Na svo ono vibriranje telefona od petnaest do sedam jutros, poslao poruku da danas primam samo one koji oće da jedu, i nemaju mood....petlje da o bilo čemu drugo progovoreNišta ljepše od ćutanja koje onda ide, i onoga evo-ga-opet-je-poludio-no-ga-moramo-trpjet filinga iz pozadine
Priprema od juče
Ne bojte se pešikana, jedranske ajkule su nesretnice bolje za pojest nego što one druge jeduStomačni dio mu je savršen za vatru, ono suvlje oko kičme u ulje, malo jabukovog sirćeta i začine, 14-15 sati na tiho, poslije u tu marinadu može stojat do iduće godine a milijardu puta je bolje od skuše iz konzerve
A za danas prvo
Ova nije išla u led, zato vrlo lagano s njom- u hladnu vodu, malo octa, poklopljeno pa na vrlo slabu vatru za početak pa postepeno pojačavanje- da lagano zagrijava jer onda neće bit baš ko guma, ako kad provri ne oshjetite ispod poklopca onaj miris mora kojem ništa ravno u kuhinju ne postoji, onda ste nešto promašili![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Gintaš, ona dva centralna široka reda, drugi štand s lijeva kad gledaš prema ribari, ogromna jedna žena crna nevjerovatno dobroćudne face. Njihove su jagode, tri kuće mirišu u komšiluk kad to doma doneseš, cijena je da ti put do Podgorice otplati ako uzmeš više od tri kilaI strahovito brzo kvare, što kaže da nisu pripunjene onim antitruležnim hemijama pred branje, pa su mi još milije. A svakako ovim mojim čeljadima do kvarenja ne otraju, to se pojede u par minuta kad ga namirišu
![]()
................
Skuvana hobotnica hladi lagano u svoju vodu, samo tako će zadržat i onaj miris, i ukus, i neće doć ko opanak... Poslije na kolutove, mnogo limuna, malo maslinovog, bibera, peršuna, može i krtole sitne kuvane u riblju supu, i to mu je to što se salate tiče....
edit:
češnjaka samo i obavezno u slučaju da čeljad trpe![]()
...........
Ova zlatica je jutros iz mora, i grdobina je krvarila dok sam je čistio. Od grdobine jedna glava u supu, ostalo sve u komad na gradele.
U supu prvo povrće i zelen da otkuva, onda uz glavu grdobine još jedna škrpinica i kokotić, limunove kore i na kraj iscijeđenog limuna gomila, šaka kuvanog oriza tvrdog oštrog, jabukovog octa i papra. Što je jednostavnija biće morskija![]()
Bukvalistički shvatam ono da je doručak najvažniji obrok, pa ga često pretvorim u ručakDomaća slanina na hladan tiganj dok otpusti, krompir na čips dok ne uhrska, suva paprika krupno izmervljena, kučki sir poslije 4 dana u frižider- malo umirisao, mrva kajmaka i pavlake, suvi smrčak, suvi paradajz, 9 jaja
Servirano na rukolu i čeri, uz grčki jogurt malo posoljen, popapren i posut ljutom tučenom. Može bit da je nekome ovđe previše svega i svačega, ali svi ti ukusi ostanu toliko lijepo razdvojeni da meni savršeno paše.
Last edited by Buva+gacce; 07-06-25 at 13:49.
Ipak najomiljenije jelo svih vremena
Ovaj je na rebra i slaninu, mrvu maslinovog ulja i gomilu povrća.
Ako oćete da vam može trajat koji dan duže (naravno da je istina da je sve ljepši što duže stoji, to nije brza no plemenita hrana), preskočite paradajz.
Ako oćete da napravite ONAJ najposebniji od svih, VOJNIČKI, dodajte još koje parče svježe junetine uz kost, malo leđne juneće slanine, par pilećih kocki, kuvajte ga za bar 20-30 ljudi, na tihu tihu tihu vatru živu, do shjutra.
Ali se čuvajte dobro vojničkog pasulja, vrlo je sličan onoj specijalnoj čeljadi - kad ga jednom sretnete, drugi ćete teško poželjet![]()
Danas prvi put probah da spremim kupus u ćup iz Zlakuse. Bez soli, bibera, vegete, paprika samo svježa + paradajz, crni luk i šargarepa
Jedva čekam sjutra popodne da završim što je ostalo![]()
Sportski pozdrav za Zhuangzi-ja od Zorice Brunclik sa rajfom sa kristalčićima
A neki jedemo sun on a plate
![]()
Toliko sam se zaljubila u Smrčak dodajem ga sad đe stignem a na tvoje fotke vidim samo njega dokle to ide.Hrvati ga baš nešto cijene ovi naši đavo popio.
https://gospodarski.hr/rubrike/ljeko...-smrci-smrcak/
Evo jedna klasika uz onaj namaz što pravim od njega i crvenog vina/suvih šljiva/i luka stavim gambore i pastu,laganica.
E da zaljubila sam se i u salatu od žućenice kad sam bila u Novi ovdje nažalost ne mogu nešto da je nađem.U Feral je odlična da mi je da imam osnovni materijal i napravim istu za ove vrele dane.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Smrčak..u topljenom siru sa pavlakom za kuvanje/biber/maslinovo i aćeto.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Prosulja ti je za palačinke ili Delimano ili Rosmarino iz Volija, zavisi u koju sam kuhinjuAli mislim da stvar ipak nije u tome, koliko god da je dobro da tiganj nije neki zagoreli, praistorijski - jaja na oko bacim na vrelo i redovno poklapam poklopcem takoreći parim. Smanjim temperaturu, i svako malo dižem spuštam poklopac, provjeravam stanje, i kad mi je na oko fino odmah selim na tanjir, jer ih imam osjetljivih koji nikako ne vole da ne mogu da umoče, no ako im se previše ukuva, samo umoče 2x i ostave žumance ko siroče. No meni nije muka ni to, ne valja bacati, s holesterolom sam na ti
Današnji doručak, mastan. Uz komentar - Sve porodice su srećne na sličan način, ali svaka ima taj jedan poseban bejbi plastičan tanjir koji se troši nemilice, po potrebi, daj da ne mrvim style, za sve i svašta pooyyyy
![]()
Last edited by tigrovo_oko; 12-06-25 at 11:37.
Ada, kazi joj razveden triput.
@tigrovo bravo za tanjir!
Ne znam kakve veze ima sa lignjama osim da mu je dosadilo kuvanje trenutnoj zeni pa bi da je zamijeni.sa nekom koja bi njemu kuvala. :P
Ahahahahahahahaha, puna bi istina bila da mi je srce nastanjeno, i, iako mi zakupac stanarinu ne plaća, neću je mijenjat. Ali mi je želudac slobodan
A ti, Zhuangzi, da ikad probaš onu njihovu domaću lignju, u onaj vidikovac gore na vrh Dubrave, i ti bi se za nju tri puta razvodioIli bar bio iz starta neoženjen
![]()
Dje im je taj vidikovac i ko garantuje da su domace?![]()
Neces zamjeriti sto se kod nas zovu ulignji, sa njima sa na ti, ucila sam od najboljihDoma se svake nedjelje jeli svjeze uvaceni. Kad sam ih jednom kupila, tata odrzao lekciju sta je uliganj a sta je totanj
Tigrovo, probacu kako si rekla, ima prosulje od Metalca, preko Tefala do Rosmarina, ipak je izgleda vise do domacice.
Evo da ne spamujem samo, juce malo povrca ali i kobasice
![]()
Ne moš ga promašit kad ulaziš u Novi odozgo, na vrh Dubrave, poslije onog zelenila otvoriće ti se s lijeva parking i ružnjikav jedan objekat, samo mu se jedan etaž vidi. Ali je ono što se od njega ne vidi mnogo ljepše, i malo ima onakvog pogleda u hn. Mislim da se zove Belveder, ili tako nešto
Ukus garantuje. Ali taman ko s onim pasuljem vojničkim- kad ih jednom probaš, drugih će te slabo želja bit. Po tome ćeš ih nepogrešivo i poznat
E baš zato su ona pitanja što sam joj postavio bila toliko fundamentalno krucijalno bitnaKoncipirana naučno, da nepogrešivo mogu doć do odluke jesam li oženjen ili ne
![]()
There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)
Bookmarks