Dok god stranci mogu da kupuju nekretnine bez ikakvih dodatnih poreza i opterecenja ,cijene nece padati.
Nema tih opterecenja i dodatnih poreza koji su realni (citaj: izvodljivi) a da ce sprijeciti strance da kupuju.
E sad, ono sto je problem kod nas jeste sto je do nedavno (al' ovo se koliko-toliko mijenja) bilo moguce kupiti sta god hoces kada su u pitanju nekretnine sa upitno legalnim stranim novcem.
Procitah da Spanija pokusava nesto slicno da implementira.
Elem,drzava ne da zmuri na to sto se desava sa strancima,nego trlja ruke, jer su ti stranci jedna od poluga koje sprecavaju bankrot i pumpaju BDP.
Tako da mislim da se u blizoj buducnosti po tom pitanju ,nazalost nista nece promijeniti.
Poceli smo polako da iznajmljujemo stanove od Rusa/Ukrajinaca
po običaju, gleda se samo jedna strana priče.
činjenica je da tražnja od strane nerezidenata podstiče rast cijena, i taj mehanizam je isti u svakoj zemlji. efekat je neđe veći, neđe manji. mi smo, zahvaljujući do skoro relativno nerazvijenom građevinskom sektoru i maloj brojnosti više podložni ovakvim efektima.
sa druge strane, stranci koji dođu u crnu goru i odluče se da tu započnu biznis, žive ili jednostavno povremeno troše novac doprinose rastu potrošnje (narodski rečeno, "ostavljaju novac ođe") i to može da ima pozitivan efekat za ekonomiju.
potrošiće novac na vozila, restoran, kafić, ulaz na plažu, market, namještaj i slično.
vjerujem da se dosta vlasnika biznisa osmjehne kad na ulaz u objekat vidi strance.
znam da bi idealno bilo da stranci dođu u cg, istresu to para što imaju kod sebe i vrnu se doma, ali ne ide to baš tako.
ako bismo gledali isključivo uticaj stranaca na sektor nekretnina, jasno je da imaju inflatorni efekat. ali isto tako, pumpaju značajna sredstva u potrošnju što je jedan od glavnih makroekonomskih agregata
Realno gledano uporedi cijene kod nas i tamo neđe po UK Njemačkoj, Španiji pa čak i Turskoj jasno je zašto se neki odluče da presele bizinise kod nas.
Znam đevojku koja se iz Amerike preselila u CG da živi jer radi u IT sektor online i prima po 4k mjesečno. I više joj se isplati ođe da kupi stan ili plaća rentu i da živi nego gore.
Recimo da ona dovede 50 ljudi ođe i da svi oni plaćaju po 600€ kiriju što je za to primanje dobra cijena, ostali čuju da neko izdaje stan 600€ i odma napumpaju cijene. Tako to kreće
Digitalni nomadi ... napravise li sto za njih
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Moglo bi i na temu porezi, ali nek ide odje.
Navedose me ovi iz demostata da im posaljem email o prosjecnoj kamatnoj stopi, ali oni po svome, iako nemaju tabelu, nikakve podatke. Na kraju sam ih pitao da navedu makar jednu banku koja ima eks vecu od 8.78.
Onda uzeh da gledam kakve su kamate u Srbiju i dodjoh do ovog podatka, podebljano.
https://www.bancaintesa.rs/stanovnis...-za-mlade.html
2. Šta je porez na prenos apsolutnih prava?
Porez na prenos apsolutnih prava iznosi 2,5% od vrednosti nekretnine koju proceni nadležna republička uprava javnih prihoda – poresko odeljenje opštine na kojoj se nekretnina nalazi i plaća se jednokratno. Zakonska obaveza plaćanja ovog poreza pada na teret prodavca, ali je višegodišnja praksa da porez na prenos apsolutnih prava plaća kupac u ime prodavca, na osnovu ugovora o kupoprodaji kojim je predviđeno da kupac preuzima ovu obavezu.
U praksi, ukoliko porez na prenos apsolutnih prava nije plaćen, poreska uprava će teretiti prodavca, bez obzira na to da li je ugovorom o kupoprodaji kupac preuzeo obavezu da ga plati ili nije.
Kupac može da se knjiži kao vlasnik stana/kuće bez obzira na to da li je platio porez na prenos apsolutnih prava ili nije.
Last edited by branko.kotor; 20-01-25 at 14:39.
Pade mi na pamet da vidim kako to radi Slovenija, koliko je ona ispred nas, pitah ChatGPT
Kupovina nekretnine u Ljubljani (Sloveniji) za neresidente (strance) zavisi od nekoliko faktora, uključujući državljanstvo i status kupca. Evo ključnih uslova:
1. Državljani Evropske unije (EU) i Evropskog ekonomskog prostora (EEA):
•Državljani EU/EEA imaju pravo da kupuju nekretnine u Sloveniji pod istim uslovima kao i slovenački državljani.
•Nisu potrebne dodatne dozvole ili ograničenja.
2. Državljani zemalja izvan EU/EEA (treće zemlje):
•Građani izvan EU/EEA mogu kupovati nekretnine u Sloveniji samo pod principom uzajamnosti.
•To znači da država stranog državljanina mora omogućiti Slovencima isti nivo prava za kupovinu nekretnina u toj zemlji.
•Crna Gora ima uzajamnost sa Slovenijom, što omogućava crnogorskim građanima da kupuju nekretnine.
Porezi i troškovi:
•Kupac plaća porez na promet nekretnina (2% vrednosti nekretnine).
•Ukoliko je nekretnina nova, primenjuje se PDV umesto poreza na promet.
•Postoje dodatni troškovi za notara, advokata i registraciju.
Ko sve ima uzajamnost
Da, Slovenija ima uspostavljenu uzajamnost sa sledećim zemljama, što omogućava njihovim državljanima da kupuju nekretnine u Sloveniji pod određenim uslovima:
•Turska
•Srbija
•Ukrajina
•Rusija
•Nemačka
Ova uzajamnost znači da državljani ovih zemalja mogu sticati pravo svojine na nepokretnostima u Sloveniji, pod uslovom da i njihove matične države omogućavaju slovenačkim državljanima slična prava.
Rekao bih da je isti kao kod nas?
Moze li se gdje vidjeti spisak investitora/trenutnih gradjevinskih projekata u izgradnji za opstinu Bar?
Interesovali su me projekti u izgradnji, direktno od investitora, nista agencije i sl.
teorijski - postoji nedje sajt Urbanizma, i tamo bi trebalo da su navedeni svi podaci ko je dobio saglasnost da gradi, dje i sta...
e sad, kako to ide u praksi - provjeri
druga teorija - prema zahtjevu o slobodnome pristupu informacijama, ako im se obratis (Urbanizmu) na odgovoarajuci nacin sa tim pitanjem - isto moraju da ti odgovore
Ima li neko preporuku za agenciju koja prodaje stanove u Pg i ozbiljna je?
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Možda traži agenciju da proda stan. A ne da kupi?
Tacno, ali probas sam, mi smo preko estitora dv aputa stan iydali smai a jednom preko agencije. I kupili preko Estitora bez posrednika.
Ne moze se od agencija i njihovih prenapumpanih cijena kupiti nista, na realiticu povremeno izadje nesto bez posrednika, ovo na estitor milion nekih agencija, samo nicu
Agencija je nešto najbolje što čoek može imat u današnje vrijeme.
Kirija ili 3% do 5% od prodaje. Ne plaćaš porez državi. Ne treba ti poslovni prostor, u slobodno vrijeme čoek da se zanima, dobra para se uzme. Pošto država ne reaguje i ne provjerava agencije biznis cvjeta fino.
Obzirom na današnje cijene minimalna zarada 300€ na rentu stana i to keš na ruke pa i do 1000€. Nemaš nikakvih obaveza kad izdaš to više nije tvoja briga.
to je zato sto svaki konobar, kozmeticarka i pumpadzija mogu da otvore agenciju
kontrola 0, stetu "ugledu" ne mogu napravit jer ce se sjutra preimenovat i eto
urnisu "stare" agencije jer ljudi ne mogu ni da stignu da se prilagode tom sistemu poslovanja, niti bi vecina ulazila u to vjerovatno
Iskoči mi oglas.
Garsonjera 25m2 60hiljada.![]()
U City Kvart u izgradnji one nove zgrade 3500€ m²
3500€ dzabe.
Je li bar odmah useljiv?
Evo vidim sad u izgradnji![]()
Last edited by Apolo; 08-02-25 at 14:00.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks