Page 12 of 18 FirstFirst ... 28910111213141516 ... LastLast
Results 276 to 300 of 433

Thread: Ratovi devedesetih

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Nešto mi se ne gledaju olupine iz WW2 naročito što su neki tu poginuli pa ko god da su.
    Rat je najveća rana čovječanstva no kako stvari stoje mi drugačiji svijet nećemo ni dočekati.

Thanks Thanks Given 
    6,109
    Thanks Thanks Received 
    5,763
    Thanked in
    3,327 Posts

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by simm View Post
    Oko Đurekovića će da se lome koplja još jedno 10-15 godina, a kad pomru Perković, Spasić, Sindičić, itd taj će slučaj ostat za natezanje po forumima za vječita vremena. I to će samo da potvrdi koliko je naivno shvatanje što je Država.

A ko je Đureković zaista bio, svako ima svoje poimanje.
    Kod slucaja Djurekovic osim kradje + korupcije imas i izvlacenje novca na nelegalne devizne racune u inostranstvu. Odnosno paralelni platni promet. Smatra se da je paralelni devizni sistem imala i tadasnja SR Slovenija na republickom nivou. Uz legalizovani malogranicni sverc. Nesto poput naseg cuvenog feribota ali na mnogo vise granicnih prelaza.
    Poceo je Djurekovic da pise knjigu Crveni menadzeri, mislim i da ju je zavrsio. Knjigu je i danas vrlo tesko naci u jednoj Hrvatskoj koja gaji histericno antijugoslovenstvo. Zanimljivo.

Tu je i slucaj Vladimira Rolovica. Kad vec govorimo o diplomatskoj sluzbi. Depese koje je on slao nestale su iz arhiva i nikada nisu pronadjene. Tvrdi se i da su neke pogresno sifrovane, da im je mijenjan smisao. Rat prije rata, rekli bi Hrvati.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Pušti bona,da vidimo mi što ćemo dalje.

..i dalje smo u devedesete.
    Last edited by Bluemoon; 05-08-25 at 21:20.

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

..ali,koliko je reka Fiko da ta roba valja.

Crni Humor.

Thanks Thanks Given 
    4,786
    Thanks Thanks Received 
    5,562
    Thanked in
    2,746 Posts

Ovo je jedina tema na ovom forumu koju sam pokušao da izbjegnem. Zbog toga koliko je živa, svježa. I koliko zla nosi. Kakvog vam samo mogu iskreno poželjet da nikad u životu stvarno očima ne vidite. I da o njemu i dalje znate sa foruma, blogova, x-ova, medija, ''rodbine i prijatelja'', i nikad ništa više od toga.

Ovo je i tema koja nosi vjerovatno najveću falinku od svih.
    Zbog načina na koji joj se (dominantno)prilazi. Ad hoc. Skakutanja s ovoga na ono, s izolovanih detalja na druge detalje, a bez bilo kakve dublje smislene analize.
    A ponajviše zbog totalnog odsustva znanja i razumijevanja PRELUDIUMA, odnosno UZROKA koji su do nje doveli.
    Konkretno, znanja i poznavanja samih ratova, ovđe mogu da vidim da po detaljima i ima. Normalno, svježe je to još, i velik je broj izvora, i tu informacije ima.
    Ali poznavanja i razumijevanja perioda koji je svemu tome prethodio, i sve uzrokovao, TOTALNO NEMA. Nažalost, iz perspektive nekoga ko pamti i jedno i drugo, ovo mi je prelako da vidim.
    Što ne znači da sam pozitivan prema bilo kojoj strani tu, no prije da mogu bit objektivan.
    A vama bi trebalo da znači da tu objektivnost testirate faktima, koji vam jesu lagano dostupni.
    Ali ne samo meni, no svima, i svemu.
    Umjesto da se ''znanja'' napajate tamo đe vam se sviđa.
    Kritička misao. Osnov napretka svijeta u bolje, kad ga ima.

