Page 251 of 358 FirstFirst ... 151201241247248249250251252253254255261301351 ... LastLast
Results 6,251 to 6,275 of 8947

Thread: [TRŽIŠTE] Cijene | ponuda | potražnja

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,503
    Thanked in
    1,013 Posts

Jes', dogorocno rentiranje podrazumijeva zenu koja kuva preko dana a muz radi nocnu smjenu, kuva, kako bi sto vise iskoristili stan.

Da rerna i kola ne odmaraju nego da se trose i tokom noci.

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,503
    Thanked in
    1,013 Posts

Preko dana dolazi ljubavnik da bracni krevet ne bi odmarao. Hahahahah

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    82
    Thanked in
    44 Posts

U pravu si, i ja biram na osnovu recenzija. Bez obzira na to, morao sam komentarisati zbog iskustva u praksi (koje se do izvjesne mjere razlikuje od virtualne stvarnosti)

4. The Following User Says Thank You to forum For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    25
    Thanks Thanks Received 
    82
    Thanked in
    44 Posts

@beatnological

6. The Following User Says Thank You to forum For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8,464
    Thanks Thanks Received 
    1,451
    Thanked in
    625 Posts

Quote Originally Posted by master97 View Post
    Kad se kupuje stan, notar provjeri da li je sve u redu, da li ima hipoteka, sporova, izmedju grada i investitora, vlasnika zemljista i njega, itd. Sta je problem, sto Bemax ne dozvoljava da ti izaberes notara nego mozes samo kod njihovog, sto je meni apsurd, ali tako je. Ovo je meni uzas da se u 21 vijeku pravi problem sa prikljucke vodovnih i kanalizacionih cijevi, a problem je i taj sto je nekim investitorima muka da prokopaju par metara za iste te cijevi nego se ceka od glavnog grada, posto je naravno to njihova nadleznost da prikljuce zgradu

Послато са 2201116TG помоћу Тапатока
    A inace ti zaradjujes i svoju platu kolegi dajes. Jer kao sto zboris nije problem da i za kolegu 10 dana u mjesec odradis.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    12
    Thanked in
    9 Posts

Pa vidim da je nekim radije i lakse iskopati septicku za zgradu, nego kanal za cijevi.

Thanks Thanks Given 
    1,798
    Thanks Thanks Received 
    1,712
    Thanked in
    1,140 Posts

Quote Originally Posted by master97 View Post
    Pa vidim da je nekim radije i lakse iskopati septicku za zgradu, nego kanal za cijevi.

za kanal postoji (ili mora da postiji) cijela nauka iza njega... dozvoljeni pad, pa dje moze da se spoji zapreminom itd... pa ako nije izvoldljovo, onda trebaju mjesta za rpepumpavanje - pa ko to odrzava, ko radi i dje itd...

i naravno - preko cije zemlje to ide??

sve su to pitanja koja treba rijesiti prije nego se dobije dozvola za zgradu, ali kod nas 500-5000 eura zavrsi cuda i svima bude ok da se napravi 100-150m3 septicka za 30 stanova iako se za prizemnu kucu pravi septicka od 20m3, a za spratnu od 30-40m3
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    3,616
    Thanks Thanks Received 
    6,082
    Thanked in
    2,938 Posts

Kupovina stana na kredit u Hrvatskoj postala nemoguća misija

Neslužbeni i aproksimativan izračun iz banaka, primjerice, kaže da neko s platom od oko 1.200 eura, uz uslov da ima manje od 40 godina (da bi se uopšte mogao dobiti najduži rok povrata kredita do 30 godina), može dobiti oko 80 hiljada eura kredita, što uz ovolike cijene nekretnina nije dovoljno za stan u nekom od većih gradova.

Banke sada uzimaju da je mjesečni životni minimum nešto veći od 750 eura, ali kad se kroz petnaestak dana bude opet usklađivao (Nova godina), procjenjuje se da bi mogao biti veći i za stotinak eura jer su i ovu godinu obilježila poskupljenja.
    To bi onda za zamišljenog klijenta iz našeg primjera značilo još stotinjak eura kreditne sposobnosti manje, ako se gleda kroz potencijalni mjesečni anuitet kredita. Dakle, uz sve one uslove, u 2025. moći će podići možda 60 ili 70 hiljada eura.

I to ako nema nikakvih drugih kreditnih obaveza. Naravno, sve je ovo načelno i svaki klijent treba vidjeti sam za sebe. No, neke brojke su neumoljive. Za banke to znači smanjenje broja potencijalnih korisnika kredita, pogotovo stambenih, a i sada se već osjeća slabija domaća potražnja.

No, za građane to znači još manju priuštivost stanovanja, i to ne samo zbog rastućih cijena kvadrata (s čime se Vlada sada odlučila uhvatiti u koštac kroz novu stambenu politiku, a vidjećemo šta će biti), već i zbog pada kreditne sposobnosti uslijed opšteg rasta cijena, čemu oni sami ničim nisu doprinijeli.

I do sada se nedostatak kreditne sposobnosti znao prebroditi udruživanjem dohodaka, primjerice supružnika, sudužništvom, jemcima, a sada će to dodatno dobiti na aktuelnosti. Gotovinski kredit je lakše dobiti, ali su, pak, rokovi kraći, a i većina njih je limitirana na 40-ak hiljada eura, pa ni to previše ne igra kada je u pitanju kupovina stana.

No, za očekivati je da će sitniji krediti i minusi biti sve traženiji za krpljenje potrošačkih korpi. Dakle, klijent s prosječnim primanjima, a prosječna plata je nešto veća od 1.300 eura (1.324 eura), samostalno će teško ili nikako kupiti stan, s obzirom na to da su, prema izvorima iz agencija, prosječne realizovane cijene kvadrata u Zagrebu i Rijeci na oko 2.800 eura.

U Splitu su još i veće. Što se tiče još niže, medijalne plate, ili, pak, minimalca, šanse s takvim primanjima su još i manje, osim ako se ne pokuša zajedničkim snagama, pri čemu roditelji često ne mogu biti jemci zbog godina.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    87
    Thanks Thanks Received 
    1,653
    Thanked in
    822 Posts

Nekretnine u Crnoj Gori su precijenjene zbog rasta investiranja stranaca u njihovu kupovinu. Očekuje se usporeni pad cijena nakretnina ka njihovoj fer vrijednosti, navedeno je u nacrtu Programa ekonomskih reformi Ministarstva finansija.

“Najnovija preliminarna procjena odstupanja cijena nekretnina u odnosu na njihovu baznu vrijednost u periodu 2006 - 2024. godina, pokazala je da su cijene u drugom kvartalu 2024. godine umjereno precijenjene, u manjoj mjeri nego na kraju 2023. godine. Prisutan je usporeni pad cijena nekretnina ka njihovoj fer vrijednosti. Međutim, ovaj pad nije nagli ili trenutni kao 2008-2009. godine već se čini prilično postepenim, čime se ublažava svaki rizik od cjenovnog balona na tržištu nekretnina, što je pozitivno u kontekstu finansijske stabilnosti”, navedeno je u nacrtu PER-a.

Nagli pad cijena nekretnina na njihovoj fer vrijednosti mogao bi negativno uticati na banke, jer nekretnine čine značajan dio garancija za kredite.

“Centralna banka je koristila raspoložive makroprudencijalne instrumente da zaštiti finansijsku stabilnost od rizika koji bi se sa tržišta nekretnina mogli preliti na bankarski sektor. CBCG je u martu 2024. godine usvojila mjere za podizanje stope kontracikličkog bafera sa 0% na 0,5%, koji će biti na snazi od aprila 2025. godine”, navedeno je u nacrtu PER-a.

CBCG u cilju prevazilaženja jaza u statistici cijena nekretnina sprovodi polugodišnje istraživanje o subjektivnoj perspektivi stanovništva u pogledu cijena nekretnina.

“Na osnovu ovih rezultata izračunava se hedonistički indeks. Iz svih dostupnih podataka proizilazi da su cijene nekretnina prvenstveno vođene direktnim stranim investicijama (SDI) u nekretnine. Prilivi SDI u nekretnine iznosili su oko 6,4% BDP-a godišnje od 2021. godine, u poređenju sa 3,5% u periodu od 2015. do 2020. godine”, navedeno je u dokumentu čime se dokazuje da je do rasta cijena nekretnina došlo zbog većeg interesovanja stranaca a ne zbog rasta objektivnih troškova.

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,503
    Thanked in
    1,013 Posts

Thanks Thanks Given 
    6,576
    Thanks Thanks Received 
    6,184
    Thanked in
    3,601 Posts

Opomene Bemaxu sve mafijanje...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    87
    Thanks Thanks Received 
    1,653
    Thanked in
    822 Posts

Možda glupo pitanje al zašto vlasnici iliti kupci stanova nisu penale pogodili sa investitorom?
    I onda ljudi ne bi štrajkovali, no bi bemax jurio glavni grad jer bi on plaćao penale...

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,503
    Thanked in
    1,013 Posts

Sta?

bemax je mislio da nikad nece past’ a polako idu u minus.

Thanks Thanks Given 
    1,798
    Thanks Thanks Received 
    1,712
    Thanked in
    1,140 Posts

Quote Originally Posted by pauki View Post
    Možda glupo pitanje al zašto vlasnici iliti kupci stanova nisu penale pogodili sa investitorom?
    I onda ljudi ne bi štrajkovali, no bi bemax jurio glavni grad jer bi on plaćao penale...
    Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Sta?

bemax je mislio da nikad nece past’ a polako idu u minus.
    sve i da imaju penale pogodjene u ugovoru (a ocekujem da imaju) vecini neodgovaraju penali
    jer se penali definisu na mizernih 100-150 eura i rijetki uspiju to da promijene, a krije su 300+

dodatno - i ako isplati penale ljudime (a ne bude izio vuk magarca jer je ovo "visa sila") - iste ce sa troskovima advokata, parnicenja i povrede ugleda da prefakturisu drzavi i drzava da im ih plati jer im je stvroila problem
    tako da, u pokusaju da zejbu Bemax, u sustinu su zajebali sve nas koji cemo to da platimo

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    6,576
    Thanks Thanks Received 
    6,184
    Thanked in
    3,601 Posts

400 eura su ti sad penali, kupio drug u izgradnji u zgradi fidija u zagoric po 1900 eura... fin projekat
    https://www.instagram.com/fidija.ter...dza2ZqamZ6OQ==

Thanks Thanks Given 
    9,431
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    2,706 Posts

Dje je ova lokacija, ako je kod sina ondje to je uzas od lokacije

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

19. The Following User Says Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,576
    Thanks Thanks Received 
    6,184
    Thanked in
    3,601 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Dje je ova lokacija, ako je kod sina ondje to je uzas od lokacije

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    Ako sam ga dobro shvatio piperska ulica blizu onih turskih zgrada , jel tamo kasarna ili nesto vojno...

Thanks Thanks Given 
    2,255
    Thanks Thanks Received 
    5,625
    Thanked in
    2,374 Posts

Iza starih zgrada u Zagoric. Projekat izgleda bomba. I lokacija isto odlicna.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    1,503
    Thanked in
    1,013 Posts

Quote Originally Posted by LuTheDuck View Post
    sve i da imaju penale pogodjene u ugovoru (a ocekujem da imaju) vecini neodgovaraju penali
    jer se penali definisu na mizernih 100-150 eura i rijetki uspiju to da promijene, a krije su 300+

dodatno - i ako isplati penale ljudime (a ne bude izio vuk magarca jer je ovo "visa sila") - iste ce sa troskovima advokata, parnicenja i povrede ugleda da prefakturisu drzavi i drzava da im ih plati jer im je stvroila problem
    tako da, u pokusaju da zejbu Bemax, u sustinu su zajebali sve nas koji cemo to da platimo
    Nisam mislio da idu u minus zbog ovoga, mada je ovo Master inzenjering nego generalno bemax nema posla kao inace.

Thanks Thanks Given 
    87
    Thanks Thanks Received 
    1,653
    Thanked in
    822 Posts

Ja sam prošle god na kupovinu stana od 83m² pogodio 400€ penale.
    Zgrada je kasnila 7 mjeseci čini mi se.
    Iz mojeg ulaza samo 3 je pogodilo plaćanje penala, ostali nisu. Kako nije mi jasno. Pa posle obilazili zgradu svake 2 3 dana da pitaju kad će... A meni odgovaralo kašnjenje...

Thanks Thanks Given 
    1,798
    Thanks Thanks Received 
    1,712
    Thanked in
    1,140 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Nisam mislio da idu u minus zbog ovoga, mada je ovo Master inzenjering nego generalno bemax nema posla kao inace.
    a ni ne fali im vala - rade na primorije, rade lepenac-Berane
    nije vala ko kad se radio autoput ali posla ima

lokalno mjesalice i kamenolom rade u 2-3 smjene

nemaju kroz pg grailista, ali koliko sam cuo - nesto ih drzava koci za gradu kod delte, a treba (valjda) da rade i jednu pored onih na 88 bulevar...

Quote Originally Posted by pauki View Post
    Ja sam prošle god na kupovinu stana od 83m² pogodio 400€ penale.
    Zgrada je kasnila 7 mjeseci čini mi se.
    Iz mojeg ulaza samo 3 je pogodilo plaćanje penala, ostali nisu. Kako nije mi jasno. Pa posle obilazili zgradu svake 2 3 dana da pitaju kad će... A meni odgovaralo kašnjenje...
    nama su 150e penali... nijesu htjeli da mrdnu sa toga kad se pogadjao stan, a vala nam se nije osutajalo od stana samo zbog iznosa...
    da je srece to bi zakonom bilo definisano da stoji nesto tipa "prosjecna cijena kirije za lokaciju i kvadraturu"
    cisto da ih malo motivise da ne lade madu i prekoracuju rokove jer imaju "fore"

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

Jes, no nasi zakoni ne stite stanovnike nego tajkune.

26. The Following User Says Thank You to GaD For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

meni su penali bili 1 promil vrijednosti stana i sile nije bilo da sam mogao to promijenit - bilo je uzmi ili ostavi. zgrada je kasnila nekih pola godine, s tim što naravno imaju onih "akademskih" 3 mjeseca kašnjenja zbog "nepredviđenih okolnosti" i ostale nebuloze, tako da na kraju nijesam ni cimao za penale

Thanks Thanks Given 
    1,798
    Thanks Thanks Received 
    1,712
    Thanked in
    1,140 Posts

Quote Originally Posted by EgZeKuToR View Post
    meni su penali bili 1 promil vrijednosti stana i sile nije bilo da sam mogao to promijenit - bilo je uzmi ili ostavi. zgrada je kasnila nekih pola godine, s tim što naravno imaju onih "akademskih" 3 mjeseca kašnjenja zbog "nepredviđenih okolnosti" i ostale nebuloze, tako da na kraju nijesam ni cimao za penale
    to je to - ako neces ti, ima ko oce i cao...
    niko ne kupuje stan s namjerom da ce da kasne, ali opet bi valjalo biti pokriven, cisto da nijesu opusteni previse...

nego, prilikom primopredaje stana (zapisnika) - na sta sve coek treba da obrati paznju - imam vec prilicno dobru ideju, ali ispucajte i vi vase da mi sta ne promakne

treba lis ta naglasavati u istome itd...

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

prvo i osnovno - provjeri da li površine prostorija odgovaraju projektu tj ukupnoj površini iz ugovora. znam za primjer gdje je odstupanje bilo skoro 4m2, investitor odbio da nadoknadi, poteglo se pitanje na sudu i morao je da isplati njima i svima ostalima.
    onda, isprovjeravaj vodu (da li negdje curi) i struju (svaku utičnicu), bojler i ako imaš još nešto od el. uređaja koji dođu sa stanom.
    u mom primjeru, sve je bilo ok, tražio sam samo da se unutrašnja vrata podese da se ljepše zatvaraju i da se poprave neke oštećene ivice zidova (sve ukupno 10 cm) - sjutra dan su sve popravili
    prijateljici je vlažio plafon u kupatilu zbog stana iznad, mada to je realno teško ustanoviti u startu, pogotovo ako u stanu iznad još uvijek nema nikog.
    ono što sam zaboravio bio da provjerim prije potpisivanja zapisnika je pad na terasi, mada se kasnije ustanovilo da je i to ok odrađeno (a moglo je da ne bude pa da stvara problem ako gura vodu ka vratima)

30. The Following 2 Users Say Thank You to EgZeKuToR For This Useful Post:

Page 251 of 358 FirstFirst ... 151201241247248249250251252253254255261301351 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)