Zašto niko ko ima solar panele,i kome EPCG mjeri i obračunava proizvedenu energiju ne pominje da ga EPCG krade,kao što je to slučaj za energiju koju nam EPCG isporuči i obračunava preko brojila?U prilogu vidjeti temu EPCG računi/potrošnja
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Samo da ne bude da daješ dva dinara da izađeš iz kola.
Bez zezanja,čuh,istina iz druge ruke, od čovjeka da su u Sloveniji uveli taksu neku za sva domaćinstva koja solarno proizvode i u sistem predaju el.energiju.Valjda im naplaćuju korištenje/opterećenje kapaciteta mreže,što neđe i ima logike.
Da brišem sam ovaj post ili će moderatori prije no ga Đuka pročita
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 19-12-24 at 12:46.
Ja znam da imaju porez na dobit sto mi je sasvim OK. Ne vjerujem da ce im uvesti sto ce znacajno obeshrabriti koriscenje istih, pogotov ne Slovenija.
ChatGpt
U Sloveniji, fizička lica koja koriste solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe generalno ne podležu dodatnim porezima ili taksama. Međutim, određeni aspekti mogu zahtevati pažnju:
1.Porez na dodatu vrednost (PDV): Pri nabavci i ugradnji solarnih panela, primenjuje se standardna stopa PDV-a. U Sloveniji, standardna stopa PDV-a iznosi 22%. Međutim, za određene energetski efikasne proizvode i usluge mogu se primeniti snižene stope PDV-a.
2.Priključenje na mrežu: Ako planirate da višak proizvedene energije isporučujete u elektroenergetsku mrežu, potrebno je dobiti odgovarajuće dozvole i saglasnosti od distributera električne energije. Ovo može uključivati administrativne takse ili naknade za priključenje.
3.Subvencije i podsticaji: Slovenija pruža različite subvencije i podsticaje za fizička lica koja investiraju u obnovljive izvore energije, uključujući solarne panele. Ovi podsticaji mogu značajno smanjiti početne troškove investicije.
4.Prijava proizvodnje: Ukoliko proizvodite električnu energiju za sopstvene potrebe i ne prodajete je trećim licima, obično niste obavezni da prijavljujete ovu proizvodnju za poreske svrhe. Međutim, ako prodajete višak energije, to može imati poreske implikacije, te je preporučljivo konsultovati se sa poreskim stručnjakom ili nadležnim organima.
Pre započinjanja projekta instalacije solarnih panela, preporučuje se da se detaljno informišete o važećim propisima i mogućim obavezama, kako biste osigurali usklađenost sa zakonodavstvom i maksimalno iskoristili dostupne podsticaje.
Evo godinu dana iz Cedisa ne umiju da zakace hibridni solarni sistem na mrezu 10kw ...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Mogu.
predata-potrosena(kupljena)=deponova
Za zimake mjesece obratno.
Deponovana se dijeli na visu i nizu tarifu(sada ne znam, kada se predaje ta niza tarifa), ali postoji.
Kada dobijes racun imas visu i nizu tarifu kupljene energije, visu i nizu predate za taj mjesec i ukupnu koju sakupljas od kada imas sistem i koliko je ostalo.
Kada dobijes racun to ti sve pise. Visa+Niza=Ukupna predata
Visa+Niza=Ukupna potrosena
Ukupna predata-Ukupna potrosena= Ostatak deponovane
Kada udjes u aplikaciju, sve ti pise i proizvedena i predata i potrosena. Do sada mi se sve poklopilo.
E sad iduci mjesec cu morati placati nizu, jer nemam puno predate 120kWh ostalo, a klime rade 24/7.
Sto se tice ostatka racuna, ako potrosis nizu tarifu tarifu ili visu onda ti naplacuju gubitke na mrezi i naravno fiksni dio(jer sto da ne).
Ako sam nesto preskocio ili okrenuo ne zamjerite, slave su, a sada cu na jednu
Послато са 2201116TG помоћу Тапатока
Ja sam uporedjivao zajedno sa drugom koji ima istu elektrsnu kao ja.
Zvao Cedis (druga) i dobio sledeci odgovor:
To sto ti pise na inverter ne gledamo kao tacnu informaciju jer nisu ovlasceni da broje kw.
U sustini ono sto si potrosio plus ono sto si predao trebalo bi da bude ukupno tj o o sto pise na inverteru, to tesko mozes da poklopis zbog skupe/jeftine.
Ti proizvodis u 90% samo skupu, nedeljom samo jeftinu.
Prestao sam da se sjekiram jer je to odprilike to, tesko da ces dobit tacnu racunicu (cak je oni (cedis) nemaju).
Sve u svemu trenutno se veoma isplati.
@GaD Oni imaju posebno brojilo i mimo invertera, tako da bi ono trebalo da je tacno jer preko njega racunaju. Isplativost je odlicna za sada, barem nama.
Znaci proizvodim nizu samo nedjeljom, sto znacim da nedjeljom trosim od nize tarife.
PS. Meni jos nije dolazilo da placam panele
Kakve veze ima CEDIS s tim?CEDIS to ne prati
Ili mi je loše interpretirano dok sam se interesovao
Znaci ti imas samo brojilo CEDIS-a. Ja imam 2, CEDIS-a i ovih iz Solara. Uporedjivao sam sa aplikaciom i nema neke sad velike razlike. Koliko pise na njemu, tako je i na app, ali tacnu potrosnju mozes vidjeti na Live Data u meniu. I komsijama su ga skinuli i ako ga ima u semi. Ljudi su priuceni, tako da ih morate pratiti. Desilo mi se da su pogresno povezali Wifi adapter(velika filozofija, kakvi su konektori na jednoj strani, tako spajate i na drugoj), naravno, nijesu umjeli. Za sada nemam problema, osim napona, koji je previsok(ide i do 260V, pa se on ugasi), ali to nijesu krivi ovi iz Solara i jos jedna mana je aplikacija, koja kasno posalje obavjestenja.
Sta ti pisr na racunu, koliko si predao za miesec, a koliko ti pise na inverteru?
Slikaj ga.
Jedno laičko pitanje - povodom slava sam se kretala po naseljima sa kućama i skoro svaka je sa panelima. Tu su sad praktično proizvođači za sebe, je li tako. E sad, primijetila sam da je napon nikad gori, jedva se vidi u prostoriji, uređaji zuje od muke, tačno se muče... Ima li to veze sa panelima?
Pa da, inverter je povezan na internet i sa pametnim brojilom i ti u aplikaciji pratis status.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks