Page 221 of 548 FirstFirst ... 121171211217218219220221222223224225231271321 ... LastLast
Results 5,501 to 5,525 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Thanks Thanks Given 
    1,353
    Thanks Thanks Received 
    1,077
    Thanked in
    615 Posts

Nadam se da su ova "razmišljanja" stranački obojena.

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Moje nije, ja sam ove rasprave davno vodio sa profesorom iz krivicnog. Bilo mu je zanimljivo jer su se ostali obicno uvlacili u pedu.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

Quote Originally Posted by nikolaf7 View Post
    Dobro je pitanje i ugao za gledanje.
    Pa ako ima svjedoka da potvrdi namjeru, da sam posao jer me recimo ovaj prebio itd, da sam ga upucao jednim metkom u potkoljenicu i otisao, a ovaj je slijedom nesrecnih okolnosti (nema hitne, niko oko njega ne umije da pomogne itd), meni je to i dalje ubistvo iz nehata, ali za maksimalnu kaznu u tom djelu. Jer ja nemam umisljaj, ja i dalje nisam pristao na to, samo sam ocekivao da nema sanse da mi se to desi.
    Ne razumiješ. Ne možeš da pucaš u čovjeka iz nehata (ako pretpostavimo da nisi slučajno pucao, a ovaj kreten itekako nije slučajno pucao). Govorimo o upotrebi vatrenog oružja protiv drugog čovjeka a ne o nekom nesrećnom slučaju. Ne može niko, osim neuračunljiv čovjek (a neuračunljivost se dokazuje) da tvrdi da je pucao u čovjeka a da nije pristao na mogućnost da tu osobu liši života. Sama činjenica da si preuzeo tu radnju vatrenim oružjem isključuje nehat jer i svaka avetinja zna da pištoljem može da ubije čovjeka, što pretpostavlja da si na tu mogućnost pristao. Zato je i žena iz slučaja koji sam pomenuo osuđena za ubistvo u pokušaju. Sami predmet kojim je izvršila krivično djelo isključuje nehat. Ne možeš nekoga da ubodeš nožem a da ne znaš da možeš da ga ubiješ, pa i ako ti isto nije namjera.

Evo ovaj jaran je samo htio da "preplaši" lika, pa je osuđen za ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/528058

Ovdje čak i nije bilo pogotka, pa opet ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/581535
    Last edited by VanjaTheMan; 03-06-25 at 20:56.
    Look upon my works ye mighty and this pear...

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Moje nije, ja sam ove rasprave davno vodio sa profesorom iz krivicnog. Bilo mu je zanimljivo jer su se ostali obicno uvlacili u pedu.

Sent from my phone
    Samo sec,kako bi ti okarakterisao ranjavanje u nogu...?

Ispod koljena i iznad,svejedno.
    ...

Thanks Thanks Given 
    7,357
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Default Iz raznih medija [Edicija 2025]

Quote Originally Posted by AL no1 View Post
    Samo sec,kako bi ti okarakterisao ranjavanje u nogu...?

Ispod koljena i iznad,svejedno.
    Vjerovatno mu zavisi od toga ko puca i čiji je bratanac.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    6,121
    Thanks Thanks Received 
    5,771
    Thanked in
    3,332 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Praksa je takva da u slučaju da ne povrijediš nikoga, može se uzeti da nije u pitanju ubistvo u pokušaju. To se dešava. Ali ako imaš tjelesnu povredu izazvanu oružjem, onda se uzima kao ubistvo u pokušaju. Bio je čak jedan predmet gdje su se muž i žena posvađali, pa se žena malo jače branila od muža tako da ga je ubola nožem. Njega su gonili samo za nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici a nju za ubistvo u pokušaju.

Čim imaš tjelesnu povredu izazvanu oružjem ili oruđem koje može da usmrti čovjeka, uzima se da je kod počinioca postojala svijest da to može dovesti do smrti i da je na takvu posljedicu pristao. To nije nehat, to je umišljaj, ali blaži, tzv. eventualni umišljaj. I to tužilac zna itekako dobro, tako da je morao da okvalifikuje krivično djelo kao ubistvo u pokušaju.

Naši tužioci jesu nesposobni, ali nisu toliko nesposobni. Ovo je rezultat političkog pritiska 1:1.
    Ta zena ga je ubola u grudi ili glavu jel tako?
    Jer samo glava i torzo ti idu u pokusaj lisavanja zivota...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,121
    Thanks Thanks Received 
    5,771
    Thanked in
    3,332 Posts

Aj jedan slucaj sudije Kekovic iz Dg nije vise tamo srecom... uglavnom zatvorenik je napao zatvorenika nekim nozem u pravcu glave, ovaj mrco je digao ruku da se zastiti i noz mu je probio ruku. Presuda : lakse tjelesne povrede

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Aj jedan slucaj sudije Kekovic iz Dg nije vise tamo srecom... uglavnom zatvorenik je napao zatvorenika nekim nozem u pravcu glave, ovaj mrco je digao ruku da se zastiti i noz mu je probio ruku. Presuda : lakse tjelesne povrede

Lakshe tjelesne su isto nožem,u HNovi prije neki dan,valjda su 2 stranca u pitanju bila.

Chudih se kako lakshe,pa prochitah opet,ali tako je napisano.
    ...

9. The Following User Says Thank You to AL no1 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

Ta zena ga je ubola u grudi ili glavu jel tako?
    U grudi. Osuđena je na dvije godine a muž na tri mjeseca: https://sudovi.me/vsbp/odluka/521466

Jer samo glava i torzo ti idu u pokusaj lisavanja zivota...
    Nije sasvim tačno. Idu i potpuni promašaji kad je u pitanju vatreno oružje. Eto ga gore i slučaj gdje je tip pogođen u butinu.

Ali mene odavno ništa ne čudi od našeg tužilaštva i pravosuđa.
    Last edited by VanjaTheMan; 03-06-25 at 21:03.

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Ne razumiješ. Ne možeš da pucaš u čovjeka iz nehata. Govorimo o upotrebi vatrenog oružja protiv drugog čovjeka a ne o nekom nesrećnom slučaju. Ne može niko, osim neuračunljiv čovjek (a neuračunljivost se dokazuje) da tvrdi da je pucao u čovjeka a da nije pristao na mogućnost da tu osobu liši života. Sama činjenica da si preuzeo tu radnju vatrenim oružjem isključuje nehat jer i svaka avetinja zna da pištoljem može da ubije čovjeka, što pretpostavlja da si na tu mogućnost pristao. Zato je i žena iz slučaja koji sam pomenuo osuđena za ubistvo u pokušaju. Sami predmet kojim je izvršila krivično djelo isključuje nehat. Ne možeš nekoga da ubodeš nožem a da ne znaš da možeš da ga ubiješ, koliko god to da ti nije namjera.
    Mozes i nozicem od grickalice da ubijes covjeka ako ubodes dje ne treba. Evo sjedis u kaficu na plazi, ruka ti je ispruzena na stolu sa otvorenim dlanom, daleko od tijela, prozivao si me i ja dosetam do tvog stola, i prislonim ti na dlan pistolj odozgo na dolje i opalim. Mozes li poginuti tako? Mozes samo ako iskrvaris citav iz male rupe na saci, od pijeska nema rikoseta. Po tebi i praksi je to pokusaj ubistva, po meni nije jbg. Ali jeste da me satru maksimalom od svih mogucih djela za to - izazivanje opasnosti, teska tjelesna, nosenje oruzja itd itd.
    Mozes obicnom palicom da napravis tesko ubistvo, i obicno, i iz nehata, i tesku tjelesnu...sve zavisi od masu stvari.
    Opet ti kazem, ja razumijem taj stav, ali automatski pokusaj ubistva mi licno nekako ne lezi, svaka situacija ima svoje posebne detalje.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    6,121
    Thanks Thanks Received 
    5,771
    Thanked in
    3,332 Posts

U grudi. Osuđena je na dvije godine a muž na tri mjeseca: https://sudovi.me/vsbp/odluka/521466

Nije sasvim tačno. Idu i potpuni promašaji kad je u pitanju vatreno oružje.

kojim živi u vanbračnoj zajednici, na način što ga je nožem, dužine sječiva 20 cm, jedanput ubola u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša, usled čega je zadobio laku tjelesnu povredu u vidu ubodine u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša.

Pa klasican pokusaj ubistva, noz veci od 12cm karakterise se kao opasno oruzje, napad na torzo tj ka srcu...
    Ovo je legitimno

13. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Vjerovatno mu zavisi od toga ko puca i čiji je bratanac.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Drugar, nisi ti za ovu raspravu, dzaba sve pokusavas u blato da pretvoris.
    Nego sta kazu u stabu, da se odma satre ovaj policajac iz svih oruzja, jer ko zna ko ce sledeci da progovori?

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Nije sasvim tačno. Idu i potpuni promašaji kad je u pitanju vatreno oružje. Eto ga gore i slučaj gdje je tip pogođen u butinu.

Noz bilo dje osim ruka/noga i to samo jednom je za mene automatski pokusaj ubistva recimo.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

kojim živi u vanbračnoj zajednici, na način što ga je nožem, dužine sječiva 20 cm, jedanput ubola u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša, usled čega je zadobio laku tjelesnu povredu u vidu ubodine u predjelu lijeve bočne strane grudnog koša.

Pa klasican pokusaj ubistva, noz veci od 12cm karakterise se kao opasno oruzje, napad na torzo tj ka srcu...
    Ovo je legitimno
    Ne kažem da nije. Upravo suprotno. To je samo primjer kojim pokušavam da ilustrujem poentu. Ako ne možeš da se vadiš na nehat upotrebom takvog oružja, kako možeš upotrebom pištolja?

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Ovo je legitimno

A da je sechivo manje i od 10 cm...?
    ...

18. The Following User Says Thank You to AL no1 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Evo ovaj jaran je samo htio da "preplaši" lika, pa je osuđen za ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/528058

Ovdje čak i nije bilo pogotka, pa opet ubistvo u pokušaju: https://sudovi.me/vsbp/odluka/581535
    Tek sad vidim ovo, pa mislim da nisu dobri primjeri.
    Ovaj prvi je pucao po covjeku koji je bjezao uz stepenice, morao je da prihvati mogucnost da ga pogodi bilo dje pa i u torzo i na mjestu da ga ubije. Pogodio ga u gornju butinu, jako opasno, dobio manje od 3 godine?!? Pa za tesku tjelesnu ide od 1 do 8 cini mi se, koja je poenta ubistva u pokusaju ako ces ga tako blago kazniti?

Ovaj drugi je na prvu i po meni pokusaj ubistva, nema nikakve veze sto ga ni okrznuo nije, pucao iz auta po covjeku koji bjezi, isto je mogao na mjesto da ga ostavi.

Sjeciva duzan ili kraca od sake ili 10, 12cm su urbana legenda, toga nema u zakonima.

Sent from my phone
    Last edited by nikolaf7; 03-06-25 at 21:28.

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Tek sad vidim ovo, pa mislim da nisu dobri primjeri.
    Ovaj prvi je pucao po covjeku koji je bjezao uz stepenice, morao je da prihvati mogucnost da ga pogodi bilo dje pa i u torzo i na mjestu da ga ubije. Pogodio ga u gornju butinu, jako opasno, dobio manje od 3 godine?!? Pa za tesku tjelesnu ide od 1 do 8 cini mi se, koja je poenta ubistva u pokusaju ako ces ga tako blago kazniti?

Ovaj drugi je na prvu i po meni pokusaj ubistva, nema nikakve veze sto ga ni okrznuo nije, pucao iz auta po covjeku koji bjezi, isto je mogao na mjesto da ga ostavi.

Sjeciva duzan ili kraca od sake ili 10, 12cm su urbana legenda, toga nema u zakonima.

Sent from my phone
    Ne z,nisam pravnik,a mozda nisu ni urb legende,nego ne odgovori mi kako karakterishesh ova ranjavanja noga...?

Jer ti kao sudija necesh pitati okrivljenog je li imao namjeru da ga ubije ili samo malo rani,a lagano ga moze ubit ako metak ode koji cent gdje ne treba.
    ...

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Ne z,nisam pravnik,a mozda nisu ni urb legende,nego ne odgovori mi kako karakterishesh ova ranjavanja noga...?

Jer ti kao sudija necesh pitati okrivljenog je li imao namjeru da ga ubije ili samo malo rani,a lagano ga moze ubit ako metak ode koji cent gdje ne treba.
    Napisao sam detaljno u vise postova, ali od slucaja do slucaja. Ako konkretno mislis na ova dva iz presuda sto je Vanja postovao, oba su mi pokusaji ubistva.

Naravno da hoces, ti si taj koji donosi tesku odluku o necijem zatvoru, pa bi morao dobro sve i svakoga ispitati. Da li ces u nesto povjerovati to je druga prica.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,602
    Thanked in
    3,807 Posts

Uz minimalne izuzetke, kod nas je kaznena politika smijurija, tako da ne čudi što se dobijaju višestruko kraće kazne od onoga što može da se dosudi. Često se dosuđuju i kazne ispod propisanog minimuma.

Inače, je li istina da Koljenica sam sebe hvali po tviteru, da priča o nekakvom istorijskom govoru, o tome kako dokazuje da je lider i o njegovim sličnim vlažnim snovima?
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Napisao sam detaljno u vise postova, ali od slucaja do slucaja. Ako konkretno mislis na ova dva iz presuda sto je Vanja postovao, oba su mi pokusaji ubistva.

Naravno da hoces, ti si taj koji donosi tesku odluku o necijem zatvoru, pa bi morao dobro sve i svakoga ispitati. Da li ces u nesto povjerovati to je druga prica.

Sent from my phone
    Pitao sam te uopshteno u koju kategoriju bi to ishlo...a kako bi izvagao ti kao sudija,to mi je manje vishe jasno...jer ti krimosi sa kojima si razgovarao i koji su ti iznijeli mishljenja da bi oni tako po nogama eto samo da rane...vecina njih ne ide u streljanu niti su previshe precizni pa da pogode tachno ono mjesto koje nije opasno po život.
    ...

Thanks Thanks Given 
    6,946
    Thanks Thanks Received 
    680
    Thanked in
    397 Posts

Pitao sam te uopshteno u koju kategoriju bi to ishlo...a kako bi izvagao ti kao sudija,to mi je manje vishe jasno...jer ti krimosi sa kojima si razgovarao i koji su ti iznijeli mishljenja da bi oni tako po nogama eto samo da rane...vecina njih ne ide u streljanu niti su previshe precizni pa da pogode tachno ono mjesto koje nije opasno po život.
    Pa to ti je situacija dje se doseta do momka koji stoji, i na metar dva od njega ga pogodi jednim metkom u nogu i ode. To mi nije pokusaj ubistva. E sad izgleda da u praksi mnogi nisu bas sigurni i precizni, bude frke i adrenalina, pa zavrse sa kisom metaka na momka koji bjezi, to vec ide drugu kategoriju.

Sent from my phone

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Pa to ti je situacija dje se doseta do momka koji stoji, i na metar dva od njega ga pogodi jednim metkom u nogu i ode. To mi nije pokusaj ubistva. E sad izgleda da u praksi mnogi nisu bas sigurni i precizni, bude frke i adrenalina, pa zavrse sa kisom metaka na momka koji bjezi, to vec ide drugu kategoriju.

Sent from my phone
    Takvih situacja,koje si opisao,da neko dosheta na metar ili 2 i rani u nogu,skoro da nema u praksi...obichno je to sa udaljenosti koja nije bash mala.
    ...

Thanks Thanks Given 
    1,353
    Thanks Thanks Received 
    1,077
    Thanked in
    615 Posts

A đe, Danilo u 3-4 ujutru, svjež kao rosa, pribran, racionalan gađa u mali prst na nozi

27. The Following User Says Thank You to coldplay For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8,537
    Thanks Thanks Received 
    3,811
    Thanked in
    2,262 Posts

Quote Originally Posted by coldplay View Post
    A đe, Danilo u 3-4 ujutru, svjež kao rosa, pribran, racionalan gađa u mali prst na nozi
    Ma nije on druže.aj da jes pa da ti je ovo tachno.
    ...

Thanks Thanks Given 
    454
    Thanks Thanks Received 
    604
    Thanked in
    233 Posts

Sent from my phone
    https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...krivicna-djela

Nemoj da relativizuješ stvari koje nisu za šalu.
    Srećom tvoje shvatanje nije bitno za sudsku praksu.
    Naravno nije ni moje,jer bih vratio smrtnu kaznu.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Page 221 of 548 FirstFirst ... 121171211217218219220221222223224225231271321 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)