ono sa čim kuburi 'dostina' (najodvratnija riječ u jezicima srednje zemlje) je da 'četnici' nisu jedinstveni pokret već gerilske jedinice sa različitim motivima,finansijerima,istorijom,lojalnostima itd.
tako da što npr neki bradati sa kokardom se slikao sa ustašama ne znači da svaki četnik je isto što i ustaša.da ne pišem traktat sad,guglajte ko se muči sa ovom činjenicom.
ovo ne pišem kao pravdanje 'četništva',kokardi i brada,nego da je zaista degutantno da u 2025toj iko koga i posredno zanima tematika nije sposoban da razluči činjenice.da draža nije isto što i ljotić,da čak ni nedić nije isto što i ljotić,da nikako draža ne može biti isto što i pavelić itd itd.
sad,ono remarkovo da i četnici i ustaše su završili na smetlištu istorije stoji,jer su svi propali i promašili stranu istorije.vrlo jednostavno i direktno.
a ovaj fasistički skup u zagrebu od pola miliona ljudi samo govori koliko je balkan i dalje zatucan i bezizlazan u sopstvenom gnojilu.e to je potouno isto kao i kad je ovaj naš debeli vepar prijetio na grahovcu,tu razlike nema.
Last edited by umart; 06-07-25 at 20:35.
Pitam se hoće li Nepalci, Indijci, Bosanci, Srbi i ostali koji se doseljavaju u Hrvatsku, umjesto Hrvata koji bježe iz iste, dijeliti istu ljubav prema fašizmu?
Nisam citao te knjige, za prvu sam cuo i gledao neke odlomke (vezano za SPC) al moram priznati da autor nije bas skroz objektivan i koristi dosta upitnih izvora. Za drugu prvi put cujem. Da bih te ispostovao, bacicu pogled pa odgovor napisati u relevantnoj temi nedje kad budem imao vremena jer nije bas da zaradjujem od ovoga
Sto se tice mikrofilmova, taj T-501 (256 rolna) koji nas zanima je komplet digitalizovan, ja stvarno nisam prosao kroz citav (jer nisam tolko lud a stvarno me niko ne placa da ispravljam krivu Drinu) medjutim dokumenta nema tamo dje se navodi niti u drugim djelovima za isti/blizi period.
Evo ukoliko koga interesuje da trazi: https://catalog.archives.gov/id/7797948
Ne razumijem bas najbolje ovaj dio, nisam primjetio nidje sazet opis te rolne, makar ne ovako kako ja napisah. Na sta konkretno mislis? (moze i u pm slobodno)*Ako si slučajno primjetio da se riječi koje navodiš ''...na mikrofilmu se nalaze totalno drugaciji tipovi dokumenata (kretnje, formacije, planovi itd...'' do poslednjeg slova poklapaju sa sažetim opisom te čuvene rolne 256, tačno onako kako je ispisan na sajtu N.A. kad su je opisivali, i ako si slučajno te riječi prenio od koga drugo, samo te molim da i njega preispitaš, tačno onako kako ćeš preispitat mene![]()
Posto ne mogu da editujem nakon 10 minuta od objave, evo da dodam u drugi post:
Uzeh da provjerim izvor kod Cohena, u sustini navodi isti kao ovaj sa wikipedije: 97- N.A., microcopy T-501, roll 256, frames 509, 867
Evo ta 2 frejma: https://catalog.archives.gov/id/2328...objectPage=488
https://catalog.archives.gov/id/2328...objectPage=130
Mozda ja ovu njihovu arhivu ne citam kako treba al kolko vidim na toj rolni i frejmovima koji oni navode (znaci ne digitalno zapisani brojevi pdf-a nego fizicki zavedeni brojevi sa rolne) tog dokumenta nema. Opet, gledao sam na istoj rolni jos par slajdova koji se odnose na taj period oktobra 1944 i nisam nasao.
Sto opet ne znaci da taj dokument ne postoji, samo je njihov izvor upitan i validnost tog dokumenta upitna.
EDIT: Kako sad ulazih da opet vidim dokument na wikipediji, moram priznati da mi je malo smijesno to sto je dokument u maltene pefektnom stanju dok se vecina sa te rolne u znatno drugacijem stanju![]()
Last edited by JigSaw; 06-07-25 at 22:17.
Last edited by joni; 06-07-25 at 22:32.
Primjećuju vidiš da su batalili istoriju.Neprijatno im je zapravo da vele da primjećuju no mene zapala nezahvalna dužnost da prekinem baljezganje što bi moj otac reka.Voyage ignorišu seru o Tomsonu.
A iskreno me zabolje đe će dizat koje spomenike u kasarne više me brine koja će biti meta kad krene neko opet bombardovanje jer živim tik uz jednu.I svaki bogovetni dan gledam da se ful opremaju.Ka moja tetka mamina sestra u Beograd što je bila tačno ispod Avale.
Taj horor koji je ona prošla da su prošli pojedini ođe ne bi srali ka foke no JBG takvi su Crnogorci koliko god da je ****** oni se vazda nešto izvuku.
I onda serinjaju sve u 16.
Last edited by Bluemoon; 06-07-25 at 22:51.
SeljoberČina.
Last edited by Bluemoon; 06-07-25 at 23:18.
Ja ga pamtim kao nekog ko je od 2 viskija pada na vr' glave,no ochigledno je ushao u formu.
...
Ahahaha teška seljoberčina.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 07-07-25 at 00:32.
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...ce-o-bormasini
Kad tele plavsko dodje posle 35 godina iz njemacke pa sprovodi teror nadam se da mu Ervin iz Bosnjacke nece pomoci nego da dobije kaznu kao becirovic zbog novinarke... ajde vise
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Određeno zadržavanje: U Podgorici uhapšen državljanin Pakistana, osumnjičen za silovanje maloljetnice
https://www.cdm.me/hronika/u-podgori...nice/#comments
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Trebalo bi i majku uhapsit i odrediti joj da pohađa kurs kako se brine o maloljetnom djetetu i kako se odgaja maloljetno dijete.Pa kad je sledeći put zasvrbi ona rabota nek ide ona u stan kod Pakistanca,Rusa,Ukrajinca,Njemca,Britanca,Turčina, Crnogorca,Srbina...a dijete za to vrijeme nek ostavi samo jer će se sigurno bolje starati o sebi nego što ju je ostavila ovom manijaku na čuvanje
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 07-07-25 at 14:28.
I Bećo će ovako
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Kad si svoj i ne zavisiš od splačina, ljudski potez je očekivano moralan.
Svaka čast momče!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Sjetih se jednog te je primio istu napravi feštu ispade u njegovim očima da mu ne čestitah iz zavisti![]()
Lijep gest odavno ljepše nešto ne pročitah šteta što se više o ovakvim ljudima ne piše.![]()
Ne no ce da daje validnost mutnom politickom izboru za nagradu da stoji rame uz rame svjetski poznati klasicni gitarista i seocki poznati pisac nijedne knjige, te seljacke fore neko ostave za ove lokalne pacenike.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
Zna li se dokle je Bećir sa knjigom, hoće li je završit prije nego mu uruče nagradu za nju?
Zanimljivo da su njega odabrali jer su istu svakakvijema davali možda da se izvade iz kanalizacije ali ih momak odradi žešće.Pokopa ih ka niko.
I one likove u CANU njima održa lekciju bez ijednog slova izrečenog.![]()
Jel moguće da su uraši tako nisko pali da su zvali OVO da im na kongres prdoklači!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks