Generalni direktor RTCG potpisao je u novembru 2022. godine ugovor vrijedan oko 3,4 miliona eura sa izvođačem radova “Roaming Montenegro” doo iz Nikšića za izgradnju stambene zgrade za zaposlene u Javnom servisu. U petospratnici sa potkrovljem, kako je ranije objavio RTCG, nalaze se 24 garsonjere, 42 jednosobna stana i 24 dvosobna stana u dva ulaza. U ugovoru sa tim izvođačem navodi se da je cijena metra kvadratnog 649,9 eura.
Dusa me boli za ove sto brane graditelje ....
Ovo je prije par godina nista novo sto se tice cijena... sms 1 euro za graditelje...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Našao sam 9e kvadrat zemljišta u novo selo? valja li ta ponuda?
Valja ako ti odgovara vrsta zemljista, lokacija, jel.kamen ....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Cus EU za 3-4 godine, ko vjeruje u te bajke, kako je krenulo prije ce se EU raspast nego sto cemo mi uci, samo neka krene Njemacka desnica jos malo da jaca...Neka sto je tanak, no je i kriv.Ko ono napisa odje da zeta gradnja, celebic, kips i ostali rade za 10 do 30% profita?
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Zarađuju građevinari vrhunski. Ali, nije njihova krivica. Ima budala koja kupuju po ovim cijenama. I to su u manjini kukavci što oće da se skuće. No oni koji kupuju špekalutivno, Turci i Rusi koji ne mogu prismrđet u EU, kao i vojnici ozbiljno uzmoglog škaljarskog klana, čijem vođi Luki Bojoviću političari osvježivači trče da ljube guzicu kad dođe u Podgoricu. Kao i nekad Kavčani kad su oni bili miljenici vlasti.
Prva zgrada u Central Point prodavala se po 1200, sad tzv. kula odma pored nje prodaje za 4200. A plac kupljen daaaaavno, na cijelo naselje plaćene po starim cijenama... Ubijaju se građevinari od para. I neka ih. A ne no da štede Turke i dilere droge.
Tko leti, vrijedi...
Iz tvojih postova izbija takva ogorčenost koja ubija razum. Ne znam zašto, ali nekako si uletio na ovu temu s anekim teorijama i LUkama Bojovićima. Možda bolje da se zadržoš na politici jer ovjde su ljudi normalno raspravljali.
To da budale kupuju po ovim cijenam, i sma znaš da nikad više neće biti niže jer tako se pričalo kada se kupovalo za 1200eur, ko će da te pare kad kvadrat košta 650 eur. Ovo je kapitalizam, ponuda i tražnja, teško da može ikad kvadrat više biti jeftiniji.
Molim te, ako možeš biti konstruktivan a ako ne, bolje da se vratiš politici.
Ništa lično, samo ubi potpuno temu.
Neko nepisano pravilo kod nas je:
2× Prosječna plata ~ 1m² kupovine stana
Polovina prosječne plate ~ kirija stana
Pitaj ChatGPT da ti izlista prosječnu platu od 2017 do 2025
I da ti izlista cijenu m² u tim periodima, takođe cijenu rente
Okvirno dođe kao ovo gore što napisah. Nije baš 50% neđe ide 45 neđe 60% ali zavisno od lokacije (kad pričamo o Podgorici okvirno ili približno 50% ide.
A onda na to nepisano pravilo dodas jos:
- Germane u okolini Bara
- UK kupce u Herceg Novom
- TR + RU + UKR po cijeloj CG
- Veliki broj domacih ljudi sa viskom $$$$ kojima je najlaksi vid "zastite od inflacije" kupovina nekretnine (jer i da padnu cijene, kad tad ce doci na neki novi visi nivo)
- Mnogo vise kreditno sposobnih parova u CG
Bolje to pravilo zapisite da ga ne zaboravite![]()
Od jesenas do sad znam 7 ljudi iz moje okoline da su kupili stan i svi su bili podstanari. Jesu cijene kvadrata jake ali je jednostavno doslo do toga da ljudi izdaju jednosoban stan 450e a da rata kredita za stan moze bit 450-500e. Npr. Drugarici je prosle godine stanodavac povecavao kiriju 2x po 50e i zadnji put kad joj je rekao u novembru da od januara ce joj biti josh 50e skuplja , odlucila se na kupovinu stana na kredit. Odabrala stan , usla u proceduru sa bankom i 15tog januara presla u svoj stan
Ko je kupio stan ranje i jeftino ga platio njemu je banja ali isti taj ako bi da proda taj stan i kupi nesto drugo on nije zaradio jer to drugo ce da plati sluplje … kao sto je i sam zivot neuporedivo skuplji sad u odnosu na prije 5-10godina
Mi smo imali dva aprtmana manja u Becice i prodali ih 20.000 maraka , sad to vrijedi sigurno 300.000e ali tada se od toga moglo kupit dva stana isto kao i sad od 300.000 sto se mogu kupiti dva stana
Sent from my iPhone using Tapatalk
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Ja sam prije korone kupio namjesten stan 51 m2 , prvi sprat za 55 000 uz kredit. Sad vrijedi 100 000 ali opet nista se ne moze kupiti za te pare nažalost
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
2 apartmana za 20 hiljada? Koje je to godine bilo?
Nadam se da ste te pare makar pametno ulozili.
Moji su nedje 2001/2 imali 40 hiljada maraka. Eto, nijesmo ih prosuli ali ni bas najpametnije iskoristili. Znam da su tada 2 rodjaka, za iste pare kupili po jednosoban stan u BD, cijena je bila oko 1000 maraka m2
Takva je cijena bila i u BR 2000te godine.
1000DM po m2.
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ ¯\_(ツ )_/¯............
Vidiš, politika veoma utiče na cijenu kvadrata i mora se uzeti u obzir. Kao što je nekada ekipa Darka Šarića, aka Kavački klan pogurao cijene nekretnina, sada na tržištu pare pere ekipa Luke Bojovića aka Škaljarski klan. Nadam se da se ne moram izvinjavati što pomenuh jednog izuzetno značajnog tržišnog sudionika.
Elem, davne 2017. izdate su građevinske dozvole za 700.000 m2 korisne površine u Podgorici. Kada smo čuli taj info mislili smo nema trika na tržište ne padne. Ali, zaboravili smo da je tada bila eskalacija međukontinentalnog transporta desetina tona kokaina po pošiljci. I da se to negdje moralo uložit.
No, da se vratimo na temu. Nekretnine nisu loša zaštita od inflacija. Samo, meni je malo čudno ulaganje po Budvi, Petrovcu i Herceg Novom za 4k+ po m2.
Meni djeluje ljepše za 3K+ uložit u Zadar ili Pulu. Tamo ako se dijete okupa u more ne dobije odmah stomačni virus. I sve ostalo što nosi civilizacija.
Last edited by Gagarin; 02-03-25 at 15:10.
Tko leti, vrijedi...
Hahaha... Ali bukvalno jutros razmisljam "Koliko ce vremena trebati da Gagarin pomene famoznih 3k u Puli/Zadru?".
Jesul' oba grada daleko ispred bilo kojeg grada na CG primorju? Definitivno jesu ali bi se iznenadio koliko i oni problema sa "stomacnim virusima" imaju, no ajd.
Jel' mozes u Puli/Zadru kupiti nesto za 3k po m2? Mozes ili skoro pa ruinu blize centru ili opet neku zestoku starogradnju na periferiji grada.
Ne bih bas komentarisao tu pricu o 4k + u Novom/Budvi/Petrovcu jer je potpuno jasno da srecom cijena starogradnje jos nije dostigla taj nivo, barem ne u Novom.
Tvoja prica me podsjeca na one YT filmice tipa "House in Italy for 15k!" a onda udjes malo u sustinu pa shvatis o cemu se radi. :P
Drug prodao stan u Petrovac 4.500 po m2. Zgrada iz 2002. Nije baš novogradnja složićemo se. A nema ni pjene ni pogleda na more.
Zetagradnja prodaje na kružni tok kod Delte 4200 u izgradnji. Prolazi.
Ovaj što je prodao u Petrovac, kupio u Puli, zgrada komad stara, mora renovirat, ali ima pogled na more i parking 3200 m2. Slične opcije imao u Zadar, ljepši mu mentalitet Pula i Istra. Svakako je sad postao penzioner, pa ima vremena za majstore i bavljenje. Ne bi me čudilo da tamo i preseli.
Kod nas gotovo da nema plaže gdje u jednom momentu ne naiđe jedna divna fleka prljavštine i kanalizacija i onda se čeka da prođe. Toliko o stomačnom virusu. Svuda sam na to nalijetao, sem na Bigovo, valjda su im struje super i voda čista.
Kad prođeš granicu i uđeš u HN, osjetiš da to nije ulaz u drugu državu, nego u drugi kulturološki sistem, da ne kažem civilizaciju. Dovoljno da pogledaš lijevo i desno pored puta. I pomisliš jel realno da su nekad bili ista država sa onima malo sjevernije. Šteta, nekad je razlika bila manja, ali pitomi izgleda oćerani. Npr. oko starog grada u Dubrovnik je i u novembar haos za parkirat, pa niđe nikoga sa 4 žmigavca.
Počne se od toga, pa ćeraj dalje.
Svaki smještaj u zgradi ima tablu i registrovan je.
I slično za sve ostalo.
Last edited by Gagarin; 02-03-25 at 16:06.
Tko leti, vrijedi...
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks