Доћи ће дан кад ће пресушит бунар оних које можеш зајебат. И онда таман нека се руше празне зграде и врате ливаде и међе, па испочетка ал паметније.
Gledajte to kao polupunu, a ne polupraznu čašu! Možda je 2024. bila katastrofalna u odnosu na 2023., ali biće odlična u odnosu na 2025.!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by Gagarin; 28-02-25 at 15:00.
Tko leti, vrijedi...
Доћи ће дан кад ће пресушит бунар оних које можеш зајебат. И онда таман нека се руше празне зграде и врате ливаде и међе, па испочетка ал паметније.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Kako, je li sa onim platama i uslovima sto ti nudis?
Radulović: Graditi turizam koji ne zavisi samo od ljetnje sezone
https://bokanews.me/radulovic-gradit...jetnje-sezone/
Колико се ја сјећам од прошле сезоне, двије лежаљке, сточић и сунцобран, 15,- еур, а први ред и они кревети су по 25-30 еур.
Пиће од 3-5 е, храна око 10 е (пица, хамбургер итд.)
Овдје је највећи проблем што ухљеби који никад еура зарадили у животу нису мисле да се реални сектор купа у новцу и екстра профиту.
Мислим како било што објаснити људима који "примају", а не зарађују плату.
Чињеница је да су трошкови и оптерећења такви, да реални сектор, од кога ти ухљеби стварно живе, плеше на ивици банкрота.Питај било кога ко се бави малим и средњим бизнисом како му је.
Треба нам прије свега црногорски doge и моторка, па онда мањи намети, порези и акцизе да би ишта било јефтиније, или да у најмању руку цијене не би расле.
Црна Гора
Last edited by BAR; 02-03-25 at 12:17.
Црногорце је одржало црногорско срце.
U julu 2024. prosječna neto plata u Crnoj Gori bila je 851 euro. Dakle, sobarica u Splendid je bila oko prosječne plate. Podaci za ovu platu su mi ostali iz nekog oglasa ljetos koji se svuda vrtio kad su tražili radnike.
Pošto vidim da si upućen, zanima me da li se plaćalo prekovremeno, odnosno preko 42 sata nedeljno?
Sve u svemu, i ti mi negdje potvrdi da nisu bili baš tragično potplaćeni. Mada bi mi za konačan stav trebali podaci od još 3-4 slična hotela u CG. Pretpostavljam da svi na onom bečićkom potezu slično plaćaju, inače bi im lagano otišli zaposleni.
Što se spavanje tiče, ne računaj na luksuz, a što se hrane tiče, u hotelima personal vrlo često jede isto što i gosti, jer se hotelima tako više isplati.
Kad smo kod normativa, sjetim se lika koji je vodio hotele u Njemačkoj i kod nas. Pričao mi je da sobarica u njemačkoj za radno vrijeme spremi duplo više soba od naših.
Last edited by Gagarin; 02-03-25 at 14:48.
Tko leti, vrijedi...
Mislim da je ta cifra bila kao pod moguca mjesecna zarada,jer to mu dodje kad odradis jos 2 sata dnevno prekovremeno. Uredno se svuda plati prekovremeni,ali na tom poslu taj prekovremeni na nos izadje. Uglavnom rijetko se koja sobarica (sezonka) vrati da radi opet.
Prosle sezone i pretprosle posle povecanja to je doslo na neke,pristojne pare. Prije toga je bilo malo preko minimalca.
Uvijek je bila bolja plata u hotele u okolini ali sa 3 obroka to dodje na isto.
Sto se spavanja tice,racunaj na minimum 15 min hoda,i sobu sa rendom cimerom koja dijeli kupatilo. Klima,kako imas srece.
Uglavnom sto manji hotel bolji uslovi.
Sent from my SM-A356E using Tapatalk
Kad sam ja bio klinac radio kao sezonac na pokojne Plave horizonte, servir, konobar, restoran, bašta, kako gdje treba.
Radno vrijeme jedan dan od 7-16, sjutra dan 13-23, da bi obije smjene bile u špic kad je ručak i u restoran i u baštu, inače bi poginuli. Spavanje, baraka 3-4 u sobu, jedno kupatilo na baraku od 10 soba. Klime nisu postojale. Hranili se bolje nego gosti, tete iz kuhinje se sažaljevale na nas mršave ka hrtovi i pocrnjele i ostavljale nam najbolje sa menija za taj dan. Sa rabote direkt plaža i provod, kad si prva, neprospavana noć redovno kad si druga. Plaćalo se prekovremeno, bilo bakšiša, bilo je fino para, ali na kraju ostane samo poslednja plata koju ti pošalju doma u pokojni Titograd. Sve ostalo spucaš na izlaske.
Sa poslednjom platom i obračunatim prekovremenim se malo prošetaš do Barija da budeš faca i popularan u Gimnaziju&na fakultet sa fensi garderobom.
Jedva se čekalo naredno ljeto, jer je to bio način da se cio raspust bude na more i gali sa Čehinjama, Makedonkama i Novosađankama iz kampa. Da će ti roditelji platit ljetovanje, ne nadaj se.
Disclamer: imao 17,18, do 21 godine. These where the days.
Odlećeh malo sa teme. Ne zamjerajte.
U suštini, sezonski posao je super za onoga ko oće da izbleji ljeto na more.
Last edited by Gagarin; 02-03-25 at 16:22.
Tko leti, vrijedi...
Dođeš na razgovor i onda ti kažu da je to moguća plata, prvo dva mjeseca dokazivanja za 600 € i tako ti trikovi (to prekovremeno su ta dokazivanja). Baristi sa popriličnim iskustvom u Njemačkoj (kako je dobio djete odlučio je da više ne radi ,,preko grane") su odgovorili da mu mogu ponuditi minimalan jer su drugačiji standardi kafe kod nas i tamo, pa da vide kako ce se pokazati. No, više ne važi ono ,,ako ti nećeš da radiš ima ko će" i to je muka.
Sent from my Motorola 8400
"Ima ko će" je nestalo onoga momenta kada se otvorila Hrvatska. Sezonski posao kod nas(jer opet stalni radnici,na dosta mijesta,imaju povoljnosti bonuse,jacu platu,bolji reon itd pa se njima isplati ostati tu,blizu su familije) je bar duplo slabije placen nego u Hrvatskoj. Da ne pricamo o mogucnosti da se preko fakulteta ode za Ameriku. Sad se zaposlis kao sezonac,potpises ugovor,radis ne radis,vatas krivine,javis se da si bolestan,dok ti traje ugovor niko te ne moze ispratit. Dodju ljudi malo se kupaju mjesec dana i idu kuci,malo zarade ljepota.
Svakog stranca kojeg dovedes da ti radi,njemu je prvih par mjeseci top,ali svi oni imaju internet i vide da je na samo par sati voznje zarada puta dva. Ako uspiju da srede papire za tamo svi ce preci. Dovedes ga,platis agenciji on odradi,nauci posao i ide dalje,a ti ispocetka. Nema vise onih sezonaca koji godinama dolaze.
Sent from my SM-A356E using Tapatalk
Sad su ti moderni trikovi sa service charge forom.
Tipa , kaže ti plata ti je 600 , 700 eura plus service charge i onda izađeš na 800 , 900 eura tj. koliko je poslodavac zacrtao da ti da.
Pa ćeš onda u aprilu , maju i tamo od septembra dobiti ili ništa ili nekih 50 do 100 eura za service charge.
Jedino u špicu sezone dobiješ neku opipiljivu cifru.
Naravno , prekovremeni se ne plaćaju.
Jer i tu su moderne zvrčke u pitanju.
Prekovremene sate ti akumulira u slobodne dane koje ti nakalemi na godišnji i tipa ako ti je ugovor do kraja oktobra obračunaju ti godišnji plus slobodne dane i ranije te pošalju doma i plate ti samo dio oktobra.
Ovo je situacija u tim "jačim" hotelskim lancima.
Ni ovdje u Hrvatskoj nije mnogo drugačije.
Sa tim da je osnovica veća pa radnik u tim predsezonskim mjesecima ima 800 , 900 , a u špicu može izaći i do 1200 do 1500 eura , sve zavisi od hotela do hotela , sve zavisi koliki je service charge.
Razlika je ono što ja znam u prekovremenom radu.
U Hrvatskoj se bar ovi jači hotelski igrači trude da nema prekovremenog i da se poštuje 40 radnih sati nedeljno.
Pa tako znam pojedine gdje se ili radi pet dana po 7 sati , a šesti dan 5 sati ili svih šest dana po 7 sati , a ta dva sata preko 40 se pišu kao prekovremeni.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kako dobro rece Rade Ratkovic na 55:35 dok je Slovenija 1989. pjevala pjesme o Evropi, mi smo pjevali o Kosovu i mitinge pravili.
Nazalost te zablude su ostale i dan danas.
kako sve isto ide kad se prešaltaš opet kod pobjednika.![]()
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Шта је мало балега пуштит у велико слано море. Ма ајде молим те.
Ху из Чедо?
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Cedo Carine. Prvo je bio Srbin pa kad se DPS podijelio i vidio da Milo vuce pare, eto ti ga Crnogorac. Bio na arpodromu sa Medenicom kad je uhapsena. Sad kad se grade hoteli u HN i kad trebaju dozvole, Cedo je Demokrata.
Najvise mrzim te koji ne znaju sto su, pi.
Mislim neka se grade hoteli ali da bi imao hotele moras imati infrasturkturu.
Ehhhh.
Ljeto pred vojsku. Montenegro ekspres. Radno mjesto - spoljni momak.
Nabavka, nosač, konobar, animator, čistač ribe i mornar kad se ide na Drobni pijesak. Tada se na tu plažu išlo samo brodićima.
Petkom i Subotom su se gosti vodili kod manastira Reževići. Tamo je bila večera i zabavni program.
Moj radni dan počinje u 6. Okupljanje u Budvi , kod one stare zgrade iznad marine. Tu iznad je parking. Prvo se išlo u nabavku povrća i u mesaru. Onda kombijem u Reževiće.
Izvadimo stolove, montiramo malu binu za muziku, pripremimo sve za kuvare, U kadici za kupanje djece bi razmutili neke sokove u prahu i nasuli u boce.
Oko 11 stižu kuvari koji spremaju roštilj. Tada možemo da odspavamo sat vremena. Zašto smo spavali? Biće vam jasno kad pročitate do kraja. Nakon spavanja jedemo roštilj spreman zbog gostiju. Mjera mi je bila 12 kremenadli. Završne pripreme za goste koji dolaze sa čitavog primorja autobusima između 13-14. Doček sa pogačom i vinom. Tu smo uvijek jedan Budvanin i ja. Obojica visoki i crni kao ugalj. Hiljade naših slika sa gošćama je otišlo svugdje po Evropi.
Gosti ostaju do oko 01:00. Mi sve spremamo još skoro sat vremena. Oko 3:00 smo u Budvi.
Idemo u diskoteku u Avalu koja radi do 5:00. Onda odemo na plažu da saperemo znoj i da se rastrijeznimo. U 6:00 smo opet na poslu....i sve isto u Subotu. Kako sam ostao živ....ne znam.
Kad bi išli na Drobni pijesak, završili bi ranije, pa bi taj dan ipak nešto spavali.
Plata....bili su dinari pa se ne sjećam. Ali su bili plaćeni prekovremeni, vikend, noćni sati. Imao sam 2,5 puta veću platu od oca-profesora na fakultetu. Pare nisam imao kad i gdje da potrošim..iako sam se trudio. Jedne godine posle sezone Bari, sledeće Trst. Iz Trsta donio Reebok patike. Čitavo korzo se okretalo za njima.U CG nisu imale gdje da se kupe.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
There are currently 6 users browsing this thread. (1 members and 5 guests)
Bookmarks