Moje nije, ja sam ove rasprave davno vodio sa profesorom iz krivicnog. Bilo mu je zanimljivo jer su se ostali obicno uvlacili u pedu.
Sent from my phone
Nadam se da su ova "razmišljanja" stranački obojena.
Moje nije, ja sam ove rasprave davno vodio sa profesorom iz krivicnog. Bilo mu je zanimljivo jer su se ostali obicno uvlacili u pedu.
Sent from my phone
Ne razumiješ. Ne možeš da pucaš u čovjeka iz nehata (ako pretpostavimo da nisi slučajno pucao, a ovaj kreten itekako nije slučajno pucao). Govorimo o upotrebi vatrenog oružja protiv drugog čovjeka a ne o nekom nesrećnom slučaju. Ne može niko, osim neuračunljiv čovjek (a neuračunljivost se dokazuje) da tvrdi da je pucao u čovjeka a da nije pristao na mogućnost da tu osobu liši života. Sama činjenica da si preuzeo tu radnju vatrenim oružjem isključuje nehat jer i svaka avetinja zna da pištoljem može da ubije čovjeka, što pretpostavlja da si na tu mogućnost pristao. Zato je i žena iz slučaja koji sam pomenuo osuđena za ubistvo u pokušaju. Sami predmet kojim je izvršila krivično djelo isključuje nehat. Ne možeš nekoga da ubodeš nožem a da ne znaš da možeš da ga ubiješ, pa i ako ti isto nije namjera.
Evo ovaj jaran je samo htio da "preplaši" lika, pa je osuđen za ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/528058
Ovdje čak i nije bilo pogotka, pa opet ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/581535
Last edited by VanjaTheMan; 03-06-25 at 20:56.
Look upon my works ye mighty and this pear...
Aj jedan slucaj sudije Kekovic iz Dg nije vise tamo srecom... uglavnom zatvorenik je napao zatvorenika nekim nozem u pravcu glave, ovaj mrco je digao ruku da se zastiti i noz mu je probio ruku. Presuda : lakse tjelesne povrede
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
U grudi. Osuđena je na dvije godine a muž na tri mjeseca: https://sudovi.me/vsbp/odluka/521466
Nije sasvim tačno. Idu i potpuni promašaji kad je u pitanju vatreno oružje. Eto ga gore i slučaj gdje je tip pogođen u butinu.
Ali mene odavno ništa ne čudi od našeg tužilaštva i pravosuđa.
Last edited by VanjaTheMan; 03-06-25 at 21:03.
Look upon my works ye mighty and this pear...
Mozes i nozicem od grickalice da ubijes covjeka ako ubodes dje ne treba. Evo sjedis u kaficu na plazi, ruka ti je ispruzena na stolu sa otvorenim dlanom, daleko od tijela, prozivao si me i ja dosetam do tvog stola, i prislonim ti na dlan pistolj odozgo na dolje i opalim. Mozes li poginuti tako? Mozes samo ako iskrvaris citav iz male rupe na saci, od pijeska nema rikoseta. Po tebi i praksi je to pokusaj ubistva, po meni nije jbg. Ali jeste da me satru maksimalom od svih mogucih djela za to - izazivanje opasnosti, teska tjelesna, nosenje oruzja itd itd.
Mozes obicnom palicom da napravis tesko ubistvo, i obicno, i iz nehata, i tesku tjelesnu...sve zavisi od masu stvari.
Opet ti kazem, ja razumijem taj stav, ali automatski pokusaj ubistva mi licno nekako ne lezi, svaka situacija ima svoje posebne detalje.
Sent from my phone
kojim živi u vanbračnoj zajednici, na način što ga je nožem, dužine sječiva 20 cm, jedanput ubola u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša, usled čega je zadobio laku tjelesnu povredu u vidu ubodine u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša.
Pa klasican pokusaj ubistva, noz veci od 12cm karakterise se kao opasno oruzje, napad na torzo tj ka srcu...
Ovo je legitimno
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Tek sad vidim ovo, pa mislim da nisu dobri primjeri.
Ovaj prvi je pucao po covjeku koji je bjezao uz stepenice, morao je da prihvati mogucnost da ga pogodi bilo dje pa i u torzo i na mjestu da ga ubije. Pogodio ga u gornju butinu, jako opasno, dobio manje od 3 godine?!? Pa za tesku tjelesnu ide od 1 do 8 cini mi se, koja je poenta ubistva u pokusaju ako ces ga tako blago kazniti?
Ovaj drugi je na prvu i po meni pokusaj ubistva, nema nikakve veze sto ga ni okrznuo nije, pucao iz auta po covjeku koji bjezi, isto je mogao na mjesto da ga ostavi.
Sjeciva duzan ili kraca od sake ili 10, 12cm su urbana legenda, toga nema u zakonima.
Sent from my phone
Last edited by nikolaf7; 03-06-25 at 21:28.
Napisao sam detaljno u vise postova, ali od slucaja do slucaja. Ako konkretno mislis na ova dva iz presuda sto je Vanja postovao, oba su mi pokusaji ubistva.
Naravno da hoces, ti si taj koji donosi tesku odluku o necijem zatvoru, pa bi morao dobro sve i svakoga ispitati. Da li ces u nesto povjerovati to je druga prica.
Sent from my phone
Uz minimalne izuzetke, kod nas je kaznena politika smijurija, tako da ne čudi što se dobijaju višestruko kraće kazne od onoga što može da se dosudi. Često se dosuđuju i kazne ispod propisanog minimuma.
Inače, je li istina da Koljenica sam sebe hvali po tviteru, da priča o nekakvom istorijskom govoru, o tome kako dokazuje da je lider i o njegovim sličnim vlažnim snovima?
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Pitao sam te uopshteno u koju kategoriju bi to ishlo...a kako bi izvagao ti kao sudija,to mi je manje vishe jasno...jer ti krimosi sa kojima si razgovarao i koji su ti iznijeli mishljenja da bi oni tako po nogama eto samo da rane...vecina njih ne ide u streljanu niti su previshe precizni pa da pogode tachno ono mjesto koje nije opasno po život.
...
Pa to ti je situacija dje se doseta do momka koji stoji, i na metar dva od njega ga pogodi jednim metkom u nogu i ode. To mi nije pokusaj ubistva. E sad izgleda da u praksi mnogi nisu bas sigurni i precizni, bude frke i adrenalina, pa zavrse sa kisom metaka na momka koji bjezi, to vec ide drugu kategoriju.
Sent from my phone
A đe, Danilo u 3-4 ujutru, svjež kao rosa, pribran, racionalan gađa u mali prst na nozi
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...krivicna-djela
Nemoj da relativizuješ stvari koje nisu za šalu.
Srećom tvoje shvatanje nije bitno za sudsku praksu.
Naravno nije ni moje,jer bih vratio smrtnu kaznu.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks