Ugovarate li plate u bruto iznosu?
Kakav je odnos u CG?
![]()
The more things change, the more they stay the same.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
A HR bi bila na vrhu, iznad Njemacke...
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Ova prica da cemo mi biti konkurentniji u regionu ili sire sa nizim opterecenjem na zarade i privlacniji za strane investitore nema veze. Sustina je bila da se poslodavcima ukinu doprinosi na njihov teret na plate za radnike.
Dragi drugari,
povela se rasprava na temi o tržištu nekretnina što je srednja klasa i koja su to primanja. Ja neđe rekoh 3500 da donesu roditelji doma u četvoročlanu familiju u neku kategoriju srednje klase. Rekoše da pretjerujem.
Krenuh sa troškovne strane i pobrojah sve neke normalne stvari i koliko koštaju.
I što je veoma važno, bez kredita, cigara i kladionica (pozitivna nula i igram sitno, ka u prkno).
Ispade mi 3360 eur mjesečno za nezaduženi, nepušački i besporočni život u svom stanu. Možda sam nešto zaboravio...
Trošak Iznos Primjedba&objašnjenje Hrana 1000 nedeljne kupovine 600, i preko nedelje 400 Struja 80 Prosjek Telekom 60 Paket i dva broja za đecu. Firme plate odraslima mobilne Ostale režije 120 Održavanje stana i garaže, voda, smeće, parking na poslu, razne pretplate netflix, spotify… Auta 350 Dvoje kola, registracija, gorivo, održavanje, gubitak vrijednosti tokom vremena, jer nećeš iduća kupit za pare od starih kola, godišnje pa se podijeli sa 12 Sport 250 Treninzi za roditelje i dvoje đece + kampovi za djecu i škola u prirodi, godišnje pa kroz 12 Obrazovanje 280 produženi i poneki privatni čas, potrepštine za školu umanjeno za, dva mjeseca bez produženog, uključeno i da se kupi koja knjiga Čestitke 120 1500 godišnje na svadbe, babine, mature, polumature prijatelja i rodbine Rođendani 120 800 dva dječija rođendana + 600 za poklone kad oni idu na rođendane za godinu (30x20 eur), pa kroz 12 Ljetovanje 150 1800 da se iznajmi 15-20 dana nešto na more i na planinu ljeti, hrana se sprema i bez troška plaže i sl. Zimovanje 80 Da se povedu đeca na skijanje, rentiranje nekog smještaja, ski paščad, nekad instruktor i oprema, bude oko 1000 Garderoba 250 Otprilike za četvoro 3000 godišnje da se zanovi ponešto odjeće i obuće običnih brandova, nikakvo ludilo Kafana i opuštanje 500 Ovdje su ubačeni i izlasci familije na ručak, kafe doručkovi na pauze na poslu, eventualni izlasci uveče, plažno i skijaško iće i piće, kako na obdan tako i na duže. I ono što se naruči. 17 EUR dnevno. Bez službenih sjeđenja i ručkova. Total 3360 bez kredita, ne puši se u familiju
Tko leti, vrijedi...
Evo da odma dodam popravke kroz kuću, krečenja, zamjena namještaja, bijele tehnike...
Dobro je dok se za telefone grebemo od poslodavca a prethodne đeci prosleđujemo![]()
Tko leti, vrijedi...
Вас ни Америка подмирит не може.![]()
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Pa koliko to mesa kupi prosjecna porodica , meni se cini da ne moze preko 100 eura mesa pojesti za mjesec...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ovo je priča o životu da se ne stiskaš, nikakvog luksuza ni poroka. Ni cigara, ni tiketa, ni stambenog kredita.
Ok, moglo bi se jeftinije, jedna umjesto dvoje kola, neka ga dijete samo doma, ne mora u produženi (youtube 8 sati dnevno).
Mogu rođendani i odmori.
Samo nabrojih stvari koje, realno, nisu nikakav luksuz. Nema luksuznih brednova. Ups... ne ubacih niđe hemiju, a moramo se zapirat pomalo
Eto da se neđe katuje iz tabele upane hemije, održavanje stana&kuće&krečenje i slične rabote.
Uglavnom, onu tabelu sam ubačio ponukan diskusijom o srednjoj klasi na nekretninskom topicu. Tada sam rekao da je srednja klasa 3500 mjesečno i popadalo se u nesvijest.
Onda nabrojah neke troškove koji su normalni za srednju klasu, kod nas ili neđe drugo.
Nema tu nikavih cohiba, sassacaia vina, monblanc lapisa ili nedajbože IWC-a ili Rolexa.
Tko leti, vrijedi...
Kad se nabavlja "na veliko" nemaš osjećaj koliko ispane mjesečno.
Uzeh prije 15ak dana pola teleta (460€), trajaće 5-6 mjeseci. Tako da ode na teletinu oko 80-100e mjesečno.
Ranije dok sam imao "dobavljača" za domaću piletinu, 10ak piladi je trajalo 3-4 mjeseca (2kg x 10 komada x cijena po kg = 350-400€). Prosjek 100€ mjesečno.
Dodaj svinjetinu (uglavnom suhomesnato), ribu, ćuretinu, i izađe ti lagano samo meso 300€+ u prosjeku mjesečno za četvoročlanu familiju.
Naravno, ima ljudi koji ne vole meso previše (ja bih mogao samo meso jesti bez priloga), koji ne kupuju domaće i sl.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
#fakenews
Nema ručka bez mesa.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Ne umiješ izabrat' ...
Ne stavih u tabelu kozmetičarke, noktarke, frizere za svu familiju.
Materijal za uljepšavanje, krema, kozmetika ...
Proteze 1000+ eura, ekskurzije, (polu)maturska...
Aooo.... 3500 oskudacijameso je džabe
![]()
Tko leti, vrijedi...
Opet ti fala para za ljubavnicu i sa 3500e...
Uzas
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Hahahabahaha oskudacija
Ja nemam đecu, ako znam kako bi preživjela mjesec...ja se ni sama ne mogu sastavit' s' parama
Šalim se malo...imala bi druge prioritete, jasno, ali ipak ne mogu da ukapiram kako uspijevaju ovi sa troje i više đece...
Ljubavnica je najveća glupost na svijet. Investiraš vremena, para, a budale i emocija... i dobiješ na kraj isto što i doma. Još jednu koja zvoca, u ovom slučaju zvoca kad ćeš da se razvedeš.
Da dodam buržoasku naviku peglanja košulja u vešeraj. Pošto neće ni žena ni ljubavnica da ih peglaju![]()
Last edited by Gagarin; 08-03-25 at 08:06.
Tko leti, vrijedi...
1000 eura za hranu? Druže dobri, ne znam jesi li se ti podigao na dvor pa jedete hiljadu eura hrane, ali ovo je masu para za hranu, pa više ti se isplati farmu svoju da otvoriš. Ovo je prese****anje.
Netflix, spotify i ostalo je smeće teško i nepotrebno je totalno. To plaća samo onaj koji sam sebi oće to da plaća, to nije obavezno.
Kola? Nije ti registracija svakih mjesec dana nego jednom godišnje. Oćeš da imaš 350e mjesečno za kola samo, jer ti gube vremenom vrijednost? Ti se druže drogiraš...
Čestitke i rođendani? To neću ni da komentarišem...
Kafana i opuštanje??????? Pakao od ovoga naroda..
Koliko su dvije registracije? 600? jel to 50 mjesečno? Koliko gube kola na vrijednosti godišnje 1000 eura jedna, dvoje 2000, mjesečno je to 160 eura. Idu li kola na vodu, rade li se servisi mijenjaju li se djelovi.
Hrana 1000 mjesečno za četvoročlanu porodicu je 8 eura po osobi dnevno.
Može i sa manje. Može i život bez djece. Ali jbg... napravismo ih, pa nema smisla da su gladni.
Last edited by Gagarin; 08-03-25 at 08:34.
Tko leti, vrijedi...
Slazem se za sve ovo sto si napisao cak bih i dodao josh neke stvari ali ovo je budzet za neki bas bas lagodni zivot
Ja bas malo osoba znam koje mogu da priuste da trose ~4000e mjesecno na sve ovo sto si nabrojao a i te sto znam da zaradjuju toliko radije su se opredijelili stvoriti nesto pa su kupili neku dodatnu nekretninu ili vise njih
Sad je dug spisak i objasnjenja dje bi covjek mogao ustedjeti i manje potrositi i opet normalno zivjeti ali to svi mi odje znamo jer 90% nas odje zivi i prezivljava sa daleko manje od ove sume od 4000e mjesecno. Definitivno najveci trosak na mjesecnom nivou je hrana … roba i tranje su najmanji problem jer za jedan dan pojedes jedne farmerke koje nosis godinu - dvije, a to sto si pojeo istovaris u solju do ujutro …
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Stivi; 08-03-25 at 08:37.
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Ovo ništa od ovoga nije moranje. Znam familije koje žive sa više članova sa 2-3 pa ČAK i 4 puta manje para. Familije koje MORAJU da žive sa manje para, npr ovo 8 eura po osobi dnevno, spremaju ručkove za više dana, kuva se i sprema za više dana baš zbog te uštede. Pa ko oće da jede po restorana, neka zaradi pa neka troši svoje pare. Kad je familija tu se pare stavljaju na jedno i troši se unutar familije i za potrebe familije.
Gagi je očigledno navikao na lagodan život
Složio bih se sa @immersion,sve je ovo potreba u danasnje vrijeme,ali cifre su malo prećerane za neku prosjecnu porodicu.
Uostalom,dosta parova ne može ni zaradit ovih 3000+ mjesecno,pa ih samim tim neće ni trošiti,bez da dižu kredit,ali opet moje misljenje je da i sa 2500e mjesecno četvoročlana porodica u ovoj državi može fino proći.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks