenije zauzimaju nasilno spoljne granice prema Italiji, Austriji i Mađarskoj, uspopstavljaju granicu prema SR Hrvatskoj. II čin, sutradan, u svega nekoliko sati trajanja: JNA, u skladu sa (planom RAM, vrlo skrivana činjenica, i to, zanimljivo, naročito danas) direktivom Predsjedništva i SIV-a (Vlade) SFRJ, silom neutrališe granicu prema Hrvatskoj, zaposijeda granične prelaze prema spolja (osim manjeg dijela prema Austriji)

- Naredbu za tu akciju izdaje Slovenac (gen.puk. Konrad Kolšek, komandant 5. VO), vrhovnu direktivu potpisuje Hrvat (Ante Marković, predsjednik SIV-a) po odobrenju Predsjedništva. Načelnik Generalštaba JNA (pozicija Savezni sekretar za narodnu odbranu), Hrvat po majci, oženjen Hrvaticom, gen. Veljko Kadijević. Zamjenici, gen.puk. Josip Gregorić, Hrvat, admiral Stane Brovet, Slovenac. Ovo su ljudi koji su direktno pokrenuli JNA u akciju.

- JNA akciju uspješno sprovodi, u svega nekoliko sati trajanja, sa jedva nešto iznad 300 angažovanih pripadnika pješadije (istina respektabilna formacija, naročito onaj izviđačko-diverzantski dio, i vojna policija) i jednom tenkovskom četom. Kilometarsku kolonu natovarenih šlepera, sa civilnim vozačima u vozilima, koji su blokirali osnovni putni prilaz, efektivno neutrališu i prolaze u manje od sat vremena. Od toga, po' ure troše na dva upozorenja da će otvorit vatru, manje od petnaest minuta da tenkovskom vatrom unište čelo kolone i nakon toga je pregaze. Tragične i užasne scene civilnih žrtava među vozačima iz kolone, ali scene koje su priroda i pripadaju ratnim dejstvima, stanovništvu SFRJ, i to u realnom vremenu, prenosi francuska tv5, koja je jedina prisutna. Apsolutno sve televizije u SR Srbiji o tome ćute. Granične prelaze JNA posijeda bez otpora, MUP SR Slovenije je predao oružje kako ih je vidio. Direktno naređenja za otvaranje vatre izdao gen.puk. Konrad Kolšek.

- III, završni, finalni, konačni, čin. Prestanak SFRJ: Sjednica Saveznog Predsjedništva u Beogradu, 01.07.1991., nakon što pripadnici TO i MUP SR Slovenije kreću u blokade kasarni, pritisak na granice i puteve, i napade na tamo stacionirane jedinice armije. Komanda JNA formalno zahtijeva nešto što danas opisuju kao ''prelazak na punu intervenciju'', a u stvarnosti, zahtijeva puno aktiviranje plana RAM- kopnena dejstva na deblokadi, i vazdušni i pomorski desant opredijeljenih jedinica, za puno preuzimanje kontrole na terenu. Planirane i opredijeljene snage za to efektivno više nego dovoljne. ZAHTJEV ODBIJEN. Konkretan razlog: dio Predsjedništva iz SR Srbije glasao protiv.

- Nakon toga ti je poznato. Samo obrati pažnju na ključno: U daljem toku raspleta, JNA je, pod čisto političkom upravom, odradila upravo ono što je simm u citiranom dijelu posta napisao: povukla se na granice sa kojih je bilo predviđeno da aktivno podrži ono što je bio plan i cilj Slobodana Miloševića, tj. Srbije: Stvaranja teritorijalno cjelovite etničko srpske države. Ovo je ono što ti fakti, i svi konkretni potezi, od samog starta pa do kraja, govore.

......................
    Odlican post. Ne sporim vjerodostojnost. Ali mi nije lakse. Vrh JNA poslao je 300 vojnika + tenkovsku cetu na citavu Sloveniju. Na granicne prelaze. I ta akcija politicki je bila odvojena od akcije uvodjenja glavnine snaga. To je potpuno nenormalno.
    Zar nisu trebali prvo da krenu na rukovodstvo i organe odmetnute Slovenije, pa tek onda sve ostalo. Ovako ubacio si pola bataljona na ogromnu neprijateljsku teritoriju da glumataju silu. Pola bataljona. I kad su Kacin, Jansa i ostali shvatili kakva je glupost napravljena krenuli su sa napadima. I kad su pokrenuli napade onda si tih 300 ljudi ostavio na cjedilo. Jer neki Slobo nije glasao. Ili neki Bogic Bogicevic. E svaka vam cast.
    Jos si ljude u kasarnama ostavio u kasarnama da budu sto lakse blokirani. Pa si poslao kukavnu Gazelu da im doturi hleb direktno na nisan teritorijalcima. Sramno. E jadne su majke koje su slale sinove u tu vojsku. Jos kakve je ispracaje narod pravio. Tuga. Negdje sam cula i za sudbinu Mi 8 mislim iznad Rozne doline koji je u svom tom haosu pokusao prebjeg/predaju Slovencima koji su ga mozda greskom ili bez zle namjere oborili. I citava posada u sanduke. Ili Jastreb koji gadja svoju kolonu. Na sta je ono licilo ne daj Boze.
    Sto se tice Slovenaca, da idu iz SFRJ i da ce se boriti protiv JNA oni su jasno pokazali prilikom pokusaja JNA da preuzme ono skladiste TO kod Maribora. Tada su im prvi put ozbiljno pokazali zube. A godinu prije toga snimali su im kasarne rucnim kamerama. I naravno militarizacija MuPa. I onda neko odluci da na sve to posalje pola bataljona, a ove ostale namjesti u klopku.
    Sto mislis, mozda smo trebali da trampimo sve Orlove + aerodinamicki tunel za jednog Pinocea ili Jaruzelskog. Oni nekako nisu cekali na nekog Sloba ili Borisava da im da odobrenje kad povedu vojsku.

Sto se ekonomije tice u Bosni za dinare nisi mogao da kupis kravu. Nije meni drago zbog toga ali ..........
    SFRJ se navikla na spiralu zaduzivanja i nije mogla svoj san da odrzava bez toga. Osamdesetih to vise nije moglo + kamate su skocile na ono sto si prije uzeo i nisi mogao da ih ispratis. Ne samo da je to bio ekonomski bankrot, nego i moralno - politicki. Da je samo ekonomski ni po jada.
    Polinezija gospodo.

8. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Nije,nije za to bila ni stvorena.

Mogu da lažu i mažu koliko ih volja mene ne mogu sva ta ***** da lažu.
    Mogu one đe može njihovo zlo da se primi meni ne može.

Stari romantik Blu

Svaka vojska je stvorena za agresiju, to joj je organska priroda.

A JNA je prosto imala u svemu fatalan položaj - bila je apsolutno jedini istinski i iskreni faktor ''federalizma'' među svima. Bukvalno svi ostali stejkholderi su imali sasvim drugačije ciljeve.

Slovenija i Hrvatska, nakon višegodišnjih pokušaja decentralizacije SFRJ i guranja konfederalizma (btw, bukvalno jedini ispravan put koji je u sve te priče ikada postojao), idu u ful secesiju.
    Srbija, nakon kratkoročnih pokušaja totalne cetralizacije SFRJ (odmah nakon Memoranduma SANU, što mu je inače bila i jedina suština, ovime ćemo se tek pozabaviti - to je ključna početna tačka ratova devedesetih), ide u strategiju stvaranja nove države, uz izmjene postojećih granica, sa ciljem objedinjavanja teritorija većinski nastanjenih srpskim življem. I gura disolviranje SFRJ ništa manje nego Slovenija i Hrvatska.
    BiH totalno nesnađena u svu priču, ni na nebu ni na zemlji. Najbolji dokaz - glasanja njihovog člana u Predsjedništvu SFRJ, tokom cijelog toka procesa, koje nije išlo ni u jednu ni u drugu stranu, i nije mu se moglo uć u trag. Ali je u dva ključna momenta (predlog vrhovne komande JNA za uvođenje vanrednog stanja, mart 1991, i za preduzimanje potrebnih borbenih dejstava u Sloveniji, jul 1991), u prvom slučaju bio protiv, u drugom uzdržan. Btw, vrlo važna činjenica, a kontam danas slabo poznata: član Predsjedništva iz BiH je bio jedan od svega tri koji su se birali glasanjem na direktnim izborima, i zato je bio van direktnog uticaja Slobodana Miloševića, za razliku od recimo članova iz Vojvodine, KiM, Crne Gore.
    Makedonija, sasvim indiferentnog stava, vrlo slično BiH. Ni za glavu, ni za rep.
    Crna Gora je bila jedina koja je ''gutala priču'' o očuvanju SFRJ do poslednjeg, ali je ipak na svim instancama odlučivanja i glasanja direktno slijedila Srbiju.

Uglavnom, u takvoj konstelaciji stvari, JNA je BUKVALNO imala samo dva izbora: Da prođe tačno kako je prošla, ili da izađe iz ustavnih okvira i izvrši otvoreni državni udar, na svim nivoima.

Nakon dva direktna formalna pokušaja akcije u tom pravcu, oba u okviru svojih ustavno-pravnih ovlaštenja, (opet već pominjani- predlog za uvođenje vanrednog stanja martu, a bio je pravovremen, i na kraju predlog za ulazak u borbena dejstva u julu), i odbijanja istih, JNA je prestala da bude čisto vojno funkcionalna organizacija, i postala je direktno politički upravljan subjekt, zbog čega i bez valjane čisto vojne komande.

I da, postoji dovoljno zabilježenih podataka da se osnovano tvrdi da je 01.07.1991. vrh JNA razmatrao preuzimanje vlasti (državni udar), i, zanimljivo, da je ideju gurao ''Slovenačko-Hrvatski'' dio vrhovne komande, a da je sasjekla i odbila ''Sprska glava'' komande, gen. Veljko Kadijević.

U svakom slučaju, uvjeren sam da JNA u tom trenutku niti na jedan način nije mogla sačuvati SFRJ, i da bi tu epilog bio identičan današnjem, ali sam još uvjereniji da bi organizovana primjena i akcija JNA dovela do toga da bi se sve odigralo na mnogo drugačiji način. I koštalo manje krvi, razaranja, i užasa.

Upravo zato sam se toliko i posvetio ovom konkretnom dijelu teme. Jer znam da je danas maltene skroz nepoznat, toliko je u međuvremenu sa svih strana prekrečen.

Tačno je da su otvorenu secesiju gurale Slovenija i Hrvatska, ali je tačno i da je to isto, samo mnogo zatvorenije, radila i Srbija. Čak je i prvi konkretan akt disolviranja SFRJ došao iz Srbije: protiv-ustavni upad u savezni budžet i prisvajanje 18mlrd $ u novembru 1990, nakon čega SFRJ bukvalno više efektivno nije postojala.

Inače, za za(b)ludne čitaoce i zaljubljenike istorije na ovom forumu, svi ovi detalji trebalo bi da otvore jedno trik pitanje: Zašto o tome znate malo ili ništa, a ovo su sve dostupni i potvrđeni fakti, zašto vrlo često imate usvojena mišljenja koja budu suprotna onome što ti fakti govore, i zašto je neke detalje tu skoro nemoguće nać prostim guglanjem?

Taj odgovor odgovara na mnogo toga.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

10. The Following 3 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,319
    Thanks Thanks Received 
    5,919
    Thanked in
    3,433 Posts

U principu Bosanci se posrase u republiku i drzavu

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    119
    Thanked in
    69 Posts

Na Predsjedništvu je Crna Gora tada bila “nepouzdana”.
    Zato je odigran još jedan hohštaplerski uver betl i to iz ruke -

Jović podnosi ostavku.
    Bućin podnosi ostavku.
    Joviću se ostavka odbija na republičkoj Skupštini.
    Bućinu se usvaja.
    Bira se Branko Kostić.
    Crnogorski glas postaje pouzdan.

Sve su to mangupske vještine.
    Kao ono kad su ih uveli u sobu bez grijanja da raspravljaju oće li vojska izać na ulice.
    Pa im dali da se simbolično ogrnu šinjelima.
    - Ladan ko taština duša -

13. The Following 2 Users Say Thank You to simm For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by biljaneta View Post
    Odlican post. Ne sporim vjerodostojnost. Ali mi nije lakse. Vrh JNA poslao je 300 vojnika + tenkovsku cetu na citavu Sloveniju. Na granicne prelaze. I ta akcija politicki je bila odvojena od akcije uvodjenja glavnine snaga. To je potpuno nenormalno.
    Zar nisu trebali prvo da krenu na rukovodstvo i organe odmetnute Slovenije, pa tek onda sve ostalo. Ovako ubacio si pola bataljona na ogromnu neprijateljsku teritoriju da glumataju silu. Pola bataljona. I kad su Kacin, Jansa i ostali shvatili kakva je glupost napravljena krenuli su sa napadima. I kad su pokrenuli napade onda si tih 300 ljudi ostavio na cjedilo. Jer neki Slobo nije glasao. Ili neki Bogic Bogicevic. E svaka vam cast.
    Jos si ljude u kasarnama ostavio u kasarnama da budu sto lakse blokirani. Pa si poslao kukavnu Gazelu da im doturi hleb direktno na nisan teritorijalcima. Sramno. E jadne su majke koje su slale sinove u tu vojsku. Jos kakve je ispracaje narod pravio. Tuga. Negdje sam cula i za sudbinu Mi 8 mislim iznad Rozne doline koji je u svom tom haosu pokusao prebjeg/predaju Slovencima koji su ga mozda greskom ili bez zle namjere oborili. I citava posada u sanduke. Ili Jastreb koji gadja svoju kolonu. Na sta je ono licilo ne daj Boze.
    Sto se tice Slovenaca, da idu iz SFRJ i da ce se boriti protiv JNA oni su jasno pokazali prilikom pokusaja JNA da preuzme ono skladiste TO kod Maribora. Tada su im prvi put ozbiljno pokazali zube. A godinu prije toga snimali su im kasarne rucnim kamerama. I naravno militarizacija MuPa. I onda neko odluci da na sve to posalje pola bataljona, a ove ostale namjesti u klopku.
    Sto mislis, mozda smo trebali da trampimo sve Orlove + aerodinamicki tunel za jednog Pinocea ili Jaruzelskog. Oni nekako nisu cekali na nekog Sloba ili Borisava da im da odobrenje kad povedu vojsku.

Sto se ekonomije tice u Bosni za dinare nisi mogao da kupis kravu. Nije meni drago zbog toga ali ..........
    SFRJ se navikla na spiralu zaduzivanja i nije mogla svoj san da odrzava bez toga. Osamdesetih to vise nije moglo + kamate su skocile na ono sto si prije uzeo i nisi mogao da ih ispratis. Ne samo da je to bio ekonomski bankrot, nego i moralno - politicki. Da je samo ekonomski ni po jada.

Vidi se da nisi služila vojsku Zbrda, zdola, svega pomalo, pa onda svuda

Inače, konkretna akcija o kojoj govoriš, je bila direktna operacija za preuzimanje kontrole na graničnim prelazima, a ne stavljanje cijele države u kontrolu, i bila je tako odrađena da je slobodno u udžbenike staviš. Savršeno.
    U svega nekoliko sati, uz minimum civilnih žrtava, i bez sopstvenih žrtava.
    Snage opredijeljene za nju (nije ''po bataljona'', no dvije pješadijske čete i to vrhunski izvježbane - planinci, vod vojne policije, izviđačko-diverzantski vod, tenkovska četa, preiskusan komandni kadar) su bile apsolutno dovoljne, što je sama akcija i pokazala.

I to je, Biljaneta, nećeš vjerovat, bila APSOLUTNO JEDINA operacija JNA u svim tim ratovima, izvedena čisto vojnički i po ps-u. Sve ostale nakon toga su bile politički upravljane, a ne vojničke. Zato ja baš na nju konkretno ne bi tako grajao

Da ti iskorigujem i ostale detalje koje ispucavaš

Radilo se o 13. proleterskoj iz Ilirske Bistrice, kojoj je to po predviđenom planu i rasporedu i pripadalo. I tu apsolutno ništa nema sporno ili neadekvatno.
    Nije bila ''ostavljena sam protiv sve slovenačke sile'', 5. VO (vojna oblast) je u to vrijeme brojala oko 40.000 vojnika, nešto manje od 200 aviona, nešto iznad 1.000 tenkova... nego je poslata da izvede samostalnu operaciju, i izvela je.

Događaji koje dalje pominješ (ubistva vojnika JNA, obaranje helikoptera, itd. itd.) slijede poslije, i dešavaju se u vrijeme efektivnog trajanja zaključenog primirja. Slovenci su u direktne blokade kasarni, zasjede po putevima, pritisak na granice, ušli tek dan poslije. Odmah po tome politički vrh dogovara primirje, sa trajanjem do sjednice Predsjedništva SFRJ. Slovenačke snage ga ne poštuju.

Vrhovna komanda JNA reaguje apsolutno adekvatno, u okviru svojih ustavnih ovlaštenja, i pravovremeno - predlog za aktiviranje punih predviđenih snaga i ulazak u dejstvo uslijedio je isti dan. Jednako kako je u martu reagovala predlogom za uvođenje vanrednog stanja.
    U obije situacije, slomila je politika.

Odnosno, Biljaneta, ono što govoriš je da je JNA trebalo da izvrši državni udar, i preuzme vlast.
    Ono što ne govoriš, i nekako ti pobježe, je da ne bi onda hapsila samo Slovence... No i Sloba, s njima ili prije njih. Čisto da zaokružimo i to.
    I ono što, u suštini, govoriš, jeste da su i armija i država bili neadekvatni, jer je država bila politička, a armija je poštovala Ustav.

Dalje, đe brate baš Bogića nađe... Pa on ti tamo maltene jedini od ''naših'' nije bio Slobov, no mu je najčešće bio kontra. Ako ne čitaš što Blu pišem, da ponovim - čoek je biran na direktnim izborima, i nije mu bio u kontrolu.
    Slobo tek nije bio član Predsjedništva SFRJ, nijedan predsjednik republike to po ustavu nije bio, mogli su imat samo funkciju vd-a, do izbora stalnog člana. Protiv konkretnog predloga, o kojem govorimo, glasali su sva tri člana Predsjedništva iz Srbije - ona dva Kostića i Sejdo Bajramović.
    Onog našeg Kostića sam svojim ušima, u tri razna navrata, čuo kako jednom kaže da je bio uzdržan, jednom da je glasao za, jednom protiv Koliko mi je poznato, bio je uzdržan.

Mislim da bi, generalno, bilo ok da taj toliki broj detalja i tvrdnji koje ispucavaš, bude malo osnovaniji, i da ih prije ispucavanja pritvrdiš Ovo su sve lako dostupne, i sasvim osnovne stvari, kad znaš što pričaš.

I aman više sa tom ''spiralom zaduživanja'', ''prezaduženošću'', ''bankrotom'', ''propašću'', koje turiš u skoro svaki post na temu. I ne samo ovu.

Pročitaj ko boga te molim par postova unazad, napisao sam ti tačno koliko je iznosio dug SFRJ. Nakon što sam vas, poslije nekolika puta kad ste tako nonšalantno sa tom tezom ovuda mahali, zamolio da vi iznesete taj podatak i na njega se onda naslonite.

Pa da ponovim:

SFRJ nije bila u ''spirali zaduživanja''. SFRJ je na kraj 1990 bila JEDINA zemlja u Evropi, i jedna od nekoliko u svijet, koja je svoj dug SMANJIVALA. Precizno, od 1986 do 1990 umanjila ga je za oko 25%.
    Ako ćeš već da se gađaš tim terminom, onda se vrni u 1972. A i tad neće bit ispravno.

SFRJ je na kraj 1990 dugovala nešto mrvu ispod 30% svog BDP-a. To je drastično, drastično manje od bilo koje današnje zemlje naslednice, čak i Slovenije.
    Uz to, spoljni dug te države se na ino-finansijskim tržištima prodavao značajno skuplje nego što se danas može prodat dug bilo koje zemlje naslednice. Što ti direktno proporcionalno govori o procjeni snage države.

Konačno, ovo nisam ja, Biljaneta, i moje analize, ili analize neke od ovih ''komunjara'' što sve šteluju i lažu.
    Ma nisu ni te tvoje analize, što svega imaju osim osnova i činjenica.
    Ovo su zvanični podaci MMF-a.

Pa opet trik pitanje:

Znate li da je SFRJ, period 1983-1988, bila u konstantnom aranžmanu za restruktuiranje sa MMF-om?
    Znate li da je u istom periodu sprovela, pod ful nadzorom i koordinacijom MMF-a, tzv. velike privredne reforme, koje je taj isti fond na kraju ocijenio nevjerovatno visokom ocjenom?
    Znate li da je, period 1986-1990, bila ubjedljivo najbrže rastuća ekonomija u Evropi?

Pa dalje, digresija:

Znate li da je R.Srbiji, od duga SFRJ koji joj je ostao po sukcesiji, u drugoj polovini devedesetih otpisano skoro tri četvrtine, i to čak i od strane onog od ona dva kluba komercijalnog, koji ne prašta nikad nikome ništa? I da, kad Vučić onako danas kuka na sav glas, kako mora vrtat Titove dugove umjesto da da penzije penzionerima, to bude jedan pretužan vic?

I, konačno, zašto ne znate? A siguran sam da ne znate, po onome što pišete.
    Znate li zašto ovoga nema po foruma?
    Znate li zašto ga je skoro nemoguće izguglat?
    Što mislite, zašto?

A, što se tiče izvora, evo daću vam hint- tražite u podatke MMF-a, i Pariskog i Londonskog kluba. Tamo sve ima.

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Vidi se da nisi služila vojsku Zbrda, zdola, svega pomalo, pa onda svuda

Inače, konkretna akcija o kojoj govoriš, je bila direktna operacija za preuzimanje kontrole na graničnim prelazima, a ne stavljanje cijele države u kontrolu, i bila je tako odrađena da je slobodno u udžbenike staviš. Savršeno.
    U svega nekoliko sati, uz minimum civilnih žrtava, i bez sopstvenih žrtava.
    Snage opredijeljene za nju (nije ''po bataljona'', no dvije pješadijske čete i to vrhunski izvježbane - planinci, vod vojne policije, izviđačko-diverzantski vod, tenkovska četa, preiskusan komandni kadar) su bile apsolutno dovoljne, što je sama akcija i pokazala.

I to je, Biljaneta, nećeš vjerovat, bila APSOLUTNO JEDINA operacija JNA u svim tim ratovima, izvedena čisto vojnički i po ps-u. Sve ostale nakon toga su bile politički upravljane, a ne vojničke. Zato ja baš na nju konkretno ne bi tako grajao

Da ti iskorigujem i ostale detalje koje ispucavaš

Radilo se o 13. proleterskoj iz Ilirske Bistrice, kojoj je to po predviđenom planu i rasporedu i pripadalo. I tu apsolutno ništa nema sporno ili neadekvatno.
    Nije bila ''ostavljena sam protiv sve slovenačke sile'', 5. VO (vojna oblast) je u to vrijeme brojala oko 40.000 vojnika, nešto manje od 200 aviona, nešto iznad 1.000 tenkova... nego je poslata da izvede samostalnu operaciju, i izvela je.

Događaji koje dalje pominješ (ubistva vojnika JNA, obaranje helikoptera, itd. itd.) slijede poslije, i dešavaju se u vrijeme efektivnog trajanja zaključenog primirja. Slovenci su u direktne blokade kasarni, zasjede po putevima, pritisak na granice, ušli tek dan poslije. Odmah po tome politički vrh dogovara primirje, sa trajanjem do sjednice Predsjedništva SFRJ. Slovenačke snage ga ne poštuju.

Vrhovna komanda JNA reaguje apsolutno adekvatno, u okviru svojih ustavnih ovlaštenja, i pravovremeno - predlog za aktiviranje punih predviđenih snaga i ulazak u dejstvo uslijedio je isti dan. Jednako kako je u martu reagovala predlogom za uvođenje vanrednog stanja.
    U obije situacije, slomila je politika.

Odnosno, Biljaneta, ono što govoriš je da je JNA trebalo da izvrši državni udar, i preuzme vlast.
    Ono što ne govoriš, i nekako ti pobježe, je da ne bi onda hapsila samo Slovence... No i Sloba, s njima ili prije njih. Čisto da zaokružimo i to.
    I ono što, u suštini, govoriš, jeste da su i armija i država bili neadekvatni, jer je država bila politička, a armija je poštovala Ustav.

Dalje, đe brate baš Bogića nađe... Pa on ti tamo maltene jedini od ''naših'' nije bio Slobov, no mu je najčešće bio kontra. Ako ne čitaš što Blu pišem, da ponovim - čoek je biran na direktnim izborima, i nije mu bio u kontrolu.
    Slobo tek nije bio član Predsjedništva SFRJ, nijedan predsjednik republike to po ustavu nije bio, mogli su imat samo funkciju vd-a, do izbora stalnog člana. Protiv konkretnog predloga, o kojem govorimo, glasali su sva tri člana Predsjedništva iz Srbije - ona dva Kostića i Sejdo Bajramović.
    Onog našeg Kostića sam svojim ušima, u tri razna navrata, čuo kako jednom kaže da je bio uzdržan, jednom da je glasao za, jednom protiv Koliko mi je poznato, bio je uzdržan.

Mislim da bi, generalno, bilo ok da taj toliki broj detalja i tvrdnji koje ispucavaš, bude malo osnovaniji, i da ih prije ispucavanja pritvrdiš Ovo su sve lako dostupne, i sasvim osnovne stvari, kad znaš što pričaš.

I aman više sa tom ''spiralom zaduživanja'', ''prezaduženošću'', ''bankrotom'', ''propašću'', koje turiš u skoro svaki post na temu. I ne samo ovu.

Pročitaj ko boga te molim par postova unazad, napisao sam ti tačno koliko je iznosio dug SFRJ. Nakon što sam vas, poslije nekolika puta kad ste tako nonšalantno sa tom tezom ovuda mahali, zamolio da vi iznesete taj podatak i na njega se onda naslonite.

Pa da ponovim:

SFRJ nije bila u ''spirali zaduživanja''. SFRJ je na kraj 1990 bila JEDINA zemlja u Evropi, i jedna od nekoliko u svijet, koja je svoj dug SMANJIVALA. Precizno, od 1986 do 1990 umanjila ga je za oko 25%.
    Ako ćeš već da se gađaš tim terminom, onda se vrni u 1972. A i tad neće bit ispravno.

SFRJ je na kraj 1990 dugovala nešto mrvu ispod 30% svog BDP-a. To je drastično, drastično manje od bilo koje današnje zemlje naslednice, čak i Slovenije.
    Uz to, spoljni dug te države se na ino-finansijskim tržištima prodavao značajno skuplje nego što se danas može prodat dug bilo koje zemlje naslednice. Što ti direktno proporcionalno govori o procjeni snage države.

Konačno, ovo nisam ja, Biljaneta, i moje analize, ili analize neke od ovih ''komunjara'' što sve šteluju i lažu.
    Ma nisu ni te tvoje analize, što svega imaju osim osnova i činjenica.
    Ovo su zvanični podaci MMF-a.

Pa opet trik pitanje:

Znate li da je SFRJ, period 1983-1988, bila u konstantnom aranžmanu za restruktuiranje sa MMF-om?
    Znate li da je u istom periodu sprovela, pod ful nadzorom i koordinacijom MMF-a, tzv. velike privredne reforme, koje je taj isti fond na kraju ocijenio nevjerovatno visokom ocjenom?
    Znate li da je, period 1986-1990, bila ubjedljivo najbrže rastuća ekonomija u Evropi?

Pa dalje, digresija:

Znate li da je R.Srbiji, od duga SFRJ koji joj je ostao po sukcesiji, u drugoj polovini devedesetih otpisano skoro tri četvrtine, i to čak i od strane onog od ona dva kluba komercijalnog, koji ne prašta nikad nikome ništa? I da, kad Vučić onako danas kuka na sav glas, kako mora vrtat Titove dugove umjesto da da penzije penzionerima, to bude jedan pretužan vic?

I, konačno, zašto ne znate? A siguran sam da ne znate, po onome što pišete.
    Znate li zašto ovoga nema po foruma?
    Znate li zašto ga je skoro nemoguće izguglat?
    Što mislite, zašto?

A, što se tiče izvora, evo daću vam hint- tražite u podatke MMF-a, i Pariskog i Londonskog kluba. Tamo sve ima.
    U nekoliko navrata sam slušala Bogićevića meni izgleda kao da je bio gotovo zatečen onim što se dešava i nisu uspjeli da ga obrlate.
    Vjerovatno su se nadali zbog neke nacionalne pripadnosti no nije bio srbin po profesiji kako se to popularno veli.Mada kad sagledam onaj gore tvoj post nacionalnost nije bitna no je to maska a iza svega jedna organizovana kriminalna hunta.

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Kako perfidno ubacivanje u isti koš Miloševića i Bogićevića.

I ovo gledamo dan danas,naciju su pretvorili u profesiju a mržnju u zanat.
    Last edited by Bluemoon; 25-08-25 at 17:01.

17. The Following 2 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

A budite sigurni,budite sigurni da će nacionalistička ***** činjeti sve da farbaju istinu.
    I ne može se š njima borit na fino to treba satrijet u njihov manir.
    ***** tu uvlači u folije u isti koš stavlja Bogića Bogićevića i Slobodana Miloševića.
    A nećeš bogme nećeš ja da ti rečem.

Last edited by Bluemoon; 25-08-25 at 21:55.

19. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Ovo je meni bila LEKTIRA.

***** jedna fašistička (ko se pronađe).Nikad ja zaboraviti neću nijednu jedinu riječ Ivana Gorana Kovačića.I to mi je najgora meni lično petica bila na gradivnu temu u književnost.Duša mi se cijepala dok sam ovu poemu čitala u tako mali uzrast.
    I još OLOŠ očekuje da mu se odgovara u bijele rukavice.

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    292
    Thanked in
    202 Posts

Buva+ gace

Valjda je sam varazdinski korpus imao vise naoruzanja nego citava austrijska vojska ali SFRJ vise nema, a Austrije eno. U tom vremenskom prozoru imas gomilu likova, Slobo se i ne eksponira mnogo u vezi savezne drzave koliko Borisav Jovic ili Vasil Tupurkovski ili konacno Bogic Bogicevic kao nekakvo ortacko drustvo Veljka Kadijevica. Plus Mesic i Ante Markovic. Zamorno je pratititi ko je od njih obnasao kakvu vec duznost, glavno je da se u njihovoj smjeni raspala Jugoslavija. To im je glavni i jedini rezultat.
    Kazem to iz razloga sto se moglo cuti da li od Mamule, Kadijevica, koga li vec kako je JNA u Sloveniji uspjesno izvrsila zadatak. I kad to gledas i slusas razmisljas jesu li oni ili mi ludi. Ali zahvaljujuci tvom postu konacno smo razjasnili sta je bio zadatak i njegov cilj. Konacno smo i razjasnili i da je postojao drugi dio akcije, takoreci invazije Slovenije koja se zbog valjda saveznih funkcionera iz SR Srbije nije desila. Pa umjesto da se sa preuzimanja granicnih prelaza predje na preuzimanje svih bitnih pozicija u samoj Sloveniji preslo na upotrebu Teritorijalne odbrane Slovenije protiv svog tvorca odnosno JNA.
    Jedna uzasna papazjanija, sa jedne strane organi Slovenije napadaju JNA, ubijaju vojnike, blokiraju kasarne, obaraju helikopter sa hlebom, a sa druge Veljko Kadijevic ceka odobrenje od Slobovih ljudi, Vasila, Bogica i koga li vec da se bas takav scenario ne desi. Pri tome, ta ista JNA ima svoju Politicku upravu jer ona je i napravljena na bazi jedne ideologije ali da ostavimo to po strani.
    Ne moze se jedan takav promasaj odnosno ono sto ce se pokazati kao promasaj opravdati nekakavim vojnim radnjama i njihovim odlicnim normama. Tenk koji je upucen na Sentilj umjesto na Ljubljanu mozda je najbolji i sa najboljom posadom na svijetu ali poslao si ga u prazno. Manevar u nista. I kad je taj tenk stigao na Sentilj i tamo stao dao si vremena Slovencima u Ljubljani da pokrenu svoj scenario. Jer drugi dio JNA akcije nikad se nije desio. Zbog Slobovih Srba.
    `Bocnuo` si me sa slucajem Slobodana i njegovih `saveznih Srba`. Da li je i njih trebalo pohapsiti. Naravno da ih je trebalo pohapsiti jer ti si bas zbog njih takvih poslao neciju djecu na ratne zadatke. Ja nemam nikakav problem da svi ti akteri iz saveznih institucija + republika dugackih i komplikovanih naziva budu pohapseni u ime mladica rasporedjenih na ratne zadatke. I vojni udar bio bi kraj te agonije koja se i dogadjala u nedostatku istog. Sad sta bi Politicka uprava JNA i vojni vrh odlucili za kasnije, pitanje je. I kakva bi im, naravno, bila medjunarodna pozicija posle svega toga jer je period specifican. Kraj Hladnog rata i sve ono sto se u tom paketu desavalo. Gomila slovenskih iliti istocnoevropskih drzava svedena je na nista. Jedna Ukrajina se odrekla atomskog arsenala jer je zauzvrat dobila potpisani papir. I zbog toga papira valjda ih niko nije napao.
    Ta spoljnopoliticka pozicija SFRJ posle vojnog udara bila bi najspornija tacka. Alzir je 1992 imao puch i smatra se da je alzirska vojska spasila tu drzavu od plodova demokratije. Naravno tu je i veoma sporna pozicija Hrvatske kao kljucnog secesionistickog aktera. Kljucnijeg od Slovenaca koji su povukli prvi potez.

Sto se tice konfederacije, SFRJ je od 1974 i bila konfederacija. Svaka republika je emitovala svoju novcanu masu koja se samo nominalno nazivala jugoslovenski dinar. I autonomno poslovala sa inostranstvom. Da ne ulazimo u to i da je mozda nesvrsishodno svaka republika zaokruzivala svoju autarkicnu ekonomiju. Pa si imao zeljezare u Niksicu ili Smederevu i da ne nabrajamo dalje. Srafciger industrije. Ali i to je bilo u sklopu kardeljeve ideologije o nekakvom odumiranju drzave. Stvari cesto postavimo od naopacke, mi govorimo kako je drzava trebalo da izgledate umjesto da raspravljamo kakvom je Kardelj napravio i njenu buducnost zamislio.
    Pominjao si i dvije sjajne brodarske kompanije u vlasnistvu SR Crne Gore. E postoji svjedocenje gdje je direktor Prekookeanske svome zemljaku Tempu na fini nacin objasnio da od samoupravljanja u njegovom preduzecu nema nista. Zato je i uspjesno.

Sto se tice ekonomije u SFRJ. Jugoslavija se zaduzivala kao i mnogi sedamdesetih po kamati od 3%, cuveni petrodolari. Ta kamata od Reganovog dolaska na vlast odlazi na 16%. I to je kraj SFRJ ekonomije. Niti mozes vise da uzimas kredite niti mozes da ispratis kamatu na postojece, a ne glavicu. I tako nema goriva, deterdzenta, kafe, izvozi se struja pa imas restrikcije iste. I Caseskuova Rumunija je osamdesetih otplatila skoro cio dug izgladnjivanjem i smrzavanjem sopstvenog stanovnista. Uzmi u obzir da je tada bila i devalvacija zapadnonjemacke marke u odnosu na dolar odnosno SFRJ je upala u ono u sta su upali zaduzeni u svajcarskim francima. Potpuno je nebitno koliko si zaduzen i ukupno i u odnosu na BDP. Bitno je kakav je kredit, kod koga si zaduzen i mozes li da to otplacujes. Mislim da je Budimir Loncar rekao da cak ni citav dug od 20 milijardi nije bio problematican nego njegov dio od 5,5mlrd. Ali opet i to je bilo dovoljno da ti se svijet srusi.
    Sjeti se ove moje pisanije kada ti neko bude rekao da zaduzivanje nije problem jer je eto Japan zaduzen oko 200% BDPea. A onda mu ti reci da je Japan zaduzen u svojoj valuti i kod svojih banaka za potrebe izvoza svoje robe.
    Inace kada se govori o MMF i jugoslovenskim reformama. U jugoslovenskom slucaju, specificnost je u tome da je MMF trazio RECENTRALIZACIJU drzave. Jer ono kako je bilo nije moglo da funkcionise i pravilo je probleme. Sporno je bilo i samoupravljanje, fond za nerazvijene, zatvorenost trzista, republicki projekti. Sve ono cime si se dicio morao si da napustis.
    Tu dolazimo i do proboja u platni ili monetarni sistem SFRJ. Slobo odnosno Srbija su to uradili. Ali fora je sto su do dolaska Sloba na vlast gotovo svi to radili. Od Fikreta Abdica sa svojim mjenicama Agrokomerca do Slovenije i Hrvatske. Slobo je u zaustavnom vremenu raspada SFRJ to samo uradio u najvecem obimu. Mada tada ili nesto kasnije i Hrvatska je prebacivala kamionima u Bosnu jugoslovenske dinare. Takva je bila Jugoslavija.
    Last edited by biljaneta; 26-08-25 at 21:14.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Biljaneta

Ae da probamo ovako

Ovo je Istorija, nije Politika. U suštini je mjesto đe se barata PODACIMA i FAKTIMA, a ne slobodnim TVRDNJAMA. Svako u domenu svojih moći, i zainteresovanosti. I svakako nije mjesto koje odgovara tom prilazu koji koristiš.

Prilično pažljivo sam isčitao mislim sve što ovđe pišeš, fakti i podaci su jedino što nisam vidio. A tvrdnji ispucavaš u stotinama. Uz to ih većinu postavljaš kao aksiome, bez potrebe da se dokazuju, a još manje da se spore.
    Uz to, tvrdnje su ti proizvoljne, i to kad su ponajbolje. Nažalost, u većini slučajeva nisu ni takve, nego su pogrešne, netačne, iskrivljene, i neispravne.
    U solidnom broju slučajeva, dijametralno su suprotne od istine.
    U skoro svim slučajevim su prepisane. Odnosno, već dugo takve postoje. I guraju se, odavno, na isti način kako ih ti ovđe guraš đe stigneš.

Ovaj poslednji post ti je krajnji egzemplar upravo svega toga. Količinu tvrdnji u njemu ne uspijevam izbrojat. količina navedenih fakata, podataka, ne daj bože dokaza, je 0.
    Ali sam ga kompletnog već vidio, i čuo, i to hiljade puta.
    Čak, zanimljivost, i osnovu i bazične tvrdnje na kojima počiva, poznajem već blizu 40 godina. Jer sam ih tad prvi put čuo.
    I skoro sve bazično, osnovno, što ovđe navodiš, temelj te priče, naveden je eksplicitno u Memorandumu SANU.
    I od tad sam ga sreo još milion puta.

Pa da probamo ovako

Iako sam prethodno već napisao da ću gledat da se ovđe ne bavim diskusijom i dijalogom i zatrpavanjem pobočnim slobodnim tvrdnjama i odvođenjima teme u beskrajne prazne rasprave, daleko od jednostavnosti fakata i činjenica, jer istorija to po svojoj prirodi nije, na ovaj post ti hoću odgovoriti.

Jer sadrži ogromnu količinu faktične netačnosti i neispravnosti, i oveći broj stvari direktno suprotnih istini.
    Sve sam ih već sretao, i slušao. I ne jednom.
    O tome mogu samo da ti dobronamjerno kažem - ovo je najneinteresantniji dio ovog foruma, kojim se bave nas 3-4 zaludnih. I nikakvog uticaja nema. Pa nema ni nekakve svrhe da na njemu radiš to što radiš. Mnogo bolje to prolazi na politiku, ili bar neke opštije teme. Nema potrebe da je zatrpavamo do besmisla proizvoljnim džankom.
    Ovo je i sugestija, i molba. I jeste dobronamjerno, kako god zvučalo.

Odgovor ćeš dobit ne na sve, jer bi vjerovatno zatrpao ovo mjesto na bar dvadesetak strana, da krenem da svaku proizvoljnost i netačnost pojasnim. Ali ćeš ga dobit za ono što je ključno, i đe u osnovnom škripi.
    Čak i tako, vjerovatno će trebat bar 3-4 posta

U daljem, uradiću tačno kako sam prethodno i napisao: prosto ću izbacivat postove o ratovima devedesetih, vrlo vjerovatno hronološki poređane od pre-uzroka do epiloga, i tematski posvećene ključnim događajima. Sačinjene od podataka, fakata, i dokaza. Sa što manje tvrdnji, a bez ijedne proizvoljne.
    Pa sloboda da se faktima poslije i sporimo, svakome

A inače, upravo u toj vrsti priče leži i odgovor na sve ovo što pišeš, u faktima i događajima i podacima i činjenicama, bez potrebe da ih iko dodatno tumači, pa će tako za sve i bit najljepše

I, ne ljuti se, za količinu tvrdnji koje prethodno iznosiš, trebaće mi bar par dana da odgovorim. Nije nepoštovanje, samo traži vremena, to sam ti htio reć.

Pa ćemo dalje, svako po svome i o svome, kako jedino i valja

23. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Samo da ovo dopunimo i kažemo da NATO ipak u Evropi nije želio borbe "prsa u prsa".
    Ma koliko pleme izgledao Balkan ipak bi kopnena invazija bila jedan užas na tlu Evrope i veoma brzo bi izgubili zamah koji su dobili u javnosti bombardovanjem.

Poslato sa pisaće mašine Fold 7
    ........... Ż\_(ツ )_/Ż............

Ovo mi pobježe

Mislim da ipak nije bilo tako. Političku težinu, ili ''zamah javnosti'' kao podršku vojnoj akciji na teritoriji SRJ, NATO je svakako imao. I bila je pažljivo pripremljena, i uzela im je čak i više vremena ta priprema nego što su očekivali.

Mislim da, sa tog stanovišta- političkog, nije bilo determinatno da li će intervencije biti i kopnom, ili samo vazduhom. U političkom smislu, vojni napad na jednu suverenu zemlju je vojni napad na suverenu zemlju, i tu mu je politička težina.

Mislim da je pitanje kopnene intervencije bilo čisto vojničko. I središte mu je bilo krajnje jednostavno: broj kovčega koji će to vratit u zemlje učesnice. Što bi poslije svakako imalo i političku težinu, ali bi prije svega toga zavisilo od sposobnosti armije te suverene zemlje da je na kopnu brani.
    A tu su očigledno imali procjenu da nije bila mala. I bila im je krajnje ispravna ta procjena.

Što se političke konotacije tiče, i fakata koji se na to nadovezuju, ono što je poznato je sledeće:

*Javna podrška NATO intervenciji je bila problematična i prije otpočinjanja, zato je nekoliko puta predlagana prethodno, i odbijena.

*Javna podrška konkretno opet počinje da opada nakon što se prethodno javno proklamovani VOJNI ciljevi intervencije ne ostvaruju, konkretno:

- Uništavanje i dezintegracija sistema PVO VJ, osnovni početni cilj ratnih dejstava, oglašeno kao uspješno već nakon nekoliko dana, ali u epilogu stvarnih dejstava- avioni NATO pakta se ne spuštaju ispšod 5.000m čak ni nakon mjesec dana, uz obrazloženje da ih ugrožava i dalje postojeća integrisanost sistema PVO VJ.
    Ova faktička činjenica ima više posledica, iz kojih između ostalog proističe i direktna politička težina: Prvo, ''ispala'' je u vojničkom smislu, jer je planirana, sa 100% sigurnosti i uvjerenosti u nadmoć i angažovane kapacitete, kao takva javno oglašena širom zemalja učesnica, a onda se ispostavila kao netačna; Drugo, avioni su sa 5.000+m visine manje efektivni, manje efikasni, manje tačni. Što dovodi do manje efikasnosti vojnih dejstava, nasuprot proklamovanim, i do još jedne, iz ugla javnog mnenja zapadnih zemalja i kritične činjenice, - dovodi do civilnih žrtava.; Treće, sve ovo dovodi do značajnog produžetka vremena trajanja intervencije, dužeg od planiranog i prethodno ocijenjenog, što direktno rezultira i u opadanju javne podrške istoj.

*Efektivni vojni problemi prethodno navedeni, dovode i do djelimične promjene cilja i opsega operacija. Odnosno, do kritične tačke intervencije, sa političkog gledišta: Proširenja dejstava i na civilnu infrastrukturu zemlje.
    Ovo je inače pitanje koje je sa političkog stanovišta bilo ubjedljivo najosjetljivije po zemlje učesnice. Jer nije bilo prethodno proklamovano. I, ključno, jer je i prethodna podrška za vojna dejstva po vojnim ciljevima jedva namaknuta.
    Drugim riječima, kada je prešao na široka dejstva po ciljevima i civilne infrastrukture SRJ, NATO pakt je otvoreno i vrlo jasno svojoj javnosti saopštio da mu prevashodni cilj i operacija nisu uspjeli, i da će morat malo grđe.

*Konačno, zaista je svakome bilo jasno da SRJ u tom ratu vojničku šansu nije imala. Isto tako, svima je bilo jasno da bi se NATO teško odlučio da se rga sa VJ po planinama Metohije, i da bi pravac kopnenih dejstava išao od Mađarske i Hrvatske, odakle se SRJ nije mogla efektivno branit. I ovo je naširoko razglabano.
    Ono što nije razglabano, a ključna je determinanta zbog koje NATO to nije ni u snovima razmatrao, je dalekometna artiljerija. Koje je VJ imala, sa sve zalihama municije, za do beskraja, više od bilo koga u Evropi u tom trenutku. I potpuno nebitna starost i prevaziđenost.
    Jer je to nešto što ne možete iskontrolisat, ako ne letite izuzetno nisko i efikasno, a i tad u mnogome zavisite od terena, i trebaće vam užasno mnogo vremena. U suštini, čak i u savremenim uslovima ratovanja, ne možete ga kontrolisat nikako. Eno se Rusija i Ukrajina i danas svaki dan upiru da to pokažu.
    A, u scenariu đe živa sila nastupa kroz ravnice Srbije, a ovo krene da ore drumove 24/7, naravno da je izvjestan epilog da bi NATO izašao kao pobjednik, ali jednako tako, i da bi za to platio vrlo visoku cijenu u onim kovčezima. Vjerovatno kakvu nikad platio nije, niti će.
    I vjerovatno baš zato nikad nije bila ozbiljno ni razmatrana.

Iz svega ovoga, nekako mislim da su, na kraju svih krajeva, ti kovčezi ipak osnovni i temeljni uzrok što kopnene intervencije nije bilo. A oni nisu zavisili isključivo od snage NATO pakta, već i od snage VJ. Zato konačni epilog i ukazuje da te snage ipak jeste postojalo, od čega je i krenula ova diskusija.

I tu jedan fun fact, zanimljiv mi je, ponajviše što se ni stručnjaci ni ''stručnjaci'' kod nas njime nekako nisu pozabavili: Kompletan vojni vrh NATO pakta koji je planirao i vodio dejstva u SRJ, ''otišo'' je sa pozicija odmah po okončanju intervencije.
    Ponajbolji primjer, W.Klark, koji je efektivno pandrknuo već krajem juna 1999, i koji poslije u memoare kuka na sav glas kako je bio frapiran tom odlukom, jer je bio mrtav ubijeđen da vojno vođstvo ostaje peronalno isto na najmanje 3 godine, kako je prethodno bilo i planirano.
    Što i samo pomalo ukazuje da, u suštini, zapadne zemlje ovu operaciju na kraju i nisu cijenile kao vojnički baš preuspješnu.

No, da ponovim Ovo ne govori da je VJ, kao razvaljeni i razbijeni djelić potencijala JNA, što je bukvalno u suštini bila, bila nekakva premoćna armija, jednako ko ni JNA. Ali i te kako govori da ta JNA ipak nije bila crna rupa, kako joj se danas tako masovno i stručno imputira. Jer je taj rat VJ izvela bukvalno sa raspadnutim djelićima i pretužnim ostacima JNA, i u pogledu materijalnih i u pogledu ljudskih resursa.

A to je osnovna, ovđe nam nametnuta, teza koju sam sporio u diskusiji u koju si se isključio.

25. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

To se na prvu prepozna,taktika,retorika i ostalo.

Mora čovjek dobro da vidi o čemu se tu sve radi glede Memoranduma SANU-a najbolje vidjet preko nekoga ko je zbog istog iz istog istupio.

Ova knjiga, međutim, detaljno pokriva poslednjnih 15 godina (1989 – 2004) za koje smatram da su od posebnog značaja. Jer po meni, to su godine velikih iskušenja za pamet, poštenje i savest jugoslovenskih intelektualaca uopšte, a posebno srpskih. Tih godina velika većina njih pala je na ispitu zrelosti. Srpski intelektualci, kojima sam kao član SANU smatrao da pripadam, falsifikuju i izmišljaju istoriju, šire lažno rodoljublje, podstiču zločinački i bestidni rat, i raspamećuju svoj srpski narod tako da ovaj nekoliko puta po svojoj slobodnoj volji bira zločinačku vlast, nosa slike Miloševića čak i kada je jasno o kakvom se zločincu radi, i s cvećem ispraća tenkove s budućim Vukovarskim i Srebreničkim ratnim zločincima. Naravno da mi je veoma drago i da sam pomalo na to ponosan, što će se čitalac kad prelista knjigu, lako uveriti da ja ni jednog trenutka nisam “njima”, nacionalistima i “nebeskom narodu” pripadao, i da sam sve vreme bio prokazani “pacifista”, “evropejac”, “mundialista”i ”antipatriota”, jednom rečju pravi “anti-Srbin” koji je ipak sve vreme samo “mlatio praznu slamu”, iako je zamišljao da čini više od toga.

Citate sam sakupio 91/92 kao primere teza koje tada nikako nisam mogao prihvatiti zato što sam smatrao da se u njima falsifikuje i izmišlja istorija, širi lažno rodoljublje i podstiče zločinački rat. Godine 1995. konačno donosim odluku da “radi svoje čiste savesti i mentalnog zdravlja” podnesem ostavku na članstvo u SANU kako ne bih ostao u društvu osoba čije stavove ne samo da nisam prihvatao već i koje su “shodno mojim ličnim i prevashodno moralnim merilima… krive za zločine protiv mira i čovečnosti” zato sto su “raspamećivali srpski narod” a potom ga “podstrekivali …

Mirko Simić

https://www.miroslavmirkosimic.org/?page_id=17

Ovo i dan danas rade.I još bi da te uvedu u njihove matrice.Da ti nešto s njima ka polemišeš.
    I ti su najopasniji iako nisu opasani.
    Last edited by Bluemoon; 29-08-25 at 15:37.

27. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Zapravo,takvi su opasali one nesretnike što su se vratili u kovčege.

Akademci,boktemazo.

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Čisto radi razrade ove teme, Blu, par detalja samo, bvzv nabačanih.

Opasniji su nego što misliš. Zapravo, ključ svega ovđe je što su konkretno Ratove devedesetih, direktno modelovale upravo politike, demagogije, i manipulacije, koje nam se i danas nameću kao ispravne. Ovo sa svih strana.

Konkretna tema Ratova devedesetih, i tema Raspad SFRJ, nisu isto. Nikako. Učesnici su im donekle isti, ali se sve ostalo bitno razlikuje. Naročito konkretne uloge, i težina pojedinačnih akcija, kao i na kraju, odgovornosti. Poistovjećivanje ovo dvoje upravo i jeste jedna od bazičnih zamjena teza na kojima se danas grade dominirajuće ''lažne istine'', a ponajviše baš u virtuelnim prostorima. Ali sa direktnim posledicama na realna dešavanja.

Konkretno ono što tebe, koliko sam vidio, zanima, je uloga medija. I u pravu si oko toga, jer je bila apsolutno ključna, više nego ijedan vojna sila i političke opredijeljenosti.
    Tu samo mogu da ti preporučim nešto što, iz mog iskustva, jedino nikad neće pogriješit: Analize stranih adresa, neučesnika, nezainteresovanih strana, bazirane na nauci i dostupnosti fakata koje kod nas, ni ovoliko decenija poslije, nema, ništa više no što je i tad bilo, a ponekad čak i manje.

Preporuka:

Specijalni izvještaj o medijima, Tadeuš Mazovjecki, 1994; Izvještaj rađen za potrebe UN-a, izuzetno visoka objektivnost, a pogađa u epicentar.

Politička propaganda i projekt ''Svi Srbi u jednoj državi'' (posledice instrumentalizacije medija za ultranacionalističke svrhe), Renu de la Bros, 2003; Štivo rađeno za konkretne potrebe suda u Hagu, sa više fokusa na pravnu težinu, ali opet izuzetno.

Moje mišljenje da nikome u zdravu pamet ne treba više no da iz ova dva štiva izdvoje samo ono što su konkretni fakti i dešavanja, bez potrebe da se ide u tumačenja.

A tebi će maksimalno brutalno dokazat koliko si brutalno u pravu.

p.s.
    između ostalog, Memorandum se oću pozabavit ovđe i te kako, izdvojeno i detaljno, jednog lijepog dana kad do toga stignem, među ove pobočne raspre koje nastaju, i nestašice slobodnog vremena koje mi nailaze U svakom slučaju, ključ raspada SFRJ je formalizovano sažet i prikazan u njemu, toliko je bitan. uz to što se radi o dokumentu koji čak ni tad skoro niko živi nije umio razumjet, i zbog pristupa i zbog jezika i zbog ideologije, pa tek onda znaš koliko je danas nepojmljiv svima, taman koliko i da je marsovskim pisan

30. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Odlično znam koliko su opasni.Namirišem ih na prvu.
    Toliko su opasni da su skrojili izraz autošovinizam tačnije onaj Ćirjaković tu riječ konstantno koristi Vučić.Prognali su Bogdanovića tadašnjeg gradonačelnika.Ubijali su bez milosti kad im se moglo.Nekoliko puta sam kod nekih članova i ovdje naišla na taj izraz.No ti su zavedeni,a opasniji su ovi što nisu zavedeni no su ođe poslati.

Obratiću pažnju kasnije na ovo što si mi rekao pošto mi je prisjećajući se na što sam sve naišla na ovu temu pao mrak na oči.To emocije nema to samo štanca nekakve pamflete bez trunke emocije mogu ja da vidim i u VR ko bi samo da krvomuti.Naručeno.

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Od početka

Valjda je sam varazdinski korpus imao vise naoruzanja nego citava austrijska vojska ali SFRJ vise nema, a Austrije eno.

Suština rečenog nije bila ko je koliko naoružanja imao, nego odgovor na tvrdnju da JNA nije imala snage (sile) da reguliše situaciju. I suština je bila na pitanju koje iz toga direkt proističe: Zašto ta sila nije upotrijebljena?
    Ali ne ovo uobičajeno, koje standardno ganjaš, tipa ''pa petrodolari, pa ćopavi zagorac, pa inflatorna spirala, pa raspalina od vojske ko i države, pa dugovi, pa propasti, pa ovo, pa ono...''
    Nego konkretno, precizno, i po faktima: Ko je tačno i što tačno uradio da ta sila ne bude upotrijebljena?
    Odgovor na to pitanje je stvar koju, decenijama već, upravo vinovnici-oni koji su to direktno uradili, kao i zagovornici i nastavljači njihovih politika, đe očito neđe i svrstavaš, ponajviše od svega skrivaju.
    Odgovor nisu ni petrodolari, ni ćopavi zagorci, nego:
    Organi Socijalističke Republike Srbije, od njenog preshjednika, do njenih predstavnika u saveznom preshjedništvu, direktnim glasanjima, u nekoliko navrata.
    Vrlo jednostavna istina, vrlo dokazana. I vrlo, vrlo, sakrivena. Prekrečena. Tačno onako kako i ti, ovđe i ovime što pišeš, i ovakvim ''prebačajima'' konkretne teme sa babe na marsovce, radiš.

U tom vremenskom prozoru imas gomilu likova, Slobo se i ne eksponira mnogo u vezi savezne drzave koliko Borisav Jovic ili Vasil Tupurkovski ili konacno Bogic Bogicevic kao nekakvo ortacko drustvo Veljka Kadijevica. Plus Mesic i Ante Markovic. Zamorno je pratititi ko je od njih obnasao kakvu vec duznost, glavno je da se u njihovoj smjeni raspala Jugoslavija. To im je glavni i jedini rezultat.

Zamorno ti je pratit ko je što tu tačno bio i što je tačno radio, ali ti nije bilo zamorno prethodno ustvrdit da je JNA, parafraziram ali tačnom suštinom, ''trebala pohapsit te Slovence, i sve gotovo dok si dlanom o dlan pljesnuo''?
    Nije ti bilo zamorno ustvrdit da je tu, suštinski, nekakvi Bogić Bogićević iz BiH zaustavio? Iako ga niko nije ni pominjao, da se na njega osvrćeš. I, još gore, iako je čoek bukvalno bio sve dijametralno suprotno od onoga što mu konkretno pišeš. Iako su se ljudi koji su zaustavili dejstvo JNA, imenom i prezimenom, bili Borisav Jović, Jugoslav Kostić, i Sejdo Bajramović, članovi predsjedništva iz SR Srbije, koji su glasali protiv. Uz onog našeg nedefinisanog Kostića, ali koji je i te kako bio definisan u isti kalup s njima, fingiranim potezom izabran da se zamijeni ''slabije poslušni'' Bućin, isto kao što je i Borisav Jović ostao tu iako je podnio ostavku.
    Na kraj ti nije zamorno ni da opet, iako ne znaš ko je tu što i kako, jer ti je zamorno, ustvrdiš da su ključni ''Borisav Jović ili Vasil Tupurkovski, konačno i Bogić Bogićević, i to kao nekakvo ortačko društvo Veljka Kadijevića, plus Mesić, plus Ante Marković''?
    Auh koliko zatrpavanje neistinitog. Bukvalno, ali bukvalno, direkt nabrajaš i u isti koš stavljaš ljude koji ama baš ništa zajedničkog u svemu tome nisu imali.
    Borisav Jović, čitaj isto kao Slobodan Milošević. Podnio ostavku koji mjesec ranije, jednako ko i Bućin iz CG, ali mu je nisu prihvatili, je li. Bućina su ekspresno zamijenili Brankom Kostićem, izgleda im nije bio po volji. Uglavnom, u sva konkretna glasanja, Jović glasao kako Sloba kaže.
    Vasil Tupurkovski, najkul lik tu. Totalno neopterećen nacionalnim, javno podržavao i glasanjem podržao sve odluke koje su išle u pravcu pokušaja očuvanja SFRJ. Toliko da je, i na onoj poslednjoj od svih – glasanju o izmještanju jedinica JNA iz Slovenije, 18.07.1991., govorio protiv, a od glasanja se uzdržao.
    Bogića Bogićevića smo obradili, čoek je bio čista kontra i Slobu, i Franju, i svemu nacionalnom. Btw, na onu poslednju sjednicu o izmještanju JNA iz Slovenije, i on je govorio protiv, a na glasanju bio uzdržan. Ta konkretna odluka donešena je glasovima one trojice iz Srbije i onog jednog iz Crne Gore. I, gle čuda, Janeza Drnovšeka.
    Veljko Kadijević, glavnokomandujući u JNA, čoek koji se do kraja borio da armija interveniše, ali muda da izvrši državni udar nije na kraju skupio, i to u dva navrata: Prvi put kad je predložio vanredno stanje, ali ustavnu većinu na predsjedništvo nije dobio, no gurku iz SR Srbije ''aj ti to sam uradi pa će sve bit u redu'', a drugi kad je tražio nastavak akcije u Sloveniji, i kad je u predsjedništvu SR Srbija imala jasnu većinu (zbog odsustva člana iz Slovenije), ali su ga baš ti isti koji su ga nagovarali onda glat odbili. Čime su mu jasno poručili kako bi prošo da se usudio. Tek ti on ništa sa ovim političarima nije imao, no je brao bostan svaki dan, u kakva se hovna od njih nalazio. Tek na kraju je nalego Miloševiću, očekivano, nije imao đe drugo bez u bunar.
    Stjepan Mesić, auh. Pa on ti je bio blokiran tu skroz, u ta glasanja i preglasavanja, a i nije se mnogo njima ni zanimao – njega je interesovala isključivo država Hrvatska, i to nije ni skrivao. Ali se, ama baš nikako nikako nikako, u isti koš sa Kadijevićem i Markovićem, a ni sa ostalima izuzev Drnovšeka, nije mogo trpat.
    Ante Marković, sekretar/predsjednik SIV-a (savezna vlada). Veze ti on sa njima svima nije imao, i sve ih je, manje više, i otvoreno/javno sasvim, prezirao. Ali kad mu gledaš konkretne poteze, on je čoek SFRJ godinu ranije vrnuo iz hiperinflatornog zamajca u zdravu normalu, izregulisao je do ponajboljeg makro-rezultata u Evropu te godine, doveo je na vrata EEZ, i, za ovu priču ključno, on je bio čoek koji je potpisao direktivu za dejstva JNA u Sloveniju, i čak išo dotle da je eksplicitno podržao istu u predlogu za uvođenje vanrednog stanja u martu te godine, sve do momenta dok iz ''nekih krugova'' iz Beograda nije dobio prijetnje životu, ako se dalje bude miješao đe mu nema mjesta.

Eto, da ti ne bude zamorno, evo ti ih posloženi, onako kako ih pominješ. Sa onime što su tačno i konkretno radili i uradili. I sve je lako dokazivo, i odavno dokazano.
    Zato nema potrebe da ih ''nagađamo'', kako radiš.
    A tek nema potrebe da ih preslažeš onako kako ti odgovara, uprkos tome što je dijametralno suprotno istini, i iako ti to tako za priču koju slažeš savršeno odgovara. Bilo namjerno, ili slučajno.
    Tek ponajmanje od svega da ih trpaš u isti koš, i kažeš ''to im je bio glavni i jedini rezultat... Jer nije ''njima''. Svako od njih je tu radio drugačije, i činio konkretne stvari, imenom i prezimenom. I po osnovu toga bio različito odgovoran, od nule do maksimalno. I zato ih nikako ne možeš u isti koš utrpavat, da bi se tako dokazivale neke imaginarne poente.
    Lakše je ipak po faktima, jer je ipak na kraj i poznato ko je tu što, kako, kad, i kako, tačno uradio.

Žao mi je što je sve ovo toliko obimno, ali istorija je takva. Obimna, glomazna, i dosadna. I suva.
    A i, kad ovako ispališ tvrdnju u par riječi, priroda je takva da se pojašnjenje te tvrdnje, uz navođenje fakata koji je pojašnjavaju, ne može izreć u par riječi. Obrazloženja su ipak mnogo temeljnija, i zbog toga duža.

Pa će zato i nastavak ove priče ovome narodu bit jednako dosadan i naporan. Ali će, onim rijetkim nesretnicima koje to istinski zanima, dat dovoljno fakata da imaju materijala da ih provjere i čekiraju.

33. The Following 3 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

Piši za mene.

Što bi rekao jedan glumac u pozorište ako ima jedan u publici kojeg zanima što ja govorim ja sam posve zadovoljan.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4,857
    Thanks Thanks Received 
    5,654
    Thanked in
    2,796 Posts

Ahahahahahaha, nažalost Blu, suština istorije, naročito u ovom podneblju, jeste da je besplodna. Suva i naporna.

Zato mnogo i ne pazim ove postove, što se tiče obima. Čak većinom i preskačem gomilu detalja, da budu kraći

Cilj nije ispucat tvrdnje, ili kontra-tvrdnje nekome. Bilo kome, bio od ''mojih'' ili ''suprotnih''.

Cilj je ispucat fakte, i dat nekome koga to stvarno interesuje, materijala da se zanima. Da čeprka, šnjura, pretražuje, nalazi, otkriva, prosuđuje. Pa će dalje po svome.

Motiv je najtužnija stvar tu.
    Što zbog godina, koje su učinile da te stvari većinom svojim očima gledam i proživim, što zbog i profesionalnog i ličnog zanimanja koje je učinilo da ih malo temelnjije istražujem i upoznajem, taj nivo upoznatosti mi nije preloš, i nažalost nekakav prosjek prebača.
    A nivo NEupoznatosti sa istim, koji danas u nekom opštem prosjeku vlada, mi je duboko tragičan.

Odatle mi isključivo energije da se bakćem ovuda s ovime, umjesto da ispacam onu teletinu u frižider s mirom, uz neku adekvatnu muziku. Da ne misli ovi narod da sam poludio više no što jesam

36. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,351
    Thanks Thanks Received 
    10,129
    Thanked in
    7,606 Posts

A ova biljaneta što krvomuti na sve moguće teme to joj ili kako drug umart veli da je massaro u što bogme sve manje sumnjam - nemam tolerancije za takve.Moj nizak prag tolerancije za tako što mi je donio dobrano i kaznene poene.Moj prag tolerancije za takve je 0.

Na kraju krajeva,tolerancija nas je i dovela đe nas je dovela.

Bing Videos

Page 14 of 18 FirstFirst ... 4101112131415161718 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)