Originally Posted by
biljaneta
Ali bas taj `Orao` je trebao da bude nadzvucni lovac - bombarder i u to su ulupane ogromne pare u industrijske i tehnoloske pogone, a dobijen je vrlo mrsav dozvucni avion. Nazalost projekat je bio promasaj i nije prodat u inostranstvo.
SFRJ je pokusavala da kupi licencu za americki F 5 odnosno za njegovu unapredjenu varijantu ali je odbijena od strane americkih vlasti. MiG 21 je koristen kao glavni borbeni avion do 1990 sto je bila katastrofa.
Taj `Novi Avion` bio je veoma ambiciozan projekat, pitanje je da li bi za njega bilo para i volje sve i da je SFRJ opstala.
Sa druge strane jedan Izrael je jos sedamdesetih pravio nadzvucne derivate Miraza III, a kasnih osamdesetih su imali gotov i zavrsen projekat Lavija u klasi F 16 kojeg su pod americkim pritiskom morali da obustave iako je letio.
Imas gomilu zemalja sa raznoraznim projektima u oblasti avijacije, narocito licencnim, mnoge od njih su proizvodjaci i izvoznici skolskih aviona. To jeste, a opet i nije neki reper, pogotovo kada su skolski avioni u pitanju. Pogotovo kad zavisis od stranih licenci i njihovog raspolozenja da li ce da ti dozvole projekat ili ne. Najgore je kada te stranci uvuku u neki projekat, a onda te ostave na cjedilu posto si ulupao pare. To demonstrira veoma los spoljnopoliticki polozaj Jugoslavije. SFRJ nije imala ni jedno realno saveznistvo iako je Pokret nesvrstanih bio uspjeh. Mada i kod Nesvrstanih naplata je bila veoma rizicna, a mogucnosti razvoja slabe ili nikakve.
Kad je upala ona ustaska grupa 1972 i kada se veoma lose reagovalo jedna SFRJ je morala da se ispod zita obrati Izraelu oko modernizacije unutrasnje bezbjednosti. Sto nije sramota ali ti si ipak treca vojna sila.
Ja ne sporim da se dosta uspjevalo ali kostalo je poprilicno i pitanje je da li su ti projekti + tehonoloska baza bili isplativi na duzi rok. Imas slucaj Argentine koja je po tim pitanjima veoma slicna sa SFRJ pa vidis sto se tamo desava iako se zemlja doduse nije raspala. Mada i oni su imali svoju formu gradjanskog rata iako nije bilo ni vjerskih ni nacionalnih razlika.

Originally Posted by
biljaneta
Vazduhoplovna industrija postojala je jos i u Kraljevini Jugoslaviji. I bila je slicna ovoj Titovoj. Nije problem nesto da napravis nego je problem kad nesto napravis zbog cega ti bankrotira zemlja. SFRJ je inace imala pregrst promasenih projekata, ogroman broj fabrika na 50% proizvodnje, po trecina proizvodnje nije mogla da im prodje kontrolu kvaliteta. Jedva se prodavalo i po SSSR. Mi nikad nista nismo kupili u Titeks ili Marko Radovic ili Kosutu. I taj Obod sklapao je frizider od Bauhnita kao sto je Gorenje imalo kompresor od Gzeneral Ilektrika.
I ja se ne sprdam no ti fantaziras.

Originally Posted by
biljaneta
I taj Rade Koncar je splasnuo i smanjio se bez drzavnih para i zasticenog trzista. Kao i gotovo sve firme ako su uopste i prezivjele. Vec te 1989 ogroman broj preduzeca otisao je u stecaj odnosno priznato je fakticko stanje. Vec te 1981/82 zemlja je bila u bankrotu. A ta SFRJ jeste bila miljenica medjunarodnih finansijskih i ekonomskih institucija.
Non stop su sprovodili nekakve privredne reforme, stabilizacije. A inflacija divlja, ljudi odlaze, jedni optuzuju druge. Srbija, BiH i Slovenija jedino servisiraju medjunarodne dugove. Ostali jok.

Originally Posted by
biljaneta
Druze operi usi. Zemlja nije mogla da otplacuje dug. Nema goriva, deterdzenta, ulja, brasna, kafe, struje, lijekova. Causeskuova Rumunija je proizvodila putnicki mlazni avion i sta sve ne ali radije ne bih tamo zivjela. Imas Titeks, a kupujes tekstil kod Konicara na Veliku pljacu. Kakav je to poraz.
Imas Savez komunista sa odvojenim naseljima na Dedinje ili pod Goricom. Koji su ko zna kad izgubili dodir sa realnoscu.

Originally Posted by
biljaneta
Ne znam da li da pitam na ovoj ili na temi o Titovoj Jugoslaviji, zasto je tadasnja vlast otjerala Petra Sinanovica? Ako neko zna neka napise ako smije. Posto se kolumne o tome stidljivo pojavljuju i nista se ne moze zakljucit.
Postoji neka cudna okolnost da su direktori tada uspjesnih preduzeca nekako uvijek bili u sukobu sa komitetlijama. Kako i zasto ne znam. Pretpostavljam da je kardeljevo samoupravljanje bilo pogubno za privredne subjekte. Iako smo se sa tim hvalili.
[QUOTE]

Originally Posted by
suponik
Nije, od starta je planiran kao dozvucni/visoko podzvucni (izvor Zlatko Rendulic glavni konstruktor istog).
Nijesu, bili su zainteresovani samo za izvidjacku varijantu RF-5E Tigereye( izvor Suad Hamzic koji ga je testirao), da ne idem sad u detalje zasto nije uzet, a Ameri su ex-YU odobrili kupovinu prvo F-16-79 a onda su pristali i na full varijantu F-16 A/B block 15. Medjutim izmedju njega i Mirage-2000E odabran je ipak Mig-29. (izvor A. Radic)
MiG 21 je koristen kao glavni borbeni avion do 1990 sto je bila katastrofa./QUOTE]
Nije, prvi avioni Mig-29 stigli su u YU 1987(24. septembra), a zadnji aprila 1988 .
@suponik, hvala za faktografiju
@Biljaneta, toliki broj teza ispucavaš da te ni ukršteni atomski mrav i brzi gonzales ne bi stigli
Razvodnjavamo temu, u ratove devedesetih smo
Pa ću probat po crticama, jednako nasumično kako ih i ispucavaš, i najkraće što ovako preširok umijem
- Sve je krenulo od sposobnosti SFRJ da proizvodni nadzvučne avione, koju sam pomenuo. Fakat, samo jedan od gomile koju sam krenuo da navodim, koji govori u prilog tome da možda ipak nije bila toliko nikakva kako je slikate. Konkretno, ne ni zbog orlova, ni galebova, ni jastrebova, ni ostalih tičurina, no zbog onog VTI-a i konkretno onog tunela.
Jer postoji razlog što taj tunel, ne tad no do dana današnjeg, toliko malo zemalja ima.
Zanimljivost, i hint: Što su Izraelci najtemeljnije od svega spičili Irancima, do iznemoglosti- ona nuklearna postrojenja, ili su im obrisali s lica zemlje sposobnost da samostalno proizvode nadzvučne rakete? Možda ovako lakše shvatimo važnost tih tunela.
- Orao ne da nije bio fijasko, no je vjerovatno bio najopravdaniji projekat te industrije ikad. Jer:
*je bio ukraden Francuzima i Britancima. Avion je od početka razvijan kao bukvalno ful kopija njihovog Jaguara, onaj VTI na Bele vode je nacrte na sto imao '68, dlaku iza Brita i Francuza, i bili su identični
*Rumuni ne da nisu bili sila kakvom ih opisuješ, no su bili crna rupa bez dna nerazvijena, i zbog tehnološke zaostalosti morali su pristat da ih oderemo naživo, i da nam snose pola troškova za razvoj tog aviona da bi ga i oni imali, (zato smo njih za te potrebe i naciljali), uz ono što ni onim Britima i Francuzima nacrte nismo platili, no ih je onaj SID što Blu fascinira neđe po putu skupio
*je Indija, na kraj te balade, tih Jaguara kupila toliko da ih i danas jedina u svijet samo tako voza, toliko da je maltene i same Francuze i Brite prebačila, i toliko da su joj trenažni avioni bili kosmička glavobolja
*Orao, koji je i zbog karakteristika i (naročito)zbog cijene bio skroz prikladan za trenažu za Jaguare, prodat je Indijskom vazduhoplovstvu, u dva navrata, iako kažeš da nije prodavan
: prvi put odmah po ulasku u serijsku proizvodnju, sve pred-serije i čak i nultu (standardno letjelice koje idu za trenažu, a proizveden je vrlo nestandardno veliki broj) rashodovali smo abnormalnom brzinom- '86, maltene ni godinu nakon što je zaživio, i nije im se više u trag moglo uć, identično i '96, kad smo zbog strogog ograničenja broja vojnih letjelica koje nam je nametnuto, rashodovali nepoznat broj, kojem se isto tako nije moglo u trag uć, da bi se na kraju sve te balade Orlovi po Indiji zvanično pojavljivali 2010-2012 aktivno u trenaži
*KLJUČNO, ubjedljivo najbolji avion od svih aviona je onaj koji sam razviješ, zbog dužine eksploatacije koju će ti dat- kupljeni (zbog konstantne potrebe abnormalno skupog unapređivanja, i ostalih troškova servisa) nikad ne odsluže ni 50% mogućeg roka, tvoji odsluže 150%, i ne možeš od toga u avionici imat isplativiju stvar, čemu dokaz danas imaš na onu pistu u Kraljevo
- T84, koji isto ubačaš rendom u priču kao još jedan ultra fijasko SFRJ, prodat je Kuvajtu u trećini ukupne proizvodnje, '91 je tamo oduševio Amerikance pouzdanošću i kvalitetom mehanike i konstrukcije, toliko da mu i danas hvalospjeve pjevaju, i eto ih i danas sve Kuvajćani voze, što ti kaže da ne da nije bio loš, no tek nije bio neisplativ
- Taj toliko čuveni i rabljeni ''Bankrot SFRJ'', i njeno ekonomsko propadanje, raspadanje, truljenje, i sva ostala čuda, postoje samo u te priče koje se toliko intenzivno pričaju, NAROČITO DANAS, i postoje u onaj čuveni Memorandum SANU koji je te priče i započeo, dok je istina posve suprotna i ta je država (po tom pitanju) u najbitnijem dijelu bolje stojala no današnja Slovenija, što ću vrlo lako dokazat, kroz 4 bazična ekonomska pokazatelja koji tome JEDINI služe, jednom kad se napokon polako na ratove devedesetih vrnemo.
Do tad, bilo bi baš lijepo da, umjesto tako decidnih i glasnih tvrdnji o toj najgoroj ekonomskoj (i svakoj drugoj) kataklizmi od države svih vremena, iznesete neđe koliki joj je bio spoljni dug per capita, koliki procentualno u odnosu na BDP, koliko su joj odbacivale federalne obveznice, i koliko joj se prodavao ino-dug na svjetska finansijska tržišta. Pa ćemo onda imat o čemu stvarno pričat.
Namjerno ne pitam da iznesete tačni spoljni dug te zemlje, jer znam da ga ne možete znat, osim ako vaskrsnete Anta Markovića, ili ne pasate u Brisel da pogledate arhive iz vremena EEZ
Tek se pitanjem koliko joj je bio slobodan i poštovan (i skupo se prodavao) pasoš nećemo bavit, izvikana su.
Tu se neđe odjavljujem, dok se ne stignem pozabavit onim Memorandumom, jer je bio prvi konkretan korak ratova devedesetih, ne srdi se ako sam sporadičan i pomalo zujeći, a svi ostali će mi oprostit što sam preobiman, već navikli koji sam zlotvor
Last edited by Buva+gacce; 02-08-25 at 09:45.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Bookmarks