Koja je procedura da podstaknemo stanare da se odradi dezinsekcija zajednickih prostorija jer su nam se mravi pojavili po stepenistu, a to izgleda nikog ne zanima...?
Imate li preporuku za neku firmu koja radi dezinsekciju?
Lose si postavio pitanje..
Mislis da ti neko cisti zgradu koliko kosta.Zavisi od sprstnosti,velicine hodnika,sta spada sve,da li samo ciscenje ili i ostalo itd itd..
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Koja je procedura da podstaknemo stanare da se odradi dezinsekcija zajednickih prostorija jer su nam se mravi pojavili po stepenistu, a to izgleda nikog ne zanima...?
Imate li preporuku za neku firmu koja radi dezinsekciju?
No soy el mejor del mundo, pero creo que no hay nadie mejor que yo.
Ne nam brate kako si to zakljucio..
Placa se minimalno,zakonski 20c po m2
Moze i 5€ ali minimum je 20c
Te pare idu na zajednicki racun sa kojeg se dalje placa odrzavanje,kvarovi ,unapredjenje,upravnik itd itd...
Sad za to sto si ti naveo je nekih 100-120€ mjesecno odrzavanje jednom nedeljno,racuni,mijenjanje sijalica,prekidaca,sitne znaci popravke.(okvirno)
Ako oces i upravnika onda ti je to malo skuplje ..
P.s odrzavanje lifta se placa firmi koja ima tu licencu ono ti je posebmo 50-80€ mjesecno (bacanje para)
Ali zakonski bi morao..
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Odrzavanje / servis lifta se placa mjesecno i to nista. Ta firma nije i da ti cisti poslije glibec iz njega, ocisti ogledalo...
Zakljucio sam to po tome sto evo odje u HN opstinu dvije neke agencije sto to rade traze 10 eura po stanu za svaki izlazak higijenicara ili kako ih god nazvali. Znaci da oriba, prebrise, ocisti. I plus 10 evra po stanu (mjesecno) za hemikalije.
Sto dalje implicira da jedan stan placa 50 eura sve ukupno, 4 puta mjesecno da neko dodje i odradi to.
Ja mislim da je to ne mnogo nego bezobrazno mnogo. Pa sad ne znam jesam li ja budala ili je sve ovo odje poslo u tri p. materine.
prvi put cujem za ovakvu vrstu dogovora. vjerovatno im moze bit.
nothing comes from violence and nothing ever could
Mozda neki novi momenti, cijene na koje cemo se opet lagano navici.
Prejeftin je ovaj zivot.
Neko pokusava da vas debelo oguli.
Mi placamo higijenicarku ~120€ ako se ne varam, ili bjese 100€, vise nisam 100% siguran jer je mijenjana nedavno a napokon sam se nedavno otarasio funkcije predsjednika skupstine. Detaljno ciscenje/usisavanje hodnika i liftova u zgradi od 12 spratova (nekih 65 stanova) ali 2x mjesecno ako se na varam.
Hemikalije se kupuju iz budzeta zgrade, sumnjam da budu preko 50-60€ mjesecno.
Do prije par godina je bio stari upravnik (~120€ ili ~150€, ne sjecam se tacno) a ujedno smo iz nekog razloga imali i agenciju kao predsjednika skupstine (placani nekih 150€) te je agencija pokrivala ciscenje al to se moglo nazvati svim osim ciscenjem...
Ne znam ko vam je upravnik niti gdje ste tacno u Novom (to definitivno utice debelo na cijenu) ali bih rekao da je neko iz vase zgrade te samim tim nema informacija gdje naci nekoga za ciscenje. Daj info gdje ste pa ako je HN/Igalo mogu pitati upravnicu za par kontakt brojeva i proslijediti, al' ako je dalje od Meljina bojim se da nece niko htjeti da putuje.![]()
je li moguće da uzimaju ovoliko para za ovo? Samim tim moram da kažem da su baš onako nesojski drski iako nisam upravnik kad sam zvao da ih pitam koliko puta mjesečno dolaze da čiste ulaz (ako mogu da dodam da ga nikad ne očiste kako treba). Dođe mi da se zovnem upravnika na telefon i da mu kažem da promijenimo ove nesojčine sa nekim normalnim ljudima. Ovo mi djeluje iskreno kao pljačka.
![]()
Last edited by iMMERSION~; 10-11-24 at 21:56.
Samo su se malcice ugradili u cijelu pricu.![]()
Custom oglasnu tablu nema toga ko ce ti izredati ispod 60-70 evrica i to ne po hitnom postupku (da se plati "extra").Pa 1m2 da ti izreze staklar najobicnije staklo je tipa 15-20 evrica...
Ovo je skoro pa ok cijena osim ako ne pricamo o nekoj najobicnijoj mogucoj (bez otvaranja/zatvaranja, kljuca itd), i pri tom, veoma maloj tabli. Gotove table losijeg kvaliteta su po 80-90 evrica (pojma nemam ni ima li ih se uzeti kod nas).
Kucni red se mogao srediti i u pola te cijene al' ajd ok.
---
Ljudi izgleda nisu svjesni koliko majstori (bilo koje vrste i kova) deru? Moze im se, pogotovo ako je nekome hitno.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
E zbog ovoga sam odabrala stan na poslednjem spratu. Fobiju imam od toga. Neviđena nekultura.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Da li neko zna advokata koji ima iskustva u vezi Zakona o održavanju stambenih zgrada?
Mudri mudro zbore,
prosjecni mudro citiraju
Kod nas u zgradi vec skoro dvije godine stoji predata tuzba protiv bivseg upravnika kao i predsjednika (agencija), jos nije ni dosla na dnevni red suda jer nemamo dovoljno niti tuzioca, niti sudija. Toliko o tome.![]()
"Razuman rok" nije precizno definisan u zakonima Crne Gore jer zavisi od okolnosti svakog konkretnog slučaja, uključujući složenost predmeta, ponašanje stranaka i radno opterećenje suda. Međutim, ovo se ocenjuje na osnovu prava na pravično suđenje u razumnom roku, koje garantuje:
1. Ustav Crne Gore (član 32): Svako ima pravo da mu se sudi bez nepotrebnog odlaganja.
2. Evropska konvencija o ljudskim pravima (član 6): Pravo na suđenje u razumnom roku uključuje obavezu države da obezbedi efikasnost sudskih postupaka.
Faktori koji utiču na procenu razumnog roka:
Složenost predmeta: Ako je slučaj pravno ili činjenično složen (npr. sa mnogo strana ili dokaza), sudu je potrebno više vremena.
Ponašanje stranaka: Ako strane često traže odlaganja ili ne ispunjavaju svoje procesne obaveze, postupak može trajati duže.
Efikasnost suda: Sud treba da postupa bez nepotrebnih odlaganja i u skladu sa propisanim rokovima.
Uobičajene smernice:
U parničnim postupcima: Sudovi bi trebalo da odluče o tužbi u roku od 6 meseci do godinu dana za jednostavnije slučajeve. Za složenije predmete, postupak može trajati duže, ali bi sud morao da preduzme mere kako bi izbegao prekomerno odugovlačenje.
Zakonski rokovi za pojedine radnje:
Sud je obavezan da tužbu dostavi tuženom odmah po prijemu (ili u roku od nekoliko nedelja ako postoje proceduralni razlozi).
Tuženom se obično daje 15 dana za odgovor na tužbu.
Sud mora zakazati pripremno ročište ili glavni pretres u što kraćem roku nakon što se razmene podnesci.
Pravni lek za nepoštovanje razumnog roka:
Ako sud prekrši pravo na suđenje u razumnom roku, stranke mogu:
Podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore.
Obratiti se Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strasburu, nakon što iscrpe domaća pravna sredstva.
Svaka žalba zbog povrede razumnog roka procenjuje se individualno, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog predmeta.
Ovo.veli chatGPT
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nešto razmišljam i koja je logika da se održavanje ulaza naplaćuje po kvadraturi stana?
Kakve veze imaju oni što održavaju ulaz sa kvadraturom stanova i naplaćuju X eura po kvadratu, kad nemaju nikakve veze sa stanovima, nego čiste ulaz itd itd..
Po nečemu se mora odrediti cijena održavanja.Kako god da obračunaš naći ćeš nelogičnost zašto po tome.Naplata po m˛ ima najmanje nelogičnosti.I ne,naknada za održavanje zajedničkih djelova ne odnosi se samo na čišćenje ulaza.Mnogo je drugih zajedničkih djelova zgrade.
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Vise kvadratura vise ukucana vise,prljaju" ulaz...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Mogla bi da bude 10e za svakoga, nađe se neka zlatna sredina za svakoga. A ne nekom 3 eura jer živi u 20kv a nekome 15e jer živi u 70kv. Glupost.
Može li biti da 70m˛ stan ima veću površinu fasade nego 40m˛ pa kad se renovira...ili možda 70-80m˛ ima dva mokra čvora,dakle dvije vertikale zajedničke...možemo ovako unedogled.Eto ako imaš bolji predlog-reci.Nije da će ga zakonodavac uzeti u obzir,ali eto,možemo mi dangubit/palamudit ođe na forumu o manama tvog predloga
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Kakve to veze ima sa ovima što održavaju čistoću ulaza? Ja da znam oni apsolutno nikakve veze nemaju sa ovim stanom, nego sa generalno ulazom. Oni ništa apsolutno ne rade osim što čiste ulaz. Navodno održavaju i lift i naplaćuju ga papreno, a još nisam evo vidio da nešto rade oko lifta. Znači plaćamo ih a vjerovatno ništa ne rade. Jednom nedeljno čiste, a to što ima svuđe paučine po ćoškovima u ulazu, to je tek za posebnu priču. Znači rade ga što se ono veli preko guzice i ne rade ga uopšte kako treba.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks