Onda si išao kod jednog od najbližih prijatelja koje sam stekao u životu. Od djetinjstva. I moraću mu skrenut pažnju da će ostat bez licence, i za strelište, i za radnju, i za klub, ako mu nastaviš pisat ovako.
Jer se municija iz streljane mora utrošit u streljanu. I svaka čaura ispazit.
Evo blizu četrdeset godina se pomalo zanimam streljaštvom, neće trebat, hvala ti.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Malo je ruzno pisati da se municija moze iznijeti bez kontrole, nije fer prema tim ljudima tamo.
mislim da ljudi uopšte nisu svjesni do koje mjere država kao sistem uopšte ne funkcioniše, trenutno je u CG na snazi faktički običajno pravo a bližimo se polako i totalnoj anarhiji
rezultate vidimo, a nažalost slijedi nam i mnogo gore ukoliko se nešto ne promijeni
She is only here to annoy herself!
Nego, da se vratimo na ono što je tragična suština i poenta ove priče. TRI OSNOVNA PITANJA.
Poenta nije kad je i kako opkoljen, i ko je đe trčao, i ko je koga prepoznao. Sve je to stvar okolnosti, i dešavalo se kad je tragedija već okončala. Prekasno.
Poenta nije bi li neki nadzor, periodični pretresi, i PAŽNJA koja bi se ovom monstrumu posvetila, 100% spriječili ovu tragediju. To je MOŽDA, i ne može se znat. Možda ne bi. A možda i bi. Možda je i veća vjerovatnoća da bi nego da ne bi.
Možda ga je i pretres iz novembra 2022. spriječio da u decembru 2022. pobije 25 ljudi.
To se ne može znat. Ono što se može znat, i što se zna, jeste da je POSAO policije bio da ga ispazi, koliko je ovlaštena i može, pa što god rezultat bio.
Zato, tri osnovna pitanja, POENTA ove priče:
1. Zašto ovo lice nije bilo evidentirano kao operativno interesantno, što nam je nadležni organ saopštio?
2. Zašto lice nije bilo operativno interesantno, ako je u novembru 2022. bilo, i pokazalo se, i te kako osnovano?
3. Zašto i kako, operativno interesantno lice, koje na kraju pobije toliko ljudi, upravi policije nije operativno interesantno lice, poslije svega?
Da, znam da zvučim kao retardirani papagaj. Ali znam i što pričam.
NSX
Ko ce to da promijeni? Pa vidis li da su par ekselans avetinje isturene u prvi plan na drugoj strani?
Mogu se kladit da su ovi studenti sa FCJ.
Jezik naravno treba da se izucava, ali FCJ je politicka org. dje su likovi sa sumnjivim diplomama.
Pa kad se pojave one gospodje sto nas izlobotomiraju svaki put, vidis po gestikulacijama da nije sve kako treba, a jos za to lijezu soldi...
Ko?
Sto sam protestovao, protestovao sam.
Ne jer je vlast dobra, jer nije.
Vec jer sam se dobro osvrnuo oko sebe kad sam bio na svim tim protestima.
I zanimljivo, kad je god bilo stani pani, bas nas malo bilo.
Znam da je privatno i pretpostavljam o kome se radi,ali to sto je teško iskontrolisati (vjerujem da jeste) ne znaci da se ne mora dooobro vodit računa o tome.
Šta bi bilo sad kad bi svaki recimo peti koji podje tamo posao kući “punih” džepova? Sto napisa Buva gore da mu je prijatelj,on jeste odgovoran za to,ali pretpostavljam da ima radnike koji vjerovatno ne vode računa toliko koliko bi i sam vlasnik zelio vjerovatno. Pogotovo posle ovakvih slučajeva krvoprolića na cetinju.
Ne bojim se ja za njihove licence....sve su to ljudi koji su ili bivsi policajci, vojnici, db-ovci....sve je to uvezano dobro i funkcionise ko zna koliko dugo....
Meni samo nije jasno kako oni muceni ljudi sto su u blizinu tamo, zive... s obzirom da je tamo svaki dan ko da je Ukrajina u pitanju ....
vjerovatno jesu sa FCJ čim su ubacili ovo novo slovo u naziv protesta koje ne koristi jedno 70% CG populacije(+ naziv koji je aluzija na seksualni priručnik...) , meni lično uvođenje narodnog jezika u zvanični ne smeta čak mi je i simpatično ali ovo je mnogo glupo od njih ako već žele da im protest bude masovniji
svakako neko proteste mora da pokrene, a ko god da ih je pokrenuo vlast bi rekla da je to dps (isto kao što u Srbiji optužuju studente da rade za žute iako tamo baš nemaju veze sa opozicionim partijama)
Last edited by NSX; 05-01-25 at 11:50.
Sve su to pitanja za OB Cetinje i tamošnjeg načelnika policije.
A evo ti i nekog odgovora:
Ko je bezbjednosno interesantna osoba
Direktor Uprave policije Slavko Stojanović objasnio je šta znači termin "bezbjednosno interesantno lice" i ko se u Crnoj Gori smatra takvom osobom.
"Termin bezbjednosno intresantno lice je termin koji je do sada najčešće korišćen u internoj komunikaciji, a odnosi se na one kategorije lica za koja postoje operativna saznanja da se radi o osobama koje su izvršile, vrše ili se pripremaju da počine neko krivično djelo. Takođe, u ovu kategoriju svrstavaju se i povratnici, kao i identifikovani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa i lica koja su sa njima, na bilo koji način, povezana ili im pružaju podršku u sprovođenju kriminalnih aktivnosti. U suštini riječ je o operativno interesantnim licima iz navedenih razloga, koja su bitna sa aspekta preduzimanja proaktivnih aktivnosti policije kako bi se spriječila krivična djela, ali i represivnih aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja izvršenih krivičnih djela, što je i potvrđeno kroz sprovođenje obavještajnih projekata i brojnih policijskih akcija", kazao je Stojanović.
E neka se jednom desi da i ti kažeš isto što i ja.
Čisto da dopunim.
Za operativno interesantne osobe postoje evidencije. To je visoko formalizovana stvar, i uključuje visoko formalizovane procedure i postupke.
Na listu operativno interesantnih osoba se ne dospijeva bez osnova. I taj osnov ima svoj način, po pravilu je u pisanoj, odnosno materijalnoj formi. Od službene zabilješke, pribavljene operativne informacije, do infomacija dobijenih MTN-om.
Sa liste operativno interesantnih osoba se isto tako i ne briše. No ide ista procedura.
Ovo lice nije bilo operativno interesantno, i pored toga što je prije dvije godine bilo, što je onda i odrađeno i potvrđeno kao izvršilac krivičnog djela, što je predmetno krivično djelo upućivalo na dalja krivična djela, i što je bilo povratnik.
Zašto? I kako tačno? Ko, kada, po kojem osnovu, i kojim čarobnim štapićem je učinio da ovo lice više ne bude operativno interesantno?
I je li ostala neka dokumentacija o tome. Morala bi.
proteste odupri se je uništio df. tada je dps grajao kako iza njih stoji df, to im je glavna aktivnost bila. isto sad radi ekipa na vlasti, danima upire kako su ovo dps protesti i imaju cilj da se poljulja najbolja država na svijetu. mantra i sistem se nije promijenio i dalje, samo su se uloge promijenile.
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Ko organizuje proteste?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ovo što je ovome momku oduzeto 2022 je bukvalno smjjesno. Prije toga jedini incident taj 2005. Nisam neko ko o jadu zabavlja narod. Ali tvrdim da je moj record u policiji 3 puta crnji od njegovoga.
Bukvalno 90% momaka njegovo godište ima deblji i teži dosije. Nerealna su očekivanja da policija prati svaku osobu koja ima jedno ili dva krivična djela. Pogotovo ako to lice nije prijavljivano da je nasilno itd.
Послато са 23127PN0CG помоћу Тапатока
Neki neformalni https://www.cdm.me/drustvo/ovo-su-za...ta-kamo-sutra/
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Duša mala
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Auh.
''Ovome momku'' nije ''nešto oduzeto'' 2022., no je uhvaćen u ( po prirodi trajnom ) izvršenju prilično ozbiljnog krivičnog djela. Koje je, obzirom na količinu bojeve municije koju je posjedovao, upućivalo na dalje i više, odnosno, na teži oblik. Ovo je formalizovan pravni standard, ali i formalizovan standard po kojem policija radi svoj posao.
''Ovaj momak'' je u tom djelu uhvaćen zato što je bio operativno interesantan, pa je postupak na kraju došao i do dokazivanja. Razlozi što je bio operativno interesantan su materijalne prirode, formalizovani, obrađeni, riješeni, i spadaju u domen istog tog standarda za obavljanje policijskog posla.
''Ovaj momak'' je prethodno osuđivan upravo za nasilničko ponašanje. To što je to bilo 2005. ima svoju ulogu u pravosudnom smislu, jer mu se presuda istekom vremena i ispunjenošću drugih uslova briše iz kaznenih evidencija. Ali se isto tako, iz operativnih evidencija policije, koje su po prirodi nešto sasvim drugo, i koje predstavljaju jedan od osnovnih alata za rad te policije, ta presuda, odnosno to djelo, nikad ne briše.
''Ovaj momak'', i pored toga što je bio operativno interesantan 2022., i dokazan- čime je mogao biti samo učvršćen na listi operativno interesantnih lica i ništa drugo, 2024. više nije evidentiran kao operativno interesantno lice.
Zašto, kako, ko, kada, i po osnovu čega?
Ovo nije samo posao policije. Ovo im je obaveza.
90%, bukvalno?
Ae da se ispisujemo sa planete.
postoji u policiji (kao i u svemu ostalom) neka hijerarhija, ima neko iznad njega i neko iznad tog njega pa ministar pa premijer
taj isti ministar je nekoliko dana prije događaja rekao da je situacija bezbjedna, što znači da uopšte nije upućen kakva je situacija i morao bi da podnese ostavku i nađe neki drugi posao, vrlo brzo slijedi slična situacija sa Ministarstvom pravde, pa da vidimo hoće li i ministar pravde reći da je u pitanju "situacioni događaj", a ne javašluk od strane njemu podređenih tutuša koje on uopšte ne kontroliše šta rade
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks