Originally Posted by
Buva+gacce
Evo ja da ti odgovorim, iako sam se konkretnom prilikom ovog zločina bavio samo onda kad sam napisao da je reakcija na to bila stvar okolnosti i situacije. I da nije ono što je najbitnije, i da se tu nema što tražit nečija direktna odgovornost.
I, na kraj, potpuno sam siguran da je svako od angažovanih ljudi toga momenta dao sve od sebe, i da je svako bio spreman da pogine umjesto one đece.
I tim se ljudima ništa zamjerit ne može.
No, da probamo iz ove perspektive:
Kad se, poslednjih 4 godine, ispred Manastira u Cetinje, okupi šačica ljudi, i to ponajviše žena, i kad tako ponekad onim jezičinama što im je bog dao opletu one popove, pa ponekad oće i da uđu untra, pa i da ih snime...
Naš sistem bezbjednosti, ovaj današnji i ona dva što su mu prethodila od 2020., najozbiljnije i najprofesionalnije izanalizira bezbjedonosnu situaciju, dobije bezbjedonosne procjene, i na taj nivo prijetnje raguje tako što ispred Manastira dan-noć, maltene godinama, drži baš poveliki broj ljudstva i opreme. Često je broj ljudi tu dostizao i tri cifre, opremu da ne pominjemo.
Kad na to isto Cetinje, dvije godine unazad, dođe do 10 ubistava u jednom činu, pa u narednoj godini hukti, pa ove prethodne nastaje totalna eksplozija nasilnog kriminaliteta, nasilja u školama, porodicama, kriminalnih ubistava...
Taj isti bezbjedonosni sistem reaguje tako što se prebrojava: Je li u trenutku Borilovića na Cetinje bilo 12 policajaca, a kod Martinovića 9, ili obrnuto.
Odnosno, na nivo prijetnje, tj. bezbjedonosnih rizika u pogledu nasilnog kriminaliteta, iskazanog na Cetinju u periodu 2022/23/24, reagovao je sa desetak puta manje ljudstva i nesravnjivo manje opreme nego na prvu situaciju.
Kad ti govore o reagovanju, mislim da će bit da prije na to misle.
Bookmarks