Page 11 of 18 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast
Results 251 to 275 of 432

Thread: Grad Nikšić - opšta tema

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Nikšić: Promovisan časopis “Omladina”

NVO Optimisti upriličila je promociju četvrtog štampanog izdanja časopisa “Omladina”. Iako su to tradicionalno činili u svojim prostorijama, ovog puta su se odlučili da to bude u malo drugačijem ambijentu, u Gradskoj kući. Promociju su upotpunili i izložbom fotografija Ivane Vidić i Miloša Miranovića.

Kako nam je kazao jedan od organizatora događaja Nikola Poleksić, svi koji prate njihov portal već unaprijed znaju koncept po kom su se organizovale promocije i za ostala tri broja, uvijek uz izložbu fotografija mladih i talentovanih Nikšićana.

“Očekujem da svi ljudi koji su se i ranije interesovali za naš rad večeras budu zadovoljni i to je ono što je najbitnije”, istakao je Poleksić.

Novinar Stojan Stamenić koji je bio dio autorskog tima upoznao je prisutne sa sadržajem časopisa, napominjući da su rijeke i mostovi bili centralni motiv u časopisu, te da će se čitalačka publika susresti sa mnogim korisnim informacijama.

Nikšićka publika imala je prilike da uživa u neobičnoj postavci fotografija. Miloš Miranović, jedan od dva fotografa koji su predstavili svoj rad kaže da bez obzira na to što su neke fotografije nastajale planski, a druge u trenutku, neočekivano, sve su pronašle svoj smisao, a ono što ih vezuje jesu određeni mračni aspekti i crno-bijelo ruho.

Duodrama “Prst” koja je trebala biti izvedena u sklopu promocije opravdano je odložena, a o narednom datumu će blagovremeno obavijestiti javnost, poručili su organizatori.

https://rtnk.me/kultura/video-niksic...opis-omladina/

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Jel pozvan @Gagarin na promociju

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Obavezno ;D

3. The Following User Says Thank You to Mylene For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Sonja Tomović Šundić o “Slici svijeta i slici čovjeka”

Javna ustanova (JU) „Zahumlje“ je, u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene, upriličila novo izdanje projekta “Imaginarijum”. Tema petnaeste sesije bila je „Slika svijeta i slika čovjeka“, a sa gošćom, prof. dr Sonjom Tomović Šundić, razgovarala je autorka Imaginarijuma i urednica programa u JU “Zahumlje”, Kristina Radović.

Sonja Tomović Šundić je redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. U svom naučno-istraživačkom radu prevashodno se bavi kako razmatranjem filozofskih učenja, tako i primjenom filozofskog znanja na društvene, političke i kulturne fenomene.

Kao gošća 15. sesije tribine Imaginarium, Tomović Šundić je diskusiju o “Slici svijeta i slici čovjeka” otvorila konstatacijom da je slika, pored pojma, jedan od najsloženijih fenomena kojim se koristimo.

“Slika ima važnost za naš unutrašnji život, za naš subjektivnu svijet, za naše mentalne sposobnosti, jer mi operišemo sa slikom kao što i operišemo sa pojmom.

Znači, mi imamo mentalne slike, pa neki od teoretičara tvrde da način našeg mišljenja, tj. našeg odnosa prema svijetu, je slikovan i pojmovan. Mi mislimo slikama u našoj svijesti i tu koristimo imaginaciju, uobrazilju, maštu, intuiciju, sve ono što nije racionalno. A s druge strane, imamo i pojmovno mišljenje, razumsko i racionalno, koje pripada nauci i filozofiji. Znači, slikovnost se vezuje za ovo što je umjetnost i umjetničko, a racionalnost za ovo što je pojmovno, filozofsko i naučno”, pojašnjava Tomović Šundić.
    Postoje dvije vrste slike -prva je ona koju dobijamo putem medija, a druga koja dolazi do posmatrača posredstvom likovne umjetnosti. Osim likovnosti, to jest onoga što je oku posmatrača vidljivo, slika ima i značenje, posebno ona koja pripada “višoj” umjetnosti, ističe Tomović Šundić.

“Ta značenja su data u slojevima. Imamo prednji plan koji vidimo kao sliku, ali slika je simbol, ona je polivalentna, ona je višeznačna. I u tome je, dakle, ljepota i u tome je vrijednost umjetničkih djela. Što je veće umjetničko djelo, viši je broj slojeva. Veća je mogućnost tumačenja, dublji je taj pozadinski sloj. Tako da kada to pogledate, sliku koju nam je dao Njegoš u Luči, ili Milton, ili Goethe, ili Leonardo, ili Michelangelo, te slike su neiscrpne za tumače”, kaže Tomović Šundić.
    Riječ kao stvaralačka energija, apstraktna ideja ili božanski entitet u tijesnoj je sprezi sa slikom.
    “Ako riječ ostane samo na tom nivou idejnom, nemamo stvaranje, nemamo kreaciju. Znači istovremeno riječ mora da se prelije u taj stvaralački čin, jer ona je stvaralačka, ona nosi energiju, ona se mora preliti u nešto vidljivo, u nešto opipljivo. Ona mora imati svoju materiju, ali to nije gola materija. U materiji nikada nije samo ono što je ogoljeno”, ističe Tomović Šundič.

Kako se smjenjuju epohe, tako se mijenja i poimanje fenomena slike.

“Slike koje stvara jedna epoha, bilo da je u pitanju likovnost ili muzika, odgovaraju duhu te epohe. Znači, ako klasično vrijeme traži klasičnu sliku, naše vrijeme, koje je raskrstilo sa klasičnim, pa i vrednostnim konceptima, izražava svoju sliku svijeta na jedan drugačiji način, abstraktniji”, pojasnila je Tomović Šundić.

https://rtnk.me/kultura/video-sonja-...slici-covjeka/

Thanks Thanks Given 
    25,764
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

Sluša li se Bajaga večeras u Nikšiću?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Ja bih pošla radi "Plavog safira", ali ne bih rizikovala da je ne pjevaju.

7. The Following User Says Thank You to Mylene For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,764
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

Ja idem vala i nadam se da neće biti razvaljen

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

10. The Following User Says Thank You to Mylene For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,814
    Thanks Thanks Received 
    9,742
    Thanked in
    7,266 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Ja idem vala i nadam se da neće biti razvaljen

Ahahaha uživaj.

Možda sretneš Tehnikusa.

12. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25,764
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

To je brat

14. The Following User Says Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,814
    Thanks Thanks Received 
    9,742
    Thanked in
    7,266 Posts

Uživaj extra i prenesi atmosferu.

16. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,872
    Thanks Thanks Received 
    3,473
    Thanked in
    1,556 Posts

A isto je razvaljen reklo bi se, neki krikovi ahah, no eto, ima piva lednog mmmm

Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    25,764
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

Ne zezaj, bio je dobar. Posebno kako sam se nadao. Znam ga
    Ali Nikšićani, može to i bolje kad je Momčilo u pitanju.

19. The Following User Says Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,814
    Thanks Thanks Received 
    9,742
    Thanked in
    7,266 Posts

A nije ti on nikad bio nešto popularan u Nikšiću više su Brejkersi i tako te grupe.
    Daleko je on od rock'n'roll - a

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,139
    Thanks Thanks Received 
    1,262
    Thanked in
    483 Posts

Quote Originally Posted by no-mercy View Post
    Kupio sam ove dvije prve njegove, Trun i ne znam kako bijase prva, moramo ispostovati sugradjanina.

Ne vidim da je neko napisao,
    Nazalost,Nebojsa nas je napustio,tiho i mirno,kako je i zivio svoj kratki zivot.
    Last edited by mrgo; 15-06-25 at 11:02.

22. The Following 2 Users Say Thank You to mrgo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,872
    Thanks Thanks Received 
    3,473
    Thanked in
    1,556 Posts

Quote Originally Posted by mrgo View Post
    Ne vidim da je neko napisao,
    Nazalost,Nebojsa nas je napustio,tiho i mirno,kako je i zivio svoj kratki zivot.
    Jeste, nedavno, tuga.

Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Vjeruješ li mi da mi je prekjuče neko rekao da gostuje, nisam znao. Potrudili su se da ispromovišu kvalitetno.

#fakenews

Thanks Thanks Given 
    25,764
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

Eto, nisam znao

Thanks Thanks Given 
    2,369
    Thanks Thanks Received 
    494
    Thanked in
    313 Posts

Ide se na popravni na Cetinje 25og

27. The Following User Says Thank You to St.Dzonny For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Gradska kuća: Promocija knjige „Jezik, stil, kultura“

Promocija knjige „Jezik, stil, kultura“, autorke prof. dr Rajke Glušice, biće upriličena večeras u Gradskoj kući.

Promocija će početi u 19 časova, a razgovor sa autorkom vodiće Darko Nikolić.

Događaj organizuje JU Narodna biblioteka „Njegoš“, u sklopu junskog repertoara kulturne scene.
    https://onogost.me/kultura/gradska-k...-stil-kultura/

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Održana komemoracija povodom smrti glumca Momčila Moma Pićurića

Posljednji aplauzi glumcu Momčilu Momu Pićuriću upućeni su na današnjoj komemoraciji u Crnogorskom narodnom pozorištu. Od Momčila su se oprostile kolege i koleginice s kojima je sarađivao tokom duge i uspješne karijere.

Umjetnička direktorica Vesna Vujošević Labović u ime kolektiva Crnogorskog narodnog pozorišta iskazala je zahvalnost prisutnima zbog prilike da odamo počast našem dragom glumcu, doživotnom članu nacionalnog teatra.

“Brojne su uloge koje je Momo ispisao svojim autentičnim rukopisom u pozorištu, na filmu i televiziji, ali je očigledno najdragocjenija ona koju je on vješto, neprimjetno, toplo i plemenito utkao u sve naše živote. Niko tako nije tiho koračao pozorištem, a ostavljao iza sebe neizbrisiv trag. Kolege ga opisuju: “Sjajan glumac, dobar čovjek, tih i nenametljiv, divan prijatelj, najbolji drug, pozorišni striko, zagrljaj podrške, scenski otac, veličanstven čovjek, divan, neponovljiv, ljudina, bard crnogorskog glumišta, onaj kojega iz srca, bez prepreke, baš voliš”, kazala je Vujošević-Labović.

U ime Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, prisutnima se obratio reditelj Ivan Marinović.

“Njegova pojava bila je jedinstveno filmska. Svi su ga htjeli u svom kadru. Njegovo lice, njegov izraz oplemenili su mnoge filmove. Mnogo je stranih produkcija snimao. I holivudskih, što je krajnji cilj gotovo svakom glumcu, a nikad o tome nije govorio. Momo Pićurić bio je veliki glumac, ali ono u čemu je bio najveći od svih koje sam sreo su dobrota i ljudskost”, rekao je Marinović.

Prisutnima su se obratile i Momčilove kolege iz nacionalnog teatra, Slobodan Marunović i Jadranka Mamić.

“Njegova posebna pojava, sa arhetipskim licem Crne Gore iz prošlosti, stamena i visoka kao Lovćen, ozbiljna i nježna u isti mah, mudra, ćutljiva, harizmatična. U njegovim borama bila je neka istorija. U pogledu dubina. U držanju – dostojanstvo. Njegova gluma bila je ogoljena, bez dodvoravanja i bez viška. Njegov odlazak je gubitak koji se ne može zamijeniti – ni u pozorištu, ni u srcu. Bio je patriota u punom smislu te riječi – ne po “mahanju zastavama” nego po vrijednostima koje je živio. Zagovornik građanske Crne Gore, vjerovao je u zemlju gdje raličitosti nijesu prijetnja, već bogatstvo. To je bilo u skladu sa njegovim karakterom i dubokom vjerom u čovjeka, što je bila njegova jedina religija”, kazao je Marunović.

“Imala sam tu sreću da ga poznajem više od 40 godina, da radim i družim se s njim. Kad sam ga upoznala, onako visokog, zamišljenog, surog pogleda – ličio mi je na znamenite crnogorske junake sa slika, a radeći predstave u tada Dječijem, a sada Gradskom pozorištu, otkrila sam Momovu nevjerovatnu duhovitost i toplinu, koja se skrivala iza tog surog pogleda. Ta toplina, jednostavnost i skromnost su osobine koje ću na pomen Moma Pićurića pamiti do kraja života”, rekla je Mamić.

Od Moma Pićurića se oprostio i glumac Simo Trebješanin.

“Privilegija je bila biti u tvojoj blizini i imati te za prijatelja. Hvala za svaku šetnju, svaki razgovor, svaki trenutak sa tobom. Puno smo radili zajedno, na probe sam išao da bih se družio sa tobom. U vremenu kad se ljudi trude i sve rade da budu voljeni, ti si radio iz kontre – ništa po tom pitanju nijesi radio, a svi su te voljeli. Neka ti je vječna slava i hvala. Ljudino”, rekao je Trebješanin.

U ime porodice, govorio je Ratko Pićurić, dok su na komemoraciji pročitane poruke koje su povodom smrti Moma Pićurića uputili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Udruženje glumaca Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i reditelj Boris Liješević.

Glumac Momčilo Momo Pićurić preminuo je 11. juna u 79. godini.
    https://rtnk.me/kultura/odrzana-kome...moma-picurica/

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Promocija knjige Luke Macanovića večeras u Nikšiću

Knjiga „Negativi“ autora Luke Macanovića čitalačkoj publici u nikšiću biće predstvljena večeras u 19 h u sali Javne ustanove “Zahumlje”.

O knjizi će govoriti Marijana Terić, Radinko Krulanović, Jakov Balić I autor.
    “Knjiga „Negativi“ donosi intimnu i promišljenu poetsku viziju autora, koja kroz lirske i egzistencijalne slike istražuje tamu, prazninu i suprotnosti savremenog iskustva. Ovo predstavljanje biće prilika da se bliže upoznamo s poetskim svijetom Luke Macanovića, kao i da razgovaramo o književnosti, umjetnosti i savremenoj poeziji”, saopštili su iz “Zahumlja”.
    https://rtnk.me/kultura/promocija-kn...ras-u-niksicu/

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Predavanje o srednjovjekovnom viteštvu na Bedemu

JU Muzeji i galerije Nikšić organizuju predavanje pod nazivom „Srednjovjekovno viteštvo“, koje će se održati u petak, 20. juna, sa početkom u 19.30 časova, na gradskoj tvrđavi Bedem.

Predavanje će održati arheolog mr Marko Aleksić.
    https://onogost.me/kultura/predavanj...tvu-na-bedemu/

Bila bi fora poći na ovo.

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Lake Fest na programu od 8. do 10. avgusta

Ovogodišnje izdanje Lake festa, održaće se od 8. do 10. avgusta, na dobro poznatoj lokaciji pored Krupačkog jezera, a organizatori su objavili imena učesnika.

Nastupiće: Dubioza Kolektiv, Dr Nele Karajlić, Goblini, Kultur Shock, Nikola Vranjković, Bombaj Štampa, Sunshine, Savršeni Marginalci, MORT, Dža ili Bu, Samostalni Referenti, Quiet Dogs, kao i tribute bendovi: Ring (ABBA tribute) i Wider Horizons (Pink Floyd tribute). Festival otvara Dječiji hor “Zahumlje”.

“Ovogodišnje izdanje donosi tri dana moćne muzike – pažljivo biran program za sve koji žive i dišu rokenrol. Starije generacije će uživati u vanvremenskim hitovima, dok će nove otkriti bendove koji tek osvajaju scenu – neki su upravo na Lake festu i započeli svoje karijere, a mnogi mu se rado vraćaju iz godine u godinu”, naveli su organizatori.

Ulaznice su već u prodaji, a cijena jednodnevne karte iznosi 18 eura, dok je festivalska ulaznica za sva tri dana 45 eura.

“Kupi ih online na zvaničnom sajtu festivala – požuri, jer interesovanje je ogromno! Zato spakuj šator, skupi ekipu i dođi da zajedno slavimo muziku, druženje i ljeto koje se pamti. Lake Fest 2025 – vidimo se u Nikšiću”, stoji u saopštenju za javnost.
    https://mladiniksica.me/lake-fest-na...do-10-avgusta/

Thanks Thanks Given 
    329
    Thanks Thanks Received 
    1,583
    Thanked in
    1,211 Posts

Kancelarija Nikšić 2030 EPK i RTNK organizuju proslavu Svjetskog dana muzike

Povodom kandidature Nikšića za UNESCO Grad muzike i Evropsku prijestonicu kulture 2030, u subotu, 21. juna s početkom u 9h, na Trgu Slobode, Kancelarija Nikšić 2030 EPK u saradnji sa Radio-televizijom Nikšić (RTNK) organizuje proslavu Svjetskog dana muzike.

“Na gradskim lipama biće postavljeni tranzistori, a ovom prilikom pozivamo sugrađane da iznesu svoje radio-prijemnike na ulice, kako bismo zajedno podsjetili na vremena kada se muzika slušala javno – u zajedničkom prostoru, na trgovima i ulicama”, naglašeno je u saopštenju.
    Tokom dana, putem radio-prijemnika biće emitovan poseban program koji uključuje:

• razgovore sa lokalnim muzičarima i bendovima
    • intervjue sa organizatorima festivala
    • promocije novih muzičkih izdanja
    • pjesme domaćih izvođača
    • poruke podrške međunarodnih evropskih partnera
    • uživo svirke lokalnih muzičara

“Neposredno prije početka programa, Kancelarija za inicijativu Nikšić 2030 EPK u saradnji sa OKC Tibor, organizuje jam session sa lokalnim muzičarima. Biće postavljeni instrumenti i ozvučenje na Trgu Slobode, a svi prolaznici su pozvani da se priključe improvizaciji i stvaranju muzike na licu mjesta. Ovom proslavom želimo da istaknemo bogatstvo muzičke scene Nikšića i doprinesemo promociji grada kao autentične kulturne destinacije”, saopšteno je.
    https://mladiniksica.me/kancelarija-...g-dana-muzike/

Thanks Thanks Given 
    23,814
    Thanks Thanks Received 
    9,742
    Thanked in
    7,266 Posts

Manitovac

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Page 11 of 18 FirstFirst ... 789101112131415 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)