Srž, i osnov PROBLEMA tu, jeste sada već izrazito dominatna - do nivoa vladajuće dogme, misao o onome što je prethodilo i uzrokovalo ratove devedesetih.
    Ta dogma se odnosi, uprošteno ali tačno, na ono što se zvalo SFRJ. U kojoj jesu uzroci.
    Ali su toliko daleko od onoga što se danas dogmatski usvaja i publikuje svuda, pa i ovđe, da je fascinantno.
    Fascinantno je konkretno to koliko se ortodoksno netačnih stavova, čak često dijametralno suprotnih faktičkim istinama, (koje se inače nevjerovatno lako mogu nać i potvrdit), usvojilo. Toliko, da se više i ne testira.

Tragično je što to nije posledica istine, fakata, i istorije. Nego je posledica politike.
    Konkretno se najaktivnije sprovodi od sredine osamdesetih, sa godinama sve više, dublje, jače. Uopšteno ime mu je revizija istorije, poznata je pojava u svijet. Ali su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, možda i jedine zemlje u svijet đe je ta pojava prevladala do nivoa državnog stava i dominantne politike.
    Najkonkretnije, sprovodi se kroz medije, i sistem obrazovanja, onda kada ta politika prevlada.
    Danas, i kroz viruelne prostore. Forume, blogove, sajtove, instagrame, fejsbukove, tvitere, x-ove. Koji već čine dominatni faktor uticaja na generacije koje nastaju, već neko vrijeme, i sve jače.

Kako to izgleda u praksi, najlakše mi je na primjeru.

Ovaj forum, jedan čuveni forumaš, reklo bi se po onome što piše vrlo angažovan, @Massaro.
    Par godina možda unazad, ne mogu se tačno shjetit kad i đe precizno, ali mu komentar strašno pamtim.
    Glasio je:

Kad su ono išćerali jedinog Srbina iz Politbiroa, Leku Rankovića...

Ovo je inače jedna od ubjedljivo najintenzivnije raubovanih teza kojom se gradi narativ o dugotrajnoj, višedecenijskoj jagmi prema Srbima i Srbiji u Jugoslaviji. Toliko je jaka, da je danas već opšte usvojeni stav zvanične politike, ali i nauke u R. Srbiji.

A, što je ovđe TAČNA FAKTIČKA ISTINA?

1. Ranković je skinut sa funkcija 1966. godine. Politbiro CK KPJ je prestao da postoji u novembru 1952.
    2. Zamijenio ga je Izvršni komitet CK SKJ. Promjena naziva, i partije i organa, bila je posledica raskrštavanja sa ortodoksnim putevima SSSR-a i ostalog istočnog bloka.
    3. Izvršni komitet CK SKJ, na dan 01.07.1966., kada je otpočeo Brionski plenum na kojem je smijenjen, činili su:

Vladimir Bakarić, Josip Broz Tito, Jovan Veselinov, Veljko Vlahović, Svetozar Vukmanović Tempo, Ivan Gošnjak, Blažo Jovanović, Edvard Kardelj, Lazar Koliševski, Boris Krajger, Miha Marinko, Cvijetin Mijatović, Đoko Pajković, Đuro Pucar, Aleksandar Ranković, Petar Stambolić, Mijalko Todorović, Krste Crvenkovski i Mika Špiljak

Odnosno, od 19 članova 13 su bili pravoslavci, 5 Srbi iz Srbije, 2 Srbi iz BiH, 1 Srbin iz Hrvatske, 3 Crnogorci.

4. Aleksandar Ranković je, u konačnom činu obračuna, iz SKJ isključen na predlog jedne od većih nacionalnih Srpkinja te partije, i žene koja mu je u čuvenom događaju iz WWII spasila život, i koju je obožavao, Spasenije Cane Babović.
    5. Iz milion ondašnjih izvora, savremenika i njihovih komentara, dešavanja, poznato je da nacionalisti, iz bilo kojeg tora, Sprskog ili Hrvatskog, svejedno, nisu imali rigidnijeg, brutalnijeg, i okrutnijeg neprijatelja od Leke Rankovića i njegove surove udbaške ćudi.

Pamtim da sam, kad sam vidio taj komentar, sačekao malo da vidim ko će da mu odgovori. Jer sam bio ubijeđen da neko svakako mora, jer je ovo tolika neistina, i poznata stvar, laka za znat i istražit.
    Ali niko nije. I, kontam da ni ono što mu ja jesam odgovorio, nije bilo dovoljno da ljudi ovđe malo to pitanje istraže. A zbilja im je prelako.
    A legenda o Leki išćeranom u progon zato što je Srbin, i to poslednji u Politbiro, je danas još življa i dominatnija nego što je bila tad.

Jer se na njoj gradi ono što nam se prodaje.

Zato ću se ovoj temi posvetit drugačije nego ostalim, sporadično, kako stignem, i bez mnogo osvrtanja na ad hoc bombardovanja o svemu i svačemu i svim (za suštinu)nebitnim detaljima, koja nastanu. Jer ovo nije tema đe možemo odvlačit u besputice kako koga želja.
    Možda potraje godinama, obzirom koliko sam vrijedan, i koliko vremena imam.
    Ali će bit složeno po smislu, i po redu.
    Last edited by Buva+gacce; 13-08-25 at 11:56.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

7. The Following 3 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Da,ponovim.

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    simm ne znam ko si ti ali mislim da si vrlo ozbiljan lik na ove teme.
    Mene svašta nešto zeza u proračune,ali intuicija,nikad.

Buva mi je već poznato ozbiljno potkovan.Biljaneta opasno muti.Tamo me neđe prozvala na niski udarac na temu Putinove Rusije.Triler boktemazo.
    Od rijeke bi neki rukavac da pravi,klasika.

I što je u Balkanska Pravila iako kinematografija sve istina.

Dakle,ti i simm.

I treba da pišete vidim potencijal.Ostali me na temu no interesa.

9. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Ovo je jedina tema na ovom forumu koju sam pokušao da izbjegnem. Zbog toga koliko je živa, svježa. I koliko zla nosi. Kakvog vam samo mogu iskreno poželjet da nikad u životu stvarno očima ne vidite. I da o njemu i dalje znate sa foruma, blogova, x-ova, medija, ''rodbine i prijatelja'', i nikad ništa više od toga.

Ovo je i tema koja nosi vjerovatno najveću falinku od svih.
    Zbog načina na koji joj se (dominantno)prilazi. Ad hoc. Skakutanja s ovoga na ono, s izolovanih detalja na druge detalje, a bez bilo kakve dublje smislene analize.
    A ponajviše zbog totalnog odsustva znanja i razumijevanja PRELUDIUMA, odnosno UZROKA koji su do nje doveli.
    Konkretno, znanja i poznavanja samih ratova, ovđe mogu da vidim da po detaljima i ima. Normalno, svježe je to još, i velik je broj izvora, i tu informacije ima.
    Ali poznavanja i razumijevanja perioda koji je svemu tome prethodio, i sve uzrokovao, TOTALNO NEMA. Nažalost, iz perspektive nekoga ko pamti i jedno i drugo, ovo mi je prelako da vidim.
    Što ne znači da sam pozitivan prema bilo kojoj strani tu, no prije da mogu bit objektivan.
    A vama bi trebalo da znači da tu objektivnost testirate faktima, koji vam jesu lagano dostupni.
    Ali ne samo meni, no svima, i svemu.
    Umjesto da se ''znanja'' napajate tamo đe vam se sviđa.
    Kritička misao. Osnov napretka svijeta u bolje, kad ga ima.

Srž, i osnov PROBLEMA tu, jeste sada već izrazito dominatna - do nivoa vladajuće dogme, misao o onome što je prethodilo i uzrokovalo ratove devedesetih.
    Ta dogma se odnosi, uprošteno ali tačno, na ono što se zvalo SFRJ. U kojoj jesu uzroci.
    Ali su toliko daleko od onoga što se danas dogmatski usvaja i publikuje svuda, pa i ovđe, da je fascinantno.
    Fascinantno je konkretno to koliko se ortodoksno netačnih stavova, čak često dijametralno suprotnih faktičkim istinama, (koje se inače nevjerovatno lako mogu nać i potvrdit), usvojilo. Toliko, da se više i ne testira.

Tragično je što to nije posledica istine, fakata, i istorije. Nego je posledica politike.
    Konkretno se najaktivnije sprovodi od sredine osamdesetih, sa godinama sve više, dublje, jače. Uopšteno ime mu je revizija istorije, poznata je pojava u svijet. Ali su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, možda i jedine zemlje u svijet đe je ta pojava prevladala do nivoa državnog stava i dominantne politike.
    Najkonkretnije, sprovodi se kroz medije, i sistem obrazovanja, onda kada ta politika prevlada.
    Danas, i kroz viruelne prostore. Forume, blogove, sajtove, instagrame, fejsbukove, tvitere, x-ove. Koji već čine dominatni faktor uticaja na generacije koje nastaju, već neko vrijeme, i sve jače.

Kako to izgleda u praksi, najlakše mi je na primjeru.

Ovaj forum, jedan čuveni forumaš, reklo bi se po onome što piše vrlo angažovan, @Massaro.
    Par godina možda unazad, ne mogu se tačno shjetit kad i đe precizno, ali mu komentar strašno pamtim.
    Glasio je:

Kad su ono išćerali jedinog Srbina iz Politbiroa, Leku Rankovića...

Ovo je inače jedna od ubjedljivo najintenzivnije raubovanih teza kojom se gradi narativ o dugotrajnoj, višedecenijskoj jagmi prema Srbima i Srbiji u Jugoslaviji. Toliko je jaka, da je danas već opšte usvojeni stav zvanične politike, ali i nauke u R. Srbiji.

A, što je ovđe TAČNA FAKTIČKA ISTINA?

1. Ranković je skinut sa funkcija 1966. godine. Politbiro CK KPJ je prestao da postoji u novembru 1952.
    2. Zamijenio ga je Izvršni komitet CK SKJ. Promjena naziva, i partije i organa, bila je posledica raskrštavanja sa ortodoksnim putevima SSSR-a i ostalog istočnog bloka.
    3. Izvršni komitet CK SKJ, na dan 01.07.1966., kada je otpočeo Brionski plenum na kojem je smijenjen, činili su:

Vladimir Bakarić, Josip Broz Tito, Jovan Veselinov, Veljko Vlahović, Svetozar Vukmanović Tempo, Ivan Gošnjak, Blažo Jovanović, Edvard Kardelj, Lazar Koliševski, Boris Krajger, Miha Marinko, Cvijetin Mijatović, Đoko Pajković, Đuro Pucar, Aleksandar Ranković, Petar Stambolić, Mijalko Todorović, Krste Crvenkovski i Mika Špiljak

Odnosno, od 19 članova 13 su bili pravoslavci, 5 Srbi iz Srbije, 2 Srbi iz BiH, 1 Srbin iz Hrvatske, 3 Crnogorci.

4. Aleksandar Ranković je, u konačnom činu obračuna, iz SKJ isključen na predlog jedne od većih nacionalnih Srpkinja te partije, i žene koja mu je u čuvenom događaju iz WWII spasila život, i koju je obožavao, Spasenije Cane Babović.
    5. Iz milion ondašnjih izvora, savremenika i njihovih komentara, dešavanja, poznato je da nacionalisti, iz bilo kojeg tora, Sprskog ili Hrvatskog, svejedno, nisu imali rigidnijeg, brutalnijeg, i okrutnijeg neprijatelja od Leke Rankovića i njegove surove udbaške ćudi.

Pamtim da sam, kad sam vidio taj komentar, sačekao malo da vidim ko će da mu odgovori. Jer sam bio ubijeđen da neko svakako mora, jer je ovo tolika neistina, i poznata stvar, laka za znat i istražit.
    Ali niko nije. I, kontam da ni ono što mu ja jesam odgovorio, nije bilo dovoljno da ljudi ovđe malo to pitanje istraže. A zbilja im je prelako.
    A legenda o Leki išćeranom u progon zato što je Srbin, i to poslednji u Politbiro, je danas još življa i dominatnija nego što je bila tad.

Jer se na njoj gradi ono što nam se prodaje.

Zato ću se ovoj temi posvetit drugačije nego ostalim, sporadično, kako stignem, i bez mnogo osvrtanja na ad hoc bombardovanja o svemu i svačemu i svim (za suštinu)nebitnim detaljima, koja nastanu. Jer ovo nije tema đe možemo odvlačit u besputice kako koga želja.
    Možda potraje godinama, obzirom koliko sam vrijedan, i koliko vremena imam.
    Ali će bit složeno po smislu, i po redu.
    Leka je bio veliki borac. Iz njegove kuce/porodicne zadruge od 1912 do 1918 poginulo je trinaest Rankovica. U Drugom svjetskom ratu kao partizanski borac poginula mu je prva supruga, a mladjeg brata cetnici su mu zaklali za odmazdu. Malodobnog sina su uspjeli da mu sakriju.
    Postoji srpsko rodoljublje i Leka jeste bio srpski rodoljub, a nacionalizam je vec proizvod beogradske burzoazije. Vrlo velika specificnost koja postoji jos mozda u ruskom narodu.

Leka se borio za svoju ideologiju, svoju drzavu, svoju Srbiju koja jeste ponovo stvorena 1945, svoju Jugoslaviju. A onda su Tito i Kardelj poceli da federiraju federacijom odnosno da planiraju `odumiranje drzave`. Tu je Leki bio kraj.

I kao i kod Maspoka napad je dosao iz `baze`. Valjda je to Tito naucio od Staljina. Ne znam da li sluzi na cast to sto su uradili Cana i ekipa, ipak je to noz u ledja. Ali takav je to sistem, takva je to narav. Neki drugi su zavrsavali na Golom otoku administrativnom mjerom. A i njihova prica pokrenuta je kasnih osamdesetih i to uglavnom iz podlih razloga. Ne zbog njih samih.

Taj period od neke 1985 i konacnog raspleta posle Titove smrti jeste pun tih hajmo da kazemo slobodnih dozivljaja. Na primjer do Solunskog fronta i na Solunskom frontu su zrtve bile kolosalne da bi se 1918 ukinula Srbija. Na Sremskom frontu imas uobicajene gubitke uz ponovno stvaranje Srbije. Ali u Srbiji se to potpuno drugacije dozivljava.
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Znači,Tito je izda Leku.Ajde drugarice ne sprdaj se.Izda je on samog sebe.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Kad te naučim, izgubi ću te!
    Polinezija gospodo.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Operacija Pauk

Poslato sa pisaće mašine S24 x2

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Ovaj klip nema veze sa vezom, predstavlja 5. korpus kao Jon Snowa u borbi za Winterfell dje njih kao nekolicina pobjedjuje protiv hordi zla

Realnost malo drugacija, Veliku Kladusu je VRS zauzela 17.12 a dosla nadomak Bihaca oko 21.11, svega 5 dana nakon pocetka operacije. Dudakovic je vec tada prebacen helikopterom u HRV.

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Da ne zaboravim rezoluciju 958 savjeta bezbjednosti UN-a od 19.11 koji ekspresno dozvoljava NATO-u da bombarduje polozaje Srba u Krajini i Zapadnoj Bosni. Kako rece Milovanovic u jednom intervjuu, sami Alija je rekao da je Bihac platio 40ak miliona maraka kada se Dudakovic hvalio odbranom istog, kolko je to istinito procijenite sami, nisam vidio da je neko to demantovao.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Ovaj klip nema veze sa vezom, predstavlja 5. korpus kao Jon Snowa u borbi za Winterfell dje njih kao nekolicina pobjedjuje protiv hordi zla

Realnost malo drugacija, Veliku Kladusu je VRS zauzela 17.12 a dosla nadomak Bihaca oko 21.11, svega 5 dana nakon pocetka operacije. Dudakovic je vec tada prebacen helikopterom u HRV.
    Cilj klipa je sledeći:
    1) dokaz da je Republika Srpska (Krajina) sarađivala u vojnim operacijama sa muslimanskom vojskom.

2) nagovještaj šta je ta saradnja mogla da uradi trećoj strani (Hrvatskoj) da je potrajala.

Jedan od razloga Oluje...

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Cilj klipa je sledeći:
    1) dokaz da je Republika Srpska (Krajina) sarađivala u vojnim operacijama sa muslimanskom vojskom.

2) nagovještaj šta je ta saradnja mogla da uradi trećoj strani (Hrvatskoj) da je potrajala.

Jedan od razloga Oluje...

Cilj klipa je da se 5. korpus predstavi kao nepobjediva vojska koja je po onome sta se prica odje iz operacija Pauk i Stit 94 izasla kao neki pobjednik i "nesto odbranila" dok je realnost skroz drugacija.

Ovaj prvi dokaz je opste poznat, ne radi se o "muslimanskoj vojsci" = armiji bih vec o NOZB-u i Fikretu Abdicu koji je bio protivnik Alije Izetbegovica i ne radi se o Krajini ili VRS vec o Republici Zapadnoj Bosni koja je postojala do Oluje.

Isti taj Fikret Abdic je sa Hrvatima i Srbima potpisao sporazume jer je Aliju smatrao za jedinog i najveceg neprijatelja.

Tako da ti to bas nije potkrijepljena prica i nije ni blizu da bude "jedan od razloga Oluje" kako kazes

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Cilj klipa je da se 5. korpus predstavi kao nepobjediva vojska koja je po onome sta se prica odje iz operacija Pauk i Stit 94 izasla kao neki pobjednik i "nesto odbranila" dok je realnost skroz drugacija.

Ovaj prvi dokaz je opste poznat, ne radi se o "muslimanskoj vojsci" = armiji bih vec o NOZB-u i Fikretu Abdicu koji je bio protivnik Alije Izetbegovica i ne radi se o Krajini ili VRS vec o Republici Zapadnoj Bosni koja je postojala do Oluje.

Isti taj Fikret Abdic je sa Hrvatima i Srbima potpisao sporazume jer je Aliju smatrao za jedinog i najveceg neprijatelja.

Tako da ti to bas nije potkrijepljena prica i nije ni blizu da bude "jedan od razloga Oluje" kako kazes
    Tokom operacije "Sana '95", vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i zauzeo Veliku Kladušu, porazio srpske snage i zauzeo gradove: Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine zauzeo i Sanski Most.

Koliko ja vidim ne da su odbranili nego i čupnuli sa strane.

Thanks Thanks Given 
    4,786
    Thanks Thanks Received 
    5,562
    Thanked in
    2,746 Posts

Koliko je samo to drugačije izgledalo stvarno tad. Možda bi ga drugačije gledali da znate.

Da ste gledali ona 4 kovčega sa pilotima što su se vrnuli u Beograd tad. A da, nisu, naravno, nismo mi bili u taj rat. I one čitulje što su poslije punile ''Politiku'' danima bi isto valjalo izbrisat.

Da vam najbolji prijatelj plače na rame, i kaže: Ej, one p.čke hrvatske imaju radare u suhojima, pobegle p.čke preko vode, a moj N. nije raketu ni video, završio tamo.
    Mislio je na to što ''naši'', dok su bombali tamo skupa sa Hrvatima, u avione nisu imali funkcionalne radare, i one NATO vazduh-vazduh ispaljene na njih sa 80km nisu nikad ni viđeli, a ona dva hrvatska suhoja se stuštili niskoleteći na more i sačuvali.
    I mislio je na brata rođenog.

Kontam da je ovo možda baš tema đe vam Biljaneta ponajbolje može umjet pomoć Ako zna koliko su tačno ona dva orla rs, i pored nato zaštite zone zabrane leta, sasula kasetnih bombi tamo Hrvatima na glavu, na kraju te sve balade, i tako ih vrnula natrag preko vode. Kad ste već sastavili sve te operacije u gomilu, iako su bile poprilično raznorodne.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

20. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Tokom operacije "Sana '95", vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i zauzeo Veliku Kladušu, porazio srpske snage i zauzeo gradove: Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine zauzeo i Sanski Most.

Koliko ja vidim ne da su odbranili nego i čupnuli sa strane.

Preskaces sa teme na temu Bugi, ja sam ti odgovorio i ispravio te za operaciju koju si prvo naveo. U klipu se predstavlja kao da je ta operacija VRS propala a ustvari se 5. korpus vraca u Veliku Kladusu 9 mjeseci nakon sto je VRS oslobodio. Ne vidim kako je to tacno pobjeda za arbih al dobro.

Za operaciju Sana cu odgovoriti kasnije jer nemam sada vremena, samo me zanima sta je tacno poenta pominjanja toga da ne bude da onda preskocis na sledecu temu? Ne vidim kako racunas ovo kao neku "odbranu" kad su to gradovi koji su veci vremenski period bili pod kontrolom VRS i u istim tim gradovima je isti taj 5. korpus izvrsio pokolj nad srpskim i muslimanskim stanovnistvom(lojalnim abdicu), takodje tu su imali pomoc Hrvatske kao i NATO-a. Ne znam ni sto raspravljam kad Armija BiH jedina vojska na svijet koja je djelovala najvise iz UN zasticenih zona. Pa Bihac, Srebrenica, Tuzla, Zepa, Gorazde itd su sve bile zasticene zone iz koje je aktivno dejstvovala ARBIH a svaku je izgubila.

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Koliko je samo to drugačije izgledalo stvarno tad. Možda bi ga drugačije gledali da znate.

Da ste gledali ona 4 kovčega sa pilotima što su se vrnuli u Beograd tad. A da, nisu, naravno, nismo mi bili u taj rat. I one čitulje što su poslije punile ''Politiku'' danima bi isto valjalo izbrisat.

Da vam najbolji prijatelj plače na rame, i kaže: Ej, one p.čke hrvatske imaju radare u suhojima, pobegle p.čke preko vode, a moj N. nije raketu ni video, završio tamo.
    Mislio je na to što ''naši'', dok su bombali tamo skupa sa Hrvatima, u avione nisu imali funkcionalne radare, i one NATO vazduh-vazduh ispaljene na njih sa 80km nisu nikad ni viđeli, a ona dva hrvatska suhoja se stuštili niskoleteći na more i sačuvali.
    I mislio je na brata rođenog.

Kontam da je ovo možda baš tema đe vam Biljaneta ponajbolje može umjet pomoć Ako zna koliko su tačno ona dva orla rs, i pored nato zaštite zone zabrane leta, sasula kasetnih bombi tamo Hrvatima na glavu, na kraju te sve balade, i tako ih vrnula natrag preko vode. Kad ste već sastavili sve te operacije u gomilu, iako su bile poprilično raznorodne.
    Tvrdi se da su Orlovi sa Mahovljana bili znacajan faktor u zaustavljanju Hrvatske vojske tamo negdje pred Banja Lukom. Oni bi se slozili s tobom da se Orao veoma isplatio i posluzio.
    Naravno Amerikanci su dali dozvolu da avijacija moze da dejstvuje.

O ovom prvom slucaju, radi li se o pilotima oborenim od strane Amerikanaca '93 posle napada na Bratstvo iz Novog Travnika.

23. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Od cijelog posta @Buva+gacce vidim ovo četiri kovčega može biti da je do mene.
    Za nečije bolesne ciljeve.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    61
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    193 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Od cijelog posta @Buva+gacce vidim ovo četiri kovčega može biti da je do mene.
    Za nečije bolesne ciljeve.

Do tebe je ali vazi i za druge. Kad se obuce uniforma vec si se svrstao u necije ciljeve odnosno kao neciji cilj.
    Zato ima ljudi koji nece u uniformu, sto rece jedan moler ma ni lugarsku.

26. The Following User Says Thank You to biljaneta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,109
    Thanks Thanks Received 
    5,763
    Thanked in
    3,327 Posts

Evo ni 90ih se ne zna sta se tacno radilo a ne 1942 a tek 1912...

Thanks Thanks Given 
    23,818
    Thanks Thanks Received 
    9,747
    Thanked in
    7,271 Posts

Vojska JNA je bila u svrsi da se štiti ta zemlja znači odbrambena a ne da se koristi u obračunavanju među republike.S nekim si u vojsci i sa istim tim sjutra ratuješ.

I to je najveća tragedija JNA.Što je neko koristio za lične ciljeve.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

@JigSaw

Zato jer je prvi komentar kada je klip postavljen bio nema veze sa vezom.
    Pa je to bio moj pokušaj da ti napravim vezu.

Thanks Thanks Given 
    6,109
    Thanks Thanks Received 
    5,763
    Thanked in
    3,327 Posts

Ih ovo se ne zna ni sto je bilo 90-ih godina a ne 1942 da ne spominjem 1912...

Page 12 of 18 FirstFirst ... 28910111213141516 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)