Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 26 to 43 of 43

Thread: Odlazak u inostranstvo

Thanks Thanks Given 
    3,569
    Thanks Thanks Received 
    5,895
    Thanked in
    2,833 Posts

Sa oci stranice Podgorice.

Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    114
    Thanks Thanks Received 
    4,486
    Thanked in
    2,637 Posts

Si fueris Romae, Romano vivito more, Si fueris alibi, vivito sicut ibi.

Poslato sa pisaće mašine S24 x2
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,443
    Thanked in
    968 Posts

Preporuka za Instagram stranicu - Dijaspora2go, zapravo ima i aplikacija ali dalje nisam čačkala, za ljude s Balkana za Njemačku

Što se tiče odlaska i ostajanja, zavisi ko ima kakve mogućnosti za posao, a i koliko ima volje, želje i ambicije, kao i kakvi su nekome apetiti i čime se zadovoljava. Vjerujem da sposoban čovjek može da se snađe svugdje.
    Za inženjere i IT stručnjake mislim da može biti top. Doktore takođe, mada ljudi tih profesija teško da mogu da propadnu bilo gdje.
    A npr jedna osoba s minimalcem ni u toj Njemačkoj ne može sebi mnogo da priušti.
    Radila sam prije nekoliko godina sezonski kao student u Njemačkoj, i bila sam zadovoljna sa zaradom, ali sam se s istom vratila kući. Da je trebalo da živim od toga sama tamo, ne bi mi mnogo ostalo.
    Čini mi se da je pravo vrijeme za otić bilo prije nekih 20-30 godina. Evropa se baš mijenja i nisam sigurna koliko je mjesto za budućnost, ali ne znam ni koje mjesto jeste za budućnost.

Ono što cijenim u tom sistemu jeste dobra organizacija, iako nije savršeno i uvijek ima prostora za poboljšanje, bolje je nego kod nas, i dopada mi se to što se rad ipak cijeni. Kod nas možeš da se trudiš koliko hoćeš, ali ako nemaš par brojeva da okreneš džabe si pametan i sposoban jer će prednost dobit neko ko ne mora bit ništa od tog, ali ima vezu.

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    450
    Thanked in
    303 Posts

Jeste da veci dio zivota cine pare, ali ima i nesto drugo sto covjek dobije sa odlaskom u inostranstvo, dobije uredjenu drzavu dje se zna svacije mjesto, dje se sudi i kaznjava svako podjednako, dje kod policije ne moze niko da se pozove na kuma, brata, strica, nego se odgovara po pocinjenom djelu, dje se nece desit da ne mozes da prodjes jer se neki balvan parkirao na sred ulice i pije kafu,dje se kaznjava svako bacanje smeca, svaki nenormalni ispad...
    Dje ti djeca uce u normalne skole bez protekcije i dje diploma stvarno vrijedi,dje drzava maksimalno brine o djeci
    Ima jos mnogo pozitivnih primjera odlaska i zivota u inostrastvu

5. The Following 2 Users Say Thank You to kikiriki For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,269
    Thanks Thanks Received 
    5,885
    Thanked in
    3,411 Posts

Ja znam da Plavljani u Njujork poznaju svakog djavola tj insana i bas mogu da zavrse svasta kao u sred Crne Gore ))
    A daa.... Uredjena drzava

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    239
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    74 Posts

Vazda je lijepo čuti kako ljudi sa Balkana doprinose svojim zajednicama.
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    411
    Thanks Thanks Received 
    1,311
    Thanked in
    888 Posts

Prvo da se ogradim. Definitivno je zivot bolji u DE nego kod nas sto se tice samog sistema (generalno gledajuci) i manjka nepotizma, kao i cinjenice da parovi daleko, daleko bolje zive nego na nasim prostorima.
    E sad... Sto se tice zivota kao samac, zivot je sve osim bolji za veliku vecinu ako zele da zive u iole "srednjem" ili ne daj ti vecem gradu.

Quote Originally Posted by Lapis Lazuli View Post
    Za inženjere i IT stručnjake mislim da može biti top.
    Za non IT inzinjere da, za IT strucnjake apsolutno ne. Njemacka je najgora moguca opcija za veliku vecinu (kada je IT u pitanju), plate su mizerne u poredbi sa mnogim drugim zemljama u EU.
    Dovoljno je reci da recimo neko u MS officu u Frankfurtu zaradju svega nekih 15-20% vise nego u MS officu u Beogradu (ne, ne salim se), a 10x je gore u manjim firmama i startupovima. Ovo je jos izrazenije ako nisi iz DACH regije jer po automatizmu ces imati manju platu (to je prvi razlog zasto je osoba i zaposlena) ako se radi o manjim firmama / startupovima. Ovo ne vazi za top 1% talenta naravno.

A npr jedna osoba s minimalcem ni u toj Njemačkoj ne može sebi mnogo da priušti.
    Jedna osoba sa minimalcem u Njemackoj ne moze da zivi uopste (ta osoba zivotari)ne da si priusti nesto. Nije ni cudo sto imaju gomilu ljudi na socijalnoj pomoci (koji zive bolje nego neko samo sa minimalcem, al to je druga prica).

Ono što cijenim u tom sistemu jeste dobra organizacija, iako nije savršeno i uvijek ima prostora za poboljšanje, bolje je nego kod nas
    Uh covjece... Njemacka je uzasna sto se tice birokratije na svim nivoima (mada i ovo zavisi od regije do regije). Definitivno bolje nego kod nas ali su mozda cak i najgori u EU po ovom pitanju.

Quote Originally Posted by kikiriki View Post
    Jeste da veci dio zivota cine pare, ali ima i nesto drugo sto covjek dobije sa odlaskom u inostranstvo, dobije uredjenu drzavu dje se zna svacije mjesto, dje se sudi i kaznjava svako podjednako
    Ovo debelo zavisi od drzave do drzave. Iznenadio bi se koliko su upravo ove stvari prisutne u nekim EU zemljama (pa i u Njemackoj).

---

Sto se tice konkretno Njemacke mogao bih je preporuciti samo osobama koji se bave nekom medicinskom strukom ili su mladi i zeljni novih iskustava. Da se razumijemo, zivot je bolji (finansijski) ali nije sve u tome, te postoje druge mnogo, mnogo bolje opcije u EU za rad nego Njemacka, pogotov ako pricamo o nekoj srednje kvalifikovanoj radnoj snazi.
    Last edited by beatnological; 09-06-25 at 10:07.

9. The Following 2 Users Say Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,250
    Thanks Thanks Received 
    6,710
    Thanked in
    2,641 Posts

Pitanje svih pitanja su godine u kojima ste
    Ako ste mladi idite i ne osvrcite se ako ste vec preko 30 nije to neka utopija

Ja da sam rodjen nakon 2000e sve bih dao da radim kao nomad, freelancer, stao ne bih dok svijet ne bih obisao

Dok sam sjedio sa dosta iskusnijim kolegama u DE sve holandjani,njemci, irci i kao pricamo
    Svi oni su gledali da rade u egzoticnim zemljama dok nisu usli u ozbiljne godine
    Kaze mi ovaj holandjanin afrika je majka kenya, bocvana, zimbabve
    Kaze ovo ovdje to je dosadno, sterilno

Irac radio 12 hodina u egipat kaze najbolji dio zivota a sad kolega mlad egipcanim kaze sve sam dao da pobjegnem iz egipta

Znaci znanje dobro i sarajte svijetom

Na moju srecu sad vec kao roditelj to vise ne mogu a vjerujte mi da sam u dvadestim samo bih se selio

Nema veceg bogatstva nego vidjet svijeta
    Pare ce se potrositi ali manje vam para treba za obic svijet nego zivjet u amsterdam, oslo, london

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. The Following 6 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    411
    Thanks Thanks Received 
    1,311
    Thanked in
    888 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Znaci znanje dobro i sarajte svijetom

Na moju srecu sad vec kao roditelj to vise ne mogu a vjerujte mi da sam u dvadestim samo bih se selio

Nema veceg bogatstva nego vidjet svijeta
    Pare ce se potrositi ali manje vam para treba za obic svijet nego zivjet u amsterdam, oslo, london
    Potpisujem.

13. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,443
    Thanked in
    968 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Uh covjece... Njemacka je uzasna sto se tice birokratije na svim nivoima (mada i ovo zavisi od regije do regije). Definitivno bolje nego kod nas ali su mozda cak i najgori u EU po ovom pitanju.
    Saglasna sam da zavisi od regije do regije, i ne bih ni mogla da govorim za sve već samo ono što sam lično vidjela i doživjela, a to je da sve što mi je trebalo je funkcionisalo odlično. Odgovornost, tačnost, a što se brzine tiče može bolje ali hajde . Čak sam bila iznenađena koliko su ljudi ljubazni i učtivi s obzirom da sam prethodno slušala priče kako su nadrndani, lol.
    Čak mi nisu ni hladni kako ih bije glas.

A vjerovatno zavisi i od karaktera kome šta više leži.

Thanks Thanks Given 
    411
    Thanks Thanks Received 
    1,311
    Thanked in
    888 Posts

Saglasna sam da zavisi od regije do regije, i ne bih ni mogla da govorim za sve već samo ono što sam lično vidjela i doživjela, a to je da sve što mi je trebalo je funkcionisalo odlično. Odgovornost, tačnost, a što se brzine tiče može bolje ali hajde . Čak sam bila iznenađena koliko su ljudi ljubazni i učtivi s obzirom da sam prethodno slušala priče kako su nadrndani, lol.
    Čak mi nisu ni hladni kako ih bije glas.

A vjerovatno zavisi i od karaktera kome šta više leži.

Ajd da pokusam da pogodim. Radi se o nekom gradu u NRW?

Thanks Thanks Given 
    935
    Thanks Thanks Received 
    108
    Thanked in
    78 Posts

Quote Originally Posted by kikiriki View Post
    Jeste da veci dio zivota cine pare, ali ima i nesto drugo sto covjek dobije sa odlaskom u inostranstvo, dobije uredjenu drzavu dje se zna svacije mjesto, dje se sudi i kaznjava svako podjednako, dje kod policije ne moze niko da se pozove na kuma, brata, strica, nego se odgovara po pocinjenom djelu, dje se nece desit da ne mozes da prodjes jer se neki balvan parkirao na sred ulice i pije kafu,dje se kaznjava svako bacanje smeca, svaki nenormalni ispad...
    Dje ti djeca uce u normalne skole bez protekcije i dje diploma stvarno vrijedi,dje drzava maksimalno brine o djeci
    Ima jos mnogo pozitivnih primjera odlaska i zivota u inostrastvu
    Ovo boldovano ti je netacno. Zivim vec 30 godina van CG, usao duboko u pore drustva / sistema a zivjeh u 4 drzave.

U svakom slucaju, najbolje je da podjes vani i sam iskusis. Definitivno ima pozivitnih stvari. Kao i svudje, imas i negativnih i to puta 1000 u odnosu na Balkan.

17. The Following 4 Users Say Thank You to pegasus For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,106
    Thanks Thanks Received 
    1,443
    Thanked in
    968 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Ajd da pokusam da pogodim. Radi se o nekom gradu u NRW?
    Ne.

Thanks Thanks Given 
    411
    Thanks Thanks Received 
    1,311
    Thanked in
    888 Posts

Ne.

Nemoj da krijes, reci nam gdje.

Pitam iskljucivo jer u Njemackoj ima par regija koje nemaju ali bukvalno dodirne tacke sa Njemackom (od kojih je NRW al skoro pa bukvalno kao druga drzava sto se tice svega, pogotovo mentaliteta).

Quote Originally Posted by pegasus View Post
    Ovo boldovano ti je netacno. Zivim vec 30 godina van CG, usao duboko u pore drustva / sistema a zivjeh u 4 drzave.

U svakom slucaju, najbolje je da podjes vani i sam iskusis. Definitivno ima pozivitnih stvari. Kao i svudje, imas i negativnih i to puta 1000 u odnosu na Balkan.

Dosta ljudi voli da idolizuje neke druge sisteme u kojima nikada nisu zivjeli a ne shvataju da u realnosti skoro pa nikad nije sve tako crno-bijelo.
    Last edited by beatnological; 19-06-25 at 07:32.

20. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,263
    Thanks Thanks Received 
    10,060
    Thanked in
    7,546 Posts

Švajcarska.

Ono da se praviš lud da cio svijet oko tebe ide u propast.
    Zahvaljujući m*donjama čije pare držiš u svojim bankama.
    Last edited by Bluemoon; 19-06-25 at 15:04.

Thanks Thanks Given 
    239
    Thanks Thanks Received 
    129
    Thanked in
    74 Posts

Da li se začudite kada negdje ne možete naći našu zemlju na spisku, ili se začudite kada nas ipak ima na spisku?

https://www.numbeo.com/quality-of-li...by_country.jsp
    I respect your wrong opinion.
    Lukaj

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    450
    Thanked in
    303 Posts

Zivio sam skoro 6god u inostranstvo i znam cemu pisem, ne komentarisem nesto sto ne znam, u 3 drzave sam zivio, u te 3 je sve sto sam napisao bilo bolje nego kod nas

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    792 Posts

Iseliš se iz svoje države da bi zaradio za odmor u svojoj državi...

25. The Following 8 Users Say Thank You to pauki For This Useful Post:

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)