Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Trenutna suština SPC je da radi za državne organe Srbije, bavi se politikom i služi Beogradu a ne bogu.
Nema potrebe da se prilaže nikakva fotografija.
Pa mislimo slicno stim sto bih ja prvo te skupove i sve oko toga veličanje osudio na ljudskom i kulturološkom nivou. Odatle mi sve ide. A posle ko zeli nek dodaje i fašizam i vjerski radikalizam itd. nisam protivan ali magli sliku. Nekako kad dodamo te sve “-izme” zaboravimo sta je to ustvari. Seljana i zaostalost u suštini iz koje je sve poteklo. To nikad ne smijemo da zaboravimo jer u tome bar nema podjela.
γνῶθι σαὐτόν
Ti kao da pričamo o sporadičnim izjavama i stavovima nekih seoskih popova, a ne o konituniranom političkom i nacionalnom djelovanju SPC koje traje 35 godina i koje kreće od patrijarha preko episkopa pa naniže.
A nikakvih disonantnih i oprečnih tonova i kritika unutar crkve nema.
Gojko Perović je, ne oponirao, ali kao nešto pokušavao da balansira i umekšava, pa mu se obilo o glavu.
Dakle, nemaš osnova da nekome spočitavaš da što kritikuje SPC a ne Metodija, Joanikija, Porfirija, Amfilohija, Irineja, Filareta, Atanasija, Velibora, Joila ili nekog desetog pojedinačno.
Na istom su fonu.
Dalje, Milorad Vukojičić i Slobodan Šiljak su sveci Srpske pravoslavne crkve a ne nikoga od ovih navedenih pojedinačno.
Viđi, zabolje nas za njihove podjele za i protiv Vučića.
Njihov odnos prema Crnoj Gori i Crnogorcima je više manje isti.
Javite kad se oglasi neko od njih da osudi unošenje Đurišićevog spomenika u crkvu.
Last edited by ASC; 11-08-25 at 13:02.
Ta ista SPC unutar sebe je podjeljena.Nego,i imaju različite pojedince koji posjećuju crkve.Ništa se tu ne može generalizovati.
I treba dobro razmisliti koliko je u tom seocetu bilo ljudi da podrže ovaj cirkus?Evo ja da rečem da sumnjam da bi to podržalo i 10% vjernika.I sad da ne bude da nešto i nekoga ja branim no neću da mi mediji i ostrašćeni pojedinci daju sliku realnosti.
https://www.vijesti.me/tv/emisije/77...atnog-zlocinca
samo da izduše pa će sve dobro bit.
ps
opet navijači fk snsa, najvećeg zla u sportu trenutno. al što bi rekli forumaši neka ih, ne smetaju nikome.
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Delije su devetog avgusta na utakmici protiv TSC-a podigli ovaj transparent.
Neka neko gospodi javi da originalni tekst pjesme glasi:
Đurišiću mlad majore, komandante Crne Gore
Crne Gore i Sandžaka, đe propade petokraka.
Kako im se bješe zove klub?
postavio sam ja odje članak toga. klub im se zove fk sns, to svi znaju. kad propa'ne sns i oni će.
u normalnoj državi organizatori ovoga četničkog orgijanja u novom idu u zatvor na nekih godinu dana. a kod nas su heroji.
Šizofrena situacija taman ko i vrhnovni komadant kako sebe nazva.
Nisu to samo podjele za i protiv Vucica, isto su podjele i oko otvorenog cetnistva unutar SPC al kako ja tebi to da objasnim kad ne vidis dalje od tvog standardnog generalizovanja kad ti odgovara tako. Moze bilo ko iz SPC da prica sta god oce o CG i Crnogorcima al kad ti udjes u bilo vjerski objekat niko te nece pitati ko si i sta si. Tako da stav trenutnog/bivseg poglavara SPC ili nekog drugog unutar SPC nije jednak stavu SPC kao organizacije.
Neko je gore nedje izbacio da se betoniralo za spomenik jos ranije, znaci organizator nije to preko noci odlucio i jedva je uspio da skupi saku jada, prosjecne starosti 70+ godina. Prvi ovaj Slavko Perosevic sto je postao neki "vojvoda" nije iz Berana nego iz Sirovca. Steta samo sto ostali ucesnici u vladi dopustaju ovo zarad guzice inace su sve trebali pohapsiti i spomenik skinuti, pogotovo Dajka.
Sve sto kazes je osnovano. Amfilohija bi izuzeo iz te priče iz meni znanih razloga jer znam da je bio veći crnogorac nego bilo koji kojeg mozes imenovati. Mjenjao se on kao i svi mi. Onog kojeg sam ja upoznao bio je otvoren za sve i srbe i crnogorce mada jes i po njegovom priznanju znao da pretjera sa recnikom. Pristrasan sam znam ali mislim da mi Amfilohija zadugo necemo imati ponovo, a nek se eto raduje ko misli drugacije.
Rekao sam vec da crkva ima veliki problem i da je to zabrinjavajuće. U crkvi postoje struje za koje mozemo reci da su ok ali da li ce preovladati ne znam. Ne djeluje dobro i tezak je momenat za crkvu. Ako nisi uz vlast Vučka nestade, a ako odes previse sa njim opet isto. Bio neko ateista ili ne mora da se makar cijeni delikatnost situacije i neophodnog balansiranja.
Samo kažem da izvor zla koje nas je snašlo nije u crkvi već u lošem obrazovnom sistemu, nedostatku empatije, urušenim vrijednostima… Nema crkva veze sa tim puno. Ne bi ovi izigravali leptiriće oko Pavlovog spomenika da su škole učili i da je doma bilo sve kako valja. No druga je tema.
γνῶθι σαὐτόν
Tačno veli i pretačno
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Voyage je zabranjen kod hrvata.. nevjerovatno otkazuju mu koncerte...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Last edited by NetworkMaster; 11-08-25 at 14:23.
https://rtcg.me/vijesti/drustvo/7414...vakuisano.html
kakav užas.
Sva suština real politike stane u ovu zadnju rečenicu.Znači,izbjegavati floskule "oteto-prokleto".Da su velike sile po pitanju Skadra imale drugi stav danas bi mi kleli što nam neko pokušava otet Skadar,ali pošto su imale stav kakav su imale onda "narod zalud ginuo jer smo htjeli nešto otimat".Gusinje,Plav i Ulcinj,Berane i PV,e to ako nam neko otme biće mu prokleto...Bio bi i Skadar da nam je moglo bit.
Ovo sve iz ugla nekog ko ne potiče iz nove Crne gore...no one što je zovu Starom.
PS.Da je prokleto sve što je oteto,danas ne bi bilo nijednog neprokletog zemljanina/homosapiensa što bi rekla Blue
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 11-08-25 at 15:43.
Nisu to floskule nego cinjenice. Mislim da danasnja CG bas zbog tih nekih otimacina i placa neku cijenu ovih dana.
I mojim precima su oteli neko imanje pa danas to zjapi prazno bez ijednog direktnog potomka. Da mislim na potomka homsapiensa ni muskog ni zenskog.
A ja nemam problem da kazem oteto prokleto to dok ovi sa druge strane bas imaju. Jedna od nijansi po kojima se razlikujemo.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Niko iz vlade da se obrati zbog pozara? Cijela cg gori.
2025. godina, ljeto, pola države je zahvaćeno požarima. u pg masovno nema struje. avganistan je sredjenija zemlja od ovoga.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks