Page 18 of 24 FirstFirst ... 8141516171819202122 ... LastLast
Results 426 to 450 of 591

Thread: Bosna i Hercegovina - politički sistem i situacija

Thanks Thanks Given 
    1,670
    Thanks Thanks Received 
    1,237
    Thanked in
    820 Posts

Quote Originally Posted by AdO_pG View Post
    Bas bih više od svega volio da Bosna i Hercegovina bude kao nekad,da ljudi žive u miru i da se batale nacionalizma i vjerske netrpeljivosti. Samo nam svima političari yebase majku,pa se posle čudimo,bunimo sto nam nameću nekoga šmita ili koga već.
    Nema sanse posle svega sto su im Srbi uradili. Opet bi im isto uradili da im moze biti. Ali nema vise embarga na oruzje pa prpa.
    Ali bosanski muslimani su jako naivni i lakovjerni, nisu kao mi. Opet kao pokusavaju neki suzivot s njima ali nema srece tu jer ovi oce svoje i ne popustaju

Sent from my SM-A556E using Tapatalk
    Last edited by Tripleta; 02-03-25 at 23:58.
    Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.

Thanks Thanks Given 
    331
    Thanks Thanks Received 
    1,592
    Thanked in
    1,217 Posts

Ne mislim da je prpa od oružja, nego od kolektivne svijesti naroda u BiH.
    Niko više ne da na sebe. A i ne treba.
    Neke ravnoteže se uspostavljaju polako. I treba.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

To je srpska verzija i ničija više,svi u regionu će reci suprotno,ali ako ti želiš da vjerujes u to ne mogu ti nista.

Trazio sam ovo da pokažem,a nedje sam gledao i prije par godina u vezi ovoga,sad ga ne mogu naći snimak.

https://stav.ba/vijest/rat-je-poceo-...kravici-/19930

Ja sad mogu reci da je povod za ubistvo svata bio ovaj zločin,a nema veze s vezom.

Ubistvo svata je bio samo izgovor da se započne rat,jer je taj dan bio referendum,a ne vidim zašto bi muslimani/bosnjaci htjeli rat kad su bili dosta slabije naoruzani od “neprijatelja” jedan dobar dio rata.

Ratovi u sloveniji,hrvatskoj i bosni su počeli iz istog razloga,zato sto su htjeli da se otcijepe,svaka republika je na to imala pravo,ali su imali naspram sebe krvozedne monstrume koji su u početku pjevali Slobodane posalj’ nam salate,bit će mesa klacemo hrvate,pa posle u bosni i hercegovini znamo dobro.

Uopste ne zelim da pišem o ovome,niti imam problem s tim ko je počeo rat,jer su to isti oni koji su ga započeli u sloveniji,hrvatskoj,bosni i hercegovini,pa na kosovu.
    Je li bilo zločina sa svake strane jeste i svi treba da osudimo ubistva nevinih ljudi,tu je nažalost najviše stradao narod koji to nije zelio i koji je do skoro živio složno i u miru.
    Ono sto ne trebamo da dozvolimo nikad više da nas zavadjaju i da dodje do nečeg sličnog na našim prostorima,valjda je dosta bilo za sva vremena.

ps. muslimani/bosnjaci su postali radikalni za vrijeme rata,pa i posle,ali ne možeš sad da kazes da su svi takvi.
    Danas imaš onih koji burno reaguju kad se pominje otcjepljenje entiteta Rs,vjerujem da medju njima dosta ima onih kojima je neko ubijen u ratu,tako da mogu da ih razumijem. Isto tako s druge strane reaguju oni kojima je neko ubijen kako oni smatraju za republiku srpsku.
    Brate ako oces da diskutujemo ovako objektivno i kao ljudi molim te mani se rekla kazala prica i propagande, ako vec smatras da znas sve o situaciji fino postavi nesto konkretno i legitimno pa da raspravljamo. Inace ja materijala za ovu temu imam buljuk, mogu satima odje da izbacam milion stvari jer igrom slucaja to je trebao da mi bude diplomski rad

Elem, ako izdvojis 2 minuta da procitas link koji si postavio vidjeces da se ne radi o nikakvim civilima i "divnim, postenim, vrhunskim" ljudima nego o obicnim kriminalcima koji su se tih dana uveliko naoruzavali od strane SDA mada da ne bude da ja pricam gluposti.

Prije rata, 2. avgusta 1990. u Foci je formirana prva paravojna muslimanska formacija u BiH a sami vodja Halid Cengic priznaje da su se zakleli na dzihad (2 godine prije pocetka rata, godinu dana prije pocetka rata u Hrvatskoj).

31.3.1991. SDA osnuje Patriotsku Ligu, ilegalnu organizaciju koja je u sustini teroristicka organizacija, a evo jedan snimak iz arhive cisto da imamo na forumu, sasvim slucajno to podrzava rodjeni brat Halida Cengica pomenutog iznad - Hasan Cengic valjace:

10.6.1991 - Emin Svrakic u sred Sarajeva u Domu Policije:

Samo sam zagrebao povrsinu, jer nije tema za to al moja poenta ostaje ista i naravno dobrodsao si da me ubijedis u drugacije. DO toga rata nikada nije moralo doci i taj rat su muslimani najvise gurali i na kraju ostali na ogromnih 23% koje trenutno imaju.

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Lose bi ti prosao na taj diplomski rad vidim ja.

Imao bih i ja materijala za pokazivanje,dovoljno sam procitao i pogledao,a ovi snimci koje si izbacio samo pokazuju da su muslimani/bosnjaci znali da im se sprema sto i hrvatima (bilo bi i slovencima ali ali) i da su se spremali za odbranu od krvoloka,a ne za napad,jer kao sto znamo nisu ni izbliza bili naoruzani kao njihov neprijatelj.

Kao sto napisah,nemam želju da pišem o ovoj temi,sto puta ispricanoj. Vjeruj u sta god oces,budi ti objektivan posto ja i cijeli region nismo. Ubijedit necemo jedni druge tako da je bespotrebna dalja rasprava oko ove teme.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Arogancija ce te nagrdit brate moj

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Niko mi u životu nije rekao da sam arogantan,evo ti se sad nadje.

Tako u prethodnom postu pozivaš da budem objektivan,ja se trudim da budem na svakoj temi,evo tu sam na forumu skoro 20 godina,pa neka forumasi koji su ostali tu kažu iako mnogima ne odgovara šta pisem, jer većina drzi neku svoju stranu.

Ja znam da tebi ova priča ne odgovara,opet kažem ubijedit nećemo jedni druge,možda ti smatraš da sam arogantan,ja ću misliti da ti živiš u zabludi,ali šta da se radi,mora se ići dalje.

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Samo sam zagrebao povrsinu, jer nije tema za to al moja poenta ostaje ista i naravno dobrodsao si da me ubijedis u drugacije. DO toga rata nikada nije moralo doci i taj rat su muslimani najvise gurali i na kraju ostali na ogromnih 23% koje trenutno imaju.
    Ne može se reći da su muslimani najviše gurali rat u BiH, ali isto je smješno reći da se za njega nisu spremali.

Najviše su rat u BiH gurali Hrvati, odnosno Zagreb. Tuđmanu je trebalo da se težište rata iz Hrvatske, gdje je do kraja 1991 godine izgubio trećinu teritorije, prebaci u BiH i uvuku i muslimane u rat, čije rukovodstvo se do tad držalo po strani u fazonu "nije to naš rat".

Ratna dejstva u Hrvatskoj su okončana 2. januara 1992 godine potpisivanjem Sarajevskog primirja.
    Već u martu 1992 godine, odmah nakon proglašavanja nezavisnosti BiH, hrvatska paravojska, a u stvari regularne jedinice hrvatske vojske, prelaze Savu i zauzimaju Bosanski Brod, a kasnije i Modriču, Derventu i to neko područje Bosanske Posavine, čime odsjecaju Banja Luku.
    To su u suštini prva prava ratna dejstva u samoj BiH i tu su počinjeni i prvi masakri nad civilima u BiH. U tome su učestvovali i muslimani, ali uglavnom kao pripadnici "hrvatskih postrojbi".

Srbima u BiH taj rat i nije bio toliko potreban, ali su bili spremni na njega u slučaju da se Sarajevo odluči na secesiju i proglašenje nezavisnosti. To se desilo u Hrvatskoj i svakoj budali je bilo jasno da će u BiH biti još gore.

Ključnu ulogu je na kraju odigralo muslimansko rukovodstvo, iako je muslimanima taj rat najmanje trebao. Odnosno, nikako im nije trebao. Niti su bili spremni na njega, niti su imali jasnu strategiju kako da ga vode. Što bi pravnici rekli, znali su da će doći do teških posledica, ali su olako pristali na činjenje koje će do njih dovesti.
    Imali su oni te neke radikalne struje koje su se još tokom 1991 godine naoružavale, te Patriotske Lige i Zelene beretke pod okriljem SDA, ali većina muslimanskog naroda u BiH nije bila radikalna i nekako je utisak potpuno nesvjesna šta se dešava.
    Bilo je tu i jako pametnih ljudi , mirotvoraca sa iskustvom iz Drugog Svjetskog Rata na teritoriji BiH, poput Adila Zulfikarpašića i Muhameda Tunje Filipovića koji su znali šta čeka zemlju u slučaju muslimansko-srpskog sukoba. Oni su išli i pregovarati sa Miloševićem o uslovima pod kojim će BiH ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom i tako izbjeći rat.

Ali je na kraju Alija Izetbegović, pod uticajem radikalne struje i ko zna još čijim uticajem, odlučio "žrtvovati mir za nezavisnost" (citat) i tako je sve otišlo do djavola u BiH, jer će posle izbiti i muslimansko-hrvatski sukob, pa i muslimansko-muslimanski...
    Last edited by Massaro; 03-03-25 at 11:52.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Niko mi u životu nije rekao da sam arogantan,evo ti se sad nadje.

Tako u prethodnom postu pozivaš da budem objektivan,ja se trudim da budem na svakoj temi,evo tu sam na forumu skoro 20 godina,pa neka forumasi koji su ostali tu kažu iako mnogima ne odgovara šta pisem, jer većina drzi neku svoju stranu.

Ja znam da tebi ova priča ne odgovara,opet kažem ubijedit nećemo jedni druge,možda ti smatraš da sam arogantan,ja ću misliti da ti živiš u zabludi,ali šta da se radi,mora se ići dalje.
    Arogancija je to 1/1, nidje nisam vidio da izbacis neki valjani dokaz, neki izvjestaj, neki govor samih ucesnika itd itd sve ti se svodi na price rekla kazala i propagandu. A onda formiras svoje misljenje oko toga, ako ko zivi u zabludi definitivno si to ti onda. Sa druge strane, kad god mi neko dokaze suprotno ja to prihvatim a dosta puta na forumu nisam bio u pravu pa me evo.

Objektivnost u tvom pisanju ne postoji i kontradiktujes sebe pogotovo na ovoj temi bas redovno, u jednu ruku kazes kako su svi krivi a u drugu da se zna ko je "zapocinjao ratove" a ustvari ti je znanje o temi veoma povrsno cim postavljas linkove iz knjige Nasera Orica. I kad te neko pita da fino izneses neke adekvatne dokaze tebi se o temi ne pise, al bitno je da znas za ostale da kazes je l nesto glupost ili ne

9. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Quote Originally Posted by Massaro View Post
    Ne može se reći da su muslimani najviše gurali rat u BiH, ali isto je smješno reći da se za njega nisu spremali.

Najviše su rat u BiH gurali Hrvati, odnosno Zagreb. Tuđmanu je trebalo da se težište rata iz Hrvatske, gdje je do kraja 1991 godine izgubio trećinu teritorije, prebaci u BiH i uvuku i muslimane u rat, čije rukovodstvo se do tad držalo po strani u fazonu "nije to naš rat".

Ratna dejstva u Hrvatskoj su okončana 2. januara 1992 godine potpisivanjem Sarajevskog primirja.
    Već u martu 1992 godine, odmah nakon proglašavanja nezavisnosti BiH, hrvatska paravojska, a u stvari regularne jedinice hrvatske vojske, prelaze Savu i zauzimaju Bosanski Brod, a kasnije i Modriču, Derventu i to neko područje Bosanske Posavine, čime odsjecaju Banja Luku.
    To su u suštini prva prava ratna dejstva u samoj BiH i tu su počinjeni i prvi masakri nad civilima u BiH. U tome su učestvovali i muslimani, ali uglavnom kao pripadnici "hrvatskih postrojbi".

Srbima u BiH taj rat i nije bio toliko potreban, ali su bili spremni na njega u slučaju da se Sarajevo odluči na secesiju i proglašenje nezavisnosti. To se desilo u Hrvatskoj i svakoj budali je bilo jasno da će u BiH biti još gore.

Ključnu ulogu je na kraju odigralo muslimansko rukovodstvo, iako je muslimanima taj rat najmanje trebao. Odnosno, nikako im nije trebao. Niti su bili spremni na njega, niti su imali jasnu strategiju kako da ga vode. Što bi pravnici rekli, znali su da će doći do teških posledica, ali su olako pristali na činjenje koje će do njih dovesti.
    Imali su oni te neke radikalne struje koje su se još tokom 1991 godine naoružavale, te Patriotske Lige i Zelene beretke pod okriljem SDA, ali većina muslimanskog naroda u BiH nije bila radikalna i nekako je utisak potpuno nesvjesna šta se dešava.
    Bilo je tu i jako pametnih ljudi , mirotvoraca sa iskustvom iz Drugog Svjetskog Rata na teritoriji BiH, poput Adila Zulfikarpašića i Muhameda Tunje Filipovića koji su znali šta čeka zemlju u slučaju muslimansko-srpskog sukoba. Oni su išli i pregovarati sa Miloševićem o uslovima pod kojim će BiH ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom i tako izbjeći rat.

Ali je na kraju Alija Izetbegović, pod uticajem radikalne struje i ko zna još čijim uticajem, odlučio "žrtvovati mir za nezavisnost" (citat) i tako je sve otišlo do djavola u BiH, jer će posle izbiti i muslimansko-hrvatski sukob, pa i muslimansko-muslimanski...
    U sustini si rekao i sto sto i ja, niko odje (makar da sam ja vidio, svakako ne ja) ne govori da su Srbi nevinascad i da nisu krivi svakako za ta desavanja i da nisu mogli nekako da sprijece da dodje do tog rata al konsenzus je na forumu jasan -> Samo Srbi krivi i nema druge price. Nonsens

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Arogancija je to 1/1, nidje nisam vidio da izbacis neki valjani dokaz, neki izvjestaj, neki govor samih ucesnika itd itd sve ti se svodi na price rekla kazala i propagandu. A onda formiras svoje misljenje oko toga, ako ko zivi u zabludi definitivno si to ti onda. Sa druge strane, kad god mi neko dokaze suprotno ja to prihvatim a dosta puta na forumu nisam bio u pravu pa me evo.

Objektivnost u tvom pisanju ne postoji i kontradiktujes sebe pogotovo na ovoj temi bas redovno, u jednu ruku kazes kako su svi krivi a u drugu da se zna ko je "zapocinjao ratove" a ustvari ti je znanje o temi veoma povrsno cim postavljas linkove iz knjige Nasera Orica. I kad te neko pita da fino izneses neke adekvatne dokaze tebi se o temi ne pise, al bitno je da znas za ostale da kazes je l nesto glupost ili ne
    Besmisleno je s takvima kao ti raspravljati,rekao sam ko je započeo rat i zasto,samo su tražili povod da ga zapocnu.

Izbacio sam ono jer si rekao da je ubistvo srpskog svata označilo pocetak rata,pa opet bi neko drugi rekao da je ovo sto sam ja izbacio,a nijedno ni drugo nije,već to sto se Bosna i Hercegovina pokušala otcijepiti.
    Ti si izbacio neke snimke koji nemaju veze sa pocetkom rata,ali navikao sam već na gluposti i nebuloze na forumu i uopšte internetu,pa se ne pecam više na to.
    Ja znam da bi ti o ovome pisao svaki dan,ali trebaš naći novog sagovornika jer kao sto napisah ne zelim o ovoj temi,imamo mi u crnoj gori svojih tema dovoljno.Pozdrav

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Biće ti lakše da sagledaš sve ako izuzmeš nacionalnu konotaciju (upravo je nacionalna konotacija nonsens jer je zloupotrebljena u cijeloj priči).Onda odvojiš vojsku i političare od običnog naroda.Krene se od početka i same skupštine na nivou tadašnje države sastavljene od republika danas nezavisnih država.Neke republike poput Slovenije i Makedonije su se jednostavno odvojile bez intervencija kasnije JNA kao u slučaju BiH i Hrvatske.Materijal je opsježan niko ne krivi Srbe kao Srbe mora se prestati s tom nacionalnom pričom jer srpski narod i u Hrvatskoj i BiH koji je izbjegao ili je prepušten samima sebi jeste žrtva tog rata,to niko ne spori.I sve je to stvar istorije.

Ono što je stvar današnjice jeste ono što pretpostavljam da svako želi BiH koja nam je tu odmah u komšiluku da ta država bude funkcionalna a ne da i dalje jedni s drugima ne zbore a žive u istoj državi.Jel teško,jeste.Ali kad se pogleda što je cilj koliko god da je teško vrijedi.Najlakše zamrznuti konflikt i gledati se preko nišana ali na dugoročno to izjeda i raseljava i onako napaćenu i raseljenu zemlju.Jel nemoguće,nije nemoguće.Radi budućnosti zatvoriti stranice prošlosti,krenuti dalje,dijalog,dijalog i samo dijalog uz dužno poštovanje drugoga.

Thanks Thanks Given 
    102
    Thanks Thanks Received 
    612
    Thanked in
    381 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Biće ti lakše da sagledaš sve ako izuzmeš nacionalnu konotaciju (upravo je nacionalna konotacija nonsens jer je zloupotrebljena u cijeloj priči).Onda odvojiš vojsku i političare od običnog naroda.Krene se od početka i same skupštine na nivou tadašnje države sastavljene od republika danas nezavisnih država.Neke republike poput Slovenije i Makedonije su se jednostavno odvojile bez intervencija kasnije JNA kao u slučaju BiH i Hrvatske.Materijal je opsježan niko ne krivi Srbe kao Srbe mora se prestati s tom nacionalnom pričom jer srpski narod i u Hrvatskoj i BiH koji je izbjegao ili je prepušten samima sebi jeste žrtva tog rata,to niko ne spori.I sve je to stvar istorije.
    Ne može se nikako izuzeti nacionalna konotacija, jer Jugoslavija je od svog nastanka 1918 godine bila država naroda, a kasnije naroda i narodnosti.

Ti narodi su bili nosioci suvereniteta,a administrativne granice, banovine, okruzi, srezovi,republike, pokrajine i unutrašnje uredjenje istih je nešto što uatavnim i zakonskim odredbama osnivalo ili ukidalo.

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Tema je BiH politički sistem i situacija nećemo stvarno još da se vraćamo u 1918.Ovo je 21.vijek bitno je ono što je danas i ono što danas može da učini za bolje sjutra a danas je pojam nacije više nego ikad u istoriji čovječanstva krajnje nebitan.Koriste ga još samo oni političari koji nemaju što bolje za ponuditi i da krvomute.Toliko.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Besmisleno je s takvima kao ti raspravljati,rekao sam ko je započeo rat i zasto,samo su tražili povod da ga zapocnu.

Izbacio sam ono jer si rekao da je ubistvo srpskog svata označilo pocetak rata,pa opet bi neko drugi rekao da je ovo sto sam ja izbacio,a nijedno ni drugo nije,već to sto se Bosna i Hercegovina pokušala otcijepiti.
    Ti si izbacio neke snimke koji nemaju veze sa pocetkom rata,ali navikao sam već na gluposti i nebuloze na forumu i uopšte internetu,pa se ne pecam više na to.
    Ja znam da bi ti o ovome pisao svaki dan,ali trebaš naći novog sagovornika jer kao sto napisah ne zelim o ovoj temi,imamo mi u crnoj gori svojih tema dovoljno.Pozdrav
    Arogancija prijatelju moj, stvarno te razire iz dubine duse, ja ti ovo govorim iz dobre namjere a ti vidi kako oces, niko normalan ne kaze da je ovo tvoje pocetak jer to tvoje veze nema sa dogadjajima koji ce se desiti 6 mjeseci kasnije, dok sam ja izbacio snimke kako se SDA naoruzavala za rat 2 godine ranije a ti te iste snimke, na kojima se ne obucava normalno muslimansko zivlje nego buduci mudzahedini i teroristi branis, sto je tuzno iskreno al dobro, kad predjes preko arogancije i postanes stvarno objektivan mozda se vratis na temu pa diskutujes kako dolici, ovako mrka kapa.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post

Ono što je stvar današnjice jeste ono što pretpostavljam da svako želi BiH koja nam je tu odmah u komšiluku da ta država bude funkcionalna a ne da i dalje jedni s drugima ne zbore a žive u istoj državi.Jel teško,jeste.Ali kad se pogleda što je cilj koliko god da je teško vrijedi.Najlakše zamrznuti konflikt i gledati se preko nišana ali na dugoročno to izjeda i raseljava i onako napaćenu i raseljenu zemlju.Jel nemoguće,nije nemoguće.Radi budućnosti zatvoriti stranice prošlosti,krenuti dalje,dijalog,dijalog i samo dijalog uz dužno poštovanje drugoga.
    Pa nije bas da ne krivi, konsenzus na forumu je bas takav da su Srbi krivi ama bas za sve zivo, to vidi i slijep coek. Sa druge strane, opet ne pokusavam da umanjim krivicu/odgovornost srpskog naroda/rukovodstva za sva (ne)djela od 1991. do dana danasnjeg al nece se nikad otici naprijed sa nekim procesima pomirenja ako svi ne prihvate svoje krivice. A pomaka u tome nema nikakvog, Bosnjaci stite svoje isto kao i Hrvati, na kraju su Srbi jedini ispostovali medjunarodnu zajednicu kada je Djindjic izrucio srpsko rukovodstvo medjunarodnoj zajednici. I sada se Dejtonski sporazum, koji je jedini garant nekakvog normalnog zivota u BiH dovodi u pitanje od strane koja ga najmanje postuje (muslimana).

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

Pa nije bas da ne krivi, konsenzus na forumu je bas takav da su Srbi krivi ama bas za sve zivo, to vidi i slijep coek. Sa druge strane, opet ne pokusavam da umanjim krivicu/odgovornost srpskog naroda/rukovodstva za sva (ne)djela od 1991. do dana danasnjeg al nece se nikad otici naprijed sa nekim procesima pomirenja ako svi ne prihvate svoje krivice. A pomaka u tome nema nikakvog, Bosnjaci stite svoje isto kao i Hrvati, na kraju su Srbi jedini ispostovali medjunarodnu zajednicu kada je Djindjic izrucio srpsko rukovodstvo medjunarodnoj zajednici. I sada se Dejtonski sporazum, koji je jedini garant nekakvog normalnog zivota u BiH dovodi u pitanje od strane koja ga najmanje postuje (muslimana).
    moje viđenje

Garant normalnog života nije Dejton,to je uostalom bio privremeni dokument nedovršena priča.Garant normalnog života je poljoprivreda,industrija,nova radna mjesta,umrežavanje ljudi preko svega toga.Upumpaj to u državu i ona će krenuti da funkcioniše.Moja tetka je izbjegla iz Bijeljine čim se zapucalo (mješoviti brak) sa dvoje djece zato kažem da se ne fura nacionalistička priča jer je to bila patka na osnovu koje su suludo regrutovali ljude.Najmanja regrutacija je bila u Beogradu (postavih podatak na drugoj temi).Da li je pravda zadovoljena sa svih strana,sigurno da nije ali ljudi koji su prošli rat ne žele o njemu ni da zbore.Garant normalnog života je i izlazak iz PTSD računaj da dobar dio pati od istog zbog tog rata.Vrijeme je da se cjelokupno stanovništvo BiH ujedini u istim ciljevima jer ova priča ih samo vuče nazad a vođama omogućava da uništavaju resurse BiH.

Evo konkretno danas se nešto najavljuje da Dodik se sastaje sa Mađarskom da se tu kopaju rude.

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,552
    Thanked in
    2,598 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Srbin pravoslavac bosnjak musliman hrvat katolik a svi zajedno su jedne pokvarene fele ljudi da ni kafu ne smijete popiti s njima...
    A onda dođeš u neku od centralnih evropskih država... pa ti takvi vele - joj, svi smo ovdje naši. Međusobno poštovanje, druženja, čašćavanja i provodi na max.

Dolazi se do zaključka da životna sredina / uslovi života / uticaj politike.. potiču čovjeka da gaji i ispoljava dobro ili loše. Čini se da tamo gdje se u većoj mjeri ne misli o egzistencijalnim pitanjima, nacionalističkim i vjerskim temama..u uređenim sistemima, gdje su zakon i poštovanje pravila iznad svega te gdje vladaju neke druge vrijednosti - ljudi različite nac. i vjerske pozadine se prepoznaju u sličnostima i vide ono što ih spaja dok je na Balkanu fokus na stvarima koje ih - razdvajaju.

Sadašnja BiH je failed state od starta. Sile koje su kreirale takvu sklameriju nisu imale za cilj dobro narodima BiH, već da ih drže zaključanima i zavađenima, da pomirenja u pravom smislu ne bude a posljedično ni transformacije društva u jedno napredno koje se suočilo i naučilo gorku lekciju iz nedavne prošlosti. Logično je da na takvim postavkama nema sreće ni svjetle budućnosti. Sva 3 naroda ni nakon 30 godina od rata ne osjećaju pripadnost takvoj tvorevini. Bošnjaci žele političku dominaciju i islamski predznak države. Srbi guraju ka odcjepljenju/pripajanju svoga entiteta Srbiji. Hrvati žele svoj entitet i pravo odlučivanja o sopstvenim pitanjima...

Opstanak BiH zahtijeva ozbiljan reset. Jedan savez sva tri naroda na zdravim osnovama (ako je uopšte moguće naći nešto zdravo) koji ide prema državnom uređenju inspirisanom švajcarskom konfederaciom sa kantonima, ovaj put na kompletnoj teritoriji države, bez sadašnjih entiteta, bez glavnog grada u klasičnom smislu, gdje bi svaki od ta 3 naroda imao nakupine 'svojih' kantona tj istih formiranih prema većinskom stanovništvu u tim područjima - podjela na pravoslavne, katoličke i muslimanske kantone (kod Švajcaraca se radi od jezičkim područjima podjeljenim na 26 kantona koji imaju svoja obilježja, tijela i autonomiju). Kantoni koji u konačnom formiraju jednu cjelinu, državu svih njenih naroda okupljenih oko jedne ideje gdje jedni drugima nemogu da podmeću nogu.

Naravno, tako nešto ne bi odgovaralo spoljnim faktorima, korumpiranim političkim strukturama te države a u konačnom ni većni među narodima BiH, zatrovanima višedecenijskim destruktivnim nacionalističkim politikama.

Stoga, ostaje najizglednija opcija da se opet svi dobro naoružaju i istrijebe do zadnjeg.
    The more things change, the more they stay the same.

19. The Following 3 Users Say Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,113
    Thanks Thanks Received 
    5,766
    Thanked in
    3,329 Posts

Domaci izdajnici... targetiranje od Turaka

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

AHahaha jel ovo realno.

"Posebnu dimenziju cijeloj priči daju stihovi nove pjesme ovog umjetnika s nadolazećeg albuma, koji će biti dio nove Coca-Coline reklame."

Ovo je najveća sekta na svijet,majke mi.Gori su od Pentagona.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    23,838
    Thanks Thanks Received 
    9,759
    Thanked in
    7,282 Posts

LM

Merlin je nebitan kupili su i jače igrače a ne nekog ispod prosječnog pjevača no je popularan pa su ga uhvatili.Ali,ovo je bitno.
    I tako dok se narodi,narodnosti,homo sapiens balkanikus glođe odnosno jedni druge oko nacija,religije i ostalih stvari ova kompanija im je uzela izvorišta vode.Njima je bitnije da se pušaka late i jedni na druge da se istrijebe,jel.

Aliii,HU KERS.

Link:

https://www.researchgate.net/figure/...fig2_268344090

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    427
    Thanks Thanks Received 
    435
    Thanked in
    248 Posts

https://www.cdm.me/svijet/region/dod...a-institucija/

Osvježilo

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk

24. The Following User Says Thank You to isnogood For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

https://www.vijesti.me/svijet/balkan...t-i-stabilnost

Hahahahah. Kako reče on MiloKrad prije neki dan,niko im nije rekao da Bajden više nije preśednik

Maga,Maga,magarac

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

https://katera.news/detalji-napada-u...ena-i-djevojka

A ne bi u multikulturnom Sarajevu ba nikad do neceg takvog doslo

Naravno, pretrgli su se toliko da nadju pocinioce al bas slucajno nisu otkrili ni inicijale doticnog.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

ovako si pisao onda kad su sportiste iz BiH pretučeni u Baru. sve može kad radi vaša strana i tad se ćuti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,989
    Thanked in
    1,123 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    ovako si pisao onda kad su sportiste iz BiH pretučeni u Baru. sve može kad radi vaša strana i tad se ćuti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    https://www.facebook.com/story.php?s...id=Nif5oz&_rdr

Pa ja jesam, jer to nije normalno kako god se okrenulo. Al u Baru nisu bas pretuceni od ove "moje" strane kolko me sjecanje sluzi no bolje malo prouci to opet.

Page 18 of 24 FirstFirst ... 8141516171819202122 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)