Page 250 of 285 FirstFirst ... 150200240246247248249250251252253254260 ... LastLast
Results 6,226 to 6,250 of 7112

Thread: ✦ ☛ Danas na tanjiru ☚ ✦ [FOTO]

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Quote Originally Posted by nikolaf7 View Post
    Buva u sve osim kolaca trpa riblju supu a ti aceto

Sent from my phone
    E koji si štetnik, više te volim da sučemo rogove tamo na politike, no da ovđe u ovu svetinju priče pravimo

Da najlakše riješimo priču:

Uzmi i ti skuvaj malo supe od miješane ribe, od kamena naravno ali nemoj da te strah da pomalo i plave dodaš- pojačaće joj aromu, ribu i limun sa korom stavljaj tek kad šargarepa, češnjak, petrusin i crni papar dobro u vodu otkuvaju, kuvaj svega par minuta dok onu najnebeskiju aromu dobije, ohladi, u kese za zamrzivač, i zamrzni.

Onda uzmi žute krtole, u komadiće ishječene, stavi u tu supu, dodaj koji čen češnjaka, malo petrusina, koje zrno papra, grančicu ruzmarina, na pola kuvanja koru od masu limuna, pred kraj sok od istog, osoli krupnom morskom, i pušti da ukuva dok tečnost ne siđe skoro na kraj.

I ne da ti neće nikad više Dalmatinsko varivo na um past, no ti pri ovome neće ni riba trebat

Zamrzivač pun kesa sa zamrznutom ribljom supom mi je jedno od najvećih bogatstava, nećete mi to dirat
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

2. The Following 6 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,952
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    E koji si štetnik, više te volim da sučemo rogove tamo na politike, no da ovđe u ovu svetinju priče pravimo

Da najlakše riješimo priču:

Uzmi i ti skuvaj malo supe od miješane ribe, od kamena naravno ali nemoj da te strah da pomalo i plave dodaš- pojačaće joj aromu, ribu i limun sa korom stavljaj tek kad šargarepa, češnjak, petrusin i crni papar dobro u vodu otkuvaju, kuvaj svega par minuta dok onu najnebeskiju aromu dobije, ohladi, u kese za zamrzivač, i zamrzni.

Onda uzmi žute krtole, u komadiće ishječene, stavi u tu supu, dodaj koji čen češnjaka, malo petrusina, koje zrno papra, grančicu ruzmarina, na pola kuvanja koru od masu limuna, pred kraj sok od istog, osoli krupnom morskom, i pušti da ukuva dok tečnost ne siđe skoro na kraj.

I ne da ti neće nikad više Dalmatinsko varivo na um past, no ti pri ovome neće ni riba trebat

Zamrzivač pun kesa sa zamrznutom ribljom supom mi je jedno od najvećih bogatstava, nećete mi to dirat
    Ukuvas krompir dok sva tecnost ispari? Pa bude kao dalmatinsko gust, za prilog?
    Rendas koru od limuna?

Sent from my phone
    Last edited by nikolaf7; 22-07-25 at 12:53.

Thanks Thanks Given 
    244
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Neka zbRčkotina 'iz glave" špagete/pesto/slanina/aćeto/maslinovo ulje u slatku pavlaku.

Prvi i posljednji moj obrok za danas.
    Slatka pavlaka?!

Thanks Thanks Given 
    23,989
    Thanks Thanks Received 
    9,850
    Thanked in
    7,360 Posts

Tačno me podsjećaš na moju majku.. ma neka pavlaka za kuvanje polimark.

Thanks Thanks Given 
    244
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Aaa, slatka je za šlag, a za kuvanje je neutralnog ukusa. Što znam, vole ljudi te kombinacije, ali se zabezeknuh.

7. The Following User Says Thank You to NotRobot For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,989
    Thanks Thanks Received 
    9,850
    Thanked in
    7,360 Posts

Quote Originally Posted by NotRobot View Post
    Aaa, slatka je za šlag, a za kuvanje je neutralnog ukusa. Što znam, vole ljudi te kombinacije, ali se zabezeknuh.
    Vjerujem moja greška u pisanju...doduše ni ova polimarkova za kuvanje nije naročito "zdrava" treba "zažmuriti" na sastav.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 23-07-25 at 07:08.

9. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    39 Posts

Najviše volim da tvrdim da slabo jedem ljeti i onda dodjem kuci upalim klimu ... Što zna klima na 20 kakvo je vrijeme napolju.

Ovih dana:

https://postimg.cc/23Jy2gpg
    https://postimg.cc/v47m8B1d
    https://postimg.cc/F7LRqGNz
    https://postimg.cc/cKsLvSYt
    https://postimg.cc/tn1h8P4b

I moj omiljeni obrok koji ljeti jedem svakog, ali svakog dana

https://postimg.cc/v47m8B1d

11. The Following 4 Users Say Thank You to samoilma For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    39 Posts

Ja inače nisam neka ljubiteljka crvenog mesa, osim možda ponekad u mljevenoj formi kad ga napravim sama od junećeg buta, a onda ga začinim sa trista začina i ne osjetim da je meso.

Baš mi ne prija ukus, ocu ja probam, muž mi često da zalogaj nečeg što jede npr neki biftek u terijaki sosu je jeo, i to je bilo mekano i sve, ja sam uzela mali zalogaj i prosto ne ide, pripadne mi muka fizički. Ne znam zašto to.

Ali! spremam ga skoro svaki dan i do sad sam usavršila pipremu mesa na svakojake načine.

Prilažem sliku omiljenog sendviča moje familije:

https://postimg.cc/TKvwXm39

13. The Following 4 Users Say Thank You to samoilma For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Vjerujem moja greška u pisanju...doduše ni ova polimarkova za kuvanje nije naročito "zdrava" treba "zažmuriti" na sastav.

Ahahahahahahahahaha, šteta, baš mi je bilo zanimljivo kakvog li je ukusa ona slatka pavlaka za kolače (po pravilu ukrv preslatka) sa aćetom, pestom i slaninom

Ta polimarkov krem je vjerovatno najneutralniji od svih, možda ti zato i odgovara za te tvoje urnebes kombinacije

Ne pada mi na pamet da ti se miješam u ukuse (to je zbilja sveta stvar, i čoeku se u nju ne dira) , ali ako poželiš nekad eksperimentisat, u tu kombinaciju umjesto polimarkovog krema i aćeta probaj grčki jogurt umiješan sa malo maslinovog ulja, limuna po volji, dosta papra i češnjaka, i izostavi pesto (količina ulja koju ima u sebe prosto se sudara i sa slaninom i sa kremom), slaninu samo prvo rešni do hrskavosti na hladni tiganj, i možeš dodat koji čeri, uklopio bi se savršeno.

Ako baš voliš jako, kao taj krem polimarkov što je, u onaj jogurt možeš dodat dopola majoneza, onda bi čak povuklo malo na cezar salatu.

Praštaj, nije ovo želja da ti zborim što bi jela, no me kad se tako krene kuhinja od mašte vazda neka inspiracija napane

15. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,989
    Thanks Thanks Received 
    9,850
    Thanked in
    7,360 Posts

Što da praštam hvala na predlogu.

17. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Quote Originally Posted by samoilma View Post
    Ja inače nisam neka ljubiteljka crvenog mesa, osim možda ponekad u mljevenoj formi kad ga napravim sama od junećeg buta, a onda ga začinim sa trista začina i ne osjetim da je meso.

Baš mi ne prija ukus, ocu ja probam, muž mi često da zalogaj nečeg što jede npr neki biftek u terijaki sosu je jeo, i to je bilo mekano i sve, ja sam uzela mali zalogaj i prosto ne ide, pripadne mi muka fizički. Ne znam zašto to.

Ali! spremam ga skoro svaki dan i do sad sam usavršila pipremu mesa na svakojake načine.

Prilažem sliku omiljenog sendviča moje familije:

https://postimg.cc/TKvwXm39

Moji su ješni na mene, i zbilja ručkaju sa slašću onom baš posebnom (a sve mršavo da se isprapadaš), vole lijepe ukuse, uživaju u hrani totalno, i nema me srećnijeg zbog toga.

Samo tri stvari nikad u život, ni da im se primakne: Kajmak, Živo meso i riba, Paprika

A meni to tri najomiljenije stvar na svijet I izluđivalo me to, dugo.

Onda ih prije nekolka ljeta povedem u vrh Prokletija. Visina, vazduh, svaki dan pentranje uz i niz planinu, energija ona, čudo što se ne ponavlja.
    A tamo, svima omiljeno jelo nekakva naširoko čuvena teletina sa kajmakom, i sve je živo samo to naručivalo. A zbilja neprevaziđena, em domaće meso, em domaći kajmak.
    I ja sam isto, uslast. Dok nisam vidio neke kako su naručili cicvaru (iako je u to mjesto iz nekog razloga zovu kačamak, i dok mi nije zamirisala. Pa prebačim njima onu teletinu, i naručim sebi cicvare.
    Završilo je tako što su mi je opuvali sa pjata svu kad su je viđeli, dva zalogaja nisam uspio dohvatit, i sve vrijeme istinski coktali
    I kajmak mi se traži svaki drugi dan Čak i ova magarica moja, što ima najistančaniji ukus od svih nas, traži starog skorupa, toliko da čak i meni koji volim umije bit prejak

Na živo meso i ribu sam ih navuko kaparijem (jak, distinktivan ukus, pokrije sve ostalo), dresingom za tartar/karpaćo (kad ima dovoljno limuna i kiselosti pokrije ukus mesa/ribe i bukvalno bude kao da je termički obrađeno), i valjanim preukusnim dvopekom na koji se stavi.
    Tu se pogube, i brišu ko mećave.

I na isti štos sam im prodao i papriku- sitno shječena i promiješana sa nektarinom tvrdom, izgubi se a doda jelu samo tako. Sad i nju brišu, i vidim da je trka za sofrom ko će dovatit više ''onog ukusnog crvenog'' na leba da stavi

A pomoglo je svemu i što sam uspio da ih naćeram da čitaju te nauke, svejtske zdravstvene organizacije i ostalo, đe piše da je prijesno crveno meso ubjedljivo najzdravija i najidealnija hrana koju ljudski organizam može unijet.

Uglavnom, borba neprestana

19. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,962
    Thanks Thanks Received 
    8,839
    Thanked in
    4,291 Posts

Buva,jedno ot pitanje.Ima li ti ko od mlađih članova familije da pokazuje sklonosti i volje da bi naučio da sprema od tebe ili au samo lijeni konzumenti?
    Kako bješe ono:"umjesto da mi daješ ribu svaki dan,bolje me nauči da pecam"

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Ima Ali za takve tajne još nije vrijeme da se prenose

22. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,969
    Thanks Thanks Received 
    8,349
    Thanked in
    4,099 Posts

Usvoji me, veli, Buva

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

24. The Following 3 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Ti si već usvojen, odavno, samo polako otkrivaš

26. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,962
    Thanks Thanks Received 
    8,839
    Thanked in
    4,291 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Usvoji me, veli, Buva

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    +1.
    I mene ne bi morao da vodiš na svjež vazduh,ne bi morao da me šetaš gore dolje po planini,ne bi morao da mi maskiraš neke namirnice drugima da bih jeo...raetan sam.Ješan...što bi buva reka.Umijem krevet pospremit,robu ne ostavljam po kući,ne treba mi džeparac...sve u svemu idealan za usvajanje

28. The Following 2 Users Say Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Quote Originally Posted by nikolaf7 View Post
    Ukuvas krompir dok sva tecnost ispari? Pa bude kao dalmatinsko gust, za prilog?
    Rendas koru od limuna?

Sent from my phone
    Poenta kuvanja u riblju supu je što će krtola imat ONAJ ukus mora, koliko god da je tačno ukuvavaš. Samo treba da krtola nije ona bijela, masnjikava, njoj nikakvim kuvanjem pomoć ne možeš
    Ja to recimo kuvam dok ne dođe na trećinu-četvrtinu od ukupne tečnosti, ali vazda se vodim po mirisu. Toliko je lijep da ne možeš omanut.

Što se limuna tiče, ide u svu hranu morsku, i ide kompletan- nikad rendan, i ima samo dva pravila:
    Kora (u komad) kad se kuva, daje samo aromu, i ne popušta, vazda je savršena.
    Meso kad mu se kuva, isprva daje najsavršeniju aromu i kiselkastost na svijet, ali poslije određenog vremena promijeni, i povuče na slatkasti miris, pa čak i ukus krene da sladni.
    Zato u sve što kuvam, bilo da je bijela supa riblja ili ovako krtola u prilog, na početku stavim samo krajeve od limuna i koru, a malo prije kraja dodam ostatak limuna u krupne komade.

Uglavnom, žuta krtola u riblju supu, sa petrusinom, češnjakom, ruzmarinom, limunom, paprom, maslinovim uljem, poslije sa još masu cijeđenog limuna, sitno shječenog petrusina i češnjaka, i malo maslinovog ulja, jeste prilog. Ali je to toliko ukusno i aromatično, da mi najčešće više toga no ribe pojedu

U svakom slučaju, kroz sve to se vodiš po aromi, i ciljaš ga kako ti najbolje paše.

30. The Following 3 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    +1.
    I mene ne bi morao da vodiš na svjež vazduh,ne bi morao da me šetaš gore dolje po planini,ne bi morao da mi maskiraš neke namirnice drugima da bih jeo...raetan sam.Ješan...što bi buva reka.Umijem krevet pospremit,robu ne ostavljam po kući,ne treba mi džeparac...sve u svemu idealan za usvajanje

Ovoliko čiste ljubavi samo kuhinja može rodit
    Last edited by Buva+gacce; 23-07-25 at 10:07.

32. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Moji su ješni na mene, i zbilja ručkaju sa slašću onom baš posebnom (a sve mršavo da se isprapadaš), vole lijepe ukuse, uživaju u hrani totalno, i nema me srećnijeg zbog toga.

Samo tri stvari nikad u život, ni da im se primakne: Kajmak, Živo meso i riba, Paprika

Onda ih prije nekolka ljeta povedem u vrh Prokletija. Visina, vazduh, svaki dan pentranje uz i niz planinu, energija ona, čudo što se ne ponavlja.
    A tamo, svima omiljeno jelo nekakva naširoko čuvena teletina sa kajmakom, i sve je živo samo to naručivalo. A zbilja neprevaziđena, em domaće meso, em domaći kajmak.
    I ja sam isto, uslast. Dok nisam vidio neke kako su naručili cicvaru (iako je u to mjesto iz nekog razloga zovu kačamak, i dok mi nije zamirisala. Pa prebačim njima onu teletinu, i naručim sebi cicvare.
    Završilo je tako što su mi je opuvali sa pjata svu kad su je viđeli, dva zalogaja nisam uspio dohvatit, i sve vrijeme istinski coktali
    I kajmak mi se traži svaki drugi dan Čak i ova magarica moja, što ima najistančaniji ukus od svih nas, traži starog skorupa, toliko da čak i meni koji volim umije bit prejak

Na živo meso i ribu sam ih navuko kaparijem (jak, distinktivan ukus, pokrije sve ostalo), dresingom za tartar/karpaćo (kad ima dovoljno limuna i kiselosti pokrije ukus mesa/ribe i bukvalno bude kao da je termički obrađeno), i valjanim preukusnim dvopekom na koji se stavi.

I na isti štos sam im prodao i papriku- sitno shječena i promiješana sa nektarinom tvrdom, izgubi se a doda jelu samo tako. Sad i nju brišu, i vidim da je trka za sofrom ko će dovatit više ''onog ukusnog crvenog'' na leba da stavi

A pomoglo je svemu i što sam uspio da ih naćeram da čitaju te nauke, svejtske zdravstvene organizacije i ostalo, đe piše da je prijesno crveno meso ubjedljivo najzdravija i najidealnija hrana koju ljudski organizam može unijet.

Zaboravih ovđe da dodam da piše i da se od toga savršena linija drži, e je nisko-kalorično a maksimalno ljudskom organizmu iskoristivo. Možda je čak to na kraj bio i najbitniji argument

Thanks Thanks Given 
    23,989
    Thanks Thanks Received 
    9,850
    Thanked in
    7,360 Posts

Buva moram ti reći kad smo neđe destilisali šljivu i to požegaču jedan tako kao ti koji voli spremati donio sve bez mojega pitanja,reko sad sve to da poneseš jer ne ide da mi se mješaju mirisi.Što htjedoh reći..kroz tvoje postove vidim da uzalud recepti i sve ali ono što ne može da mi promakne makar i na tako napisanu riječ jeste tvoja istreniranost čula.

35. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Buva moram ti reći kad smo neđe destilisali šljivu i to požegaču jedan tako kao ti koji voli spremati donio sve bez mojega pitanja,reko sad sve to da poneseš jer ne ide da mi se mješaju mirisi.Što htjedoh reći..kroz tvoje postove vidim da uzalud recepti i sve ali ono što ne može da mi promakne makar i na tako napisanu riječ jeste tvoja istreniranost čula.

Da znaš samo, u onaj drugi kraj iz kojeg potičem- Pusta reka se zove, Bojnik opština, kad pomeneš požegaču presmiju se ljudi Jer je tamo moravka jedina šljiva koja za rakiju ide, mnogo je izdašnija, i po količini, i po ukusu, i po aromi. A vjeruj mi da su experti, tamo je ja mislim sve živo preko 12 godina alkoholisano po svu zimu
    Moravka se inače izgubila, i umro je sav taj prelijepi kraj odavno, ali meni je od ujaka ostao voćnjak sa nekih stotinak stabala, pa znam i o čemu pričaju

Što se istreniranosti čula tiče, da se ovako ozbiljno neozbiljan uozbiljim, reko bi ti da čoeka kroz kuhinju navijek posvećenost i miris vode do vrha ukusa, kroz seks osjećaj, posvećenost i umijeće za osjetit i namirisat ono drugo do jedinog istinskog vrha zadovoljstva, a kroz život poznavanje i prepoznavanje svega drugog i svih drugih, i posvećenost svemu drugom i svima drugima, do jedinog mogućeg opstanka, a da u njega sreće ima

Sva sreća pa nisam toliko izmatufio da takve stvari ovuda pišem

37. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Doruckujem ovo sa hljebom, rucam rio mare tuna salatu - sa hljebom.

Popijem i koje pivo i to mi je to, nikad gladan.

39. The Following User Says Thank You to Zhuangzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,798
    Thanks Thanks Received 
    5,593
    Thanked in
    2,761 Posts

Brankine. Iako Branke odavno nema, i dalje su Njene. i na tanjir ih ne stavljam, grijeh je. Ima ovđe onih koji znaju o čemu pričam

41. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    39 Posts

E pa svaka čast, evo sam i ja djelom ubjeđena, a mogu misliti oni. I sad mi se ide na Prokletije.
    Ja sam tek počela svoju borbu sa ukusima, za sad sam samo sa mužem uspjela i zadovoljna sam, radi se o čovjeku koji je mogao da nikad u životu ništa sem mesa i krompira ne pojede. I piletine četiri vrste sira. A sad smo dogurali daleko, zelena salata sa citrusima, rukola sa jagodama i balzamikom, pa čak i sirova riba što je bilo nezamislivo. Trebalo mi je skoro deset godina hah

Juče lagano, pašta sa tunjevinom, malo maslina, kapara, luka, domaćeg pelata. Ovo napravim kad dođem kući sa posla smlaćena, a nisam ništa pripremala noć prije.

https://postimg.cc/7frbccBW

43. The Following User Says Thank You to samoilma For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    244
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Brankine. Iako Branke odavno nema, i dalje su Njene. i na tanjir ih ne stavljam, grijeh je. Ima ovđe onih koji znaju o čemu pričam

Danas ništa više.

45. The Following User Says Thank You to NotRobot For This Useful Post:

Page 250 of 285 FirstFirst ... 150200240246247248249250251252253254260 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)