Sva ta dimljena riba sa jezera liči na "pravo meso" zato ga je nas narod cijenio. Doduse i sva riba sa Jadrana je do skoro bila sirotinska hrana. Tek sa emancipacijom i uticajem zapada prvo na hrvate, pa dalje na nas, smo je poceli cijeniti. Prije 70 godina je kod nas i hrvata kokoska vise vrijedjela od zubaca...o hobotnicama, rakovima da ne pricam. Ali vremena se mijenjaju![]()
Škaram, kernja, zubatac, sanpjer, šojza...ko je probao ove ribe zna zasto je Mediteran i mediteranska ishrana na prvom mjesto po gastronomiji na planeti.
p.s. Nije loš ni krap da me ko pogresno ne shvati
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
ja sam stolar, u podznaku shkorpioooni
Po preporuci Shaneman-a, znači masakriliti pwo pred ljeto
kačamak i teletina na seljački, kaže kuvar ima i čokolade za kuvanje, kako me gađao...
![]()
To nije nalik kacamaku kakav je bio. O cijenama da ne pricam. Osmoča' kačamak, jedes sir. Ljepse rec' daj tanjir sira.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Više osjetih krompir, nego sir, iako se rasteže na max. U Vodenicu mi je lijep, ali reko da probamo i drugačije. Ne bi valjalo da svi rade sve istoZa cijene ne znam, jer kako se odmaknem od Bd i Ko, sve mi nekako lakše pa'ne.
Sve je bilo dobro dok nije poceo sa hiltijem da ga 'tuče'.![]()
Kapiram ja i da se pročulo i da ima 100 duša dnevno ali to nije to odavno. Dodje kačamak ka' pire preliven sirom.
Eto tebi biznis ideje, ubaci kačamak u Rio![]()
Samo mi to jos fali pa da se objesim ispred slobodno.
Nešto se kačamak ne sprema dovoljno brzo da bi bio brza hrana...
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Đe vam je mlados'....
Stvarno, red bi bio rastan da ubaci
nothing comes from violence and nothing ever could
Cini mi se pasha ce smrsat kolko mu se smucilo od rada tamo![]()
A ipak si rekao nešto o sebi, samo na pogrešnoj temi![]()
Pa e.
.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Kačamak je od kukuruznog brašna, a ta smjesa od krompira što vama prodaju pod tim imenom je zapravo tučanik.
Hoćeš da kažeš da je moja baba koja bi sad imala 100 godina pogrešno zvala tučanik kačamakom i da ti bolje znaš od nje?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kačamak su i jedno i drugo. Zavisi u kojem si dijelu Crne Gore, tako da ako si u Podgorici, Kolašinu itd i naručiš dobijaš ovaj sa krompirom koji se miješa sa brašnom. Ako si na Žabljaku onda samo brašno. Slično je u Srbiji, Bosni, Turskoj... U Italiji palenta/polenta
Ada imamo i mi babe i đedoveOd krompira se pravio kao sirotinjska varijanta, u vremenima nestašice kukuruznog brašna, a takvih vremena je bilo podosta.
Koji vi?
Upravo ovo što kolega gore reče. Kačamak je i jedno i drugo. U različitim krajevima se I različito pravio. Neđe je bilo više pšenice, neđe kukuruza itd
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ne može teletina ispod sača biti i od telećeg i od jagnjećeg mesaNe znam na koju to foru dva potpuno različita jela mogu isto da se zovu, ali nećemo dalje.
Na zb nema kacamaka, tamo je palenta sa sirom
Bogme ima, jedno je kačamak a drugo palenta.
Kazem, to sto oni prave je palenta
Naravno, ukusi su različiti. Po meni se kačamak iz Savardaka ne može porediti sa ostalim kačamacima. Ne žale sir i skorup, a znajući cijene skorupa ne bih rekao da je sirotinjska varijanta. Moja preporuka je lokalna šljiva kao aperitiv.
U PG je ok u Staroj Kući. Uz dužno poštovanje, kačamak sa Žabljaka je više kao palenta, kao što reče koleginica.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks