AROMA
HDL
iDEA
VOLI
U Hrvatskoj je za danas najavljen bojkot trgovina, trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi zbog stalnog rasta cijena, na osnovu inicijative koja je krenula iz Facebook grupe “Halo, inspektore”, iza koje stoji Evropski centar izvrsnosti potrošača (ECIP), a u međuvremenu su je podržala društva za zaštitu potrošača, sindikati, političke stranke, pa i sam ministar ekonomije, piše Index.hr.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Vickast pokušaj, ali promašio si loptu.
Evo i zvanično priopćenje na tu temu Vlade Hrvatske:
Ipak su daleko od lidera regiona u obliku Crne Gore gdje je inflacija bila koliko rekosmo? U 2022 nekih 17.2% ili preko 50% više nego u Hrvatskoj, u 2023 je bila 8.6% a za 2024 imamo kad da čekamo podatke nagađa se da je bila 3.3%.Istaknuo je da je inflacija od 10,7 posto na razini cijele 2022., u godini 2023. usporila na 8,4 posto, a nakon zadnjih podataka iz prosinca, stopa inflacije 2024. iznosi malo ispod 3 posto, što je u skladu s procjenama Ministarstva financija.
S obzirom da ne izvozimo u Hrvatsku ništa značajno, nismo ni mogli prenijet inflaciju na njih, ali obratno itekako jesmo jer solidno robe se uvozi iz Hrvatske.
Ma kakvi. Nije bilo povećanja. Penković laže kad kaže:
Mada i ovdje se ponešto može naći isto ko želi da pogleda. DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU - REPUBLIKA HRVATSKAOd početka mandata ove Vlade u listopadu 2016. pa do studenog 2024. prosječne plaće rasle su 77 posto, mirovine 75 posto, a kumulativna inflacija u tom periodu iznosi oko 32 posto, što dokazuje da inflacija nije pojela ni rast plaća ni mirovina, kazao je
Ono što do vas partijskih vojnika nije stiglo u uputama kako da djelate online, jeste činjenica da je Hrvatska 1.1.2023 prešla na euro i da je kao i kod nas, i svih drugih zemalja koje su prešle na EURO, bilo zaokruživanja cijena.
I da današnji poziv na štrajk se odnosi na cijene prehrane. A gle čuda hrvatska ekonomija ima solidan broj proizvođača te prehrane. Što može dovesti do zaključka da su lokalci digli cijene svojih proizvoda jer im je zinula zicagu, ili su im sirovine koje nabavljaju van Hrvatske poskupile zajedno sa još nekim inputima.
Ni u ludilu niko ne bi pomislio da je Hrvatska zavisna od turizma, i da sezona nije bila baš kako su se nadali.
Kad već prozivaš, radi to sa stilom i smišljeno, ovako je mlaćenje prazne slame i nekulturno.
Last edited by hercules; 24-01-25 at 08:38.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ne zezajte, imate sve podatke u nasoj nam bitnoj ustanovi Monstat. Ahhh nemaju podatke, kriptovani su. Zuti, da ti nisu iz centrale uz sendvic poslali i torrent link do svih licnih podataka gradjana Crne Gore?
Lagan sam ja.
Loše si mislio.
Nego priupitaj za upute, da pojasne, kako to da je inflacija u Eurozoni u 2022 bila 8.38% a kod nas 17.2% jer eto koristimo istu valutu. O tome inače pišemo svo vrijeme, da inflaciju uvozimo, i kako to da je stigla preko granice 100% veća nego sa mjesta đeje krenula.
Otkud u hrv tolika inflacija kada je manja u eurozoni? Otkud inflacija u Rumuniji i Madjarskoj?
Umoran sam od svega sto znam
Klasika. Odgovora nemaš, pitanja niđe veze, samo da se skrene sa teme.
Hrvatska je 2022 imala svoju valutu, kao što je dan danas imaju Rumunija i Mađarska pa porazmisli o tome.
Lekcija se zove devizni kursevi, 3ća godina ekonomskog fakulteta predmet monetarna ekonomija.
A isti predmet ima nešto i o inflaciji. Više detalja ovdje.
Da te ne zadržavam više.
Bio sam danas da pokupim neki paket, parkirao u Cibacu kola, prosao pored Hyper Konzuma, bio je prazan. Cuo sam na radiju da je do 11 sati poreska uprava rekla da je 40% manje izdatih racuna i ti sto su izdati 47% manja cijena nego prosli petak. Na granici je carinik nekog iz Tivta zezao da mu nece potpisati papir za povrart PDV jer nije podrzao strajk. Dosta jak je odaziv na ovu akciju, najavili su da ce ograniciti cijene nekih 50 prozivoda.
\\OFL•GIC
Evo smo i u Njemackoj pokrenuli inflaciju.
https://www.portalanalitika.me/clana...talih-cokolada
Umobolni novinari ko da se od milke zivi...
Prijatelju , da ti ja kažem , isti posao koji sam ovdje radio sada radim i u Hrvatskoj.
Troškovi života su mi manje više isti i tamo i ovamo , a plata u Hrvatskoj mi je tolika da nakon što oduzmem troškove života ostane mi mjesečno plata koju bih ovdje primio.
Last edited by Isak; 24-01-25 at 17:12.
Moguce, meni je sve sto sam gledao bilo povoljnije, ona Spar robna marka gluten free brasna i taj program sve jeftinije pofino od nasih skrnih par artikala dostupnih, pica povoljnija ali ok, to je u zbog nasih akciza. U Ita sam uzeo kafu za moku, najskiplja bila 3,8 Eur a ovdje Kimbo na akciji malo ispod 6 Eur 250 gr vakum.
Mozda smo mi zaista statisticki povoljniji ali real life mi se ne doima tako
Sent from my iPhone using Tapatalk
Izgleda su nasi trgovacki lanci odgovorili ovim "akcijama" tako sto su taman sinoc/jutros radili neku korekciju cijena i sve je poslo jos nekih 10-20% gore.
Juce uzeh Knjaza za 49c u Ideji, danas je simbolicnih 65c (samo 33% poskupljenje) sto je najvisocija cijena koju sam vidio (a kupujem ga redovno).
Slicno i sa mnogim drugim artiklima. Moze im se.
--------------------------
Do Not Disturb.
Nikad vece marze nisu bile a nikad losije inspekcije nisu radile.
Do Not Disturb.
fala Vladi Crne Gore što je milka 9e, nema što.
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Inace sad vidjeh da je ovo stiglo u Ideji, tacnije u jednoj prodavnici.
Uvijek sam se pitao koliko cemo godina (decenija) kaskati za zemljama koje imaju ove skenere u vecini prodavnica a mi u nijednoj...
Ovo je posebno korisno kod nas jer dobar dio artikala uopste nema cijenu, postavljen je na pogresnom mjestu i slicno sto je opet bol u medjunozju vlasnika prodavnica i neposobnost inspekcija jer se za sve to mogu pisat' kazne vrlo lako ali ne smiju da se diraju.
Do Not Disturb.
Ja sad vidjeh a ovaj skener bas nigdje nisam nikad kod nas vidio dok je 'vani' sasvim normalna stvar sa sve uredjenijim prodavnicama, artiklima i cijenama za iste.
Kod nas se svako malo nosis na kasu da pitas za cijenu i to je postala normalna praksa sto mi je nevjerovatno.
Do Not Disturb.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks