Page 17 of 24 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast
Results 401 to 425 of 591

Thread: Bosna i Hercegovina - politički sistem i situacija

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Пејоративи попут Тручин, потурчити, влашчад, каури и величање феномена као што су заробљавање, паљење, отимање, вријеђање и понижавање неодвојиви су дио људске историје, а камоли простора који су, због своје географске несреће, стотинама година били крајишта великих царстава.

Ако то имамо на уму, не можемо бити глуви и лицемјерни према чињеници да различити балкански народи имају различита историјска искуства и сензибилитете. Поједностављено речено, у случају Црне Горе, ако је друштвено прихватљиво (као што и треба да буде) да подгоричка медреса носи име султана Мехмеда II Фатиха, освајача Деспотовине и Босне, јер је он био муслимански владар и као такав близак муслиманском становништву, онда ни извођење „Од главе Зете до града Спужа“ не може представљати скандалозан чин – исто као што ни промоција збирки бошњачке епске поезије не би требало да буде спорна.

То не значи да овакве појаве саме по себи поткопавају стабилно друштво. Напротив, проблем могу представљати само незрела друштва која нису у стању да раздвоје корист заједништва и савезништва малих народа од историјских сукоба, који нас уче шта се дешава када тог заједништва нема.

Или, како је 1972. у свој дневник записао Родољуб Чолаковић:

„Историја нам није била милостива, прије је била маћеха. Да је неки Томислав или Душан или Твртко или Симеон или Самуило имао снаге да запаше све земље од Алпа до Црног и Јадранског мора, да се одупре иностраним освајачима, да у таквом подручју изгради феудалну државу, па апсолутну монархију, па да у њој нарасту снаге за буржоаски преображај, ми бисмо били данас једна нација која би имала један књижевни језик, једну литературу. Овако нас је историја испарцелисала, раскомадала, ушли смо као посебне нације у овај вијек и догурали до социјалистичких друштвених односа. Морамо водити рачуна о томе, али не смијемо у име равноправности република у нашој федерацији постављати захтјеве који у својој консеквенци значе негирање начела на коме је федерација заснована

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Cijene su u marke gore dolje marka.... mozda ce valjat za sverc...

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Kako je potvrđeno za Klix.ba, nadležni su u jednoj kući na području Brčkog pronašli 31 dijete, među kojima su neka i mlađa od godinu dana.

Izvor im je rekao da su djeca zatečena s pasošima Hrvatske, a da ih je čuvala izvjesna ženska osoba, navjerovatnije državljanka Italije. Uz nju, uhapšen je i državljanin BiH te njegov sin.

BiH: Policija u kući u Brčkom pronašla 31 dijete, neka i mlađa od godinu dana, uhapšene tri osobe

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

Jel moguće da su se Bošnjaci ovako radikalizovali.

Ako jes,užas.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/...i-bih-1024795/

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Šta je odje radikalno?

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Sada će ti napisati da je sarkazam u pitanju samo ga niko ne provaljuje...

Poslato sa pisaće mašine S24 x2
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

7. The Following User Says Thank You to Bugi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Jel moguće da su se Bošnjaci ovako radikalizovali.

Ako jes,užas.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/...i-bih-1024795/

Pricas kao da nisu vec bili radikalni

9. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

Quote Originally Posted by AdO_pG View Post
    Šta je odje radikalno?
    Možda ovo.

https://antidayton.com/o-nama/

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Pricas kao da nisu vec bili radikalni
    Bice da im je prešlo od komšija

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

Bice da im je prešlo od komšija
    Ovoga sam se najviše i plašila glede Bosne.Radikalni Srbi koji godinama furaju spiku da je BiH neodrživa i pukne film Bošnjacima pa odu u radikalizam što im se nije ni čudit.

I kako je sve to 8ebeno tužno!

I nestajao je i nestaje izraz Bosanac.

Last edited by Bluemoon; 02-03-25 at 18:39.

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Srbin pravoslavac bosnjak musliman hrvat katolik a svi zajedno su jedne pokvarene fele ljudi da ni kafu ne smijete popiti s njima...

Thanks Thanks Given 
    25,805
    Thanks Thanks Received 
    8,306
    Thanked in
    4,072 Posts

Bošnjaci radikalni zbog radiklanih Srba

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Sada će ti napisati da je sarkazam u pitanju samo ga niko ne provaljuje...

Jesi se to vrnuo iz trgovine u Bingo nedjeljom pa odje prosipash svoje fore i fazone.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Bošnjaci radikalni zbog radiklanih Srba

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    To sve zbog Srba i Hrvata, nisu sigurno zbog radikalnog Islama koji tamo cvjeta proteklih 30 god, ne okle

17. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Možda ovo.

https://antidayton.com/o-nama/

Liči na Light verziju Vučićeve Srbije.
    Ništa strašno.

-> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Zna se ko je bio radikalan devedesetih i ko je počeo ratove u nekoliko zemalja. Ali nećemo o tome

20. The Following 2 Users Say Thank You to AdO_pG For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

To sve zbog Srba i Hrvata, nisu sigurno zbog radikalnog Islama koji tamo cvjeta proteklih 30 god, ne okle
    Ti nisi izgleda svjestan što pišeš.Muslimani u BiH za vrijeme Jugoslavije nikad nisu bili radikalni.To što ti pišeš može da ti obori bilo koji dokumentarac iz vremena Jugoslavije.

Ali isto tako si nešto baš osjetljiv kad se veli da su Srbende postale radikalne.
    Viđi,ne moš ti meni prodavati tu priču jer sam ja iz kuće đe bruka i sramota bila da se ističe nacionalnost i religija.To su privatne stvari,uostalom.Nikad ali nikad muslimani u BiH nisu bili radikalni u vrijeme Jugoslavije sad već od devedesetih kreću u radikalizam ne zato što im to paše bojim se zato što im se strah neki ućera.A ponajviše se bojim da će Srbi tu da najebu ka u Hrvatskoj kad su se kurčili.

I ako je to tebi sve smiješno ne znam što da ti rečem sem da si mnogo nešto naivno čeljade.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Zna se ko je bio radikalan devedesetih i ko je počeo ratove u nekoliko zemalja. Ali nećemo o tome
    Rat u Bosni su poceli muslimani, pa 1. marta su ubili srpskog svata u sred Sarajeva. Za to niko nikad nije odgovarao a ubicu je cuvao SDA licno.

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Ti nisi izgleda svjestan što pišeš.Muslimani u BiH za vrijeme Jugoslavije nikad nisu bili radikalni.To što ti pišeš može da ti obori bilo koji dokumentarac iz vremena Jugoslavije.

Ali isto tako si nešto baš osjetljiv kad se veli da su Srbende postale radikalne.
    Viđi,ne moš ti meni prodavati tu priču jer sam ja iz kuće đe bruka i sramota bila da se ističe nacionalnost i religija.To su privatne stvari,uostalom.Nikad ali nikad muslimani u BiH nisu bili radikalni u vrijeme Jugoslavije sad već od devedesetih kreću u radikalizam ne zato što im to paše bojim se zato što im se strah neki ućera.A ponajviše se bojim da će Srbi tu da najebu ka u Hrvatskoj kad su se kurčili.

I ako je to tebi sve smiješno ne znam što da ti rečem sem da si mnogo nešto naivno čeljade.

Pricas za vrijeme Titove Jugoslavije? Onda da, niko nije bio radikalan jer su svi problemi medju narodima u ex-yu ekspresno zavrsavani na ovakav ili onakav nacin, kome je i bilo do radikalizma to je drzao za sebe. Al ako pricamo od sredine 80ih do dana danasnjeg ima toga radikalizma medju muslimanima u Bosni iha ha i to samo raste iz godine u godinu. O tome je tada svjedocila i medjunarodna zajednica, ukljucujuci i UN i NATO na pocetku rata, zaboravismo o trening centrima za buduce mudzahedina po Bosni koji i dan danas postoje u entitetu?

Nisam ja osjetljiv na to da su Srbi radikalni -> jer Srbi jesu radikalni tu nema dileme i ja to ne poricem. Medjutim, na forumu se zagovara neki opsti koncenzus kako su Srbi zapoceli rat, odugovlacili ga i kako su za sve krivi a kako su ostali narodi cvjecke, najbizarnije je to sto se ta prica takva (direktno ili indirektno) provlaci od toboz nekog "gradjanski" orijentisanog dijela foruma, a ja gledam da tu upanem u diskusiju svaki put kad vidim pa mozda zato izgleda da sam osjetljiv kad neko dira Srbe.

24. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

To je srpska verzija i ničija više,svi u regionu će reci suprotno,ali ako ti želiš da vjerujes u to ne mogu ti nista.

Trazio sam ovo da pokažem,a nedje sam gledao i prije par godina u vezi ovoga,sad ga ne mogu naći snimak.

https://stav.ba/vijest/rat-je-poceo-...kravici-/19930

Ja sad mogu reci da je povod za ubistvo svata bio ovaj zločin,a nema veze s vezom.

Ubistvo svata je bio samo izgovor da se započne rat,jer je taj dan bio referendum,a ne vidim zašto bi muslimani/bosnjaci htjeli rat kad su bili dosta slabije naoruzani od “neprijatelja” jedan dobar dio rata.

Ratovi u sloveniji,hrvatskoj i bosni su počeli iz istog razloga,zato sto su htjeli da se otcijepe,svaka republika je na to imala pravo,ali su imali naspram sebe krvozedne monstrume koji su u početku pjevali Slobodane posalj’ nam salate,bit će mesa klacemo hrvate,pa posle u bosni i hercegovini znamo dobro.

Uopste ne zelim da pišem o ovome,niti imam problem s tim ko je počeo rat,jer su to isti oni koji su ga započeli u sloveniji,hrvatskoj,bosni i hercegovini,pa na kosovu.
    Je li bilo zločina sa svake strane jeste i svi treba da osudimo ubistva nevinih ljudi,tu je nažalost najviše stradao narod koji to nije zelio i koji je do skoro živio složno i u miru.
    Ono sto ne trebamo da dozvolimo nikad više da nas zavadjaju i da dodje do nečeg sličnog na našim prostorima,valjda je dosta bilo za sva vremena.

ps. muslimani/bosnjaci su postali radikalni za vrijeme rata,pa i posle,ali ne možeš sad da kazes da su svi takvi.
    Danas imaš onih koji burno reaguju kad se pominje otcjepljenje entiteta Rs,vjerujem da medju njima dosta ima onih kojima je neko ubijen u ratu,tako da mogu da ih razumijem. Isto tako s druge strane reaguju oni kojima je neko ubijen kako oni smatraju za republiku srpsku.
    Last edited by AdO_pG; 02-03-25 at 20:53.

Thanks Thanks Given 
    23,840
    Thanks Thanks Received 
    9,765
    Thanked in
    7,288 Posts

Pricas za vrijeme Titove Jugoslavije? Onda da, niko nije bio radikalan jer su svi problemi medju narodima u ex-yu ekspresno zavrsavani na ovakav ili onakav nacin, kome je i bilo do radikalizma to je drzao za sebe. Al ako pricamo od sredine 80ih do dana danasnjeg ima toga radikalizma medju muslimanima u Bosni iha ha i to samo raste iz godine u godinu. O tome je tada svjedocila i medjunarodna zajednica, ukljucujuci i UN i NATO na pocetku rata, zaboravismo o trening centrima za buduce mudzahedina po Bosni koji i dan danas postoje u entitetu?

Nisam ja osjetljiv na to da su Srbi radikalni -&gt; jer Srbi jesu radikalni tu nema dileme i ja to ne poricem. Medjutim, na forumu se zagovara neki opsti koncenzus kako su Srbi zapoceli rat, odugovlacili ga i kako su za sve krivi a kako su ostali narodi cvjecke, najbizarnije je to sto se ta prica takva (direktno ili indirektno) provlaci od toboz nekog "gradjanski" orijentisanog dijela foruma, a ja gledam da tu upanem u diskusiju svaki put kad vidim pa mozda zato izgleda da sam osjetljiv kad neko dira Srbe.
    Nemoj molim te nemoj jer plan SANU-a je bio upravo to krvavo razbijanje Jugoslavije i 18 kontra SANU intelektualaca su pušteni niz vodu ostalo je istorija.

I najgore od svega je što se vama "kriva" to što je neki Srbin bio protiv toga poput Bogićevića,ili Bogdanovića i dalje vam smetaju Srbi koji žele sa drugima da žive u miru.JBG.

A pazi što ti velim budi siguran da ova situacija u BiH je najpogubnija za Srbe pa ako ništa nisu naučili iz prošlosti što da se čini.

Last edited by Bluemoon; 02-03-25 at 20:59.

27. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Mevko, koji se nikad i ničega ne plaši i ima svoje osjećanje pravde, krenuo je sa prijateljima – Zaimom Salkovićem, Džemom Jusićem i Nedžadom Hodžićem u Drinjaču da naspe goriva. ... prolaze kroz zabranjen Malo ko bi se iz susjedne Glogove, sa muslimanskim življem, usudio da u to doba prođe kroz srpsku Kravicu, sa kojom su već danima bili na ratnoj nozi... Uspio sam da im zavaram trag – kaže on mirno. Kad sam pregazio potok, bacio sam 150 metaka da mi ne zveče po džepu. Ostavio sam samo dva okvira, i sa puškom u ruci, napravio varku. ..

Neduzni civili sa 150 metaka...

E bosanac je ista fela ma koje vjere!

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Pa tad je nošenje oružja i kod nas bilo normalno,a kamoli u bosnu dje rat samo sto nije počeo.
    Sama recenica prije toga ti sve govori,a ako bi ti prolazio nedje nenaoruzan dje možeš dočekat zasjedu…

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,768
    Thanked in
    3,330 Posts

Ne ponovilo se to prokleto vrijeme!...

31. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,550
    Thanks Thanks Received 
    2,160
    Thanked in
    1,031 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Ne ponovilo se to prokleto vrijeme!...

Svi normalni ljudi tako razmišljaju. Imamo i mi u crnoj gori neslaganja,ali vidimo na primjeru trenutne vlade kako se može zajedno kad je interes guzzici.

Bas bih više od svega volio da Bosna i Hercegovina bude kao nekad,da ljudi žive u miru i da se batale nacionalizma i vjerske netrpeljivosti. Samo nam svima političari yebase majku,pa se posle čudimo,bunimo sto nam nameću nekoga šmita ili koga već.

Page 17 of 24 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)