Ja ovaj gledam tako da se u drugom koraku od prve slike pravi refleksija, pa se u trecem vracamo na stanje kao iz prve slike, ali sa pomjerenim "kazaljkama" za po jedno mjesto. I tako u krug..
Mozda ga malo zakomplikovah objasnjavajuci, ali nekako to odmah tako slikovito uocih
Imas nInstagramu lika Pete Firman, vrhunski iluzionista, prica 100 na sat, koji pokriva i ove stvari (a za neke daje i objasnjenje)
https://www.instagram.com/petefirman/?hl=en
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Ovo bi trebalo da je lagano, A?
#fakenews
Pa jeste, ovo je malo lakši zadatak. I ja velim pod A.
Sent from my S23 ultra using Tapatalk
Ovo je jedan od onih zadataka koji nije toliko težak, ljudi ga intuitivnu rješavaju ali on u pozadini koristi taj takozvani XOR operator (koji se koristi u svijetu kompjutera, matematike itd.) iz oblasti propozicione logike. U ovom slučaju je on primijenjen na pojedinačne linije figura.
Evo truth tabele za XOR operator:
Input A Input B A XOR B 0 0 0 0 1 1 1 0 1 1 1 0
Ova tabla kaže da A ili B moraju biti tačni da bi XOR rezultat bio tačan, ali ne mogu oba biti tačna, niti nijedan.
Negdje sam vidio primjer ovog XOR operatora u svakodnevnom životu, podrazumijeva dobijanje nagradne na nagradnoj igri gdje pobjednik može da bira da li će da preuzme automobil ili novac u vrijednosti automobila ali ne i jedno i drugo, i ne može a da ne primi nagradu.
Što se tiče ovog zadatka sa IQ testa, ova XOR logika može da se prepozna u ponašanju linija ovih figura.
Za svaki pojedinačni red, upoređuju se figure iz prve kolone sa figurama iz druge kolone, a rezultat je figura u trećoj koloni.
- Ako je u prvoj figuri linija prisutna a u drugoj figuri ta ista linija nije prisutna onda treba da postane prisutna (1 XOR 0 = 1).
- Ako u prvoj figuri linija nije prisutna ali jeste prisutna u drugoj figuri i onda treba da postane prisutna (0 XOR 1 = 1).
- Ako je kod obije figure neka linija prisutna to znači da ona treba da nestane, ili što bi se reklo treba da se poništi (1 XOR 1 = 0).
- Ako linija nije prisutna kod nijedne figura onda je naravno ne treba ni uvoditi u finalni crtež (0 XOR 0 = 0).
Ovo mi nema neke logike, tj čini mi se da je postavljeno prelako, pošto ima samo jedno rješenje bez kruga?
Iz srednje slike zaključujemo da je jedan krug = kvadrat + zvjezdica (jer logično zvjezdica = zvjezdica).
Tako da odmah otpisujemo rješenja broj 2., 3., 4. i 5. i ostaje samo rješenje pod br 1.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Kada se sve pretvori u kvadrate
Trougao - 2 kvadrata
Krug - 4 kvadrata
Zvijezda - 3 kvadrata
Dakle treba naci sliku sa 7 kvadrata
1 ili 2
Kod 1 kada se sve sabere dobija se 10 kvadrata ako se oduzme zvijezda koja je iznad dobija se 7
Kod 2 kada se sve sabere dobija se 11 kvadrata ako se oduzme donji dio (trougao i dva kvadrata) dobija se isto 7
E sad zasto bi se oduzimalo veze nemam![]()
Last edited by Markys; 17-11-24 at 06:35.
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
* = x
▲= y
□ = z
○ = v
1. x = yz
2. xv = zxx
3. xv = ?
-----------
2. xv = zyzyz ili zyzx
Ispada da je rjesenje
□□□▲▲ ili □□▲*
a toga nema![]()
Have a parachute.
Prvo što mi zapade za oko da rješenja 2 i 5 odma otpadaju jer ako su sa lijeve strane zvijezda i krug sa desne strane može biti najviše zvijezda i krug,a to 2 i 5 ne zadovoljavaju.Sad odoh da popijem kafu pa se možda i odlučim između 1,3 i 4
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 17-11-24 at 08:09.
Ajmo i decimalnmom
Zvezdica = 3
Trougao =1
Kocka = 2
Krug = 5
Probajte sada.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
#fakenews
Mora biti 1, jer su sve ostale teže.
Ovdje bi trebalo da je pod A tačan odgovor.
![]()
D...
Sent using Tapatalk
#fakenews
D... sabiranje i oduzimanje unutrasnjih i spoljnih, po vertikali
Have a parachute.
je li 18
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Ja sam isto dobio 18, ali eto da ne otkrivamo drugima, neka vježbaju![]()
Plava/Žuta pa na ˛
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks