Page 12 of 13 FirstFirst ... 28910111213 LastLast
Results 276 to 300 of 323

Thread: Male tajne velikih majstora

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    5,747
    Thanked in
    2,843 Posts

So je čudo prirode Naročito krupna, morska. Svako meso, a naročito riblje, kad ispečeš na ovaj način, zadržaće sokova na maksimum. Btw, tradicionalno nekad, u Bokešku kužinu, najcjenjeniji brancin koji se mogo jest je bio veliki komad pečen u so, koliko teška riba, toliko soli

A da se i poigraš sa začinima koje ćeš dodat u tu so, to je skrooooz poseban svijet.

Isto kao i čuveni Džejmi O., koji se doshjetio da u nju stavi koje jaje, malo speltinog brašna, i evo deceniju gura to kao svoj genijalni recept

Pitala si za pranje ribe vodom tamo, pa ti evo ovđe odgovor:

Bilo koja voda, naročito slatka, će izvuć iz one ribe sokove bar napola. NO-NO, nikako, nikad.
    Riba nije prljava, jer je riba, i nema se čoek čega bojat kad je očisti. Sve to što je iz i sa nje izvadio je zapravo ono isto što na kraj od nje i jede. Aman, cijele svjetske kuhinje ribu jedu sirovu, baš zato što može.

Zato, ribu očistiš, i samo krpom ili ubrusom poslije toga dovršiš.

A da ostane maksimalno sočna, upravo je so zakon N.1

Tajna je da pogodiš vrijeme. Soli se jako unutra preko kičme, jako pod bočna i na leđna peraja, slabije preko kože i pop unutrini.
    Ključ je da je ne ostaviš osoljenu predugo, no tačno koliko treba da povuče. Ako pretraje, onda će ta ista so izvuć sokove iz nje.
    Tako, recimo, brancin kilo-dva, osoljen dva sata ranije, idealno vrijeme za gradele.
    Pastrmka do po kila, ne više od pola sata.

I tako
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

2. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Prije svega hvala na iscrpnom odgovoru i ovom savjetu za čišćenje ribe dobro je znati jer većina ribarnica radnice čiste pod mlazom vode znači ribu ubuduće uzimam neočišćenu. Mislim bilo bi nepristojno da izvoljevam tamo da samo za mene čisti tako.Drugo,ne znam da li si shvatio ali ja koristim so u ovom slučaju i bjelance kao vezivno tkivo da bi se napravio gotovo kalup za ribu.Već poslije desetak minuta u rerni dobija čvrstu konzistenciju kao kamen da bi se na kraju morala lomiti bude baš kao gips.Pa nisam u toj priči shvatila što bi značili baš u tom kao gipsu?Da li je moguće da bi prenijeli na ribu?Inače,riba uopšte ne bude (pre)slana kako bi se očekivalo bude perfektno sočna što je meni najbitnije.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

EDIT:

Pogledah džejmijevu varijantu on dodaje cijela jaja ja odvajam žumanca jer kontam da je fora u bjelancu kao vezivnoj varijanti i da je to sva uloga jajeta u ovoj priči a konzistencija njegove varijante je rastresita meni je više kao u ovaj slučaj:

Moram priznati da "štetujem" dobar broj bjelanjaka.

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    5,747
    Thanked in
    2,843 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Prije svega hvala na iscrpnom odgovoru i ovom savjetu za čišćenje ribe dobro je znati jer većina ribarnica radnice čiste pod mlazom vode znači ribu ubuduće uzimam neočišćenu. Mislim bilo bi nepristojno da izvoljevam tamo da samo za mene čisti tako.Drugo,ne znam da li si shvatio ali ja koristim so u ovom slučaju i bjelance kao vezivno tkivo da bi se napravio gotovo kalup za ribu.Već poslije desetak minuta u rerni dobija čvrstu konzistenciju kao kamen da bi se na kraju morala lomiti bude baš kao gips.Pa nisam u toj priči shvatila što bi značili baš u tom kao gipsu?Da li je moguće da bi prenijeli na ribu?Inače,riba uopšte ne bude (pre)slana kako bi se očekivalo bude perfektno sočna što je meni najbitnije.

Tradicionalni način, star koliko i primorski ljudi, je samo so i ništa drugo. Da ga popraviš sa malo češnjaka i ruzmarina, ne možeš pogriješit.

Dodaci kao što su jaja, brašno, itd., zapravo vode u recepte za meso- teleća glava u tijestu, i tako te stvari.

I jedno i drugo ostavljaju sokove u meso, ali u slučaju ribe, ona ostane sočna ali i više kao da je kuvana, a ne pečena. Samo u soli biće ti skroz pečena, sa onom hrskavom koricom najslađom

6. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Tradicionalni način, star koliko i primorski ljudi, je samo so i ništa drugo. Da ga popraviš sa malo češnjaka i ruzmarina, ne možeš pogriješit.

Dodaci kao što su jaja, brašno, itd., zapravo vode u recepte za meso- teleća glava u tijestu, i tako te stvari.

I jedno i drugo ostavljaju sokove u meso, ali u slučaju ribe, ona ostane sočna ali i više kao da je kuvana, a ne pečena. Samo u soli biće ti skroz pečena, sa onom hrskavom koricom najslađom
    Znači i bez trunke vode u soli (neki vrli kuhari svjetski dodaju recimo vodu da je razmeče)?

I koju morsku krupnu so uzimaš na našem tržištu?

Izvini što smaram jer si mi napisao potpuno drugo koncept koji sam mislila da je ispravan.A ovom prilikom koliko je tužno mala digresija što Crna Gora je ugasila sopstvenu solanu jer da morska so je zakon. Jer nije to samo natrijum hlorid nego i toliko dragocjenih minerala iz morske soli za razliku od industrijske.

Last edited by Bluemoon; 27-01-25 at 14:09.

Thanks Thanks Given 
    2,413
    Thanks Thanks Received 
    2,415
    Thanked in
    1,519 Posts

Krupna so mi je bila jedna firma iz Albanije,al nje nema vise,slicno je bilo bas onoj nasoj nekadašnjoj iz Ul.
    Ja koristim onu trenutno rafinisana morska so Stara Pazova.

9. The Following User Says Thank You to miovrag For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Bila je u ribarnice piranska so po ozbiljno visokoj cijeni mala vrećica 5 eura.Pretpostavljam da ovi iz Srbije prepakuju neku iz uvoza a ovdje se uvozi u svakom slučaju hvala na preporuci ovu sam i ja uzimala možda Buva ima još bolje naročito što napisa "odu morskom blagu" nego da sačekam.

Naravno ako ima još neko.

Last edited by Bluemoon; 27-01-25 at 20:49.

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    5,747
    Thanked in
    2,843 Posts

Solana Pag mi je sasvim dovoljna, poznaješ je i ako joj ne vidiš pakovanje po tome što su kristali nejednaki među sobom, i, ako si baš posvećen tome kad je takneš jezikom slanost kreće da otpušta mrvu kasnije i ne presoli ti jezik, dok ove rafinisane i svedene na mjeru, što uvoze po pravilu iz Turske, nešto ne volem. Inače, sitnom soli ne bih umio osolit ništa puškom da me ćeraš

12. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Hrvati znači? Okey hvala oni ipak imaju more.

Eto i to smo riješili.Hvala Buva,još jednom sjutra krećem u potragu vidim samo online da ima narudžbina ne viđeh ih u markete.A cijena je ok 5 eura 5 kg ovi slovenci nas zajebavaju.Šalim se naravno moram ovdje iako je off reći da su htjeli da nam izađu u susret da dignemo našu solanu na noge ali jbg politika.

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    5,747
    Thanked in
    2,843 Posts

Italijani su iljadu godina sa Jadrana koristili samo pašku so, zbog čistoće mora i kamena, i količine vjetra i sunca, a dvije iljade godina najviše cijene istarsku maslinu, zbog klime, zemlje i ukusa, iako su i jednom i drugom oni čudotvorci. Pa kontam da znaju što čine.

Imaš je svuda u ona pakovanja od 1kg, možda te buni što je kutija baš slično plavo-bijela tuzlanskoj, pa ti promakne

15. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Prelećeh i neke video-e dalmatinaca na tjubu vezano za ovaj recept.
    Em kad čiste ribu peru je pod mlazom vode.
    Em koriste bjelance.

Jebala me moja analitika da me jebala ali evo moram okušati sve što si reka i preći na drugi način jer si mi ubjedljiv. Koliko sam ako je sve to istina vezano za ribu bila u zabludi a ne da je volim no je obožavam.

P.S. vezano za sitnu so isključivo krupna preko mlina.

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

@Buva+gacce đe uzimaš piletinu jer sam ja piletinu odavno izbacila zbog nekih (do)znanja kako se lageruje i uvozi odasvuda da te ne pitam na temu danas na tanjiru.Mislim ne da mi je omiljena i to nego zbog juhe pileće koju gotivim ako ima domaća.

Ovo pitanje važi i za ostale ko zna đe ima domaća piletina što šeta po dvorištu bez koncentrata.
    Last edited by Bluemoon; 06-02-25 at 20:58.

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,135
    Thanks Thanks Received 
    998
    Thanked in
    530 Posts

@Buva+gacce đe uzimaš piletinu jer sam ja piletinu odavno izbacila zbog nekih (do)znanja kako se lageruje i uvozi odasvuda da te ne pitam na temu danas na tanjiru.Mislim ne da mi je omiljena i to nego zbog juhe pileće koju gotivim ako ima domaća.

Ovo pitanje važi i za ostale ko zna đe ima domaća piletina što šeta po dvorištu bez koncentrata.
    A Bogami ce se ovo tesko naci. Mi smo nekad za privatne potrebe drzali ovako i kokoske i prasad, ali kako vrijeme ide nije se briga o bestijama mogla uklopit u zivotne obaveze.

Par poznanika po HN drzi kokoske, nije domaca koja se setka kroz avliju, ali prodju onu fazu od sedmicu dana prociscavanja. Ako nista drugo makar je meso svjezije nego ovo iz prodavnice.

Baj d vej, nema tice bez prasice

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

19. The Following User Says Thank You to Shadow'91 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Hvala u svakom slučaju.Držali su jedno vrijeme moji na selu (tatina rodbina) ali što od lisica što od kobaca (u pitanju je planinski kraj) odustaše vremenom.Nisam što bi se reklo luda za pilećim mesom ali onaj miris domaće kokošije juhe na selu ali prave domaće (ove su se hranile bez koncentrata) bih dala više nego ne znam kakav objed za stolom.

Jednom se zeznuh neko mi dade lošu preporuku kad znaš razliku miris je sasvim dovoljan nego će se zaboraviti na mirise te domaće pa će sve biti potaman. Inače džaba sve tajne kuhara kad nemaš kvalitetno meso.

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,135
    Thanks Thanks Received 
    998
    Thanked in
    530 Posts

Hahha kao da majku slusam, nikad se kod nas domaca kokoska pekla nije nego ili supa ili paprikas

Nama su u HN orlovi znali da dodju u posjetu. Danas imamo par kokosaka samo radi domacih jaja, tu i tamo obleti koji, ali makar za sada idu praznih kandzi

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

22. The Following User Says Thank You to Shadow'91 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    249
    Thanks Thanks Received 
    864
    Thanked in
    549 Posts

Zato što je domaća piletina tamna i tvrda, pa se duže kuva ali je zato slatka i topi se u ustima. A i ne drzi se cio kavez, pa se kolju samo pjetlići i stare kokoške. Onda se pravi supa i pilav.

Moja baba je znala da tom supom podliva i peče krompir i rižu zajedno, ništa slađe. Niko od nas to sad ne umije da spremi.

24. The Following User Says Thank You to NotRobot For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Imamo ista sjećanja ali imam i ono kako im je lakoćom odsijecala glave,a prethodno tražila da ih uhvatimo.Uživo.Na neki panj i sjekira i to.Ono frc nije to ka u mesare kad vidiš u police.Naslagano.

Drug gore viđi što se orlova tiče ne oslanjajte se na sreću.Imaju sad razne te metode recimo grabljivice neće da slijeću na teritoriju đe je druga grabljivica pa sad imaju neke frekvencije Sova recimo đe se pušte povremeno i onda ste mirni.Valjda.Ko ti ga zna crnogorskim orlovima.

Last edited by Bluemoon; 07-02-25 at 22:12.

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Nego đe imaju kore za ove proljećne rolnice. Kul,kul,kul.

https://youtube.com/shorts/ZYVyOjn32...Ja7FXGlyZ6Pz2z

Thanks Thanks Given 
    1,152
    Thanks Thanks Received 
    1,469
    Thanked in
    986 Posts

Da pitam i ja, da li neko ima neki provjereno dobar recept s brokolijem ?
    Pravila sam potaž danas od njega i tikvica, ali mi je ostalo cvjetova pa ne znam kako bih mogla da iskoristim to sutra

Kako nisam neki ljubitelj, potreban mi je recept koji će mu praktično neutralisati ukus
    Ovo što gledam po netu... ništa mi nije privlačno posebno.

Za domaću piletinu i ćuretinu sam ranije imala kontakt, ali taj čovjek ih ne drži nažalost više. :/
    A meso mu je stvarno bilo top. Ćuretina mu jeste bila skuplja ali vrijedilo svake pare.

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Za brokoli najbolji recept mi je obaren i glot bez ičega kao i karfiol ali recimo kad je znalo da ostane (mama nam je spremala često i jedno i drugo) ona je pravila pogačice tako što umuti jaja,brašno pržene u ulju bude ukusno i grešno.

Thanks Thanks Given 
    1,152
    Thanks Thanks Received 
    1,469
    Thanked in
    986 Posts

Hvala ti, vidim sad kad sam se sjetila da uđem

Na kraju sam ga pravila sa slaninom i parmezanom, dobro je ispalo

Sent from my SM-S23 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

@Buva+gacce jesi ovo sa alkoholom i vatrom ikad probao?Ili neko drugi.

Ja sam vazda za eksperimentiranje sigurno direkt kontakt namirnice i vatre daje potpuno nove ukuse.Ali ođe baš treba biti vičan.

https://youtube.com/shorts/81dnRDoFEok?feature=shared

Thanks Thanks Given 
    4,900
    Thanks Thanks Received 
    5,747
    Thanked in
    2,843 Posts

@Buva+gacce jesi ovo sa alkoholom i vatrom ikad probao?Ili neko drugi.

Ja sam vazda za eksperimentiranje sigurno direkt kontakt namirnice i vatre daje potpuno nove ukuse.Ali ođe baš treba biti vičan.

https://youtube.com/shorts/81dnRDoFEok?feature=shared

Probao i propao Još sam zamalo i kuću zapalio

Od tad vatre palim isključivo u oni roštilj. I ponekad na forum, kad me štetna faza snađe

32. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Mala tajna,moraš imati poklopac pri ruci. Probaj opet to ti je kao sa vožnjom ko god je imao udes prevaziđe i opet sjedne u auto.
    Flambiranje se najbolje izvodi sa onim dugačkim upaljačima za roštilj i nikad direkt u alkohol nego sa strane tave.

Thanks Thanks Given 
    24,829
    Thanks Thanks Received 
    10,604
    Thanked in
    8,005 Posts

Jedan od boljih dresinga.

maslinovo ulje/balzamiko/med

Ođe dodaju so i biber meni malo kumina ili muškanta mjenja iste a može i par kapi limuna.

https://youtube.com/shorts/maBuqtBmtAQ?feature=shared

Page 12 of 13 FirstFirst ... 28910111213 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)